Åbo är bäst när träden fått löv

Jag kan ibland bli tokig på den här staden. Känna att inget är kul, att alla andra städer är bättre och att jag blir gråhårig av att titta ut genom fönstret. Men sen kommer sommaren plötsligt och hela staden blir som en annan plats. Det är så vackert här när det blir varmt. Hela staden bara kläcker ur sitt vinteride-ägg och plötligt är det som att bo i New York (enligt hur jag fantiserar att det är).

PS jag vill sitta på Koulus fantastiska gård alla sommarkvällar jag är i Åbo.

16.05.2016 kl. 20:21

På Åbos gator

Två bilder tagna av mannen min. Det är skönt att strosa runt på Åbos gator när det är kväll och relativt varmt. Inga jackor, vantar och mössor. Min loppis-kofta värmer mig bra. På tal om varma väder och sånt, jag har mycket ångest för tillfället med tanke på allt jag måste hinna med innan sommarjobbet börjar. Dessutom kommer jag att jobba långa veckor, väldigt långa, eftersom jag är ledig i juli och behöver tjäna in extra pengar. Lite ångest för hur mitt psyke skall orka, för just nu skulle det bästa någonsin vara att jag bara skulle få vara ute i skärgården och meta mina egna abborrar och i övrigt bara slappna av i en halv evighet. Stadslivet kan ibland vara stressande, även omedvetet. Man blir stressad av stadsmiljön och märker det allra bäst då man far ut på landsbygden och inser hur avkopplat allt är där. Bilar, avsaknaden av skog och alla butiker gör mig tydligen tyngd. Väntar så mycket på första sommarveckoslutet ute på holmen. Tänker göra ingenting.

15.05.2016 kl. 12:00

Sommarhäng och -fläng

Jag var hela veckoslutet i Ekenäs och firade farmor och bodde på landet. Det är nog världens bästa plats. Där är man alltid hemma hur man än vrider på saken. Hundar, barn, vuxna, gamla och ja, allt finns där. Det är som ett litet samhälle för bara min släkt. Älskar det mest. Efter min familj, pojkvän och systerbarnen. Nåväl, idag har jag varit på praktik i åtta timmar för att sedan jobba fyra timmar och nu gäller bara en sak och det är de finska lejonen. Ha det bra!

09.05.2016 kl. 20:43

Alla skuggor pekar mot solen

Att cykla är att var fri. Om man har femtio euro som man inte tänker använda till mat, då tycker jag att man skall använda det till en begagnad cykel. Med en cykel kan du göra allt och det kostar ingenting. Jag cyklade till Telakkaranta (favoritställe i Åbo) häromdagen i solskenet och mådde bäst.

19.04.2016 kl. 19:15

Den gångna veckan och en massa bra saker

En bra reklam.

Jag har inrett balkongen ganska mycket.

Och min potatis har börjat växa!!!

Så har jag satsat på köttfri mat ganska långt (med undantag av en biff i kombo med gräddpotatis).

Och faktiskt varit övernatt i Karis för att ha ett projektutförande i Lärkkulla!

HEJ! Jag är tillbaka efter en väldigt bra bloggsemester. Det behövdes så mycket så. Har nämligen nu allt jag inte hunnit göra under skolåret som måste vara gjort innan praktiken börjar om lite på en vecka. Att inte behöva fota ihjäl mig och så vidare (tisdinställa och skriva inlägg) var otroligt skönt och jag har satsat på skolarbeten hårdare än någonsin. Men nu är jag tillbaka och ekologiska livet kan fortsätta, hurra! Hur mår Grön i Åbo:arna då? Bra hoppas jag! På lördag får ni läsa en liten intervju med mig i någon tidning någonstans, mer om det sen!

14.04.2016 kl. 19:10

Rom 4.0

Sista Rom-inlägget. Första bilden är från en vinkällare uppe i bergen. Sista bilden är från min kompis lägenhet, hon bor väldigt centralt och har det bra. Lite avundsjuk men. Man börjar alltid fundera lite extra över sin egen hemstad när man besöker platser som Rom. Måste nog skriva några mail till Åbo-stad. Känns som mitt endaste alternativ.

01.04.2016 kl. 10:00

Rom 3.0

Ett tredje Rom-inlägg. Kommer ännu ett fjärde. Känns lättare att se på bilder då de är bara få åt gången, eller hur? Så nu kör vi så här. Vi besökte en vinodling på lördagen och det var väldigt intressant. Min kärlek för olivolja vaknade till liv igen och jag måste nog snart springa till butiken och köpa en sådan. Passar så bra i stället för smör på smörregåsen, veganskt dessutom! Ja, och för att diskutera monument: Pantheon är ett mirakel ju.

