Fem orsaker att äta mer vegetariskt och mindre kött

Publicerad 13.02.2017 kl. 07:00

Det här är en lite känslig grej för många, vissa anser att man är dum i huvudet om man äter kött och vissa anser att man är dum i huvudet om man är vegan. Okej. Intressant. Kanske vi bara kan konstatera att man inte är dum i huvudet hur man än gör. Men jag tycker ändå att det är viktigt att vi går ifrån tanken om att varje måltid måste innehålla kött, för så är det inte och tragiskt nog har vi blivit manipulerade att tro det. Tänk er bara alla mjökdrickarkampanjer man blivit offer för i barndomen. "Alla måste dricka mjölk". Ändå finns det otroligt mycket osteoporos i Finland, så nej. Låt oss vara lite öppensinnade och inte tolka mjölk som räddningen till allt. Vegansk mat är ofta mycket hälsosammare och jag har listat fem orsaker varför det är bra att äta mer vegetariskt och mindre kött (observera att jag skrev "mer" och alltså inte anser att kött borde uteslutas helt, bara för att visa att man kan göra en god gärning för miljön genom att bara minska på någonting och inte låta bli det totalt).


Det kräver mindre landyta att odla grönsaker o.dyl. än att föda upp djur (som äter t.ex. soja som också i sig kräver landytor för att odlas). Det här betyder bl.a. att man inte "förstör" lika mycket mark för att odla där om det handlar om att så grönsaker. I vissa länder skövlar man regnskog för att odla soja och annan regnskog för att föda upp djur som äter sojan. Det blir alltså dubbelt upp gällande landytan om man äter djuret. Dessutom finns det risk för att andra djur och växter inte kan leva på en plats längre ifall man börjar föda upp djur där.


Det krävs mycket mer vatten att föda upp t.ex. en ko än att odla grönt. En enda ko dricker tiotals liter vatten per dag (enligt vissa källor 50-100 l), så tänk då hur mycket vatten det går åt på en gård med 50 kor. Enorma mängder. Att odla grönsaker kräver inte lika mycket vatten och är redan därför bättre ur en miljösynpunkt. 


Många djur vi äter har matats med antibiotika. Jag är inte särskilt fundersam eller förundrad över att det talas om att vi människor snart är resistenta mot antibiotika - för det finns i nästan allt kött vi äter. Blir vi resistenta mot antibiotika kan redan små ofarliga hälsoproblem bli stora. Grönsaker behöver inte antibiotika och är därmed hälsosammare för oss. Med tanke på miljön är antibiotika dessutom inte särskit nyttigt, precis som andra mediciner.


Vegetarisk mat är hälsosammare. Du kan äta mycket för en lägre kalorimängd än vid kött. Dessutom finns det proteiner i grönsaker och att säga att man måste ha sitt kött bara för prottens skull är lite ignorant enligt mig. Det är rentav farligt att äta den mängd kött som är vanligt att äta idag, eftersom man bl.a. kan få cancer av för stora mängder rött kött. Att äta kött till lunch och middag varje dag är alltså inte hållbart. Väljer man däremot grönt och frukt oftare kan man faktiskt få byggstenar som kämpar emot sjukdomar och dessutom mår tänderna bättre av att få äta lite knastrig mat. :)


Köttproduktionen är en otroligt stor miljöbov som orsakar klimatförändring. Det produceras hela tiden överallt och olika resurser krävs i enorma mängder. Vattenanvändningen, maten och allt annat som behövs för att djuren skall bli stora och feta ökar mängden koldioxid och metan i vår atmosfär, vilket i sig orsakar ett varmare klimat.

Idéer för nybörjare och gamyler inom vegemat:

- Soppor är enkla att göra veganska, ersätt grädde med vatten eller t.ex. kokosmjölk.
- Stek din mat i kokosolja istället för smör.
- Använd hummus eller pesto som pålägg på brödet istället för smör.
- Testa nya sätt att använda olika grönsaker - koka en hel rödkål och lägg några blad på smörgåsen eller använd riven morot istället för köttfärs i makaronilådan.
- Ersätt yoghurten med antingen havregurt eller, som jag nuförtiden gör, med gröt. Mycket mer mättande och gott!
- Gör egna hamburgare av hemgjorda semlor och vegebiffar (finns tusen recept, bara att testa!).
- Gör vegantonfisk av det här receptet som jag visat er tidigare.
- Grillkrydda är otroligt gott på grönsaker.
- Börja dricka vatten istället för mjölk till maten.

Och så vidare. Det finns så mycket inspiration på nätet var man kan hitta bra vegetarisk mat. Jag inser nu att jag använder "vegan" och "vegetarisk" parallellt, vilket blir lite tokigt. Men egentligen betyder "vegetarisk" det som vi tror att är "vegan" gällande mat. En människa som äter vegetariskt äter inget från djurriket medan en vegan tar det ett steg längre och inte heller t.ex. går på zoo eller köper läder m.m. Det som vi idag anser vara en vegetarisk livsstil där man äter mjölk och ägg osv men inte kött, kallas egentligen lakto-ovo-vegetarian. Krångligt men intressant!

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Hej, håller med dig hårt. Tycker det här är viktigt och försöker hålla mig till vegansk kost. Jag tycker om att mosa avokado och krydda lite och använder det som pålägg, jätte gått med t.ex tomatskivor :) Och jag tycker också att det där med benämningarna är svårt. Brukar säga att jag är vegan för har följt regeln att "En vegetarian äter inte mat som kommer från döda djur...Förutom att en vegan väljer bort all icke-vegetarisk mat, äter en vegan inte heller något som kommer från levande djur." (https://www.ricedream.eu/se/products/faq/vegetarian-vegan) :) Men det har väl inte så stor skillnad så länge man bara äter det man själv tycker att man vill äta
Kira13.02.17 kl. 14:13
Precis! Avokado är nog jättegott på brödet :D glömde helt att nämna det. Jag brukar salta och pressa citronsaft i, samt lite peppar. Magi helt enkelt ju! Och ja, benämningarna är komplicerade och används ofta lite fel vilket gör att man inte vet varken ut eller in :) tack för din kommentar!
13.02.17 16:53
Fin lista! En liten fotnot bara, bakterier blir resistenta mot antibiotika, inte människor ^^ oj, och om di gillar gröt ska du testa bonnies fruktpureer som topping, finns ofta i sylthyllorna i butiker men innehåller bara passerad frukt!
S14.02.17 kl. 22:50
Ja, det har du rätt i :) Jag menade så men det låter fel haha. Tack för tipset om pureerna!
15.02.17 13:42

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!