En kaka på rester

Efter vappfirandet blev det bl.a. olja över som jag stekt/kokat hemgjorda munkar i. Olja är knappast en miljöflickas bästa vän och därför ville jag se till att använda allting. Så jag bakade en kaka och ersatte smöret med olja samt slängde i några riktigt mjuka jordgubbar i smeten. Gott var'e!

3 ägg
2 dryga dl socker
3-4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl olja
valfri mängd färska jordgubbar
ev. lite citronskal

Blanda ägg och socker och därefter resten av ingredienserna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Njut!


After Vappu I had some oil left from when I baked munkki and I really wanted to use it. Therefore I baked a cake from leftovers, and replaced the butter with the oil. I also added some really soft strawberries that weren't very good anymore - but tasted delicious in the cake!

3 eggs
2 dl sugar
3-4 dl flour
1,5 teaspoon of bakingpowder
3 teaspoons of vanilla sugar
2 dl oil
some strawberries
lemon zest if you like

Mix the eggs and the sugar and then the rest. Bake in 175 degrees Celsius for 30 minutes. Enjoy!

Publicerad 02.05.2017 kl. 07:00

12 h vapp

Har jag redan sagt hur dålig jag är på att festa? Nåjo, hur som helst, jag orkade ändå 12 h igår! Började med ett stort gäng på Aboa Vetus' brunch (rekommenderas), varefter vi slappade en liten stund hemma och undrade om vi skulle orka överhuvudtaget med vapprumban (haha). Vi bestämde oss för att orka och strax därefter kom några gäster till oss. Vi skrattade mycket och spelade couronne och vid exsnåret drog vi oss mot Vårdberget för att vara sociala. Där såg man alla man inte sett på hundratrettio år och så skålade man och allt det där. Jag hade faktiskt med mig en glasburk med lock ifrån vilken jag kunde dricka champpis, ett tips för andra som vill undvika engångsglas ;). Efter allt det där hände något och plötsligt fanns 30 eller 40 personer i vårt vardagsrum och festade till ett på natten. Helt roligt ändå, och sedan somnade jag :D This girls doesn't know how to party. Men en lyckad vapp hur som helst!


Have I already told you how bad I am at partying? Well, I am, but I still managed to party for 12 hours yesterday. First we had brunch at Aboa Vetus (very good!!!) with a big group of people and then I went home with my boyfriend and just chilled for an hour. Then some friends came over, we had fun and played couronne, and before 6 pm we walked up to Vartiovuori. There we were social and talked with people we haven't seen for about 130 years. I also tried to be as waste free as possible, so I had a mason jar with me to drink my champagne from, a tip for anyone who wants to refuse those single use plastic glasses! After a while we went back home and suddenly we had like 30 to 40 people partying in my livingroom. Well, it was fun and they stayed until 1 am and then I fell asleep :D I just don't know how to party. But I had fun!

Publicerad 01.05.2017 kl. 20:06

Ett nytt ekotips

 

Det finns många orsaker att tvätta kläder i full maskin, men en förvånande orsak är att det minskar mängden mikroplaster som finns i kläderna att hamna i avloppet. Tipset från videon ovan!


There are a lot of reasons wash your clothes in a full laundry machine, but one new and surprising reason is the fact that it makes less micro plastics go down the drain. The tip is from this video.

Publicerad 01.05.2017 kl. 10:00

Snapshots

Några bilder från de senaste dagarna. Har ju börjat min praktik på Ratata, vilket har varit helt superroligt. Hoppas ni bloggar ännu mer fr.o.m. nästa vecka då något kiva händer! Ni ser sen. Hur som helst, jag har varit rätt så aktiv på att fota blommor och datorer tydligen, eftersom det varit en så stor del av min vardag den här veckan. Blommor därför att de är fina och tyvärr också döda och måste skötas och datorer för att.. praktik! Har försökt göra jobb utanför hemmet också men det har inte helt gått som planerat. Nästa vecka skall jag dock vara mindre på framsidan och mer ute på fältet, så att säga. Är hemskt taggad över vad som komma skall och jag tror att ni kommer att gilla det. PST visst är min monstera och den där morotskakan från jobbet fin?? Jepp!

Ha en skön vapp!


Some photos from these days. I have started my internship here at Ratata, and it has been so much fun. I hope you will blog even more next week when something fun I've planned starts on Monday. You'll see. Anyway, I have been pretty active at taking photos of flowers and computers since they are a big part of my days right now. Flowers because they are nice but also because I have to take care of them since they all seem to die and computers because of... well, my internship. I have been trying to work somewhere else than at home, but I haven't really managed to do that. Next week though! I am super excited about something I am doing next week, so stay tuned! And isn't the picture of the monstera nice?? And the carrot cake from work?? Yes.

