The best of week 15

1.
Den här tavlan jag målade. Tycker att den är så fiiin! Jag är väldigt väldigt nöjd med blandningen av vitt, blått och anilinrött. Blev precis som jag ville.

2.
Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Vi hyrde den som Blu-Ray efter många om och men. Vi ville se den på bio så länge men det hände aldrig, så igår satte vi oss i soffan och såg den (eller han såg den, jag var tvungen att fortsätta idag för att jag somnade hehehe) och den var såklart så magisk som man kan tänka sig <3

3.
Det var ganska trevligt när jag var tvungen att lyfta in alla balkongens blommor på matbordet pga SNÖSTORM WTF (eller ja, snöstormen var ju inte trevlig). Men ja, jag skulle gärna bo med en djungel på bordet, förutsatt att ingen annan behöver sitta där samtidigt som jag. Så mysigt och oas-igt.

4.
En skolvecka kvar. Halleluja.

5.
Filmen "Minimalism" på Netflix. Så inspirerande! Funderar på att starta någon form av minimalist-utmaning här på bloggen. Skulle någon vara intresserad?


This week's top five:

1.
I am so proud of this painting that I created a few days ago. I love the color. Got exactly what I wanted when I combined white, red and blue and mixed it.

2.
Fantastic beasts and where to find them. We finally got to see it! I fell asleep after maybe 30 minutes, hehe, so I had to watch the rest this morning. So magical anyway <3

3.
It was kinda nice when I had to take in all the flowers from the balcony because of a SNOW STORM WTF (or the snow storm wasn't nice). I just thought it looked nice to have a jungle on the table. I want that in my life. Table jungles.

4.
One week left of school. Hallelujah.

5.
The Film "Minimalism" on Netflix. So inspiring! I'm thinking of starting a minimalism challenge here on the blog. Anyone interested?

16.04.2017 kl. 12:00

Veckans fem

1. Det är bara två skolveckor kvar till praktiken. Är så EVIGT tacksam över det. När man studerar på ett vis som innebär att man i princip är i skolan mentalt hela dygnet (projektplanering på sociala medier är väl orsaken), så känns det som semester att börja praktiken den 24.4. Och vet ni var jag skall göra praktiken?? Kan ni gissa?

2. Min träningsglädje. Förra veckan tränade jag fyra gånger och hittills den här veckan tre gånger = en gång ännu idag så blir det också fyra. Om jag klarar av att göra det nästa vecka också så tror jag att jag lyckats skapa en vana, det är alltid under tredje veckan allting skiter sig för mig nämligen.

3. Loppiset jag skall gå på idag med mamma. Hoppas jag fyndar något som jag på riktigt behöver!

4. Jag fick en idé att skriva om Åbo och problematiken med staden. Känner mig löjligt taggad att börja den artiklen. Lova att dela den på era sociala medier sen så kanske Åbo stad ser det ;).

5. Jag har bara en deadline kvar i år och den kommer jag att arbeta mig igenom idag. Det här skolåret har varit så galet på många vis och sällan har jag varit så stressad som nu. Känns sjukt fint att man börjar ha allt under kontroll äntligen. Ibland känns det ju som att allt bara glider ur handen på en.


This week's five good things are:

1. It's only two weeks left before my internship starts. Oh my gooood, how good it feels. Can you guess where I will do my internship??

2. My workout motivation! I did 4 workouts last week, and so far this week I have done 3. One more today and it's as many as last week. The third week is always the hardest for me so I really hope I won't give up next week.

3. The second hand market I will go to with mum today. I hope I will find something I really need!

4. I got an idea about a blog post I would write about Turku and the things we need to improve in this city. I will try to post it next week, so please share it on your social medias then ;) Maybe the city of Turku will see it if people share it.

5. I only have one deadline left this school year, and I will do it later today. This year has been crazy in several ways, and I can't remember the last time I was as stressed as I have been now before and after Christmas. Knowing that my last deadline is left feels good. Sometimes everything has been out of control for me, and now finally things are a bit more chill.

09.04.2017 kl. 12:00

The best of week 13


+ Min balkong börjar bli fin! Äntligen. Längtar bara efter ännu mer växter, så att det faktiskt känns som en liten djungel. Drömmer om att bo i någon form av oas och det tror jag att det kunde bli. Kanske. Har ni tips på supermysiga balkongar? Typ italiensk stil eller så? Tipsa mig gärna!

+ My balcony is starting to look really nice, finally!! I'm waiting so much to get even more plants so that it would actually feel like a jungle. I want to live in some kind of super cozy plant world. I think my balcony could be that place. Maybe. Do you have any tips on nice balconies? Comment below!


+ Jag börjar inse vikten av att leva sin dröm. Planerar stort nu!

+ I am starting to realise how important it is to live your dream life. I am planning big things!


+ APRIL?! Är så löjligt taggad över att det bara är två månader till sommaren! S-e-r-i-ö-s-t. GAA!!! SÅ GLAD!! Jag kommer att njuta massor massor massor i år. Och jag skall bli brun, på riktigt nu.

