RESPEKT

18.06.2017 kl. 19:29

Idag vill jag diskutera något viktigt med er. Så lyssna (läs) noga och fundera.

Jag lever enligt Zero Waste-livsstilen. Så finns det veganer, vegetarianer, minimalister, personer som bryr sig väldigt mycket om sin hälsa och personer som har någon annan form av livsstil. Livsstilslistan är lång, men jag orkar bara nämna några få.

För mig är det väldigt jobbigt att ta emot gåvor om de är inpaketerade i, eller består av, plast. För en vegan kan det vara jobbigt att gå på middagsbjudning om allting innehåller något ur djurriket. En person som tränar inför ett maratonlopp kanske inte vill gå på glass med sin kompis dagen innan, så att magen hålls i skick. Och så vidare. Folk vill leva enligt sina principer, och det måste faktiskt alla ha respekt för.

Jag antar att mången vegan, Zero Wasteare och hälsoperson fått höra att de nog den här ena gången kan låta bli livsstilen och äta kött/ta emot plast/vräka i sig socker. "Bara en gång, var inte fånig!". Man blir så lätt hånad för att man inte är "normal".

Men den här respekten gäller också åt andra hållet. En Zero Wasteare skall inte bli arg för att hen får en present i plast, om personen som ger gåvan gör det för att vara snäll. Att påpeka att presenten inte är i ens egen smak är inte ok, och det måste man också komma ihåg. Det är snarare när människor "på flit" gör fel. Kommenterar något i stil med "jag vet att du inte vill ha plast men här får du nu ändå en present i cellofan". Varför? Jag ger inte heller nötter till en nötallergiker bara för att jag inte orkade tänka ett steg längre. Det handlar om respekt. Respekt.

Jag skrev t.ex. om en gång då jag bad om att inte få servett (men fick två) här (klick). Det påminde lite om ovannämnda situationer - när den andra personen helt enkelt inte bryr sig alls. Det är frustrerande, sårande och respektlöst. Du ger inte heller alkohol till en alkoholiserad person, och inte choklad till en diabetiker. Visst, dessa två är sjukdomar, men principen är densamma. Ha respekt för människors behov. Bry dig. Tänk. Tänk före.

Respekt.

OBS. Jag förstår att människor gör misstag och glömmer bort. Jag tycker om dem ändå. Men vi måste ändå bry oss tillräckligt för att inte tvinga människor att gå helt emot sig själva.


Today I want to talk about something important. Read, please.

I live according to the Zero Waste lifestyle. Then there are vegans, vegetarians, minimalists, healthy people and other kinds of people. Many different lifestyles, I only wrote down a few.

To me it is really hard to get a gift that is packaged in, or that consists of, plastic. For a vegan it might be hard to go to a dinner party where they only serve non-vegan food and a person who will run a marathon tomorrow, probably doesn't want to eat an ice cream to make sure his or her stomach is feeling OK. People want to live according to what they believe in, and we have to respect that.

I am sure many vegans, Zero Wasters and healthy people have heard that they should do otherwise, just this time. Eat meat, say yes to plastic and eat a lot of sugar. "Just this one ime, don't be silly!". If you live according to a different kind o lifestyle, people are aloud to make fun of you, since you aren't "normal".

This respect should of course apply in every case. Also when a Zero Waster gets a gift in plastic. Don't tell the person you got it from, that you don't like it. Be nice. If the person didn't mean anything bad, then don't be mad! The problem is, however, when people just couldn't care less about your lifestyle and say "I know you don't like plastic, but here is a present wrapped in plast foil anyway". Why? I don't give nuts to someone who is allergic because I was to tired to think of anything better. It is about respect. Respect.

I wrote about this earlier, when I got two napkins at a restaurant even though I said I didn't want them. I think it is kind of the same. It is showing that you couldn't care less about the needs of someone. It is frustrating, hurtful and disrespectful. You don't give alcohol to an alcoholic, or chocolate to a diabetic. I know, these two are diseases, but the situation is kind of the same. Have respect for the needs of others. Care. Think. Think before.

Respect.

I know people forget and don't mean anything bad about it. I like them anyway. But we still have to remember to respect each other and try to remember how everyone works.

Kommentarer (1)
Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER
Jessica Smith13.10.18 kl. 11:14

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!