Second hand home

Hej där! Hoppas allt är bra med er! Jag tänkte visa er hur det ser ut hemma hos oss litegrann, efter senaste ommöbleringen. Ni som följer mig på Instagram @groniabo har kanske sett något på min Instastory, men om inte så! Vi satsar gärna på begagnade möbler och inredningsprylar istället för nya av många orsaker: det är billigare, mer miljövänligt, mer etiskt och så unikt! Älskar second hand.

Hi there! Hope everything is good with you. I thought I could show you a little from our home after our latest rearrangement of our furniture. We love buying old second hand stuff to our home, and because of so many reasons! It is cheaper, more environmentally friendly, more ethical and so unique!

Till vänster är soffbordet jag har gjort av gamla lastpallar. Det är superpraktiskt och rustikt, och lastpallarna skulle ha slängts bort om vi inte använt dem, såå... Zero Waste! Till höger ser ni vår fina tavelvägg och under den en handgjord bänk vi köpte av min syster, som köpt den på tori.fi.

On the left you can see a table I made myself. It is so practical to have because of the wheels and I love the rustic feeling it has. The material would have been thrown away if we hadn't use it, soo... Zero Waste! On the right you can see our favorite wall with a beautiful handmade bench, also second hand.

Det här bordet är bästbästbäst och köpt på tori.fi. Ett gammalt köksskåp från 1800-talet som gjorts om till soffbord. Yes OK.

This table is THE best, also second hand. Originally it was an old cupboard from the 19th century that was made into a table. How nice?!!

Och sist men inte minst, vårt matbord som vi köpte för två hundralappar med tillhörande stolar på tori.fi. Ger en lite modern känsla i vårt annars ganska hippie-aktiga hem, vilket är skönt! Brädan på bordet är något jag hittade i garaget hos mam och pap som jag (pappa) sågade av och under ett år använde som badkarshylla innan det hamnade på matbordet. Så fin!

And last but not least, our dinner table that we got for 200 € from an online second hand shop (chairs included). It gives a bit of a modern feeling to our overall hippie home, and I like that! The wooden thing on the table is something I found at my parents' place and that we cut into the perfect size. I love how much it does to the otherwise super white table.

31.03.2017 kl. 07:00

Begagnade hem, del 3

I det här vardagsrummet finns det både ärvda saker och sådant man hittat på loppis. Det fina bordet på första bilden är ett loppisfynd.

En begagnad soffa med estetiska krusiduller.

Kläder som en del av inredningen är ett ekotips eftersom det minskar på behovet att köpa prylar enbart för dekoration. Det är fint också!

Ett gammalt vackert skåp i fantastisk trädfärg. Slitet men hur bra som helst. Kan fungera som TV-skåp eller förvaringsutrymme.

En gammal stol som hittats i någon knut. Retro. Cool.


Det var sista hemmet jag valt att presentera i den här lilla Begagnade hem-serien. Vad tyckte du om konceptet?

28.12.2016 kl. 07:00

Begagnade hem, del 2

I vardagsrummet finns ett vackert handgjort bord som personen i hemmet fått av någon som inte längre behövde det.

Strax intill bordet finns också en annan vacker möbel som hittas på loppis. Blänkande fint.

Det här fina skåpet kallas arkivskåp och har gått igenom flera generationer i familjen. Att ärva är att använda begagnat.

I det lugna sovrummet har hon målat om gamla byråer till fina gröna nattduksbord.

Och ner från taket dinglar ett verkligt loppisfynd: en kopparlampa.

Den här vackra soffan köpte hon av sin farbror då han inte längre hade behov av den.

Och den här fina gröna byrån har också gått igenom generation efter generation.

Samma färg som använts till borden i sovrummet har fått pryda en gammal låda som numera fungerar som sidobord och bokhylla.

Och det här bordet målades om svart efter att ha fyndats på loppis.


Ganska fint, vad säger DU?

27.12.2016 kl. 07:00

Begagnade hem, del 1

Det här fantastiska bordet hittades för fem euro på ett välgörenhetsloppis. Perfekt storlek och går att förminska vid behov. Sängen som också fungerar som soffa är något som personen i hemmet fått av en bekant. Begagnat alltså!

I vardagsrummet finns en begagnad så kallad "äkta matta" på vilken en kista, som gått igenom släkten i många år, står.

Pluspoäng för att lägenhetens värdinna dessutom bakar sina pepparkakor själv. Ni vet hur jag uppskattar hembakat framför halvfabrikat.

Arbetshörnan är även den till stor del begagnad. Det vackra skrivbordet har värdinnan fått av sin mormor och trästolen har hon norpat från sitt barndomshem.


