Det där om att diska med full maskin

Publicerad 22.05.2017 kl. 07:00

Jag diskar alltid med (över)full maskin. Många tror att det blir smutsigt och dåligt, men så behöver det ju faktiskt inte alls vara. Efter fem år på ett café vet jag det ena och det andra om hur man gör rent kärl - inte för att det ens är svårt! Här kommer mina tips:

Ha ett fat med vatten i lavoaren i vilket din disk får förhandstvättas. Använd gärna sådant vatten som t.ex. annars skulle spolas ner i avloppet medan du väntar på att vattnet blir tillräckligt kallt för att drickas. Eller gammalt kokvatten osv. Se till att alla dina kärl ser skinande rena ut innan du lägger dem i maskinen. Matavfall skall dessutom läggas i bioavfallet, inte i lavoaren eller soporna. :)

Lägg bokstavligen så mycket disk det ryms i din maskin. Eftersom förhandstvättandet i princip gjort disken ren, behöver kärlen bara vara i maskinen för det heta, bakteriedödande vattnet och kanske för att lösgöra eventuella fettlager från disken. Jag lägger små koppar och glas längst ner och på dem större skålar och burkar. Flera lager helt enkelt. Skålar upp och ner på besticken. Tallrikar lägger jag både så som de borde vara, prydligt i rad, men också sick sack överallt där det finns plats. Min regel är att allting skall rymmas, så länge den där roterande vattensprutande saken kan snurra. Och just det, jag använde bara en tredjedel av diskmaskinstabletten och det blev rent. Just saying.


About washing dishes

I always put a lot in the dishwasher. Many would think that it won't be clean enough, but believe me. I have been working at a cafe for 5 years, so I know what I am doing.. and it isn't even that hard to be succesful in this!

Have a basin/bowl (or something similar) filled with water in your sink. Let it be water that you have boiled something in, or old drinking water or for example the water that you normally would let go down the drain while waiting for the right temperature for drinking. Reuse water, is what I am trying to say.

Wash all of your dishes in this water filled basin before you put them in the dishwasher. The dishes should look perfectly clean. Any food scraps go into the compost, not down the drain or in your trash. :)

Then, put literally as much as you can, into the dishwasher. Just make sure the rotating thing that spreads the water will be able to move. Since you have pre washed your dishes, the only thing your dishwasher has to do is to kill bacteria with its hot water and maybe remove some fats and oils. So you can absolutely put things anywhere in the machine. I put small cups under bigger cups and bowls, for example. I also put bowls above the forks and knives, as you can see in the picture. The plates go anywhere they fit, in their right place or somewhere where there is extra space. Look at the one above the mugs and glasses, for example. And you know what? I used only a third of my dishwasher tablet. And it got clean!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:





Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!