Soul Sisters' spray tan

I samarbete med Soul Sisters

Viktiga redskap / Tärkeitä asusteita

Jag har en hemlighet - jag älskar spray tan! Jag älskar att känna mig fräsch och brun och brukar unna mig det inför större fester, som vappen och årsfester. Det blir alltså ungefär två gånger i året. Och vet ni vad? Det behöver inte alls vara så miljövidrigt som man kunde tro!

Jag har fått äran att bli sprayad hos Soul Sisters på Brahegatan 9 i Åbo. Kan jag säga annat än WOW?! Färgen blev  bra. Mörk och somrig. Kände mig helt på topp!

Soul Sisters använder en färg som innehåller 80 % naturliga ekologiska ämnen och som knappt luktar något alls. De som någon gång sprayats eller använt brun utan sol-kräm vet hur det vanligtvis luktar starkt och kemikaliskt - men inte den här!

För att lyckas med sprayningen gäller några enkla saker: skrubba dig kvällen innan och smörj in dig ordentligt. Jag skrubbar mig med en hemgjord skrubb bestående av socker, olivolja och kanel. Ifall man tycker om att raka benen skall man också göra det innan själva sprayningen (färgen kan lossna om man gör det efteråt). Gå osminkad och i mörka lösa kläder och vänta i ca 8 h innan du duschar dig för bästa effekt och duscha utan tvål. Så enkelt är det!

Under sprayningen används "engångsklisterskor" under fötterna och en engångshårmössa för huvudet för att skydda de delar av kroppen som inte skall sprayas. Som Zero Waste-person hade jag med mig egna flipflops och en gammal (duktigt använd) hårmössa från tidigare besök. Vill man unvika flipflop-ränderna kan man bara stå på dem utan att ha fötterna i dem. Funkar lika bra!

Så vad väntar du på? Spraya!

Soul sisters hemsida: www.soulsisters.fi


Yhteistyössä Soul Sisters

Minulla on salaisuus - rakastan suihkurusketusta! On ihanaa tuntea olonsa raikkaaksi ja kesäiseksi. Yleensä käyn suihkurusketuksessa noin kaksi kertaa vuodessa, vappuna ja ennen vuosijuhlia. Suihkurusketuksen ei kuitenkaan tarvitse olla niin huonoa ympäristölle kuin ehkä luulisi!

Sain kunnian kokeilla Soul Sistersin suihkurusketusta Turussa Brahenkadulla. Mitä muuta voisinkaan sanoa kuin WOW?! Väristä tuli niin hyvä! Tunsin oloni loistavaksi.

Soul Sisters käyttää väriä jonka ainekset ovat 80 % luomua. He jotka ovat joskus kokeilleet "tavallista" suihkurusketusta tai itseruskettavaa tietävät miltä väri yleensä haisee - mutta tämä ei!

Jotta suihkurusketus onnistuisi, pitää edellisenä iltana kuoria iho ja jälkeenpäin rasvata kunnolla. Käytän itsetehtyä kuorintavoidetta joka on tehty sokerista, oliiviöljystä ja kanelista. Jos haluat "sheivata" sääriä, se kannattaa tehdä ennen suihkurusketusta (jos sen tekee jälkeenpäin väri saattaa lähteä). Mene hoitoon meikittömänä ja käytä tummia rentoja vaatteita jotka eivät purista ja odota vähintään 8 tuntia ennen kuin menet suihkuun. Kannattaa peseytyä ilman saippuaa. Näin helppoa se on!

Suihkurusketuksessa käytetään yleensä kertakäyttö-tarrakenkiä ja -hiusmyssyä. Zero Waste-henkilönä otin omat flipflopit mukaan ja vanhan hiusmyssyn jota olen käyttänyt aikaisemmin. Ellei halua flipflop-rusketusraitoja voi vain seistä niiden päällä. Toimii ihan yhtä hyvin!

Mitä vielä odotat? Suihkurusketukseen siitä!

