HAIR TALK 1.0 // Salt water spray

Under de kommande fem veckorna kommer jag att köra hårsnack med er. Det finns inget vidare utbud för en Zero Waste:are vad gäller hår, och då får man helt enkelt lära sig att göra produkterna själva. Först ut är en favorit för många: saltvattenspray!

Saltvattenspray har som uppgift att göra håret mindre halt och samtidigt ge det volym. Jag har otroligt halt hår, vilket gör det svårt att skapa frisyrer som håller. Med hjälp av denna enkla (!) hemgjorda spray är det hur som helst möjligt. Skaka sprayflaskan ordentligt innan användning!

Blanda ihop 1 dl vatten, 1 tsk salt, 1 tsk socker samt 4-7 droppar valfri eterisk olja. Jag valde lavendel, men kunde lika bra ha använvt bergamott. Receptet är urpsrungligen från Evelinas Ekologiska.

Billigt, enkelt och framförallt: Zero Waste.


During the next five weeks I will do some hair talk with you! As a Zero Waste person it is kinda hard to find hair products without any plastic, and therefore it is easier to make them yourself. Today we will make salt water spray!

Salt water spray helps the hair becoming less slippery and also addss some volume. My hair is really slippery, so this prouct is good for me. It makes it so much easier to make different hair dos when it is a bit more messy. Remember to shake the spray bottle before use!

Mix 1 dl of water, 1 teaspoon of salt, 1 teaspoon of sugar and 4-7 drops of some essential oil. I used lavender. The recipe is originally from Evelinas Ekologiska.

Cheap, easy and Zero Waste.

05.06.2017 kl. 07:00

En rolig pryl av tidningspapper

Kolla vad vi fick av min pojkväns föräldrar! En skål gjord av tidningspapper. Sådant gillar jag, ni vet, återvunnet och kreativt.

19.01.2017 kl. 07:00

Hemgjort flytande diskmedel

Superenkelt för en Zero Waste:are! Jag tog en Aleppotvål som jag rev med rivjärnet - ca 2 msk. Jag kokade upp 5 dl vatten, tog bort från plattan och blandade ner tvålflingorna. Sedan var det bara att låta tvålen lösa upp sig och så var diskmedlet klart! Lägg i pumpflaska och använd!

18.01.2017 kl. 07:00

Byxbuntpyssel

Häromdagen var jag lagom irriterad (läs: rosenrasande och det pyste ånga ur mina näsborrar och öron) på världen. Det var det ena och det andra men framförallt var det irritationen över att alla jeans får hål. Nåväl. Jag fixade det genom att klippa av byxbuntarna från ett par andra likafärgade jeans. Sedan använde jag tyget jag klippt bort för att täcka hålet i mina söndra brallor. Eftersom varje byxpar jag hittills sett hur som helst har två buntar och inte en, blev det kvar en hel fin byxbuntsbit som jag inte visste vad jag skulle göra av den. Då gjorde jag det enklaste av det enklaste: vek bunten avig, och sydde ihop den delen som var uppklippt. Sedan vände jag bunten rättväg och TADAA, jag hade en muggvärmare! Nu stoltserar den runt en av mina glasmuggar och skyddar fingrarna från att bränna sig om man t.ex. vill dricka kaffe/te/kakao/övrigt hett (t.ex. Brangelinas skilsmässa i vätskeform) ur den. Finfint och enkelt och ett sätt att minska klädavfallet (även om det skulle ha sorterats, men ändå).

26.09.2016 kl. 20:00

Färga kläder med svart te

Så här såg blusen ut innan. + diverse fläckar som av någon anledning inte syns

Sedan doppade jag den i tevatten.

Och slutligen såg den ut så här, beige och elegant.

Hej! Häromdagen insåg jag några saker: 1) jag hatar svart te, 2) jag har helt för mycket svart te och 3) jag har en vit blus som inte längre går att rädda om den fortfarande skall vara vit.

Genom att addera ihop mina tre insikter kom jag fram till det här (med hjälp av googling dessutom):

Man kan färga kläder ljusbruna med svart te och på så vis använda upp det utan att behöva dricka det!

Så jag kokade upp vatten med sju tepåsar och tog sedan ut tepåsarna för att i stället lägga i min vita blus. Den badade där i kanske 10 minuter och sedan tog jag ut den, sköljde med kallt, kramade ur och hängde på tork. Den blev fin och beige och känns mycket fräschare än min vita klottiga skapelse. Det klottiga kanske inte kommer fram på bilden men jag lovar att det kom fram då den var i användning.. Testa du också! Väldigt roligt och enkelt.

14.09.2016 kl. 07:00

Något att göra av vinkorkar

Världens enklaste DIY av återvunnet material - nämligen vinkorkar. Ta bara en vinkork, skär ett hack i toppen och vicka lite hit och dit på kniven så att springan blir större och använd sedan som namnlapp t.ex. vid bordsplaceringar eller som en kom ihåg-lapphållare. Fint och roligt och kostar ingenting!

08.09.2016 kl. 10:00

Varför är en hemgjord deodorant bättre än en köpt?

De flesta deodoranter som köps i butiken kommer i en plastförpackning och är antiperspiranta. Det betyder att de håller inne svetten och gör att man inte luktar illa. Låter ju bra! Men. Svett är en naturlig rekation hos människan och att förhindra den med hjälp av aluminium (som finns i antiperspiranta deodoranter) är rena rama giftet för människan. Enligt vissa undersökningar kan det rentav orsaka cancer.

