5 udda ekotips

Publicerad 06.11.2016 kl. 16:15

Jag hade tänkt göra en videoblogg om det här och så sminkade jag mig ovanligt nog med ögonskugga inför filmningen. Tydligen är jag extremt dålig på sådant för jag såg  rolig ut att jag seriöst inte kunde göra en vlogg. Hahah, sorry. Såg helt knäpp ut. Nästa gång jag använder det kommer jag att se till att minst fem personer godkänner sminkningen innan jag visar mig för allmänheten. Men hur som helst, här kommer fem udda ekotips en snöig söndag som denna:

1. Köp alltid singelbananer! Jag kör på detta för att det helt enkelt minskar matsvinnet i världen. Det är nämligen mer sannolikt att folk inte köper singelbananer än klasar och att de då slängs bort. Bu!

2. Se ut som att du inte är påväg att gå över vägen! Då kommer bilarna inte att stanna och gasa och stanna och gasa vilket är omiljövänligt. Genom att ta ett steg bak och helt enkelt inte visa något tecken på att gå över räddar du världen. Du kan vänta tills de åkt förbi och gatan lugnat ner sig. Mycket säkrare så faktiskt också.

3. Skaffa kalender! Galet tips men hör mig: då du har koll och kontroll över allting kommer en massa misstag att undvikas. Misstag kan ofta vara omiljövänliga. Tänk dig att du inte vet att du har ett möte om en kvart tre kilometer bort. Är det ett måste att du är där i tid är risken att du tar bil/ringer efter taxi större än om du hade haft kontroll och vetat att du skulle till platsen. Med hjälp av en kalender hade du inte haft ett problem utan startat i god tid och hunnit fram! Samma sak gäller papper m.m. Om du vet att du skall ha ett möte är det sannolikt att du förbereder dig och tar med alla papper du behöver. Är du omedveten om mötet och plötsligt kommer ihåg det, kanske du rusar iväg utan någonting och måste skaffa nya papper m.m. Det är också möjligt att du glömmer mellanmålet hemma pga att du rusar och då kanske du måste köpa något icke-ekologiskt och plastförpackat från Siwa bara för att du inte har ett annat val om du inte vill gå hungrig. Kalender it is!

4. Börja baka ditt eget bröd! Jag använder det här receptet. På så vis kan du välja alla ingredienser själv och garantera att de 1) är ekologiska och 2) är förpackade i annat än plast. Att baka sitt eget bröd innebär också att man undviker plastförpackningen som brödet ofta kommer i i butiken. Alltid bättre med hemgjort! Och nybakt är svårt att slå.

5. När du är ledsen: ta en promenad. Det är alltid det bästa valet om man bara har möjlighet till det. Frisk luft är terapi. Funkar mycket bättre än glass som ofta är icke-ekologisk och packad i diverse kartonger och plastremsor. Jag tröstäter ofta och borde följa det här tipset lite bättre.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer

19.04, 11:34Zero Waste med ett barn av Camila Rodela
01.04, 17:07Zero Waste med ett barn av elin
01.04, 16:46Zero Waste med ett barn av elin