Zero Waste räddar planeten: 6 orsaker!

05.07.2017 kl. 07:00

Zero Waste är en underbar livsstil både för personen som lever enligt den men också för planeten. Jag har listat några orsaker varför Zero Waste räddar planeten.

1. Man stöder inte plastproduktion

Det här har många konsekvenser, bl.a. att plast inte produceras och t.ex. bildar mikroplaster i produktionen. Mikroplaster är minimala plaster som man knappt ens ser, och som lätt hamnar ut i havet och ner i en fisks mage. Då fiskar äter plast känner de sig mätta och kan dö av näringsbrist eftersom de inte ätit riktig mat. Om fiskarna dör blir många människor utan mat vilket naturligtvis har helt egna konsekvenser. (obs! jag vet att jag läst detta om fiskars mättnadskänsla någonstans, men minns inte var. Beklagar avsaknaden av källan)

2. Utsläppen minskar

Om du aldrig slänger något behöver inga sopor heller hanteras. Sopbilarna åker mer sällan, påsar som blir soppåsar behöver inte produceras och transporteras till butiker osv. Samma sak gäller olika engångsprylar som take away-muggar, engångsmatlådor och yoghurtar i portionsförpackningar med plastsked till. Ju mindre saker på den här jorden, desto bättre!

3. Second hand påverkar inte miljön

Jag älskar second hand och det bl.a. för att det är  Zero Waste. Second hand är ju återanvändning av material och därför också i princip avfallsfritt. Nya kläder anländer dessutom i plastförpackningar till butikerna, vilket ju inte sker på loppis. Second hand, till skillnad från nya saker, stöder inte giftiga kemikalier vi produktionen av kläder, långa transporter världen över och t.ex. textilavfall.

4. Mängden gifter minskar

Av många olika själv minskar mängden gifter i hushållet då man lever Zero Waste. Det här betyder också att mängden gifter på soptipparna minskar. Några orsaker är att man köper mer naturliga material (plast är ju t.ex. giftigt till en del) och t.ex. väljer att göra olika produkter själv för att de annars endast finns i plastförpackning. Hudprodukter och schampo går t.ex. att göra hemma! När man väl är i den situationen att man börjar skapa något själv är det nästan lite obehagligt att ens tänka tanken att blanda i något ohälsosamt.. och då blir det naturligt miljövänligt!

5. Man stöder mångfald

Lever man inte Zero Waste kan man handla allting på ett och samma ställe. När man däremot vill undvika förpackningar och framförallt plast, får man leta upp mer intressanta butiker. Helt automatiskt börjar man stöda mer lokalt och mer personliga företag. De stora kedjorna är säkert jättebra på många sätt, men de är sällan så värst miljövänliga eller snälla på samma sätt som småföretag. Man stöder helt enkelt en mångfald i både företags- och produktväg då man inte köper allt på ett och samma ställe. Att stöda mångfald är att bekämpa monokultur, som rentav kan vara ödesdigert för vår planet. Läs mer här.

6. Man höjer en röst

Varje gång som Zero Waste blir mer känt, blir också företagen mer medvetna om vad konsumenterna vill ha. En dag kanske ett företag byter till naturliga take away-lådor som går att kompostera utan att lämna gifter efter sig, bara för att du sade att du inte vill använda deras plastlådor! Tänk på det.


Zero Waste is an amazing lifestyle both for the person living that way and for the planet. I have listed six ways Zero Waste saves the planet.

1. You don't support plastic production

This has many consequences, for example that plastic doesn't have to be produced (less carbon dioxide emissions) and that there will be less microplastics in the world. Microplastics are small pieces of plastic that you almost can not see, and that easily can end up in the ocean. It is quite common that fish eat them. When a fish eats plastic, it makes their stomach feel full and therefore they don't "need" real food. Eventually they die because of not eating properly, and if the fish die many people won't get food.

2. Less emissions

If you never throw anything away, no waste needs to be dealt with. The cars that pick up the trash won't need to drive as often, plastic bags that become trash bags wont be produced and shipped to stores for you to buy and so on. The same thing goes with any single use thing - they don't need to be produced!

3. Second hand doesn't affect the environment

Buying second hand is very Zero Waste. It is reusing old materials instead of buying new ones. You don't support the use of chemicals in the production of clothes or the long transports around the world, before the product ends up in the store.

4. Less toxins

When you can not buy plastic packaging, you already then cause less toxins in the world, because plastic contains them. But also when you start making your own products, you often use more natural and environmentally friendly ingredients. This is better for you and the planet.

5. You support biodiversity

If you don't live Zero Waste, you can buy all the things you need in one place. When you however want to try being Zero Waste, you might have to go to several different places to get what you want. This is good though, because you support many different brands and also local produce. You support biodiversity, which is very important. Monoculture is bad for our planet, and that is what happens when we buy everything from the same places. Read more here.

6. Everything you buy is a vote for the future

Everytime Zero Waste becomes more famous, the more interested people become. Tell the people at the restaurant that you don't want to use their plastic containers for the food, and maybe one day they will choose a material that is made of natural ingredients and is compostable. Everything you buy is a vote for the future. Think about that.

Kommentarer (4)
Hej! Jag hyr ett hus för tillfället och då har jag lärt mig, att eftersom jag bor i en tätort så kommer sopbilen och tömmer vårt sopkärl varannan vecka, även om det skulle vara tomt. jag kan alltså inte be om sophämtning med större intervaller, typ en gång i månaden som skulle vara mer passande för oss. Eller kanske till och med mer sällan. Hittills har vårt sopkärl aldrig blivit mer än en tredje del fyllt. känns ju väldigt onödigt. Har du nåt tips om hur man skulle kunna få ändring på det här?
Amanda19.07.17 kl. 22:46
Hejsan! Är du säker att det inte går att välja sopbilen endast en gång i månaden? Jag tycker mina föräldrar gör så och de bor i en tätort, alltså i Åbo:) Annars kan du ju kanske göra en deal med grannen att ni delar soptunna? Och informerar staden om det. Hoppas det löser sig! PST jag har flyttat min blogg till eget domän nu: www.groniabo.fi - hoppas du tittar in där :)
20.07.17 15:42
Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
(1) Om du vill ha din ex tillbaka.
(2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
(3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
(4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Du vill vara rik.
(7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(9) du vill ha en fru / make
Allison Howarts29.03.18 kl. 06:37
Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER
Jessica Smith13.10.18 kl. 10:50
Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER
Jessica Smith13.10.18 kl. 10:51

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!