Tre hoppfulla ekovideor

En helt fantastisk växthusuppfinning som jag vill ha. En dröm är onekligen att kunna odla all sin mat utan att det kräver resurser. It could be possible.

En kvinna får hjälp av Trash is for Tossers (The Zero Waste Q-U-E-E-N) att leva Zero Waste under fem dagar. Inspiration för dem som vill lära sig!

Här ser ni personer som arbetar för att bevara regnskogen. Visste ni att ett bra sätt att bevara regnskogen här i Finland är att antingen inte köpa kött överhuvudtaget eller att välja kött som inte blivit matat med soja. Sojaodling är ofta något som orsakar regnskogsskövling.


Några videoklipp för er denna fredag. Vad skall ni göra ikväll? Fest eller hemma? Hoppas det blir en bra fredulidag i alla fall. Jag skall träffa Stina och bara andas ut, jag hoppas lite på att glass uppenbarar sig eller något. Så skönt med veckoslut. Så. Skönt.

10.03.2017 kl. 07:00

En rolig pryl av tidningspapper

Kolla vad vi fick av min pojkväns föräldrar! En skål gjord av tidningspapper. Sådant gillar jag, ni vet, återvunnet och kreativt.

19.01.2017 kl. 07:00

Plastbantning - hiss och diss!

En tandborste i bambu är mycket mer miljövänlig och stilren än en plasttandborste.

Plastbantning är en ny och, enligt mig fantastisk trend. Det innebär att man steg för steg minskar mängden plast man har i livet (framförallt i hemmet). Det finns flera orsaker till att undvika plast och till att folk väljer att plastbanta, av vilka de två vanligaste nog är att man vill välja ett miljövänligare alternativ och/eller att man för sin egen hälsa väljer bort plastet.

Plast kan nämligen vara väldigt dåligt för människan i och med t.ex. ftalater och andra gifter som finns i plast - och som vid bl.a. uppvärmning frigörs. Samtidigt är plast en biprodukt från oljeindustrin och oljeindustrin har orsakat mycket mycket tragiska saker i världen. Tänk bara då olja läckt ut i havet och dödat fiskar och andra djur. Och oljan som är en del av det bränsle våra tyvärr ofta ganska omiljövänliga bilar brummar omkring i. Jag säger inte att bilar är det sämsta som finns - en snabb bil på väg till sjukhuset kan rädda liv. Men det där vardagsslitaget av konan och gas och broms leder till sådana hemska mängder växthusgaser att jag inte alls är fundersam över varför vi har en så snabb klimatförändring idag.

Hur som helst skall vi inte diskutera bilar och t.ex. Fiat 500 (den enda moderna bilen jag tycker att är vacker) utan gå över till hissen och dissen av själva plastbantningen.

Okej. Så. Jag tycker ju utan tvekan att plastbantning är HISS! Det är så fint att välja naturmaterial som trä, bambu och metall framför giftigt plast som i princip aldrig kommer att försvinna. Både din hälsa och miljön tackar samtidigt som det ser mycket finare ut. Plast är obehagligt i inredningen, just my opinion.

Terracotta framför plast!

Det finns dock ZW-skeptiker som tycker jag är dum som undviker plast - eftersom det blir energi då man bränner det på soptippen. Jo visst. Det blir det säkert. Men det är som sagt inte hälsosamt att värma upp plast på grund av de gifter som då frigörs och samtidigt tycker jag att argumentet är det dummaste jag någonsin hört - sorry (not sorry). Det finns väl andra sätt att få energi? Energi som är ren och förnybar (t.ex vindkraft som jag tycker att borde bli en så mycket större del av vårt finländska samhälle). Att bränna saker är faktiskt inte miljövänligt. Alla de små partiklarna som finns i röken kan vara väldigt skadliga för oss och naturen. Dessutom är det väl ren idioti att bränna djävulsprodukten plast i stället för att återvinna materialet så att man inte skulle behöva producera ännu mer utan kan använda gammalt.

Så hiss. Verkligen hiss. Det finns dock en baksida med plastbantning och det är att man kanske lätt tror att det är bra att kasta bort allting man har i plast och bara köpa nytt "för det är ju plast!". Det är ju inte heller hållbart att göra så. Det bästa är att antingen använda sakerna tills de slits sönder och naturligt skulle slängas eller att ge dem till någon som behöver. Att slänga användbara produkter är dåligt för miljön även om det skulle få benämningen "plastbantning".