Soul sistersin kotisivut: www.soulsisters.fi

Publicerad 20.05.2017 kl. 10:00

ResQ the leftovers

I samarbete med ResQ

Har du också någon gång förfärat dig över mängden bortkastad mat? Ätbara potatisar som ingen köper på en restaurang, eller maten din bekant inte orkar äta upp på restaurangen, och som därefter bara hamnar i soporna? Enligt Saa Syödä! (länk) slänger varje finländare bort 20-30 kilo mat per år per person, vilket naturligtvis är 20-30 kilo för mycket. Men vet ni vad? Det finns faktiskt en lösning på allt detta matsvinn! Nämligen appen ResQ.

ResQ är en app som samarbetar med olika restauranger och caféer för att minska mängden bortkastad mat. Varje restaurang eller café som råkar ha överbliven mat när stängningsdags närmar sig, kan annonsera om exakta mängden portioner på ResQ, varefter appens användare köper maten rakt via appen och hämtar portionerna från restaurangen eller caféet ifråga. Det kan t.ex. stå "Getostlasagne" samt namnet på restaurangen/caféet och därefter en symbol som talar om exakt hur många portioner av denna delikatess som finns kvar. Man klickar på produkten och väljer hur mycket man behöver, och betalar! Appen talar också om hur länge produkterna är tillsalu och när de senast skall hämtas. Väldigt praktiskt om ni frågar mig.

Som Zero Waste-person vill jag ju gärna köpa min take away-mat i egna burkar som jag återanvänder, och då tycker jag att man bra kan köpa något via ResQ, ringa restaurangen eller caféet och meddela att man har med sig en egen låda. Hur bra?! Så bra!

ResQ är inte bara miljövänligt, utan också väldigt förmånligt. Med stor sannolikhet får du finfin mat för under ynka fem euro. Fem euro för något som annars kostar kanske t.o.m. flera tior, är ju onekligen en riktig guldgruva för t.ex. en studerande som kämpar med ekonomin. Det finns restauranger och caféer som har samarbete med ResQ i bl.a. Vasa, Uleåborg, Åbo och Helsingfors, samt de mellersta och östra delarna av landet. Denna nya app är stor, och inget under! ResQ räddar maten, miljön och plånboken och fungerar otroligt smidigt. Så vad väntar du på? Ladda ner appen direkt!

 

Yhteistyössä ResQ

Oletko sinäkin joskus ollut kauhistunut poisheitetyn ruoan määrästä? Syöntikelpoiset perunat ja kaverin ruokaannos jota hän ei jaksa syödä, jotka molemmat heitetään pois. Saa Syödä!-sivuston mukaan, Suomessa heitetään pois n. 20-30 kiloa ruokaa vuodessa henkilöä kohden (linkki). Tämä on mielestäni 20-30 kiloa liikaa, mutta onneksi tähän ongelmaan on nyt ratkaisu! Nimittäin sovellus ResQ.

ResQ on sovellus joka tekee yhteistyötä eri ravintoloiden ja kahviloiden kanssa ehkäistääkseen ruokahävikkiä. Jokainen ravintola tai kahvila ilmoittaa ResQ-sovelluksen kautta mitä heillä on vielä myytävänä kun sulkemisaika lähestyy. Sovelluksen käyttäjät näkevät siis tarkalleen kuinka monta annosta ruokaa vielä on jäljellä.

Sovelluksessa saattaa olla tarjolla esim. vuohenjuustolasagnea, ja nimen perässä näkyy symboli, joka kertoo käyttäjälle kuinka monta tällaista annosta on vielä myynnissä. Jos sovelluksen käyttäjä klikkaa juuri tätä tuotetta, hän pystyy valitsemaan kuinka monta annosta hän haluaa ja maksaa ne heti sovelluksessa. Sovelluksessa näkyy myös mihin asti annoksen voi noutaa kyseisestä ravintolasta/kahvilasta. Tämä on mielestäni todella kätevää.

Zero Waste-henkilönä haluan tietysti ostaa take away-ruokaa omassa uudelleenkäytettävässä purkissa tai rasiassa. Yksi tapa käyttää sovellusta on siis ostaa ruokaa ja heti perään soittaa ravintolaan tai kahvilaan ja ilmoittaa että otat oman kipon mukaan. Tämä on ihan mahtavaa!

