"Man får aldrig göra fel om man är grön."

08.04.2016 kl. 15:00

En fin bild bara.

Det känns ganska ofta att om en person valt en "riktning" i livet eller har en speciell värdering som inte nödvändigtvis majoriteten har, så får personen i fråga aldrig göra något motstridigt mot det här.

Veganer döms ideligen om någon hör att de råkat äta ost eller en biffburgare i fyllan på natten.

Gröna människor får genast höra ifall de tagit bilen till butiken.

Feminister får aldrig göra något som någon annan kan tolka som icke-feministiskt (även om feministen själv anser det vara helt enligt feminismens "lagar").

Osv. Om du m.a.o. har värderingar som någon annan inte delar, då får du aldrig bryta mot dem. För du ses väl som någon övermänniska som aldrig får göra fel om du nu valt att följa så svåra värderingar. Jag kan t.ex. vara skräckslagen om jag rör mig på stan och vill testa ett klädesplagg som inte är begagnat eller eko. Det känns som att folk stirrar på mig eller kommer att kommentera att du är ju inte alls grön, du köpte en t-skjorta på HM. Vet ni?

Om det är så här det skall vara borde ju inte t.ex. en modebloggare någonsin få gå i fula kläder och en sminkbloggare skulle aldrig någonsin få gå osminkad. Någon som tränar skulle aldrig få ha två vilodagar efter varandra och en person som älskar att bygga båtar skulle aldrig få köpa en färdig båt utan måste göra den själv.

Det konstiga är att man vill alltid bara hitta felen i de personerna som största delen av tiden medvetet försöker göra något gott för världen. De andra som inte bryr sig om något, t.ex. någon som beter sig otroligt icke-miljövänligt, de får ingen skit. Det är som att man måste vara antingen 100 % grön eller 100 % ointresserad av miljön. Skjuus mi? Borde inte allting handla om balans?

Så i fortsättningen: säg inte något skitigt till en vegan som vill smaka på ditt bakverk innehållande ägg. Låt din gröna kompis köpa ett klädesplagg nu och då om hen vill det. Et cetera. Ingens liv är helt svartvitt och jag vill åtminstone känna att jag får köpa den där t-skjortan om behovet finns - utan att behöva förklara mig.

Kommentarer (5)
Åååh helt rätt så bra skrivet!!
Daniela08.04.16 kl. 15:07
taaack :) !!!!!
09.04.16 07:57
Ja men absolut. Jag har också märkt det där. Själv är jag inte grön, vegan eller feminist, men jag försöker som trädgårdsägare hålla mig så "naturlig" som möjligt. Det betyder inte att jag endast köper ekologisk jord och ekologiska frön osv. Men jag värnar om naturen och insekterna när jag väljer hur jag gödslar och bekämpar ohyra mm. Men man hör mycket om många runt om sig... Jag brukar säga att håll du dig till ditt så sköter jag mitt!
Kitty08.04.16 kl. 16:50
exakt, låt alla göra som de vill :)
09.04.16 07:58
Jag vet inte, eftersom jag själv tycker att alla ska leva det liv de själv vill, men en orsak till detta skitpratande kanske är att en del t.ex veganer eller dietister eller gröna människor kan vara väldigt åsiktsstarka om att det är det bästa sättet att leva på och man ska leva så annars så är man en dålig människa. Då blir också reaktionen stark ifall de inte fullföljer det till 100%. Observera att detta även gäller människor som totalvägrar vaccinering eller anser att alla ska leva eller göra något specifikt. Personligen bryr jag mig inte om hur någon lever, vem de älskar eller varifrån de kommer så länge jag inte känner mig tvingad att leva på ett sätt som inte passar mig, och så länge man kan diskutera saker sakligt och respektera varandra trots olika åsikter om saker och ting.
Anonym 08.04.16 kl. 19:57
Du har nog rätt. Många blir ju rentav aggressiva om folk inte förstår varför deras livsstil är bra. Jag vet inte hur det är på min blogg men jag hoppas min ton inte är att man måste leva som jag utan att det är ett alternativ :) skall i alla fall försöka uttrycka mig mer så i fortsättningen. Alla borde få leva precis som de vill så länge man nu inte skadar andra osv osv osv men jag tycker att man skall kunna föra fram sin åsikt om t.ex. att det är bra att vara grön utan att folk sedan har taggarna utåt. Att det liksom skall vara okej för alla att uttrycka sig. Tack för en intressant kommentar :)
09.04.16 08:00
Jätte bra skrivet! :) Man borde själv vara försiktigare att inte bete sig likadant.. :)
Anna09.04.16 kl. 13:26
Ja, jag gör ju det själv också ibland :P man märker inte alltid det! Och tack :)
09.04.16 15:37
det finns ett fint kinesiskt ordspråk, "duktighet skapar lust att förstöra". en person som uttryckligen profilerar sig som grön eller feminist kan i vissa mänskor ögon väcka det där agget mot duktighet. då vill man så gärna se en spricka, nåt som gör att man kan känna igen den otillräcklighet som finns inuti en själv i den andra. det är egentligen inte en dålig sak, genom att få knuffa ner den gröna eller feministiska från sin (i de egna ögonen upplevda) piedestal en stund så kommer man den närmare. och kanske också lyssnar lite mer på vad hen har att säga.
den elaka b.12.04.16 kl. 16:13
det var intressant :) och sant! Jag brukar ju tycka att förebilder med brister är de bästa och då stämmer ju det helt överens med det du skriver :)
16.04.16 09:53

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!