+ APRIL?! I am sooo excited that it is only two months to summer! S-e-r-i-o-u-s-l-y. GAA!!! SO HAPPY!! I am going to enjoy life like crazy this year. And I really have to get a tan this time.


+ Mitt veckoslut tar inte slut idag... för jag är ledig imorgon! Har inte haft en ledig veckodag på länge nu, så är väldigt glad över det. Skall göra en massa bloggrelaterat och börja läsa på spanskaprovet. Sista tenten! Som den språkperfektionist jag är duger tyvärr inget annat än en femma (högsta betyg), så jag måste läsa som en liten toker. Och jag är ju lite touko, som min pojkvän brukar säga. :)

+ My weekend doesn't end today because I am actually free tomorrow. I will do some blog work and start reading to my last Spanish test. I am a perfectionist when it comes to languages, so only a 5 (the best grade) is OK for me. I guess I have to read like crazy, but it is actually fun. I used to study French at the university and I like memorizing words.


+ De analoga bilderna jag framkallade. Så retro. Och ifall ni tycker att det var omiljövänligt av mig så kan jag säga redan nu att jag nog är medveten om det. Senare idag får ni läsa lite fler icke-perfekta drag hos eko-mig. Bättre att jag medger misstagen än döljer dem eller hur? :)

+ The analogue pictures I got this week. So retro. And if you feel like commenting that they aren't eco friendly, I just want you to know that I am aware of that. Later today I will show you even more things that aren't so perfect with eco-me. It's better that I admit the bad things I do instead of trying to hide them, right? :)

02.04.2017 kl. 12:00

Veckans fem

1.
Maria Veitola och hennes besök hos Sara Forsberg. MAIGAAAD vad jag ser upp till dem båda! Coola kvinnor som kan sin sak. Kolla avsnittet här.

2.
Besöket på sommarstugan igår. Den här platsen och vår andra stuga i Pargas är de två ställena i världen som jag aldrig skulle kunna ge bort. Här har man lärt sig fiska, laga mat, hur det är att vara ung och växa upp, hur allting var på mina far- och morföräldrars tid, om kriget, osv osv osv. Mina sommarställen är guldvärda och platser jag inte vill dela med någon annan än de jag delar dem med. De är för oss, bara oss. <3

3.
ResQ. Appen har tammif*n levererat hårt! Läs om mitt samarbete med dem här.

4.
Mammas analoga kamera som jag använt en del när jag blev sjuk och hade tråkigt. Så cool!!! Mycket mer genuin känsla i att knäppa av bilder som blir sådär retroaktiga som bara äkta analoga kamerors bilder blir. Behövs liksom inga "göra gammal"-filter, cuz it already is.

Bilder från en resa till Rom. Ungefär såhär kunde min sydeuropeiska stad se ut.

5.
Mina Sydeuropa-planer. Jag vill bo i ett lite slitet stenhöghus i Sydeuropa och ha röda blommor på balkongen och ha fönstren mot en innegård. Så vill jag att det är typ 10-15 grader på vintern och 25-30 grader på sommaren. Jag tror faktiskt att det skulle vara ingredienserna för att jag skulle må riktigt bra. När min blogg blir mitt jobb kan jag jobba var som helst i världen - och Sydeuropa blir'e!

19.03.2017 kl. 12:00

Veckans fem: morgonljus, hundar, Paris

1. Morgonljuset idag. Två dagar av fantastiskt solsken har gjort mig så glad + hippiebordet och den här taxen.

2. Promenaden i Katrinedal igår. Jag behöver mer av dessa vinterpicknickar. Vi gick i kanske två timmar med hunden och åt hemgjorda semlor med avokado och gurka som fyllning uppe på ett berg vid havet. Så åt vi också lite ugnsbakade morötter och palsternackor. Och solen sken sken sken.

Den där gången jag var ensam i Montmartre

3. Alla coola Instagram-konton jag hittat på sistone. Jag önskar att jag var en sådan där hipp parisisk kvinna med högmidjade vintage jeans och en vit skjorta. Enda som stör mig med min miljövänliga livsstil är att äkta vintage jeans är svindyra (= har inte råd) och de andra som säljs billigt på t.ex. HM och inte är äkta vintage men skitsnygga, är helt för oetiska och går emot mina värderingar. How will a green girl wear them vintage jeans?! Säg att någon har ett par gamla att sälja till mig, snälla snälla säg.

PST: Några av kontona är humanlovers, lesparisiennesdumonde, mylittleparis, adenorah.

4. Den här snygga butiken med endast etiska ekologiska kläder: ECOSPEHERE.SE. Inget samarbete, bara en rekommendation från min sida. Så snygg sida, precis vad ekovärlden behöver mer av.

5. Zero Waste på Svenska Klubben i onsdags. Så kul att få vara där och prata om det jag brinner för. Efteråt fick jag en löjligt god soppa dessutom, mustig som bara den.

Vad har varit era bästa fem den här veckan?

12.03.2017 kl. 12:00

Veckans fem

Förut höll jag på med "Veckans fem" varje vecka och jag tänkte börja med det igen. Överlag är det ett ganska bra sätt att vara mer tacksam och medveten om sitt liv, eftersom man är tvungen att hitta fem bra saker med varje vecka. Mi lajki.