ResQ ei ole ainoastaan ympäristöystävällinen sovellus, vaan myös lompakkoa säästävä sellainen. Annokset jotka myydään ovat usein hyvin edullisia, ja kunnon luksusruoan voi saada jopa alle 5 eurolla. Esimerkiksi opiskelijalle tämä on loistava tapa syödä hyvää ruokaa edullisesti. Ravintoloita ja kahviloita, jotka käyttävät ResQ-sovellusta Suomessa, löytyvät muun muassa Oulusta, Vaasasta, Turusta, Helsingistä, Tampereelta ja Keski- sekä Itäsuomesta. Tämä on todella onnistunut sovellus, enkä ihmettele sitä yhtään. ResQ pelastaa ruoan, luontoa ja lompakkoa ja toimii todella hyvin. Mitä vielä odotat? Lataa sovellus puhelimeesi heti!

Publicerad 12.03.2017 kl. 20:00

SECCO - reused sailor

I samarbete med SECCO

Den här fina blusen är från online-loppiset SECCO som jag nyligen hittat - tack till en läsare som tipsade!

Jag älskar att företaget krossar fördomar gentemot second hand genom att helt enkelt bjuda på väldigt snygga basplagg och i god prisklass. Jag tror att många människor inte går på loppis för att de anser att produkterna är sjabbiga, men så behöver det ju inte vara, och SECCO bevisar det dessutom. Deras webbsida är enkel att navigera på och plaggen är snygga. Jag suktade lite efter en mjuk smutsrosa blus som jag såg där inne, men tyckte också mycket om den här Massimo Dutti-silkesskjortan. Perfekt när man vill vara lite stiligare.

SECCO är alltså ett online-loppis som egentligen fungerar som en återförsäljare för privatpersoners kläder eller inredningsprodukter. Tanken bakom företaget är att underlätta livet för dem som vill hitta snygga, trendiga second hand-plagg. SECCO strävar också efter att göra second hand-mode till något normalt och vanligt, så att också de som inte annars är intresserade av begagnat blir det. Man kan dessutom lämna in överblivna textilier m.m. hos SECCO, vilket jag naturligtvis gillar som den Zero Waste:are jag är. Mer återvinning i världen, tack <3

Klicka in dig på sidan direkt, så lovar jag att du inte blir besviken!

Publicerad 09.03.2017 kl. 07:00

BTS med Hakki Design

I samarbete med Hakki Design

Jag gör ett samarbete med Hakki Design och här kommer del 1, bilder från torsdagens photoshoot. Hakki Designs grundare, Camilla Hagstén, hade ordnat en fotografering för gamla och nya smycken med mig, henne själv och tre andra duktiga personer. Hakki Design gör smycken i trä av restbitar, så jag tror ni förstår hur positiv jag känner mig inför den typens företag:) Zero Waste!

Publicerad 11.02.2017 kl. 10:00

Smooth it

I samarbete med Smooth it

Min gamla vän Lina öppnade för ett tag sedan en smoothiebar som heter Smooth it och finns i Citymarket i Åbo, tillsammans med sin kompis Irina. De säljer smoothies som ger kunden en helt fri vilja: man väljer en bas och så öser man på vilka ingredienser man tycker skulle passa med det. Jag tog en god god smoothie med apelsinjuice, mango och jordgubb. Behövde något fräscht och uppiggande och det fick jag!

En av de saker med Smooth it som är så fint, är att de satsar på säsongsvaror. De inhandlar alltså produkter då de är som bäst och på så vis blir det även mycket ekologiskare. När en frukt har högsäsong i t.ex. Afrika är det mer miljövänligt att köpa av den då den finns, för då skickar man över större mängder av just den frukten till resten av världen. På så vis blir miljöproblem orsakade av transport inte lika stora eftersom man får fler frukter på ett flak.

- Det tycker jag att är ekologiskt, konstaterade Lina (och jag nickade facinerat).

Som ni ser hade jag med mig min glasburk för att få dricka min smoothie på vägen hem - ännu ett bevis på att det faktiskt fungerar att göra så! Många kanske tycker det känns pinsamt eller så, men det fakto så ser det ju ganska mysigt ut, eller hur?! En av våra gemensamma bekanta råkade smyga förbi och hon sade också att glasburken var en trevlig liten skapelse. Så våga använda burkar! Det hela blev en rolig pratstund, en good smoothie och framförallt helt Zero Waste.