En liten bloggserie kommer att ske idag, imorgon och i övermorgon! Jag har nämligen besökt tre hem där ett stort fokus varit på begagnade möbler och second hand överlag. Ni vet att jag gillar sådant - och varför? Vi kan väl upprepa det: begagnat stöder inte en massa icke-etiskt som barnarbete, besprutade bomullsfält (el.dyl.), dåliga arbetsförhållanden, låga löner och mycket mer. Begagnat är bra!

26.12.2016 kl. 07:00

Monstera deliciosa

Alltså, jag är ingen trendmänniska men den här underbara trendväxten har knackat på mitt huvud flera gånger och jag bestämde mig för att äntligen köpa den. Monstera deliciosa. Till och med namnet är ahhh. Den här skönheten skall troligtvis få en kompis också, bara jag hinner införskaffa en till. Problemet med köpta krukväxter är att de nästan alltid kommer i en liten plastkruka. Jag har dock en tanke om hur man kan bli lite mer Zero Waste trots ett växtköp: ge plastkrukorna till t.ex. växtförsäljare på torget ifall de tar emot! Många som säljer där har själva odlat växterna och kommer i något skede att behöva flera små plastkrukor.

Min Monstera fick också några kaktusar att hänga med. Tycker de ger en så överperfekt bohemvibb att jag får fnatt. ÄLSKAR växter som dessa, ahhhhh.

13.09.2016 kl. 19:00

Ett tomt kök

Jag vet inte vad som händer mig men ju mer jag tittar på världens två kanske mest uppskattade Zero Waste-gurus Lauren Singers och Bea Johnsons hem börjar ett tomt kök alltmer kännas som det enda rätta alternativet. Jag har alltid altid varit den stökiga puttenutt-kök-männsikan som tycker om att ha burkar och trevligheter framme. Men helt onekligen är det ju ett helvete att arbeta i ett sådant kök och därför gjorde jag en brutal rensning idag. Faktiskt ganska perfekt lördagssysselsättning om man inte ligger hemma i hård krabbis. Och det gör jag ju typ aldrig så... Rensning it is!

Jag gick igenom alla lådor och skåp och slängde det som jag inte längre behöver. Det visade sig att det mesta var just sådant. Varför sparar man på saker som inte gör någon nytta? Varför tar man ens emot något sådant, någonsin? Jag undrar. Men är ju tydligen likadan själv.

Nåja, idag städade jag som sagt och efter någon timme stod jag plötsligt i ett helt nytt kök. Har inte sett det sedan vi flyttade in. Liksom what. När har mitt kök varit så luftigt och fräscht som det är nu? Jag känner ett stort lugn inom mig. Som jag skrev tidigare så är minimalism lite obehagligt då det ofta handlar om blanka vita tomma ytor och jag håller nog fortfarande med om att det är obehagligt men i köket känns det väldigt fräscht och praktiskt. Jag älskar när saker är praktiska. Dessutom är minimalism och zero waste väldigt lika eftersom det handlar om att inte köpa så himla mycket. Helt perfekt. Ah.

13.08.2016 kl. 14:30

Hemmakontor

Det här är mitt kontor. Tyvärr är det alltid överbelastat av kläder, glas, kläder, kläder och papper så jag använder det väldigt sällan. Synd med tanke på att bordet kanske är det vackraste någonsin, i äkta gammalt slitet trä och med läderomslag.. I 9 av 10 fall är begagnat finare än nytt! Håller ni med? Det har dessutom mycket mer värde och historia jämfört med en spånskiva från Ikea. Vill inte slänga skit på företaget och jag vet att många som läser den här bloggen antagligen använder Ikea rätt så mycket (jag använder det också till en del!!) - det är praktiskt och billigt för en studerande. MEN. Men. Jag tror faktiskt ni kan hitta ännu billigare på loppis och då även i ett unikt format. Dessutom blir man lugn och varm i själen av second hand. Eller så är jag bara creepy. Hur som helst: shoppa lo(ss)ppis!

10.08.2016 kl. 18:21

En sliten kappsäck

Hittade den här på ett loppis i juni. Den kommer att vara en inredningsdetalj med förvaringsfunktion. Jag kommer åtminstone till en början att ha den i vardagsrummet och fylla den med böcker men för andra kanske den kunde passa som handdukförvaring i badrummet, kärlförvaring i köket eller helt enkelt som en resekappsäck. Listan är oändlig och därför är det ju så nice.

03.08.2016 kl. 07:00

Vad är minimalism?

Någon kanske ser det här som minimalism eftersom det inte finns en massa extra saker överallt.

Det kom en fråga om hur jag ser på minimalism, och jag ville gärna besvara den i ett separat inlägg eftersom jag tycker ämnet är intressant.