1. Snön. SÅ FINT, ÄR JAG DEN ENDA SOM ÄLSKAR SNÖ?? (Pst, en fin grej med de här skorna är att de är trendiga just nu, men köpta för tio år sedan - nästan så att man får kalla dem begagnade)

2. Min idé om att kombinera ett brownie-recept med ett pumpapaj-recept. Väldigt gott och blev uppätet direkt.

3. Fotoshooten med min pojkvän tidigare idag. Roligt och fin vägg vi hittade! På bilden försöker jag andas ut för att jag tycker att det är pinsamt när andra fotograferar mig (därav armarnas ställning).

4. En skitcool fotoplats jag hittade av misstag nära Kakola.

5. Borde egentligen höra till listan av veckans fem dåliga saker, men lite kul ändå så den får vara här! Min växt som äger ett (1) blad även om den borde äga femton.

26.02.2017 kl. 21:00

Veckans fem

Här snurrar jag runt glad som ett barn. Fem saker som varit bra den här veckan är...

... samarbetet med Fabbes! Många nya som tittat in och jag blir så glad över den positiva mottagning samarbetet fick, framförallt på Fabbes FB-sida.

... Arne Dahls filmer. Jesus Kristus. SÅ BRA.

... Mauno, mina systrars lilla minimala hundvalp. Visar bild någongång. Den är som en vit korv.

... min gröna jacka.

... Michelle Obama.

07.08.2016 kl. 12:30

Veckans fem

1. Att beundra alla mina begagnade prylar här hemma. Den här spegeln norpade jag åt mig på Manhattans loppis för 15 € vilket jag tycker är ytterst prisvärt. Den är så fin. Så himla fin.

2. Vi har en liten på besök resten av veckan. Hon gillar att leka med boll och att kramas. Och så älskar hon att äta mer än hon behöver.

3. Vi gick nu ut med att vi har en födelsedagsbrunch på Fabbes i år igen, hurra hurra. Förra året blev succé. Känner mig ivrig :)

4. Ett hemligt möte som jag snart kan berätta mer om.

5. Ipiccy. En sida där man kan göra magi med bilder.

18.03.2016 kl. 19:00

Veckans fem

1. Min kanna att vattna blommor med som mamma gav. Vuxenpoäng och mummuvarning. Gillar.

2. Mina morotsstumpar som ökar i mängd och dessutom växer hela tiden. Mummuvarning igen. Gillar (igen).

3. Green Kitchen Stories. En bok som alltid är utlånad samt reserverad på bibban men nu! Den var i hyllan och jag tog hem den på direkten. Överlag en underbar bok med underbara bilder skriven av underbara människor.

4. Min kärlek för pestopasta har igen satt fart. Så. Gott.

5. Faktumet att min vän Anna Karlsson kom vidare i The Voice of Finland!

10.03.2016 kl. 22:00

Veckans fem

1. Videon över hur Åbo torg kommer att förändras. Ser så mycket finare ut. Just den här typens tag har jag velat se av Åbo stad.

2. Isen på Aura å, den var väldigt fin.

3. Det är MARS! Våren är officiellt här. Det betyder att löven på träden är påväg.

4. Faktumet att jag fick en aha-upplevelse om vad jag vill bli när jag blir stor. Eller åtminstone fick jag en till bit i pusslet på plats. Jag vill bli inspirationsföreläsare och jag kommer att ha projekt som hjälper mig i det.

5. Att sådant här är möjligt.

HGTV - Regrow Your Veggies from Bee on Vimeo.

04.03.2016 kl. 11:10

Veckans fem

1. Take away-muggen jag köpte för alla smoothies jag inte hinner dricka hemma. Eko! Behöver inte köpa från skolans café morgonmål ens i krissituationer.

2. Kläderna jag hittade på loppis. Ett bevis på att loppis inte alls behöver vara sjabbigt och lame.

3. Den här texten om att göra ny mat av sitt matavfall.

4. Att planera min miljöworkshop (sida från min Powerpoint)

5. Bara lite på tio veckor tills skolan är slut. Känns mycket skönt. Jag kommer att jobba väldigt mycket i sommar och då Fabbes är stängt i juli hoppas jag kunna göra någon fantastisk miniresa ut i världen.

28.02.2016 kl. 09:20

Veckans fem

Veckans fem är

1) islossningen vid Aura å

2) fastlagsbullarna som blev kvar från Fabbes (och som jag fick nafsa i mg med pojken min)

3) mitt senaste besök i en av mina favoritstadsdelar Telakkaranta för att fota sista höghusmaterialet

4) upptäckten av den här mysiga innergården i Puolalaparken

5) Oatley - helt underbart och veganskt, väntar bara att de lanserar en i ekologisk form så är lyckan extrem.

 

Ps jag kommer att börja försöka göra "Veckans fem" en gång i veckan, och ni hittar alla inläggen under just "Veckans fem"-kategorin.

12.02.2016 kl. 09:50

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!