Ganska smooth, tycker jag!

Publicerad 07.10.2016 kl. 12:30

Lösviktsparadiset

I samarbete med Punnitse ja Säästä Hansa

Det var en gång en helt underbar butik med oändligt många produkter i lösvikt. Som Zero Waste-människa ser jag lösvikt som något av det allra finaste i matkonsumtionsväg. Jag har alltid med mig egna påsar då jag köper hem något från Punnitse ja Säästä, för att ytterligare minska mängden avfall i världen. Den här gången trillade kikärtor, linfrön och röda linser ner i mina skruttiga papperspåsar och så nappade jag en burk kokosolja från hyllan.

Den härliga hjälpsamma personalen är ett stort plus och ännu en orsak varför jag gärna går in i butiken som i Åbo hittas i Guldhuset i Hansa. Det ekologiska utbudet är dessutom enormt, jämfört med på många andra ställen, så jag känner mig alltid belåten efter en runda där. Punnitse ja Säästä verkar också gilla en form av Zero Waste då de bl.a. har olika oljor och Ole Hyvä-märkets schampo som går att köpa i lösvikt. Man köper bara en tom flaska i valfri storlek från dem och sedan kan man fylla på i butiken efterhand att det tar slut. Jag har ingen annanstans i Åbo sett att man skulle kunna göra så och lyfter verkligen på hatten för en idé som denna. Alla butiker borde sälja vätskor och oljor i lösvikt, tänk så vacker världen skulle vara då och så lite flaskor som skulle slängas i onödan.

Nu undrar du kanske varför jag tycker att just du skall besöka fantastiska Punnitse ja Säästä, och här kommer mitt (mina) svar:

Många bönor, linser m.m. är torkade och ekologiska och på så vis mycket billigare än t.ex. färdigkokta sådana på burk. Eftersom en så stor del dessutom säljs i lösvikt i stället för i olika paket och påsar, kan man minska sitt (och världens!) avfall markant - speciellt om man har med sig egna påsar man använder om och om igen. Avfallsbergen på vår jord är otäckt stora och ett allvarligt miljöproblem. Sakta men säkert kan vi ta ner dem genom att se över våra egna vanor och vår egen konsumtion. Ett otroligt bra sätt att gör det är att minska på förpackningar gällande maten vi äter. Och Punnitse ja Säästä hjälper ju oss där. Därför älskar jag den butiken så mycket som jag gör, och känner mig hedrar att ha möjlighet att utföra det här samarbetet. Så vad väntar du på? Marsch, marsch till din närmaste PjS!

Yhteistyössä Punnitse ja Säästä Hansa

Olipa kerran ihana kauppa rajattomilla määrillä irtonaisia tuotteita. Zero Waste-henkilönä rakastan irtotuotteita ja se on mielestäni mitä parasta ruoankulutuksessa. Otan aina omia pusseja mukaan kun käyn ostamassa jotain kotiin Punnitse ja Säästä-kaupasta, jottei roskavuoret kasvaisi enää entisestään​. Tällä kertaa sain mukaan pellavansiemeniä, kikherneitä ja punaisia linssejä minun ryttyisiin paperipusseihin, ja samalla nappasin myös mukaan purkin kookosöljyä hyllyltä.

Punnitse ja Säästän ihana henkilökunta on myös iso plussa ja toinen syy miksi aina päätän tulla takaisin ostoksille. Turun kauppa sijaitsee nykyään Kultatalossa Hansassa. Luomuosasto on paljon isompi kuin monessa muussa paikassa, ja sitä minä tietysti arvostan todella paljon. Punnitse ja Säästä vaikuttaa myös pitävän Zero Waste-periaattesta, sillä he myyvät erilaisia öljyjä ja muun muassa Ole Hyvä-merkin shamppoota irtotavarana​. Ensin pitää vain ostaa tyhjä pullo valinnaisessa koossa heiltä, ja sen jälkeen sitä saa täyttää uudelleen ja uudelleen. Ajatelkaa jos jokaisessa kaupassa olisi tällaisia mahdollisuuksia - miten kaunis tämä maailma olisikaan! Ja jätteet maailmassa vähentysivät oikeasti.

