Vad göra med gamla tandborstar?

20.02.2017 kl. 07:00

Ett husmorsknep som säkert många vet om är att använda en gammal tandborste till städning. Den lilla borstdelen är helt ypperlig för att nå svåra hörn och kanter, t.ex. stället där kran och lavoar möts eller mellan knapparna på datorns tangentbord. Kasta alltså inte bort dina gamla tandborstar, för du kan behöva dem. Jag har bl.a. använt en gammal tandborste till att få bort stockningar i röret! Så, vad annat kan en gammal tandborste användas till?


En gammal bambutandborste går att skriva på, och fungerar därför som en perfekt "namnlapp" för olika odlingar. Skriv "tomat" på tandborsten om du odlar tomat, och stick ner den i din tomatkruka. Råkar den sedan förmultna så är det inte ett miljöproblem, eftersom den är menad att komposteras (också borstdelen). (idé härifrån)

En gammal tandborste fungerar bra som ögonbrynsborste. Varför inte, liksom? (idé härifrån)

Man kan använda borsten till att vårda sin cykelkedja. (idé härifrån)

Tandborstar kan också fungera som mini-diskborstar. Ibland kanske inte vanliga diskborsten ryms in i en burk m.m., och då kommer tandborsten till räddning. Häll kokande vatten över tandborsten innan, så dödas bakterierna.

Har ni fler idéer? Vad gör ni med era tandborstar?

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Jag använder gamla tandborstar till att rengöra skor! Inget får bort smuts från mina tennaren som en tandborste :D
S22.02.17 kl. 12:28
Supertips!!!
23.02.17 18:41
Vilka jättebra tips! :)
Om man är av den konstnärliga typen kan man ju också spara tandborstar och använda som penslar för häftiga penseldrag då man målar, eller för att skapa mönster på föremål man tillverkar i lera.
V06.09.17 kl. 22:53

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!