Det var länge jag trodde att minimalism endast innebär inredning som är väldigt avskalad och steril. Ni vet, vita blanka ytor och typ inget på väggarna osv (eller max en svartvit tavla). Väldigt väldigt enkelt. Nåja, jag antar att det var en fördom jag hade eftersom jag nu insett att minimalism är mycket mer och mycket djupare än så och dessutom något som i vissa fall till och med skulle passa mig och mina intressen, ideal och värderingar.

För mig är minimalism nämligen det att du bara har det du behöver. Det gäller inte endast synlig inredning utan också allt det man har i lådor som hittas längst bak i ett skåp. Jag köper inga prydnader som bara skall agera prydnader och inte ha någon annan funktion (okej, tavlor är undantag!). För mig är det viktigt att liksom undvika krimskrams. Med det sagt betyder det inte att jag inte vill ha ett mysigt varmt hem - så länge allt som finns framme på bord, soffor, hyllor, stolar osv har någon verklig funktion. Jag är ju en verklig mummu-stilsälskare och skulle aldrig kunna bo i t.ex. en helvit lägenhet som saknar djup. Jag behöver det där mysiga - träfärger, vackra blommiga kärl och fat, fluffiga filtar och täcken osv. Jag vill också ha en massa färg i min lägenhet.

Jag kommer att tänka på en vana som många äldre än jag har - nämligen att köpa saker när de är billiga och spara i en garderob för att sedan senare ge bort i present när någon fyller år. Visst, det är ju smart pengamässigt men om man är som jag och helt enkelt börjat inse att folk inte vill ha saker de inte behöver - då skall man inte göra så här. Jag brukar nämligen aldrig köpa presenter. Gud, vad tråkig jag är, tycker ni kanske. Men jag ger hellre bort en upplevelse som en dag på en restaurang, en massagesession på ett spa m.m. Något som den här personen kan komma ihåg länge, men som ändå inte är något fysiskt som blir och skräpar i knutarna.

Något annat jag direkt kommer att tänka på är den där rentav knäppa attityden vi människor har då vi kan få något gratis. Då tror vi plötsligt att vi behöver en penna som kan prata eller en bok som är formad som en fotboll osv. Vi tappar liksom perspektiv när något inte kostar något. Kanske är det en instinkt för att klara sig - när man ser något man kan behöva måste man ha det. Men så är det ju inte, och antagligen hinner man tappa bort sin bokfotboll innan man verkligen på riktigt skulle ha användning för den.

Sedan tror jag inte att minimalism heller endast gäller just de fysiska prylarna man har hemma. Minimalism är också ett sätt att tänka, ett sätt att tänka som verkligen går hand i hand med en miljövänlig livsstil. Behöver jag verkligen det här eller vill jag bara ha det i stunden? Är det värt att köpa en sak jag redan har hemma bara för att den nya är finare? Måste jag få allt jag vill ha?

Jag gick en kurs i kaoshantering för något år sedan och där lärde jag mig mycket om hur man skall tänka gällande överflöd av prylar och en överflödig konsumtionskärlek. Den kursen har verkligen hjälpt mig och fått mig att inse att jag inte vill gå i butiker "bara för att få köpa". Jag vill gå i butiker för att hitta något som kommer att användas flitigt och vara värt pengarna. Jag vill verkligen inte släpa hem tonvis av kassar fulla med allt och inget.

Om jag någon gång får barn kommer jag att endast köpa second hand-kläder till det. Att köpa dyra kläder till ett litet barn som hen kan använda i någon månad innan plaggen är för små är ju bara dumt, ursäkta mig. Det går emot mitt sätt att tänka om miljön, pengar och just minimalism. Minimalism är en state of mind som kan bota en ohälsosam konsumtionshets.

20.07.2016 kl. 14:00

En glödlampa som blev en liten vas

Jag har gjort och berättat om det tidigare men jag gör det igen: jag har skapat en blomvas av en gammal söndrig glödlampa. Tyvärr var gummitassarna slut som man kan lägga på bottnet så att lampan står själv så jag fick vara lite kreativ. Jag skruvmejslade mig igenom lampans metalldel, klippte av en tråd av valfri längd, vek den dubbel och trädde genom hålen för att sedan slå knut på systemet. Nu hänger den glatt på min balkong men kunde lika gärna fungera handväska för någon som tycker att blommor är det enda som behövs. Handväska eller prydnad - fin är den!

29.05.2016 kl. 16:55

Balkonginspis från Romarriket

Nåja, nästan. Tror nog att Romarriket redan besegrats men. Balkongerna lever kvar! Fantastiskt vackra är de och jag vill helst av allt ha en sådan som just de här i antingen svart metall eller färggrann sten, men nu när vi ännu bor där vi bor duger den balkongen bra. Balkongar är bäst. Vi har dessutom en fantastisk utsikt från vår och på sommaren kommer det bli helt lummigt och ljuvligt. Så vad är inte bättre än en lika lummig balkong?

