Sex rutor från idag

Hejsan! Hur går det? Min dag har varit ganska skön, och jag har fått mycket bloggarbete gjort. Jag kommer att följa en bloggplan fr.o.m. nästa vecka så att inläggen håller en stor variation och för att jag skall ha lättare att ha koll över vad jag skrivit när osv. Känns bra!

Idag har jag sprungit på torget och i saluhallen för att köpa ingredienser till dagens middag - fyllda paprikor med kyckling och ost, mer om det på tisdag! Till min stora glädje hittade jag dessutom 8 dl ekologisk grädde med -30% på priset, så jag köpte hem dem för att kunna göra smör. Jag gör alltså mitt eget smör genom att vispa grädde tills den delar upp sig i kärnmjölk och smör. Så gott.

Kärnmjölken har jag använt till ett kakrecept jag testat idag (ni kan ju googla "poke cake" för att förstå konceptet) och på sista bilden ser ni smöret in action (på mitt bröd). Visst ser morgonmålet glatt ut när det ler tillbaka på en? Jepp! Så äre. Och så har jag tittat på min sovande pojkvän också (fast han påstår att han var vaken).

Vad har ni gjort idag?

16.02.2017 kl. 19:40

Loppis, bibbor, vänner

Jag och pojkvän började dagen med morgonmål på Fabbes (var min Zero Waste-utställning förresten håller på, har helt glömt bort att tala om den här).

Sedan var jag i skolan på ett spännande möte inför ett spännande projekt, varefter jag traskade till bibban bara för att det var svinkallt och jag ville ha det varmt. Och för att bibban är sååå mäktig. Kolla nu bara på de stora fönstren.

Sedan tog jag bussen till Manhattan-loppis och hittade två blusar och en tröja för sammanlagt 5,5 €, ni får se dem i något skede! Second hand är bäst och dessutom ett jättebra alternativ för mig som är Zero Waste, eftersom att nya kläder alltid skickas till butikerna i skilda plastpåsar (visste ni det?). När jag kom hem arbetade jag på en artikel och nu sitter jag i vardagsrummet med Stina och pojkvän, alla med varsin laptop hahaha. 2010-talets sätt att umgås, ganska roligt och mysigt på något sätt. Man slänger ut ett skämt när man känner för det och så skriver man på tangenterna när man känner för det.

Det var min måndag det, hoppas er har varit bra!

16.01.2017 kl. 20:00

Livet i skolan

1) Min vardagsutstyrsel 24/7, 2) jag skrev CV och skickade runt, 3) utsikten från skolan är finast, 4) min kalenders bilder likaså, 5) Aura å i ett snötäcke och 6) hiss-selfie.

Det är komiskt hur jag hela förra skolåret gnällde över hur tråkigt det var och hur jag inte hade någonting att göra. Nu är det andra bullar hörni!! Jag känner att jag är i skolan hela tiden, antingen psykiskt eller rent fysiskt. Inga pauser här inte, men älskar nog känslan av att jobba hårt och få studiepoäng. Känner mig viktig då. Förra året var jag världens onödigaste.

Ikväll kommer en efterlängtad kompis på besök så vi skall äta gott och prata massor. Det är väldigt trevligt att två kompisar flyttat tillbaka till Åbo igen efter en lång tid! Sådant gör en glad i magen.

Ha en bra kväll (snart veckoslut!!)!

PST! Tycker ni om vardagsbilder och -inlägg som dessa? Jag är medveten om att det sällan händer här på bloggen men jag kan absolut förbättra mig om ni tycker det. Säg till!

12.01.2017 kl. 19:00

Onsdag och en fullvuxen purjo

Hejhopp. Har varit i skolan hela dagen bortsett från en snabb sväng hemma under lunchen. Vi har riktigt många projekt på gång redan nu (andra dagen) och jag tror det blir bra! Kräver ganska intensivt arbete dock. Har landat i soffan och skall ta itu med första inlämningsarbetet samt planera månaden lite. Lär bli hektiskt! Men trots alla måste m.m. så finns något skoj att berätta: jag vill nämligen lyfta en liten skål för min purjo som växte undertiden jag var på resa hahaha. Jag lade den lite sådär halvhjärtat i ett glas med vatten (roten alltså) och när vi kom hem på måndag hade den vuxit 20-30 cm!!! Gratis lök! Gjorde en smarrig omelett med tillhörande guacamole och njöt så mycket. Gött.

