Tio sätt som Zero Waste sparar pengar

08.01.2017 kl. 17:00

Mitt skräp som inte gått att sortera fr.om. augusti framåt.

Många tror att det är dyrt för mig att leva Zero Waste. Kan vi då tänka lite mer klart: 1) jag är studerande, 2) jag lever på stöd. Så nej, jag lever inte dyrt på grund av Zero Waste. Här nedan kommer tio förklaringar på varför Zero Waste däremot sparar pengar:

1.
Man köper produkter som håller i evigheter. En safety-razor-rakhyvel kostar kanske 50 € men håller livet ut. Engångshyvlar kostar kanske ca 1 € styck men blir dåliga efter bara någon enstaka rakning. I längden mycket dyrare med engångsrakhyvlar. Samma sak med disktrasor - de kostade för mig ungefär 6 € styck (jag köpte två) och de kommer att hålla hur länge som helst. Trasor som slängs efter några gånger kostar kanske 1 € styck. Menskoppen kostar 20-30 € och kan hålla i 10 år - det gör inte en binda. You do the math.

2.
Man köper inget onödigt. Det säger väl sig självt. Det faktum att jag inte längre springer i butiker för att shopping är roligt, sparar mig hundratals till tusentals euro per år. Det blir dessutom enklare att leva när man inte är omringad av prylar som dränker en.

3.
Man köper second hand i större grad. Sparar massor massor. Ett plagg för 100 € kan som begagnat vara under 20 €. Minst 80 € sparat.

4.
Man köper mer på torget (åtminstone jag) för att undvika klistermärken på frukt och grönt. Torget är mycket billigare än vanliga butiken och det bästa är att man kan få köpa produkter direkt av bonden själv.

5.
Man gör mer själv. I stället för att köpa förpackade muffins gör man dem själv och drar ner på styckpriset rejält. Dessutom är hemlagat ofta hälsosammare. Samma sak gäller prylar man ger bort - det är mer sannolikt att man pysslar ihop något av saker man hittar hemma än att man köper en färdig klapp. I bästa fall kostar det ingenting, i värsta fall bara några ynka cent. Dessutom skulle en ZW-person inte köpa julklappspapper utan använda tidningspapper i stället - vilket man kan norpa åt sig från en pappersinsamlingscontainer = gratis.

6.
Jag betalar aldrig för plastpåsar längre. Egentligen gjorde jag inte det innan ZW-livet heller men nu är det på sätt och vis förbjudet för mig. Jag behöver med andra ord aldrig mer lägga några onödiga cent på en plastpåse som ändå inte duger i flera år. Dessutom behöver man inte soppåsar när man lever Zero Waste!

7.
Man är ofta bättre förberedd än om man inte är en Zero Waste:are. Man packar med sig mat och vatten hemifrån då man skall någonstans och sparar på det viset flera euro än om man panikköper något på vägen.

8.
Jag tvättar mitt byke med lösviktstvättnötter - som knappt kostar något alls och som kan återanvändas 5-10 gånger. Priset per tvätt är minimalt.

9.
Genom att göra sina egna produkter sparar man pengar och framförallt sig själv. Hälsosamma produkter håller oss friskare och kan göra att vi får undvika en hel del läkarbesök som kostar i sig.

10.
Jag fryser alltid in mat innan det blir dåligt och behöver därmed inte slänga ner mat i soporna. Det är konstigt hur människor ofta säger att de inte har råd med mat men ändå är det otroligt vanligt att slänga ätbar mat. Är det kanske därför man inte har råd undrar jag..

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Hej!

Ville bara tacka så mycket för att du introducerade mig(och säkert många andra) till zero waste! Är långt ifrån att själv leva zero waste men har fått så många tankeställare och funderar nu alltid innan jag handlar om det skulle finnas plastfria alternativ istället för att ta den produkt jag är van vid och har bytt ut t.ex. tandborsten mot en humblebrush.

Keep up the good work!
A08.01.17 kl. 18:52
TACK A! Vad glad jag blir:) Alltid roligt att veta att man lyckas påverka! Man behöver inte heller gå hela vägen, att minska på avfallet är redan ett supersteg:)
09.01.17 21:07
Hej! Snubblade över den här bloggen nu när jag börjat ta tag i Zero waste. Undrar om rakhyveln du tipsade om är en som man byter ut rakbladet på när det blivit slött? Om du orkar får du gärna länka en sån rakhyvel.
Tack på förhand. :)
Miriam20.03.18 kl. 23:25

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!