Så vill jag bara säga en sak till: komposter, ledningar, telefoner och datorer och vissa andra prylar kan jag ju förstå att är i plast. Jag skulle nästan våga säga att min dator är en av de mest miljöfrämjande sakerna har eftersom jag via den kan blogga om ekotänk och sprida det vidare. Samtidigt minskar mängden postbilar och pappersskräp då kommunikationen nu längre inte är brev utan i elektronisk form. Så vissa plastprodukter främjar miljötänk. Men låt er inte luras att tro att allt plast är bra!

17.11.2016 kl. 20:00

Hur kunde REKO-ringarna bli mer hållbara och fungerande?

Uppköpen från när jag i somras besökte REKO i Åbo.

REKO-ringarna är sätt att låta konsumenten köpa mat direkt av producenten. Inga orättvisa mellanhänder. Inga lögner. Inget som döljs. Ett bra koncept, helt enkelt! REKO fungerar så att man som producent på en REKO-Facebookgrupp annonserar vad man kommer att kunna erbjuda inför nästa REKO-möte och därefter beställer konsumenterna i kommentarerna under inlägget vad de vill ha och hur mycket av allting. På nästa REKO-möte görs sedan köpen från producenternas bakluckor.

Jag ser hur som helst vissa problem med dessa REKO-ringar. Det första problemet är att alla producenterna kommer på plats med bil och det gör även konsumenterna. Att åka bil till en plats för att köpa lite mat är faktiskt väldigt dåligt för miljön. I vissa fall har man naturligtvis inte så många andra möjligheter - beroende på var man bor - men det verkar ändå inte påverka människor på de orter där det går bussar och annan kollektivtransport. Bilen är helt enkelt det färdmedel man föredrar.

Det andra problemet är att maten ofta kommer förpackad. Jag tycker själv att ingenting borde vara färdigförpackat i plast (det är en orsak att mitt intresse för REKO sinade) om inte konsumenten ber om att få det inpaketerat.

Det tredje problemet är det faktum att köpen görs kontant och att man oftast inte ber om kvitto. Det är alltså större risk för svart handel här än annanstans. Jag menar inte alls att hänga ut någon med det här, men det är ett faktum. Svart handel är knappast förutsättningarna för en bättre värld..

Så vad kunde ändras och hur skulle det göras?

För det första borde REKO-ringarna bli större så att fler konsumenter skulle komma på plats under en och samma gång. Redan det minskar i princip transporterna (paradoxalt!) eftersom producenterna då kan ta med sig fler produkter men ändå bara komma i en enda bil. För att ringarna skall bli större borde fler privatpersoner sprida ordet och ta med kompisar till REKO-samlingarna och så borde även grupperna på Facebook marknadsföras lite bättre.

För det andra borde REKO-ringarna ordna gemensam transport från tre olika väderstreck i en stad till de platser där ringarna hålls. Då skulle folk kunna ta sig med buss/bil till den närmaste platsen för transport och sedan hoppa på den allmänna REKO-transporten där alla andra REKO-konsumenter sitter. Trots att man skulle ta bil till transporten skulle mängden avgaser och köer minska. REKO-transporten skulle ha ordentligt utrymme för uppköpen så att det inte är ett problem att åka tillbaka med alla sina kassar efteråt. För att detta skall fungera borde man alltid ha en lista på vem alla som vill bli transporterade från vilka av de tre platserna. Då vet transporten om det lönar sig att ordna transport eller inte - så att inte tre stora taxibilar/bussar åker tomma av och an.

Och så den förpackade maten. I stället för att något är färdigt i plastpåsar och -askar, borde allting vara i lösvikt och så har producenten med sig plastpåsrullar ifall att någon köpare vill ha. Så där som det görs på torget. Man plockar åt sig antingen i egen påse eller plastpåse. Enklast skulle detta utföras om producenterna hade med sig olika lådor (vad som helst de hittar hemma/på företaget) som de sedan namnger och lägger allting i som person X beställt. Vill person X ha med sig lådan gör hen det, annars kan person X packa ner grejerna i plastpåsar (om hen föredrar det) eller egna tygkassar personen tagit med sig hemifrån. Det viktigaste skulle bara vara att det inte är färdigpaketerat enligt mig, även om någon ändå väljer att ta plastpåse för produkterna.