Jag brukade använda antiperspiranta deodoranter ett tag och njöt av att inte lukta illa och inte svettas, men när jag fick veta den mörka sidan av det hela blev jag rädd och bestämde mig för att sluta. Det var svårt att hitta en produkt som höll borta svettlukten utan att innehålla aluminium tills jag kom över det recept som sedan resulterat i min älskade hemgjorda deodorant.

Jag blandar alltså:

1 del ekologisk kokosolja
1 del ekologiskt potatismjöl
1 del aluminiumfritt ekologiskt bakpulver

Det här blev ca 1 dl sammanlagt och i den mängden droppade jag sammanlagt 17 droppar eterisk olja av dofterna lavendel och bergamott blandat.

Jag tänker inte ljuga och säga att jag absolut aldrig skulle lukta svett med den här deodoranten - visst händer det om man t.ex. i tolv timmar sprungit runt och svettats på jobb och hemma. Men det gör det med antiperspiranta deodoranter också och därför ser jag inte att den här deodoranten skulle vara sämre än en "vanlig". Snarare tvärtom - för den håller nog svettlukten borta väldigt länge och potatismjölet håller armhålan relativt torr då den binder vätska, samtidigt som man inte behöver vara rädd för diverse sjukdomar.

Deodoranten kommer inte heller i någon osorterbar förpackning. Jag gjorde min av kokosolja som var i glasburk (= sorter- och återanvändningsbar), potatismjöl i kartongburk (=sorterbar), bakpulver i glasburk (= sorter- och återanvändningsbar) och eteriska oljor i små glasburkar med platslock (= delvis sorterbar och helt återanvändningsbar). Så ganska zero waste, ändå, och väldigt enkelt, billigt och praktiskt. Jag kommer aldrig att byta till en massproducerad alumiumdeodorant igen!

19.08.2016 kl. 11:19

DIY-pärmar till anteckningsböcker

Iverkreativiteten slog till och jag gjorde en vacker pärm av en gammal kartonglåda och ett blad jag pressat mellan några böcker. Vill du göra en likadan? Följ stegen nedan!

Ta en gammal kartonglåda eller -bit och klipp i en storlek som tillåter valfri pappersstorlek - jag gjorde en som lämpar sig för ett A3-ark. Så vek jag kartongen som en bok, dvs ena kortsidan mot den andra. Därefter klippte jag ett svart papper i en något större storlek än kartongen och limmade fast dem i varandra.

När allt var fastlimmat klippte jag av hörnen på det svarta pappret för att kunna limma och vika in det över kartongen. Eftersom det blev svårt att få pappret att hålla var jag tvungen att även nita fast det, men det är valfritt.

När allt sedan var gjort limmade jag ett pressat blad på pärmen och snurrade ett snöre runt den vikta delen. Sedan är det bara att ta A3-storlekens papper och vika på mitten och trä in under snöret så hålls de relativt bra.

07.08.2016 kl. 21:00

Hemgjord kroppsskrubb

Jag brukar göra min egen kroppsskrubb för att det är billigt, enkelt och miljövänligt. Inga osorterbara plastförpackningar som blir ett stort miljöproblem. Den här är superenkel att göra och de fleta av ingredienserna har man i skåpet dagligen.

Blanda 1 dl extrajungfruolivolja med 1,5 dl socker, 2 msk honung och kanel efter smak. Lägg i en burk och ta sedan med sked av skrubben vid behov, så kommer det inte bakterier i den. Håller länge länge i kylskåp. Happy skrubbning!

19.06.2016 kl. 09:40

En glödlampa som blev en liten vas

Jag har gjort och berättat om det tidigare men jag gör det igen: jag har skapat en blomvas av en gammal söndrig glödlampa. Tyvärr var gummitassarna slut som man kan lägga på bottnet så att lampan står själv så jag fick vara lite kreativ. Jag skruvmejslade mig igenom lampans metalldel, klippte av en tråd av valfri längd, vek den dubbel och trädde genom hålen för att sedan slå knut på systemet. Nu hänger den glatt på min balkong men kunde lika gärna fungera handväska för någon som tycker att blommor är det enda som behövs. Handväska eller prydnad - fin är den!

29.05.2016 kl. 16:55

Gör en bioavfallspåse av tidningspapper!

Det kom på posten kan man väl säga nu. Huset har fått en bioavfallssoptunna och överallt hänger lappar om hur man skall sortera bioavfallet. Där fanns även en instruktion hur man kan göra påsar till bioavfallet av gamla dagstidningar. Eftersom vi inte får tidningar hem grävde jag upp några ur husets pappersinamling. Det duger lika bra.

Jag vet att det ser ut som en lång process eftersom fotona är många men tro mig, det går snabbt. Jag gjorde flera stycken på bara några minuter och skall spara dem tills de behövs, så behöver man inte vika en ny varje gång.

Gör så här:

1. Placera två tidningsuppslag på varandra.

2. Vik nedre kanten av uppslagen som bilden visar.

3. Vänd nu på uppslaget så den vikta delen är mot mattan (eller golvet, vad vet jag vad du har under?).

4. Vik nu fram en del av pappersarken som bilden visar.

5. Gör lika med andra kanten.

Lägg nu kanten in under den vikta delen som om det vore en ficka.

6. Vänd på steken så att den vikta delen är uppåt.

7. Vik nu nedre kanten in under den vikta delen.

8. Nu är alla vikningssteg gjorda, och det är bara att forma en påse av den lilla skapelse du gjort.

Grejen med påsen är att du kan slänga hela den i bioavfallet. Papper förmultnar!

31.01.2016 kl. 15:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!