Have a nice Vapp!

Publicerad 30.04.2017 kl. 12:00

En livslång basilika

Jag är knappast den enda som hört att man kan ha en och samma basilikaväxt livet ut. Det är bara att köpa en basilikaplanta, klippa av en liten stjälk och lägga i vatten tills den får rötter, och därefter plantera i kruka. Och så gör man det om och om igen. Jag har väntat på att kunna göra det här SÅ LÄNGE, men alla basilikor säljs med den där plastpåsen runt. Igår traskade jag hur som helst runt på torget på ett roligt intervju-uppdrag (mer om det sedan då artikeln publiceras på en blogg nära dig.. men inte på min blogg faktiskt) och såg basilikor som såldes utan plastpåsar!!! LYCKAN. Visserligen såldes de i plastkrukor, men dem får man faktiskt hämta tillbaka till torgförsäljarna, så det tycker jag är okej. Nu har jag en basilika livet ut!


I can't be the only one to have heard that you can have the same basil plant your whole life. Just buy a plant and cut a stem from it and place in a glass of water. When it gets roots, you can plant it. Then you just do it again and again and again and have the same basil plant the rest of your life! The problem for me has, however, been that every freaking plant is sold in a plastic foil. Except for yesterday. Yesterday I found basil without the plastic foil, and I had to buy it. It was in a plastic pot, but they can be returned to the people at the market place, so that is not a problem. Now I have my basil. Fo evah.

Publicerad 29.04.2017 kl. 10:00

Are you living an Insta lie?

En tankeväckande video / An eye-opening video.

Publicerad 28.04.2017 kl. 10:00

Midsommarklänning

Den här klänningen användes för ca 15 år sedan då min syster blev konfirmerad och ville vara fin. Och fin är ju klänningen än idag. Jag skall ha på den på midsommaren! Ännu ett plagg som man lyckas återanvända. Saving the planet <3


This dress was used more than 15 years ago when my sister had her confirmation. It is so beautiful and simple. I am going to wear it on Midsummer. Another piece that can be reused. Saving the planet <3

Publicerad 27.04.2017 kl. 07:00

7 x irritationsmoment

Människor i kassor som svarar med elak/arg/irriterad ton då man frågar något helt vanligt, som typ: "när stänger ni?".

Bortförklaringar. Okej okej, jag har själv varit the Queen of bortförklaringar - men jag har lärt mig! Alla vet att du egentligen bara är lat och därför inte vill komma med och alla vet att du också tänker onda tankar ibland och därför sade vad du sade. Du behöver inte framhäva dig som en felfri prick, för du är inte.

Människor i kommentarsfält till artiklar om flyktingar. Nej, alla muslimer är inte terrorister. Nej, alla flyktingar är inte idioter. Den som är en idiot är en person som går omkring och tror så, dock.

Suomen hauskin tavis. URRRRRK. Måste finsk humor bestå av att vara en pellejöns???

När allting skall bli något som det inte är. Kan någon bara säga varför det måste finnas sushiKAKA eller hamburgare där brödet ersätts med en avokado? Det är ju ändå lite konstigt (det borde ju snarare heta fylld avokado istället för hamburgare). Eller när salta saker läggs upp på ett fat så att det skall se ut som något sött. Kanske just som en sushikaka, då. Det är på riktigt äckligt.

Lakan som blir gula när man använder dem. Usch.

När människor inte är roliga. Liksom, what, varför har du ingen humor? Varför är dina skämt så slöa? För det finns ju av dessa människor. De slänger ut meningar i hopp om att höra skratt, men hälften förstår inte ens poängen bakom skämten. Ett bra sätt att få humor är att kolla 10 säsonger av Friends (helst under ett veckoslut). Då kan man åtminstone låna något skämt därifrån.


Seven things that annoy me:

People working in stores that answer with an annoying/angry/mean voice when you ask something like "when are you closing?".

Excuses. Ok, I have been the Queen of excuses, but I have also learned from this! Everyone knows that you just are too lazy to come and everyone knows that you have mean thoughts too, and that is why you said what you said. You don't have to make yourself look like an angel, because you aren't one.

People in the comment fields to articles about refugees. No, not all muslims are terrorists. No, not all refugees are idiots. A person who thinks so is an idiot, however.

The TV show Suomen hauskin tavis. BLAHHHHH. Why does Finnish humor have to be about being stupid and a clown???

When things have to become something they are not. Like why do people make sushi CAKE?! And why is there a hamburger where the bread has been replaced with an avocado? Shouldn't it be called stuffed avocado instead of hamburger, then?