Nu är min stora fråga iofs hur jag skall få tag på ekoblommor? Jag är seriöst världens sämsta på att odla - allt bara dör eller blir äckligt. Så det känns som att jag måste köpa de här blommorna för att överhuvudtaget uppnå det lummiga. Berätta gärna om ni vet om ekoblommor som säljs!

Annars så tycker jag att alla människor borde satsa mer på sina balkonger. Inte bara för oss själva utan också för att det ser trevligt ut från gatan och så är mer grönt alltid bättre för miljön. Balkongsräckena skall vara fulla av såväl hängiga som ståtliga växter och gärna färggranna blommor. Från tak och krokar kan man hänga amplar och längs med golven ser terrakottakrukor jättefina ut. Fynda på loppis för din plånbok och miljön! Jag tänkte dessutom hitta en gammal sliten bordduk från loppis att ha på bordet och gärna tyngder som hänger i ändorna så att det hålls på plats. En liten kruka med en färggrann blomma därpå pch balkongen är PRÊT!

01.04.2016 kl. 19:03

Söndagsflum

Det har inte varit bra dagar på sistone. Mycket ångest, hypokondri och allmän oro. Men så idag grät jag ut lite och städade hela lägenheten och tände lampan som jag igår fattade att ställa på bänken i vardagsrummet. Och tänk att det gjorde mig glad. Att den där lampan är där. Jag är lite av en sådan typ som blir nedstämd om inredningen är deprimerande. Vår taklampa har inte det charmigaste ljuset och det blir allt annat än stämningsfullt med den, så nu är jag hur glad som helst när det plötsligt blivit mys. Sådana där saker påverkar mig. Jag är troligtvis en högkänslig person och tar allting lite för seriöst osv osv, men så går det ju också åt andra hållet: jag blir glad av småsaker. Hurra! Nu: bio och gooodis.

13.03.2016 kl. 19:29

Lite från hemmet

24.01.2016 kl. 19:28

Hemma

Jag har idag gjort en fantastisk raw-glass av nyttiga ingredienser, kollat New Girl, fotograferat och städat på Fabbes. Sådant där trevligt man kan göra en röd-dag. Vad annat gör man när det är helg? Hiking (men inte idag, för idag är det minus tjugotvå!!!!), träffar människor, sveper in sig i två filtar och tre tröjor (idag, för idag är det minus tjugotvå!!!!) och lär sig uppskatta te. Jag har inte ännu gjort det men jag vill gärna. Te är ju en hel vetenskap i sig. Och så blir man sådär artsy-Paris-hipster av att smutta på ett te med ett namn man knappt kan uttala samtidigt som man pluggar Syrien-krisen ur dagstidningen. På tal om Syrien-krisen. När ska den vara över?!!

06.01.2016 kl. 19:34

Sänggavel och soffbord av lastpallar

Jag hade förut en säng gjord av åtta lastpallar. Den var så problematisk att använda. Lastpallarna var sträva och sög åt sig damm bättre än en dammsugare och det var nästan helt omöjligt att putsa damm under dem då den inte hade fyra fötter som en normal säng, utan snarare en vägg som gick längs hela golvet. Om ni förstår vad jag menar.

När vi flyttade in till centrum köpte vi därför en gemensam säng och lastpallarna blev i gamla lägenheten och skräpa. Så gav jag fyra av dem till en kompis men hade ju ändå fyra kvar. Då kom snilleblixten och jag gjorde en sänggavel och ett soffbord av dem. Sjukt nöjd.

Eftersom lastpallarna inte var köpta utan något vi fick från ett lager där de används i deras rätta mening, var de otroligt smutsiga. Jag tog dem därför in i duschrummet hos mormor och sprutade vatten över dem samtidigt som jag borstade dem med en gammal diskborste. De bytte färg efter tvätten, haha. Jag trodde alltid att jag hade haft mörka lastpallar som säng, men tydligen var de bara smutsiga. Trevligt.

Därefter torkade de en dag och sedan slipade jag dem. De två som jag använder som sänggavel sågade jag (pappa) dessutom lite i så att de skulle kunna vara fast i väggen trots att en list kom i vägen. De som jag gjorde soffbord av sågade jag på nästan hälften, jag lämnade den mittersta stödbrädan kvar på båda och skruvade ihop. Sedan fäste jag hjul i dem och ja, nu har jag ett nästan helt gratis soffbord (hjulen och skruvarna kosatde ju lite men det fick jag ta).

Om jag älskar något inredningsmässigt så är det när man kan använda gammalt och skapa nytt. Upcycling kallas det. Löv it.

29.12.2015 kl. 10:53

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!