11.01.2017 kl. 16:20

Gårdagen i tio bilder

Jag började dagen med bananpannkaka, äppelbitar och satsuma. Himmelskt gott och framförallt lite extra bra för att jag saltat bananpannkakorna lite mer än vanligt. Salt är det som gör sötsaker gott.

Sedan traskade jag iväg på en traskispromenadis längs med El Ruska mittemot Domkyrkan på andra sidan ån. Ja, ni Åbobor vet nog hur fina de där stigarna där är.

När jag kom hem igen gjorde jag en riktigt lökig hummusröra.

Som jag sedan åt tillsammans med rester. Här ser ni hur fundersamt jag tittar på hummusen, trots att den var god.

Efter det sprang jag iväg på ett planeringsmöte till Café Carré. Låtom oss ta en stund och tänka på hur mycket mer man får gjort när man planerar i ett mysigt socialt café än i en vit steril skolbyggnad med dyster inredning.

Sedan gick jag hem igen och tog en sväng igenom Saluhallen bara för att man absolut alltid borde ta omvägar om det ger en glädje. Se nu bara på taket. 30 sekunder under det och jag var genast ännu gladare.

Därefter bloggade jag och letade inspiration. Jag vet inte om ni vet det, men typ 90% av det ni läser är skrivet flera dagar på förhand. Dessutom är ju mitt hår tydligen samma färg som lastpallen bakom. Kamouflage-effekten är så total att ni knappast ens ser mitt hår på bilden.

När det var över gick jag till balkongen och gjorde den användbar igen. Den har liksom stått på PAUS i någon månad nu trots att jag så gärna ville fira varje sommarkväll vid den. Så dog alla blommor dessutom och det hela blev bara väldigt sorgligt.

Och sist och slutligen tog jag med mig några lådor till Sushi Panda (bästa sushin i Åbo) och bad dem att göra lite risbollar. Jag tackade även nej till 1) papperskassen, 2) ätpinnarna, 3) servetter och 4) soja. Det hela blev lite mer eko och lite mindre trashy, liksom. Vi ville äta lite extra fint eftersom pojkvännen skall på en 1,5 veckors resa nu. Efter sushismaskandet blev det allmänt häng och tutidags.

Saknar honom redan.

29.09.2016 kl. 15:00

Helsingfors igen

Vi åkte till Helsingfors för att bara ta det lugnt och bli inspirerade av staden men pojkvännen hade tenter att läsa till så vi stannade bara en natt, i stället för tre. Inget fel med det, vi hann med massor och nu jobbar jag på följande videoblogg, hurra! Är riktigt TRÖTT med stort t (och r och ö och t och t) och kommer troligtvis slockna ungefär... nu!

Gonatt!

Aj just det! Nästsista bilden är från det vackraste loppiset jag någonsin sett, Relove. Min kompis Stina har kläder till salu där så... you know what to do!

23.09.2016 kl. 22:53

Tre dagar på en ö

I fredags startade jag och min pojke ut till min stuga som är i Pargas skärgård för att bara få koppla av. Det började på värsta möjliga sätt eftersom vi helt enkelt startade iväg lite för sent och det hann bli väldigt mörkt innan vi kom fram till hamnen. När vi väl packat allt i båten och skulle åka iväg var det nästan helt svart över havet. Man såg hur himlen var rosa i horisonten men resten av världen var totalt mörklagd. Och där satt vi, två unga människor och en hund i båt fullastad med mat och såg knappt något alls.