Sheets that become yellowish when you use them. Ew.

When people aren't funny. Like, don't you have any sence of humor? Why are your jokes so lame? Because there are a lot of these people. They say things wishing for people to laugh, but half of them don't even understand the joke. A good way to become more funny, is to watch the 10 seasons of Friends. At least then you can steal one of their jokes and seem funny.

Publicerad 26.04.2017 kl. 19:00

Zero Waste + pappershelvete

Tjohej! Dagens Zero Waste-tips är att spara alla de papper som det finns något skrivet på på ena sidan. Jag sparar alla mina halvanvända papper i en låda och tar fram vid behov. Dessa papper med onödig text på ena sidan fick bli konstverk på andra. Papper = fällda träd. Fällda träd = snyft. Så rädda världen litegrann och återanvänd dina papper!


Helloooo! Today's Zero Waste tip is to save all the papers that have something written on them on one side but not on the other. I put all these papers in one place and use them when I make notes and so on. These papers in the pictures have boring text on one side and art work on the other. Smart, huh? Paper = trees that are cut down. Trees that are cut down = :(. So save the world a little and reuse your papers!

Publicerad 26.04.2017 kl. 07:00

Praktiktisdag

Jag vaknade väldigt tidigt idag och såg det som även hela Instagram bekräftade: det var snöväder. Mer snö än i januari. Ok. Steg hur som helst upp, åt morgongröten ur en kopp (ökad mysfaktor så) och..

I woke up early today and saw what everyone on Instagram was telling me too: it was snowing. More snow than in January. OK. I got up from bed anyway and had my morning porridge from a mug (feels cozier that way) and...

... började arbeta på praktiken. Har uppdaterat framsidan en del men också gjort en massa bakom kulisserna-grejer, som ni kommer att få ta del av under kommande veckor. Har bl.a. mailat med storbloggare som Kenza och sånt, hoppas på svar ännu.

... started working on my internship. I have updated the front page a bit but also done some behind the scenes-work that you will see more of these coming weeks. I have for example sent mails to Kenza and so on. Hope she will answer soon!

När hemmet gjorde mig tokig, ville jag sätta mig på något café och arbeta. Det blev Bean Bar, som jag på något sätt gillar så mycket. En lugn plats, speciellt en förmiddag. Gott kaffe också.

When my home started driving me crazy, I wanted to go to a café to work. I chose Bean Bar, a nice place in the center. Good coffee!

Före jag gick hem strosade jag lite extra mycket kring gamla fina hus, som dessa t.ex.

Before I went home, I wanted to look at some nice old buildings, like these for example.

Väl hemma åt jag en lunch (maten var gammal så mådde ganska illa efteråt) och fotograferade torsdagens begagnade outfit. Ni ser det sedan! Därefter har jag fortsatt med praktikgrejer. Riktigt pepppp!

When  I got home I had lunch (the food was old so I felt a bit sick afterwards) and took some photos for Thursday's "reused clothes" outfit. I'll show you! After that I kept working on my internship. It's awesome!

Publicerad 25.04.2017 kl. 21:44

En hälsosallad

Nu är det vår och torghandlarna börjar äntligen sälja sallad utan plast! Jag är naturligtvis tvungen att köpa dem direkt. För att salladen skall hållas fräsch lägger jag den faktiskt i toalettpappersrulleplastpåsen i kylskåpet. Låter kanske ohygieniskt men plastpåsen är ju ren.

I salladen lade jag mörkö-sallad (?) och lollo rosso, kokt sparris, kokt blomkål och kokt rädisa, samt avokado, paprika, quinoa och kryddor. Ett tips är att koka alla grönsaker i samma kastrull samtidigt, och sedan använda samma vatten för quinoan. Sparar energi och vatten och dessutom tas viktiga näringsämnen tillvara! Gott och fräscht! Av de kokta grönsakerna kan man nästa dag sedan göra en gryta med grädde/kokosmjölk etc. Supergott!


Springtime, which means that the market place has started selling lettuce without plastic!! Great. To keep my lettuce fresh, I actually put it in the plastic bag that my toilet papers come in. Sounds weird, but the plastic is clean so it really isn't that weird.

In my beautiful healthy sallad I put mörkö-lettuce (?), lollo rosso, boiled aspargus, boiled cauliflower and boiled radish, and also avocado, pepper, quinoa and spices. A good tip is to boil all the vegetables at the same time in the same saucepan and then boil the quinoa in the same water. Saves energy, water and you also get back the good nutrients that go into the water from the veggies. The next day you can use the boiled vegetables and make a stew by mixing them with cream/coconut milk etc. So good!