Gällande svart handel tycker jag att kontant gärna får fortsätta (trevligare än bankkort) men att det skulle vara ett måste att få ett handskrivet kvitto varje gång man köper något. Eller alternativt ett mail efteråt som fungerar som kvitto. Någon kanske tycker det är onödigt att någon som kämpar hårt med att odla och fiska och skörda skall betala skatt, men vi alla måste göra det för att vårt samhäle skall fungera. Skatter gör att personer med t.ex. narkolepsi har möjlighet att få medicin. Narkolepsimedicin är SKITdyrt! Tro mig när jag säger det, jag känner någon som använder. Det handlar inte om några hundringar i året, det handlar om över tiotusen. Och Kela kan förse min vän med detta för att vi betalar skatt. Hur fint är det?  fint. Mera skatter åt folket, helt enkelt.

Det här var mina tankar för idag, har ni andra förbättringsförslag? Kommentera gärna!

15.11.2016 kl. 07:00

Dagens ekologiska video-dos

 

08.11.2016 kl. 07:00

Lauren Singer Youtube

Tjena tjena mittbena god morgon hur mås det???

Min stora Zero Waste-förebild Lauren Singer a.k.a. Trash is for Tossers är en fantastisk inspiration och därför har jag samlat en hel del klipp av och med henne. Enjoy!

20.10.2016 kl. 07:00

Fem underbara gröna videoklipp

En hel hög fantastiska klipp för att inspirera och informera er. NJUT!
10.10.2016 kl. 07:00

Drömmar

Tänk så tokigt. Förut tänkte jag att det inte är meningen att man skall följa sina drömmar. Att man skall fortsätta vara olycklig i skola och jobb för att det annars bara kallas hobby om man har roligt. Hur har jag tänkt så? Som att livet måste suga för att det verkligen skall vara ett liv.

Nåja. Jag har ju kommit på bättre tankar. Jag tänker inte tillåta att livet är tråkigt (sådär överlag) och jag tänker följa mina mest skrämmande drömmar. På sistone har jag insett så mycket om vad jag vill göra och det är ju på många sätt väldigt fint.

Så några av mina planer är dessa:

Vietnam i december (problemet är dricksvatten i plastflaska men jag tar det sen), New York i maj, sommarjobb i Stockholm, praktik som volontärarbetare i ett u-land och att jobba på bloggen dag ut och dag in. När jag äntligen har möjlighet tänker jag ta picket och packet och flytta till Helsingfors med min pojkvän och bästa vän. Och själsfrände. De här drömmarna är jobbiga men helt underbara. Inte en dag till tänker jag tillåta tristessen och vardagshatet ta över, så gör inte du det heller. Följ dina drömmar.

28.09.2016 kl. 07:00

Zero Waste Home-boktips

Jag läser inte böcker annat än om jag måste. Jag får liksom inte slukat sida efter sida sådär som alla andra verkar göra. Det är såklart tråkigt men jag har bara fått acceptera att jag aldrig blir den där coola bokmänniskan som kan citera Stephen King ordagrant. Som liten var jag extremt effektiv på att läsa. Det var mycket Kitty, Harry Potter, Kalle Anka och så vidare, men idag blir det mest bara faktaböcker eller kurslitteratur.

Till poängen: Här är undantaget som jag faktiskt gärna läser. Zero Waste Home, skriven av Zero Waste-gurun Bea Johnson. Jag lånade den från stadsbibban i Åbo och eftersom den är det enda exemplaret och personen som jag köade på grund av lämnade in boken en vecka försent fick jag vänta närmare två månader på den. Men vet ni vad? Det var det värt. Den har helt fantastiska tips gällande allt. Ett mascara-recept lyckades jag redan se och det skall jag absolut testa bara jag får ingredienserna inhandlade. Hurra!

27.09.2016 kl. 07:00

Lyckopiller

För att vara helt ärlig är jag en ganska negativ person. Dessutom ser jag så mycket fel i världen och blir arg och ledsen. Samtidigt som nyheter och sådant är viktigt kan det nog verkligen dra ner humöret. Jag hatar rasister och rasism och kan sitta i timtal och skrika in i väggen för att jag inte förstår hur de tänker. Men gör det mig lyckligare? Gör det mig glad?

Nej nej nej nej nej.

Att ta in för mycket av det råa och hemska om händer i världen gör mig olycklig. Jag börjar må dåligt. Det är viktigt att vara medveten om vad som sker men det skall inte få påverka en så att man känner sig grå. Och mycket av det jag tänker på gör mig grå.