Men vi började ändå köra mot holmen för att kunna komma fram och gå och lägga oss. Och ni kan ju bara tänka er hur det känns i ens sinnen som känner rädsla, då motorn ger upp mitt på havet i mörkret. Fanns inga båtar någonstans som skulle ha kunnat hjälpa oss. Och när vi väl fick igång motorn igen stannade den ytterligare tre gånger till. Jag trodde jag skulle börja gråta men som tur hann vi fram innan båten gav upp för gott. Och naturligtvis, när vi åkte hem igår mitt på ljusa dagen - ja, då fungerade motorn perfekt. Men sådant är det, och inget värre hände som tur. Men att fastna på havet i mörkret var definitivt inte i min top 3 av roliga händelser i livet.

Hur som, det var otroligt skönt att vara där ute. Vi satt på bryggan i solen och planerade blogginlägg och vlogginlägg och brainstormade tillsammans. Så grillade vi mat, kastade kottar åt hunden och plockade kantareller. Jag önskar att jag bodde i skärgården på riktigt. Älskar älskar älskar det. Så mycket mer än städer. Hoppas jag hinner dit i år ännu en gång.

12.09.2016 kl. 20:50

Iniö

På veckoslutet var jag ute på Iniö hos min pojkväns och hans föräldrars stuga för att på lördagen dra iväg på kräftskiva hos deras familjebekanta. Extremt skönt att slippa stadslivet och vilken skam det var när jag insåg hur mörkt det egentligen är om nätterna - i stan märker man ju inte mörkret pga gatubelysningen. Jag har liksom glömt sådana där självklara saker: som att nätter faktiskt är helt svarta. Det var alldeles beckmörkt då vi åkte båt (några hundra meter) från en holme till en annan och jag kände mig nästan som någon som försökte smyga på någon annan utan att den visste om det när vi gled fram knäpptyst utan att synas över det svarta vattnet. Lite Harry Potter-känsla också på något vänster.

Nu är jag dock hemma igen och skall strax göra mig till människa för att kunna återvända till skolan. Är nervös och har obehaglig känsla i magen. Alltid jobbigt med första dagar men men men. Ha det bra!

30.08.2016 kl. 08:00

Åländska

Jag och pojkvän åkte iväg till Åland förra fredagen för att slappna av och se något nytt. Jag älskar lilla Åland, så idylliskt och fint och helt annat än Åbo. Bra med omväxling och inte alltid bara det där förbannade stadslivet. Röda stugor i överflöd, vita knutar i överflöd, idyll i överflöd. Vi bockade av några måsten som Niska, Stallhagen och Kastelholms slott och besökte även något för mig helt nytt som hette Stickstugan. Helt fantastiskt. Ville ta stugan i bakluckan och köra hem den hit till Åbo. Skulle helt enkelt vilja bo i den. Den var så personlig och unik och strax intill den fanns ett växthus jag kikade in i, med den mest rustika känslan. Perfekt. Jag hade gärna norpat med det också.

Åland var ett loppisparadis och jag fyndade en massa till Fabbes som jag tror att kommer att vara fint där. Hittade gamla riktigt retro stolar som jag tror blir fina där. Bilder på dem kommer senare och ikväll får ni se bilder på en begagnad läderväska som pojkvän köpte hem.

12.07.2016 kl. 12:00

Åland

Några blandade bilder från den här sommaren. Är ju på semester nu (med några undantag - städjobb och pappersarbete) och idag drar jag iväg till Åland med en gammal vacker bil. Bilar är kanske inte det jag hurrar för allra mest som ni vet. Men. Bilen är det allra vackraste materiella jag någonsin sett och jag lovar att vara zero waste och dessutom skall vi tälta åtminstone en natt, så det lär ju bli en relativt miljönäll resa:). Ha ett bra veckoslut, jag är tillbaka på måndag och tills dess blir det bara tidsinställda inlägg, men vad gör nu det?

08.07.2016 kl. 12:00

Ett (flera) foto i timmen en förmiddag som denna

Efter att jag städat och vaknat tog jag med mig mogonmål i en liten plåtburk och satte mig vid ån för att äta. Man kan nog ifrågasätta mitt morgonmål om man vill, det kunde verkligen ha varit godare. Blev liksom lite torrt.

Efter det styrde jag kosan mot bibban för att återlämna en bok och vila min stackars rygg som har något smärre problem sedan flera år tillbaka.