Nyt mietit ehkä miksi kannattaa asioida juuri Punnitse ja Säästä-kaupoissa, joten tässä tulee vastaus:

Monet pavut ja linssit y.m. myydään luomuna ja kuivatettuina, ja maksavat yleensä vähemmän kuin esimerkiksi valmiiksi keitetyt sellaiset purkissa. Kun niin iso osa kaupan tuotteista myydään irtonaisina eikä erilaisissa pakkauksissa ja pusseissa, maapallon jätteet vähentyvät ihan oikeasti - varsinkin jos ottaa oman pussin mukaan jota käyttää monta kertaa uudestaan. Jätevuoret ovat iso ympäristöongelma joita voimme vähitellen pienentää tekemällä parempia ostopäätöksiä kuluttajina. Ostamalla Punnitse ja Säästä-yritykseltä tämä onnistuu aika hyvin! Siksi myös rakastan juuri tätä kauppaa niin paljon ja minulla on kunnia saada kirjoittaa ja tehdä yhteistyötä sellaisen paikan kanssa. Joten mitä odotat? Mars, mars ostoksille PjS:ään!

Publicerad 19.09.2016 kl. 14:00

Late Lunch på Fabbes Café

I samarbete med Fabbes Café

Det slängs enorma mängder mat bort på restauranger som delvis beror på att det finns regler som säger att t.ex. personalen i princip inte får ta hem mat som blir över eller att man absolut inte får dela ut gratis sådan mat som "blivit gammal" (enligt datumet). Så beror det så klart också på att man kanske tar eller får en för stor portion mat och är tvungen att slänga bort för att man inte får i sig mer. Och det är ju onekligen väldigt tråkigt, eftersom maten är ätbar. Även mat som passerat bäst före-datumet är alltsom oftast perfekt att använda. Men reglerna säger nej även om matsvinn är ett problem!

För att minska på matsvinnet försöker Fabbes Café sälja bort innan maten blir dålig. Bl.a. den omtyckta late lunch-menyn är ett sätt att bli av med det som finns kvar. Late lunch serveras varje dag under den sista öppethållningstimmen (med undantag nu under sommaren då det är två timmar innan stängning) och säljs till ett billigare pris än lunchen annars. Ifall det blivit kvar av kött- eller vegetariska maten eller båda två, säljer Fabbes bort det som finns kvar. Just för att minska på matsvinnet innebär det här att det inte nödvändigtvis finns någon sallad eller bröd längre, och då görs det inte heller till av det. Allt som finns kvar ingår i priset och konceptet är just detta: att sälja bort, inte göra till.

Allting fick sin början för fyra år sedan då vi på Fabbes insåg att det helt enkelt inte fungerade i längden att det blev tiotals liter mat över varje dag, som ofta måste slängas. Det var både dyrt, oekologiskt och otroligt tråkigt! Late lunch blev genast en succé och passar utmärkt för t.ex. studerande som länge suttit och skrivit och läst på universiteten. Tack vare late lunch slänger vi mycket mycket mindre mat än vi gjorde tidigare.

Late lunch är inte det enda sättet som vi försöker minska avfallet på, men definitivt ett värt att nämna. Om du har dina vägar förbi Fabbes Café under en senare timme, titta gärna in om det finns mat kvar! Ett bra tips är att köpa hem en större sats för en billig peng, för att sedan frysa in och ta fram vid behov. Och när du är på caféet: om du inte hinner stanna är det perfekt att ta med sig maten i en återanvändbar låda eller burk, vilket du kan läsa mer om här! Zero Waste och Zero Food Waste står nära mitt hjärta. 

