Second hand från topp till tå + klädåtervinning

18.05.2017 kl. 07:00

Hej bloggvärld och icke-bloggvärld!

Idag tänkte jag diskutera kläder med er, eftersom det är såå så så intressant och viktigt ur ett miljöperspektiv. På bilden ovan har jag faktiskt nästan enbart begagnat på mig, förutom ett av halsbanden och ringarna på mina fingrar. Byxorna och skjortan samt det ena halsbandet är alla från Manhattans loppis i Åbo, som känt min favorit!

Tycker det är så skönt att gå på loppis, fynda och inte lägga många slantar på det. Och vara så grön samtidigt! Det bästa med loppis är dessutom att man faktiskt kan hitta snygga kläder där. Åtminstone kläder i min smak! Många tror ju att det är illaluktande och skitigt, men det är så fel. Loppis har otroligt mycket att erbjuda och jag hoppas alla vill ge det en chans! Låt oss låta bli att stöda barnarbete, slavarbete, dåliga arbetsförhållanden, ohälsosamma fabriker, långa transporter av plagg och så alla de där klädesplagg-kemikalierna som t.o.m. kan vara livsfarliga. Loppis <3

Sedan vill jag samtidigt berätta för er att det lyckligtvis är relativt lätt att återvinna kläder idag. De flesta stora klädbutiker har ett system där du får hämta en viss mängd kassar fulla med gamla söndriga, smutsiga, illaluktande textilier för återvinning. Jag är ju inget stort fan av HM:s verksamhet pga fabriker i Asien som inte får några som helst creds för det de gör, men jag brukar ändå föra mina söndriga och smutsiga tyger dit. Då får man samtidigt en rabattkupong, med vilken jag brukar köpa underkläder. Underkläder är en sådan där grej jag inte vill köpa på loppis. Man kan såklart också återvinna kläder och tyger genom att fixa dem om möjligt, sy om dem till något nytt eller använda som trasor. Sopkorgen är hur som helst a big no-no.


Hi blog world and non blog world!

Today we will discuss clothes, since it is a really important topic when it comes to the environment. On the picture you can see me in almost only second hand pieces, except for the rings and one of the necklaces. The pants, the shirt ad the other necklace are all from Manhattan Kirppis here in Turku. The best second hand store!

I like going second hand shopping and finding cool stuff for almost no money at all, and still managing to be green! The good things is that you can actually find really goodlooking clothes that are used, so give it a try! Second hand is so much more fresh than people think.

I also want to discuss recycling clothes, because it is so important that we don't throw things away. Most of the big clothing companies allow you to bring bags full of dirty, broken and smelling textiles to them for recycling. I may not be the biggest HM fan, but I still bring my textiles there and get a coupon, with which I buy new underwear. I don't want to buy underwear that are used, that's not my thing.

Of course you can (and should) fix clothes that have wholes, and you can also make something new from old pieces and use them as cloth napkins to clean the house with. Just make sure you never throw your textiles away. Bye!

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Yes, loppis är så bäst! :) Själv blir jag alltid extra glad när jag märker att hela min outfit för dagen råkar bestå av enbart loppisfynd. (Förutom strumpor och sånt då.)
ett A18.05.17 kl. 09:38
Det är så bra känsla!! När man tittar i spegeln och inser att man kunna skapa en outfit av bara begagnat. Helt underbart!
18.05.17 09:55
Jag märker ofta att jag är loppisklädd från topp till tå :) Det känns fint och det roliga är ju att jag inte tror att någon har en blekblåaste aning om att jag till 70- 80 % hittar mina kläder på loppis. Underkläder och strumpor köper jag ju nytt men annars så..
Vi hittar nuförtiden även kläder åt mannen och senast kom han hem med tre par byxor för 9 euro! :) Två av paren var så gott som oanvända, helt i nyskick! En rock fyndade han också och det känns ju så fint att ha köpt fyra snygga plagg för priset av ett nytt ( om ens det) Jag tycker det var svårare för att loppisfynda åt män, men det är roligt att det börjar finnas ett urval för dem också. Folk är mera medvetna eller cirkulerar männen sina kläder bättre nu?
Jag tycker det är svårt att handla nytt i butiker när man vet att loppisarna är fulla med fynd som bara väntar på en.
Ända sedan min första son föddes -91 har jag handlat regelbundet på loppis och är glad att det är ett sätt att cirkulera kläder som kommit för att stanna.
Livingwithmycamera19.05.17 kl. 09:13
Blir så glad att läsa det här :D och ja som du säger, ingen märker ens att det är loppiskläder man har! Man är precis som alla andra, men lite mer miljövänlig och pengasparande ;).
19.05.17 16:09

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!