Varför behöver vi frisk luft och natur?

28.12.2015 kl. 21:13

Av egen erfarenhet kan jag ju svara på rubriken så här: frisk luft behövs då man ständigt andas in gifter från t.ex. trafiken, hårspray och parfymer. De här gifterna kan på riktigt vara dödliga vilket väldigt få verkar bry sig om. Årligen dör människor i Finland av luftföroreningar och världen över blir hela summan faktiskt tre miljoner människor (källa, läst 26.12.2015). Mer än hälften av Finlands befolkning. Är det inte helt sjukt?

Men det är inte bara för att komma bort från föroreningar som jag gillar skog. Jag gillar skog för att den är orörd - till skillnad från mycket annat här i världen - och för att den är fräsch, för att den gör mig lugn, för att jag får vara mig själv där, för att den ger mig perfekta fotomaterial (jag behöver fota för att lindra min ångest och oro!) och helt enkelt för att den är så vacker.

Så är skogen inte bara en trevlig plats att vara på. Den är ju nästintill ett måste för att vi skall kunna leva. Skogen förser oss med enorma mängder syre och binder dessutom en hel del av den koldioxid vi som västerländska konsumenter åstadkommer. Skogen behövs också för otaliga djur och insekter, den är en plats där vi kan plocka vår egen mat (svamp och bär) och förser oss med viktigt värdefullt virke. Konstigt att nämna virke då jag vill diskutera skogens betydelse, men för att den skall må bra måste man ibland hugga ner här och där - dock med kunskap och omsorg och låta den växa upp på nytt i stället för att bygga hus.

Dessutom gör det oss mer måna om naturen att vara nära den. Om vi aldrig sett annat än betong och cement, hur skall vi då kunna bry oss om miljön? Hur skall vi kunna vilja hindra klimatförändringen hastiga utveckling? Det är omöjligt. Om man inte vet vad naturen är, hur fin den är och vad den kan ge oss, då har man inget intresse för den heller. Så vistas i naturen och gör det ofta. Lämna telefonen hemma och vandra omkring. Så skönt. Så lugnt. Så hälsosamt.

Kommentarer (3)
Bra inlägg!
Cassandra28.12.15 kl. 21:58
Tack!!!
31.12.15 08:04
Så härligt inlägg. Naturen är verkligen det ställe där jag tankar mest energi. Så ljuvligt!
Sandra29.12.15 kl. 10:36
Ja exakt! Bättre än depressionspiller, varför skriver inte läkaren ut en vistelse i naturen till sina deppade patienter?!
31.12.15 08:05
tack för den här texten! skogen är det bästa som finns, den är typ alltings hem. och vår moder. staden är helvetet, skogen är gud, som jag rubricerade nån text nångång för länge sen.
den elaka b.29.12.15 kl. 13:51
haha, japp japp!
31.12.15 08:05

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!