Vad är minimalism?

20.07.2016 kl. 14:00

Någon kanske ser det här som minimalism eftersom det inte finns en massa extra saker överallt.

Det kom en fråga om hur jag ser på minimalism, och jag ville gärna besvara den i ett separat inlägg eftersom jag tycker ämnet är intressant.

Det var länge jag trodde att minimalism endast innebär inredning som är väldigt avskalad och steril. Ni vet, vita blanka ytor och typ inget på väggarna osv (eller max en svartvit tavla). Väldigt väldigt enkelt. Nåja, jag antar att det var en fördom jag hade eftersom jag nu insett att minimalism är mycket mer och mycket djupare än så och dessutom något som i vissa fall till och med skulle passa mig och mina intressen, ideal och värderingar.

För mig är minimalism nämligen det att du bara har det du behöver. Det gäller inte endast synlig inredning utan också allt det man har i lådor som hittas längst bak i ett skåp. Jag köper inga prydnader som bara skall agera prydnader och inte ha någon annan funktion (okej, tavlor är undantag!). För mig är det viktigt att liksom undvika krimskrams. Med det sagt betyder det inte att jag inte vill ha ett mysigt varmt hem - så länge allt som finns framme på bord, soffor, hyllor, stolar osv har någon verklig funktion. Jag är ju en verklig mummu-stilsälskare och skulle aldrig kunna bo i t.ex. en helvit lägenhet som saknar djup. Jag behöver det där mysiga - träfärger, vackra blommiga kärl och fat, fluffiga filtar och täcken osv. Jag vill också ha en massa färg i min lägenhet.

Jag kommer att tänka på en vana som många äldre än jag har - nämligen att köpa saker när de är billiga och spara i en garderob för att sedan senare ge bort i present när någon fyller år. Visst, det är ju smart pengamässigt men om man är som jag och helt enkelt börjat inse att folk inte vill ha saker de inte behöver - då skall man inte göra så här. Jag brukar nämligen aldrig köpa presenter. Gud, vad tråkig jag är, tycker ni kanske. Men jag ger hellre bort en upplevelse som en dag på en restaurang, en massagesession på ett spa m.m. Något som den här personen kan komma ihåg länge, men som ändå inte är något fysiskt som blir och skräpar i knutarna.

Något annat jag direkt kommer att tänka på är den där rentav knäppa attityden vi människor har då vi kan få något gratis. Då tror vi plötsligt att vi behöver en penna som kan prata eller en bok som är formad som en fotboll osv. Vi tappar liksom perspektiv när något inte kostar något. Kanske är det en instinkt för att klara sig - när man ser något man kan behöva måste man ha det. Men så är det ju inte, och antagligen hinner man tappa bort sin bokfotboll innan man verkligen på riktigt skulle ha användning för den.

Sedan tror jag inte att minimalism heller endast gäller just de fysiska prylarna man har hemma. Minimalism är också ett sätt att tänka, ett sätt att tänka som verkligen går hand i hand med en miljövänlig livsstil. Behöver jag verkligen det här eller vill jag bara ha det i stunden? Är det värt att köpa en sak jag redan har hemma bara för att den nya är finare? Måste jag få allt jag vill ha?

Jag gick en kurs i kaoshantering för något år sedan och där lärde jag mig mycket om hur man skall tänka gällande överflöd av prylar och en överflödig konsumtionskärlek. Den kursen har verkligen hjälpt mig och fått mig att inse att jag inte vill gå i butiker "bara för att få köpa". Jag vill gå i butiker för att hitta något som kommer att användas flitigt och vara värt pengarna. Jag vill verkligen inte släpa hem tonvis av kassar fulla med allt och inget.

Om jag någon gång får barn kommer jag att endast köpa second hand-kläder till det. Att köpa dyra kläder till ett litet barn som hen kan använda i någon månad innan plaggen är för små är ju bara dumt, ursäkta mig. Det går emot mitt sätt att tänka om miljön, pengar och just minimalism. Minimalism är en state of mind som kan bota en ohälsosam konsumtionshets.

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Jag har en ganska liknande förståelse av minimalism som du. Jag tilltalas väldigt mycket av tanken om minimalism (och tilltalas bara mer ju fler olika sätt att leva minimalistiskt på jag läser om och råkar på). Strävar efter att någon dag leva minimalistiskt på ett sätt som passar just mig :)
ett ritstift i din rumpa20.07.16 kl. 21:25
Ja visst är det ett fint sätt att leva:) och en onödig stress orsakad av för mycket sker är borta! Skönt, tycker jag!!
20.07.16 22:57
Tack för ännu ett jättebra och inspirerande inlägg! Jag får erkänna att jag har tänkt lite som du gjorde förr - att minimalism är det där sterila, svartvita, och då är det inte min grej. Men, jag är mera minimalistisk än jag trodde, för jag vill inte heller ha en massa saker, och jag ger gärna bort upplevelser i stället för prylar (och får helst också såna själv). Men, som jag kanske tidigare också kommenterat, jag är inte helt "grön", ibland är det den praktiska sidan som avgör både detaljer gällande mat och gällande kläder och annat. Typ att jag inte har tillräckligt med ork att leta efter begagnat osv. om jag tycker att jag faktiskt behöver vad-det-nu-är NU (det är sällan så). Jag satsar så mycket (inte pengar, men av mig själv, liksom) på att varva ner och må bra.
Yvonne21.07.16 kl. 11:12
Tack snälla du för din snälla kommentar :) och det där med att må bra och prioritera det, det är super!! Många gånger tror jag att jag borde påminna mig själv om det också - att kanske nu och då ta mig själv i första hand :P
21.07.16 12:52
Bra inlägg! Jag har också börjat tänka i mer minimalistiska banor. Har dels att göra med utlandsflytten förra året och att jag planerar att sticka utomlands igen. Det är ingen idé med en massa prylar och inredningssaker som jag kanske aldrig kommer att ha i mitt framtida hem. För vet inte när, var och hur jag kommer bo när jag väl slår ner mig nånstans. Så har varit riktigt duktig på att sälja bort saker på loppis under de senaste 2 åren, även saker som jag inte riktit hade velat sälja egentligen.
Marias Memoarer21.07.16 kl. 13:55
Ja just det! Och överag om man vill flytta - ens inom det egna landet - så är det ett helvete att packa :D har man inget onödig packar man inte heller i onödan!
22.07.16 22:50
Bra inlägg! Jag har också börjat tänka i mer minimalistiska banor. Har dels att göra med utlandsflytten förra året och att jag planerar att sticka utomlands igen. Det är ingen idé med en massa prylar och inredningssaker som jag kanske aldrig kommer att ha i mitt framtida hem. För vet inte när, var och hur jag kommer bo när jag väl slår ner mig nånstans. Så har varit riktigt duktig på att sälja bort saker på loppis under de senaste 2 åren, även saker som jag inte riktit hade velat sälja egentligen.
Marias Memoarer21.07.16 kl. 14:30

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!