Yhteistyössa Fabbes Cafén kanssa

Ravintoloissa ruokahävikki on usein iso johtuen osittain siitä että esim. henkilökunta ei periaatteessa saa ottaa ruokaa kotiin jota jää yli tai on ohittanut "parasta ennen"-päivämäärän, vaan se pitää heittää pois. Myös se että esimerkiksi valmiit annokset saattavat olla liian isoja asiakkaille voi johtaa ruoan pois heittämiseen. Ja se on kieltämättä todella harmittavaa, sillä ruoka on kuitenkin ihan syötävää! Kuten varmasti tiedätte, jopa n.s. "vanhaa" ruokaa pystyy useimmiten syömään ja se maistuu yleensä ihan yhtä hyvältä kuin tuore ruoka. Mutta säännöt ovat sääntöjä.

Vähentääkseen ruokahävikkiä, Fabbes Café pyrkii myymään kaikki pois ennen kuin se vanhenee. Muun muassa suosittu late lunch-konsepti on yksi tapa päästä eroon kaikesta ylimääräisestä. Late lunch tarjoillaan joka päivä viimeisen aukiolotunnin aikana (paitsi kesäisin kaksi tuntia ennen sulkemista) hieman edullisemmin kuin muina aikoina päivästä. Jos esim. salaatti ja/tai leipä on ehtinyt loppua sitä ei silloin tehdä enää lisää, ruokahävikin vuoksi! Eli se on osa konseptia että myydään pois eikä tehdä lisää.

Kaikki sai alkunsa neljä vuotta sitten kun me Fabbella ymmärsimme ettemme voi heittää kymmeniä litroja ruokaa pois päivittäin. Se oli kallista ja huonoa ympäristölle. Late lunchista tuli heti suosittu ja sopii erinomaisesti esim. opiskelijoille jotka ovat olleet ylipoistoilla iltamyöhään lukemassa ja kirjoittamassa koulutehtäviä. Late lunchin takia Fabbes Cafén ruokahävikki on nykyään paljon pienempi.

Late lunch ei tietenkään ole ainoa tapa jolla yritämme välttää ja vähentää ruokahävikkiä, mutta ehdottomasti hyvä sellainen! Joten jos olet Fabbesin lähellä iltapäivällä, kurkkaa mielellään ovesta sisään katsomaan jos ruokaa vielä on! Hyvä vinkki on ostaa paljon edullista ruokaa kotiin ja pakastaa hätätilanteita varten. Ja kun kerran olet kahvilassa: jos et ehdi jäämään, niin voit aina ostaa ruokaa mukaan! Ota oma kulho tai purkki mukaan välttääksesi jätteitä. Voit lukea lisää siitä tässä. Zero Waste ja Zero Food Waste ovat molemmat lähellä sydäntäni. 

Publicerad 16.08.2016 kl. 06:20

Zero Waste-rakhyvel och -vattenflaska

I samarbete med Greenlily
Alla åsikter och formuleringar är mina egna

Jag var överlycklig då jag hittade ett finländskt (finlandssvenskt) företag på nätet som säljer zero waste-produkter. Länge hade jag levt på mina rakhyvelbett som tillhör min plastrakhyvel från livet innan zero waste och tanken på att snart vara tvungen att hitta en metallrakhyvel faktiskt stressade mig aningen. Inte för att jag inte skulle vilja ha en, utan för att jag hade otroligt svårt att hitta någon sida varifrån det skulle gå att få en utan att behöva betälla från andra sidan planeten.

När jag hittade inhemska Greenlily blev jag som sagt överlycklig och kanske ännu lyckligare då produkterna kom hem till mig. Jag införskaffade en så kallad safety razor-rakhyvel med extra rakblad samt en Klean Kanteen-vattenflaska som jag så länge suktat efter. Den är vacker, hälsosam och miljövänlig. Inga giftiga plaster eller annat som kan vara dåligt för människan och dessutom håller den i en evighet.

Mycket bra har jag hört om safety razors men först då jag testade min fina lilla insåg jag hur perfekta de faktiskt är. Jag brukar vanligen få en massa sår över benen då jag rakar dem och det svider och blöder och är hemskt. Med min safety razor var det helt annat. Benen blev lena och helt fria från sår. Underbart! Jag ångrar verkligen inte mitt köp och vet att inte du heller skulle göra det. Följ mig på min zero waste-resa och bli fri från avfall du med!

Min safety razor och vattenflaska och många andra fina produkter hittar du alltså på Greenlilys hemsida (klick!), kolla in och gör fynd!