Publicerad 25.04.2017 kl. 07:00

Tre gånger hemgjorda hundtillbehör

God morgon måndag!! Idag börjar jag min praktik på Ratata och skall hålla igång framsidan hela veckan, så kom ihåg att kolla in där! Lovar att vara aktiv :)

Hur som helst, dagens ekotips är att förse sin hund (eller annat djur) med hemgjorda prylar som man kan skapa av sådant man hittar hemma! Helt fantastiskt inspirerande. Älskar sängen! Enkelt och kuligt! Ha en skön dag 


Good morning Monday! Today my internship here at Ratata starts!! I will update the front page this whole week, so remember to check it out! I am gonna be so active :)

Anyway, today's three green tips are to make your own home made dog (or pet) stuff from things you find at home. So inspiring. Love the bed! Easy and also fun! Have a nice day 

Publicerad 24.04.2017 kl. 07:00

Om mjölk

Hemgjord mjölkfri glass

Mjölk. Ah, så omdebatterat. Känns lite som ett ämne man inte egentligen ens vågar diskutera öppet men jag är en fri människa och jag får säga vad jag vill. Sååå jag tänker ändå säga något!

Mjölk är bra men också problematiskt.
Mjölk kommer från kor som i de flesta fall lever ett ganska dåligt liv i trånga hus och som dessutom äter besprutad mat - i överflöd så att de skall bli tjocka och matiga. I många fall har korna blivit matade med antibiotika - vilket naturligtvis även betyder att mjölken innehåller det. Snart fungerar inte antibiotika som ett botemedel längre, eftersom det finns överallt (i de flesta mjölkprodukter och i de flesta odlade kötten). Bakterierna blir immuna mot detta ämne, kan man väl säga.

I åratal har vi dessutom blivit manipulerade att tro att mjölk är det som gör oss starka, att vårt skelett mår bra av det. Ändå visar studier att osteoporos är så himla vanligt i Finland, och här dricker vi faktiskt en massa mjölk. Så hur går det ihop? Enligt en studie är det mer sannolikt att benbrott sker om man dricker 2,5 glas istället för 1 per dag (källa). Artikeln jag länkar till i föregående mening säger också att kalcium inte är så viktigt för vuxna som man tror och att bröst- och prostatacancer verkar ha ett samband med mjölkkonsumtion. Vad som är sant och vad som inte är får såklart alla fundera över själv, men personligen tror jag nog på dessa forskningar och framförallt på de hälsorisker som en väldigt animalisk kost medför. En riktigt typisk middag kan lätt bestå av ett glas mjölk, en gräddig köttgratäng med ost på med en smörgås med rikligt med smör på sidan om och så några portioner glass till efterrätt. Det är väldigt mycket kött och mjölkprodukter i längden och jag är inte särskilt förundrad över alla de moderna sjukdomar vi har idag just därför. Cancer, hjärtsjukdomar (källa), osteoporos och känsliga magar.

Sedan är det inte heller bara människans hälsa som lider av mjölk- och köttprodukter, utan också planeten. Många djur matas med soja som odlats i före detta regnskogsområden. Regnskog skövlas alltså för att man skall kunna odla soja som man matar djuren med! Denna soja är sällan ekologisk, vilket innebär att den tyvärr väldigt sannolikt är genmanipulerad (orkar inte gå in på varför jag hatar det, min åsikt ok?) och då även relativt ohälsosam.

Om man vill äta mjölkprodukter rekommenderar jag därför att man väljer närproducerat, ekologiskt och gärna sådant som kommer från djur som levt på havre och inte soja. Det allra bästa är kanske ändå att äta vilt kött och att till stor del byta ut mjölkprodukterna mot veganska ersättare, som t.ex. den fantastiska havregurten istället för yoghurt, iKaffe-havremjölk för specialkaffe som latte och cappuccino och hemgjord så kallad (n)ice cream på frysta bananer och bär och lite sötning. Det finns faktiskt otroligt bra ersättare til mjölkprodukterna på marknaden idag, och jag kan varmt rekommendera dem 


Milk. A thing you shouldn't talk about since it makes people so angry. But hey, I will anyway - I am a free human! I will tell you what I think.

Milk is good but also problematic. It comes from cows that usually have a bad life in a really small house with too many other cows, where they eat food that has been poisoned with pesticides. The food makes these cows fat so that we humans could eat more meat. Usually these cows are fed with antibiotics - which means that the milk we drink partially consists of it. It can actually be found in anything that comes from the cow, like in cheese and meat! If we keep on getting this amount of antibiotics into our bodies as we are today, we won't have a need for them anymore because the bacterias become resistant. That can be really dangerous.