31.03.2016 kl. 10:00

Rom 2.0

Inlägg två från Rom. Det som jag kanske älskar mest med staden är att det är så grönt överallt. De har verkligen haft ett planteringstalko i den här staden för överallt hittar man en massa trevliga buskage, blommor och träd. Så borde Åbo också ha det. Blir typ trehundra gånger mysigare och samtidigt renar det luften.

30.03.2016 kl. 10:00

Rom 1.0

HEJ! Jag är tillbaka efter en vistelse i Rom. Otroligt fin stad. Just sådär vill jag bo. Färggranna hus, takterrasser, blommor och växter överallt, apelsinträd och helt enkelt en färggrann kultur. Tänkte bjuda på några Rom-inlägg för att låta er drömma er bort till varmare breddgrader.

29.03.2016 kl. 10:00

Varför lyssnar vi på musik?

Hej favoritbloggläsare. Försöker ta in musiken i mitt liv lite mer än tidigare. Alla blir alltid förvånade över det faktum att jag faktiskt typ inte lyssnar på musik. Nu har vi en musikpedagog på besök i skolan och jag påminns varför musiken är viktig. Vi mår bra av musik, vi blir bättre på att koncentrera oss, uttrycka och känna känslor samt att vi bara gillar bra toner. Sitter därför nu med Spotify på och försöker bli en normal människa. Jag hatar t.ex. musik i bilen. Uj och spy.

Tyvärr har jag inga speciellt nya ekotips att ge er förutom att verkligen använda upp den mat ni köpt. Att slänga mat är inte bra alls. Har ni en påse pasta från 2013, ät upp den nu! Kom ihåg att mat inte nödvändigtvis är gammalt för att det inte längre är inom datumet. Det handlar om att lukta och titta på själva produkten. Ser det bra ut, luktar det normalt? Ok, let's eat!

16.03.2016 kl. 19:57

Your love is like a soldier, loyal till you die

Rubriken helt enkelt av den orsaken att jag inte kan sluta tänka på min vän Anna Karlssons fina uppträdande i The Voice of Finland med låten "Bonfire heart". Sjukt fint. Hon är så duktig. Ni kan lyssna på låten här.

Hur som helst, för att varva med lite annat än hysterisk seriöshet tänkte jag bjuda på några vardagsbilder från sistone. Älskar snapshots så det får det bli.

13.03.2016 kl. 09:18

Rehab

Storstaden ger mig ibland stress. Jag bestämde mig för att dra till mamma och pappa och koppla av. Rota i gamla skrivbordslådor och söka fina oanvända kärl bak i dammiga skåp. Imorgon kommer jag hem igen och fortsätter livet. På schemat står hiking med pojkvän. Tjohej!

11.03.2016 kl. 19:00

Miljöworkshop

Hej bloggis! Har ganska bråttom just nu eftersom jag förbereder min miljöworkshop som är imorgon. Hela gårdagen gick ut på att förstå hur i helsike en printer fungerar (svar: printrar är värdelösa) och att öva på föreläsningen. Jag älskar den här typens stress, mår så bra av det. Mycket att göra men ändå är det sådant som jag vill göra. Idag blir det några timmar skola och utöver det bara öva öva öva samt jobba på miniguiden till ett grönare liv som jag skrapat ihop. Den ser ut som att ett barn skulle ha gjort den :) Hehe. Måste fixa på den ännu lite! Den blir priset till någon av åhörarna på min miljöworkshop som tack för att personen deltog.

08.03.2016 kl. 08:26

Den blå timmen

En liten kvällspromenad genom centrum.

01.03.2016 kl. 19:10

Berkshire

 

Tjenis!

Jag har varit i England, Berkshire sedan onsdag och därför har uppdatering varit bristfällig. England var härligt och mina favoritbarn ännu härligare. Vi besökte bl.a. Oxford (Christ Church) och fick leka Harry Potter på alla de locations som var just därifrån, vi besökte London och olika coola marknader (rekommenderar Camden market) samt ett café som inspirerat inredningen på Fabbes, nämligen Hally's i Parsons Green. Så besökte vi en massa andra trevliga småstäder också och vad kan jag annat än att tycka att England är sjukt fint. Just nu skulle jag behöva en resa tillbaka dit som inte är över på några dagar. Men först: två månader skola och två månader praktik!

22.02.2016 kl. 10:18

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!