Därefter traskade jag över gatan till Lähimmäinen Kirpputori och tittade runt. Helt klart mysigaste loppiset i Åbo. Vingligt golv, tre våningar och en massa olika rum.

Så blev det Fortuna-kvarteret och Café Qwensel som kanske är det finaste caféet i hela Åbo centrum eftersom det är så äkta och unikt. Klart jag också älskar vårt Fabbes men de är ändå så olika stil;P. Dessutom fick jag glädjas åt att man odlar i staden, vilket är ett nytt projekt i Åbo. Ni ser ju blomlådan.

Eftersom jag alltid varit lite begeistrad av Lisa Olsson var jag tvungen att köpa senaste Veckorevyn där hon står på omslaget. Har något hatkärlek gällande henne - blir irriterad på allt det där perfekta hon visar upp eftersom jag vet att det inte är sant och så avskyr jag verkligen konsumtionshetsen hon uppmuntrar till, men å andra sidan önskar jag henne all lycka i världen och vill vara hon.

Sedan satte jag mig i soffan och gjorde mina första REKO-beställningar någonsin! Har väntat så på att få köpa REKO-ekomat men har helt enkelt inte haft tid. Nu så. Imorgon blir det äkta grönsaker!

05.07.2016 kl. 12:00

Midsommarkänsla

Hemma igen efter midsommarfirandet ute på landet med tjocka släkten. Som blev ännu tjockare efter all brutal mängd mat vi blev iproppade. Hur som helst, landet är skönt men jag är heeelt kaputt och så glad att vara tillbaka i Åbo. Skall jobba en sista vecka nu innan jag tar så kallad semester med några få undantag, lite jobb att göra ännu i juli. Skall bli superbt. Har dessutom en massa inspiration som jag fått med mig till Åbo efter denna lilla veckända. Många fina bilder och bl.a. imorgon får ni se en fotoshoot jag gjorde med kusinvitamin. Ses och hörs!

26.06.2016 kl. 19:23

Just nu och två PS

Så här ser det ut just nu. En hund att sköta om, blommande balkong och typ århundradets mest problematiska händer (OBS! plural, svårt dock att fota båda händerna när ena skulle hålla i kameran). Det gör så ont och nu känns det som att mitt finger har gått av litegrann, haha?! Går bra! Ska badda fingrarna i salva ännu så att de inte skulle vara så uttorkade och så måste jag skaffa lite viktiga saker i form av påfyllbar tvål och schampo och en handboll... Ja, ni läste rätt! Jag skall börja kasta boll igen. Spelade handboll i åtta år och fick vara med i landslaget också några år. Fina minnen och otaliga kontakter. Nu blir det dock endast en hobby jag gör själv och inte lag.

PS: Mina tangenter verkar turas om när de skall bråka. I ett skede var det "g" som aldrig fungerade. Sedan blev det en annan bokstav och nu är det "t" som bråkar. Har fått ändra alla "at" till "att" och "rät" till "rätt" osv. Suck.

PS 2: Windows 10 sög så hårt att jag var tvungen att "uppgradera" ner till sjuan igen. Håller någon med? Värsta nya tekniken.

10.06.2016 kl. 20:00

Min balkong

Jag älskar att sitta ute på balkongen den här tiden på året. Efter en lång arbetsdag klär man på sig mjukkläder, drar av sig strumporna, sätter sig på balkongen och slänger fötterna upp på den andra stolen. Man kan inget annat än njuta. Min balkong är just nu mitt bästa ställe att slappna av på i stan. Ute i skärgården är det så klart helt annat, men this big city life osv. Dessutom är lövträden en trevlig syn.

26.05.2016 kl. 12:00

Hav och öar

Har varit ute i skärgården hela veckoslutet och har verkligen njutit av allt som hav och öar kan ge för njutning till ögat. Grillmat, finsk ishockey, roddbåt och fiske har stått på agendan. Väldigt trevligt nog. Nu är jag tillbaka i stan och skall göra praktikgrejer för nästa vecka och kolla finalen som blir en rysare i modern tid. Heja bästaste Finland!!!

22.05.2016 kl. 19:47

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!