For years we have been manipulated to think that milk makes us stronger, but still osteoporosis is really common in Finland where we drink a lot of it. According to a study, you are more likely to get osteoporosis if you drink 2,5 glasses of milk instead of one per day (Swedish source). The same article that I just referred to, tells us that calcium isn't as important for adults as we might think, and that breast and prostate cancer has a connection to milk consumption. You can of course think whatever you want about these studies, but I believe in them and especially in the risks with eating too much food that origins from animals. A typical meal can be a creamy meat gratin with cheese on top, a glass of milk, a sandwich with butter and ice cream for dessert. A lot of milk a meat! I am not surprised that there are so many modern diseases today, like cancer, heart diseases (Swedish source), osteoporosis and stomach problems.

Milk and meat is not only bad for our health, but also for the planet. Many of the animals that we eat, are fed with soy. A lot of the soy used today is grown in former rainforest areas, that have been cut down just for the soy actually. This soy is usually not organic, which means that it probably is a GMO soy. I don't even want to start talking about why I hate GMO, but that's my opinion, OK?

If you want to eat milk and similar things, I recommend locally produced organic milk and, if possible, from animals that have eaten oat instead of soy. I recommend vegan milk however, and I really love that there is so much more of that on the market nowadays. Havregurt instead of yoghurt, iKaffe for latte or cappuccino and homemade (n)ice cream, made of frozen bananas, berries and some sweeteners, is just the best. 

Publicerad 23.04.2017 kl. 21:35

Blogg-, regn- och slapplördag

Bild från bloggträffen

Hej på er! Den här veckan har varit så intensiv att jag inte riktigt känner att jag hunnit blogga till fullo, men det är nog okej. Skolan är som sagt slut och endast praktikdelen på Ratata återstår, vilket är jättejättejättenice!!

Idag höll jag en klädbytardag för bloggare i Åbo, men sedan blev jag så illamående att det produktiva slutade där. Känns som att något trycker mot huvudet och att ögonen värker och att jag vill spy. Har inte hunnit äta hälsosamt den här veckan för att jag varit så stressad, och dessutom har det blivit riktigt lite sömn.. så jag tror helt enkelt att jag börjar känna av det nu då allting släpper. Hur som, hemma i soffan och lyssnar på regnet som skvätter där ute. Skall nog ligga här ett bra tag till och tillåta mig själv att vila. Behöver det! Hoppas allting är bra med er och att ni är lika glada som jag att jag håller igång Ratatas framsida nästa vecka!! Mycket kuuul på kommande, kram på er!


Hello you! This week has been so busy that I haven't really had the time to blog, but I'm sure that's ok. School is over and I only have my internship at Ratata left, which is so cool!!!

Today I had a day for bloggers here in Turku, where everyone brought old clothes and switched items with each other. I started feeling really bad after a while and now I will just rest at the couch the rest of the day. I feel like throwing up and my eyes hurt. Well, I just think it is because of lack of sleep and healthy food this crazy week.

So as I said, now I am sitting here on the couch and atm listening to the rain outside. I am gonna be so chillaxed today. I need that! On Monday I will be the host of Ratata's front page so I hope you are as excited as I am to see what I have planned! Stay tuned, byebyyye!

Publicerad 22.04.2017 kl. 16:25

Praktik på Ratata!!

Se så glad man är!!! Idag är det nämligen sista skoldagen och sedan börjar min praktik här på Ratata officiellt!!! Är så glad att jag valde att söka praktikplats just hit, tycker att det passar mig så himla bra. Jag får arbeta med bloggar och skribenter och samtidigt också öva mig inför arbetslivet hur det är att vara sin egen chef, vilket jag på ett sätt är nu då jag inte har fasta arbetstider. Det är faktiskt inte så lätt att inte bli helt tokig då man själv bestämmer när man skall stiga upp och när man skall jobba och när man skall luncha. Så det blir en utmaning redan i sig att skilja på arbete och fritid! Men jag är sååå taggad! Och imorgon ordnar jag ett bloggevenemang på Fabbes Café i Åbo som en Ratata-arrangör! Hurra hurra, klädbytardag! Alla Ratata-bloggare med!


Look how happy I am! Today is the last day of school and tomorrow my internship at... Ratata!!! starts for real. I am so happy that I chose this as my internship. I get to work with blogs and bloggers and also I can practise being my own "boss" in a way, since I don't have an office to go to. I will have to learn to separate leisure time and work, and that is really good for me to try out since this is how I want to work in the future. I am so excited for this! A lot of fun stuff to come!

Publicerad 21.04.2017 kl. 07:00





Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!