Engångsservetter och när nej inte är ett nej

Publicerad 11.12.2016 kl. 20:00

Om ni blir upprörda så lovar jag att jackan är både fuskpäls och begagnad:)

Jaha ja. Så när man lever Zero Waste vill man helst inte ta emot engångsservetter. Man vill knappast heller ha plastsugrör eller annat onödigt. Man vill liksom inte producera avfall. Get it?

Alla fattar ju inte det. För ett tag sedan var jag på ett café (nämner inga namn) och köpte en kakbit. Fick en servett på köpet (helt enkelt av den orsaken att jag inte trodde att personen vid kassan skull lägga den dit så jag hann inte ens tacka nej, jag tycker att det är mer logiskt att jag tar en servett själv om jag vill ha en). Nåja. Det var försent att säga nej till servetten när den redan rörde min kladdiga kakbit. Jag försökte komma över det. Åt kakan. Tyckte den var god. Insåg att jag behövde något salt. Beställde en smörgås och "ingen servett, tack, jag har kvar den jag fick tidigare!".

Minuterna gick. Till mitt bord spatserade personen vid kassan och lade smörgåsen framför mig. Hen tyckte att jag ändå behövde en servett och sade: "du får en servett ändå" och så sade jag: "nej tack jag vill inte ha den!!" och så skrattade hen och sade: "det är lättare att äta med den" och gick iväg.

Där satt jag med två helt oanvända servetter ännu efter att jag ätit upp allt. Jag behöver inte servett. Jag vill inte ha servett. Och nej, hen menade säkert inget illa - men varför kan man inte bara låta människor välja själv? Varför skulle hen nästintill tvinga mig att ta emot en servett?

Jag blev faktiskt ganska störd. Engångsservetter är inte kul enligt mig. De är en slit och släng-vara som jag inte gillar. Konstigt nog vill folk inte förstå att människor kanske lever Zero Waste eller åtminstone försöker minska på sitt avfall. Den här världen är menad för människor som gärna tar emot engångsprylar. Annars är man konstig.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!