Så nu då, vänner. Nu. Jag har bestämt mig för att bli positiv. Jag vill se allting från den ljusa sidan för jag vill vara en solstråle. Jag vill skratta och ha så roligt som jag bara kan och sitter jag hemma och är arg för att Trump är en idiot lär jag inte bli särskilt lycklig. Min åsikt om honom blir inte att jag skulle gilla honom bara för att jag sluta tänka på honom, utan snarare låter jag inte honom komma på mig och tränga in sig i min hjärna. För då blir jag ledsen. Jag skulle kunna skriva trehundra sidor om hur mycket jag avskyr den mannen men jag tänker inte göra det. För nu tänker jag bara se det ljusa i allt och bli glad.

Och så vill jag ännu tacka Janni Delér för att hon lyckats odla denna lilla positiva tanke i mig. Hon är kanske den mest laid back och glada person jag någonsin skådat, utan att hon skulle verka det minsta falsk. Hennes videobloggar är rena rama lyckopillret och får mig att vilja leva min dröm. Så som söndagsavslutning tycker jag absout att ni skall kolla på hennes glada videor som jag placerat högst upp i inlägget. En skön och fin person rakt igenom, det är hon.

Ha det gottttt!

25.09.2016 kl. 20:00

Du kan förändra världen

En vanlig tanke hos många är att det inte spelar någon roll vad de gör gällande ett problem - för de är bara en person i världen, en liten fluglort utan möjlighet att ändra något. Jag har aldrig riktigt förstått det här, jag menar kvinnor skulle väl inte ha rösträtt idag om det inte var för att någon någongång sade STOPP! Jag vill också höras och sakta men säkert fick med sig en stor skara människor som alla ville demonstrera för samma sak. Och vips, var rösträtten här. Men okej, den här ena personen borde väl aldrig ha sagt något för det har ju ingen skillnad vad en person gör.......

Eller?

Ja, ni fattar. Sluta tänka att inte just Du skulle kunna påverka. Ingen skillnad vad det handlar om ens - miljö, feminism, djurens rätt, att bekämpa rasism, att hjälpa kompisen genom en depression. Vad som helst. Allting börjar med att någon vill skapa förändring och även om det tar tid så är alla steg mot ett bättre håll ett lyckande. Så visst kan just Du påverka. Du kan påverka massor. Du kan förändra massor. För du har makt.

Jag har kämpat för miljön sedan jag var barn. Det här är faktiskt den andra miljöbloggen jag haft! Den första skrev jag då jag var i högstadiet och önskade mig en kompost i trettonårsdag (haha tänk på det ni). Min miljöblogg förändrade många personers sätt att tänka, även om det endast var en miniliten plattform med tjugo läsare per dag. Idag skriver jag här på Grön i Åbo och får så ofta höra hur någon gjort en tvärvändning i sin livsstil tack vare mina tips och mina idéer. Och om någon ännu vill säga att detta inte är detsamma som att påverka som en ensam person så tycker jag att denna någon skall försöka sova lite extra gott inatt och imorgon vakna med mer välformulerade funderingar.

Att som ensam person försöka påverka kan visserligen kännas som fummel i mörkret och som ett evigt kämpande utan slut. Det kan kännas som att man kastar ur sig idéer lika effektivt som en magsjuk kastar upp maten - utan att man ser någon form av förbättring någonstans. Men så plötsligt en dag kommer någon fram till en eller skickar på Facebook-chatten eller citerar en i sin egen blogg eller kommenterar under något inlägg och säger att det jag gör inspirerar hen och många fler till att göra bättre val i livet. Och det vore väl galet att inte känna sig smickrad. För det är ju som att känna ett verkligt betongblock falla från axlarna. Att veta att man på riktigt har gjort skillnad genom att dela med sig av det man vet, kan och tänker. Och det är det som är så fint. Att alla människor kan påverka.

20.09.2016 kl. 18:00

Greenz

Visste du att färgen grön kan fungera lugnande på en? Och att den gör det lättare för oss att koncentrera oss? Grönt är skönt. Jag försöker sakta men säkert ta in fler växter i mitt hem och äta mer grönt. För att allt som kan förknippas med ordet grönt är positivt. Jag älskar även olika synonymer som grönis etc. Så puttenuttigt och positivt. Grönis-Julia.