Publicerad 11.08.2016 kl. 10:00

Zero Waste på Fabbes Café

I samarbete med Fabbes Café

Det som många kanske inte tänker på är att det är väldigt lätt att inte producera något avfall då man köper take away-mat eller -kaffe/-kakor osv från en restaurang eller ett café. Det är ju dessutom förståeligt att man inte tänker på det, eftersom det är lätthänt att man glömmer bort att ta en egen matlåda med.

Det behöver hur som helst inte vara problematiskt om man planerar lite i förväg. Genom att alltid ha med sig en glasburk med tillhörande lock, några tygpåsar och kanske en metall-låda eller två, är man alltid förberedd men ändå hålls man inom zero waste-zonen. Jag har själv som vana att alltid ha några nätpåsar i tyg samt en glasburk med lock i min väska - så att jag när som helst kan köpa hem en bakelse, grönsaker eller t.ex. en portion soppa då jag är på stan.

Förutom att det så klart är bra ur en miljöaspekt att inte köpa engångskärl, ger det en mycket mer än så. Försäljare blir ofta positivt överraskade och orkar småprata mycket mer, ger komplimanger och ser helt enkelt gladare ut. Och inte bara det, jag tycker att man själv mår psykiskt bra av att hålla på med zero waste och därför älskar jag det. Att leva zero waste är inte svårt. Man måste bara vara förberedd.

På Fabbes Café i Åbo är det mer än välkommet att ta med sig en egen låda för det man vill köpa med sig. Ibland har kunder med sig stora ugnsformar för att ta med mat, ibland har de tallrikar för kakbitar. Ibland till och med vanliga porslinskaffemuggar, och det är väldigt uppskattat! Att vara miljövänlig är något vi alla borde tänka på mer än vi gör idag. Du kan börja med att köpa mat hem från Fabbes' i zero waste-kärl!

Yhteistyössä Fabbes Cafén kanssa.

Moni ei varmaan tule ajatelleeksi kuinka helppoa on olla tuottamatta jätteitä ottamalla oma astia take away-ruoalle, -kahville tai -kakkupalalle kun käy kahviloissa tai  ravintoloissa. Ja onhan se ihan ymmärrettävää, sillä oma laatikko unohtuu helposti kotiin.

Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ongelmallista jos suunnittelee hieman etukäteen. Kun laukussa on aina lasipurkki kannella, muutama kangaskassi ja vaikkapa pieni metallinen ruokalaatikko, on aina valmistautunut ostamaan ruokaa kotiin, mutta pystyy silti jatkamaan zero waste-elämäntapaa. Itselläni on aina lasipurkki ja muutama verkkopussi kankaasta mukana jotta take away sujuisi paremmin.

Tämä on tietysti ympäristökannalta hienoa, mutta zero waste-elämäntapa antaa minulle paljon muutakin. Myyjät ilahtuvat ja jaksavat jutella entistä enemmän, kehuvat ja ovat paljon iloisempia kun asiakkaalla on oma astia mukana. Eikä siinä vielä kaikki ;), sillä omasta mielestäni voin henkisesti paljon paremmin zero waste-ajattelusta ja siitä syystä rakastan sitä! Zero waste ei ole hankalaa, pitää vain olla valmistautunut.

Fabbes Caféessa Turussa henkilökunta ilahtuu kun asiakas tuo oman pienen astian tai pussin mukaan kun haluaa jotain pientä hyvää kotiin. Kahvilassa on melko yleistä että asiakas ottaa oman uuniastian mukaan ja vie ruokaa kotiin perheelle. Joskus joku on myös ottanut oman lautasen mukaan kakkupaloille tai jopa kunnon posliinimukin kahville. Tämä on aina ollut hyvin arvostettua ja Fabbes toivoo että moni muukin ottaisi oman astian mukaan, sillä ympäristöasiat ovat tärkeitä ja kaikkien pitäisi ajatella luontoa jotta pystymme pelastamaan maapallon. Aloita ostamalla kotiin Fabben ruokaa zero waste-tavalla!

Publicerad 01.08.2016 kl. 08:00





Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!