20.09.2016 kl. 07:00

Plastet

Kan vi tala om plast, tack? Det är nämligen så att när jag valde att börja min Zero Waste-livsstil, så fick jag säga farväl till plastet. Har det varit svårt? Har det varit ett hevetiskt beslut? Nja, nej. Svårt på det viset att vissa anser att man skall paketera in alla ekoråvaror i slutna plastpåsar innan de säljs i butiken, men annars har det varit bland det bästa jag någonsin gjort. Att inte släpa hem plastpåsar, plastlådor och plastfolie. Att ha en diskborste i trä. Att göra sin egen deo i stället för att köpa konventionell. Det här har utan tvekan varit det mest empowering jag någonsin fått erfara.

Så varför använder människor ändå plast dagligen och i stora mängder? För att det är bekvämt.

Men det behöver inte vara det enda bekväma alternativet. Det behöver inte vara svårt att slänga in (eller alltid ha) en tygkasse i skolväskan. Det behöver inte vara svårt att köpa kött i lösvikt i egna lådor och det behöver inte vara svårt att tacka nej till ett sugrör. Det gäller bara att orka och våga. Orka förbereda dig med en tygkasse, glasburk för smoothie, återanvändbar låda för kött eller take away-mat och en handduk som får fungera som servett.

Så kan du (om du inte redan gör det) tacka nej till plastpåsen nästa gång? Och har du glömt tygkassen hemma kanske du kan bära dina varor i famnen? Jag har gjort det mången gång och jag är fortfarande helt glad och välmående. Man överlever utan plast. Man gör det nog.

17.09.2016 kl. 17:00

Tre sevärda dokumentärer

Cowspiracy

Älskade Netflix-versionen så mycket att jag slutade köpa kött hem. Den är inspirerande, rörande och fantastisk. Man ser köttproduktionen ur en synvinkel man inte sett den tidigare. En verklig ögonöppnare. Dessutom ett resultat av DiCaprios talang, en av mina favorit ekomänniskor.

Forks over Knives

Vad som händer i kroppen när man äter kött och på vilket vis mat från djurriket verkligen är så ohälsosamt för oss i den grad vi konsumerar det idag, det är vad dokumentären handlar om. Den visar också hur dåligt det är för planeten med den överdrivet massiva djurproduktionen. Jag är så beredd att köra en vegan-testperiod bara för att se hur mycket bättre jag mår sedan.

The True Cost

Känns att jag gnäller om den här filmen hela tiden men SE DEN. Den är en otroligt stark film och lipsill som man är grät jag ju filmen igenom, typ. Här ser du varför oetisk och omiljövänlig klädkonsumtion är dåligt för personerna som odlar materialet till tygerna (t.ex. bomullsfält), varför det är dåligt för klädtillverkarna och varför det är dåligt för vår fina planet. The True Cost är en av de bästa och helt klart värsta filmerna jag någonsin sett. The True Cost har fått mig att tappa respekten för varje person som lägger upp stolta bilder och filmer gällande Black Friday. Om du skall välja en film av dessa, välj då denna.

 

07.09.2016 kl. 07:00

Smoothiemåndag: Röd vinbärsmilkshake

Idag är det dags för en smoothie med en tvist, nämligen en milkshake! Utan socker och med helt vegansk mjölk - och blir hur god som helst.

Jag skulle rekommendera att använda er av frusen banan (skala, skär i bitar och frys in) och alternativt lite mindre isbitar då i stället. Jag hade ingen frusen banan så isbitar fick sköta det. Gott hur som helst!

Du behöver:

2 frysta bananer
1 dl frysta röda vinbär
alt. isbitar om bananerna inte varit frusna
lite havremjölk

Mixa allting och avnjut! Enkelt och vackert.

Varför är den hälsosam?

Banan
Innehåller långsamma kolhydrater, är vitaminrik och kan förhindra cancer. Dessutom har den en bra funktion för smoothies: den ger hälsosam sötma och dessutom stadga till drycken.

Röda vinbär
Röda vinbär är väldigt antioxidantrika samt kan påverka hjärtat positivt. Röda vinbär kan också hjälpa dig med matsmältningen och håller ditt blodsocker på en bra nivå.

Havremjölk
Ett bra alternativ till komjölk om man vill utesluta animaliska produkter. Dessutom mycket bättre än sojamjölk som innehåller fytoöstrogener och som ofta även är genmanipulerade.

05.09.2016 kl. 07:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer