Djungelterapi

Djungelterapi i Runsala

Jungle therapy in Ruissalo

20.06.2017 kl. 07:00

Runsala

På veckoslutet var vi med hunden i Runsala. Vi har nämligen denna lilla tax hos oss i en månad nu. Och taxar måste få springa lite om de annars är i koppel. Spring spring! (Okej jo hon är i koppel på bilden men hon fick springa lös också). Överlag rekommenderar jag Runsala varmt. Vi hade en massa kläder på oss och då var det lätt att njuta och slappna av trots köldgraderna. Alltid skönt att lämna stan. Alltid skönt att lämna ljudet. Och bara vara.

08.11.2016 kl. 18:00

Färgbomb

Röda och orangea löv är helt magiska. Träd också. Framförallt fotograferade nerifrån.

29.09.2016 kl. 07:00

Tre dagar på en ö

I fredags startade jag och min pojke ut till min stuga som är i Pargas skärgård för att bara få koppla av. Det började på värsta möjliga sätt eftersom vi helt enkelt startade iväg lite för sent och det hann bli väldigt mörkt innan vi kom fram till hamnen. När vi väl packat allt i båten och skulle åka iväg var det nästan helt svart över havet. Man såg hur himlen var rosa i horisonten men resten av världen var totalt mörklagd. Och där satt vi, två unga människor och en hund i båt fullastad med mat och såg knappt något alls.

Men vi började ändå köra mot holmen för att kunna komma fram och gå och lägga oss. Och ni kan ju bara tänka er hur det känns i ens sinnen som känner rädsla, då motorn ger upp mitt på havet i mörkret. Fanns inga båtar någonstans som skulle ha kunnat hjälpa oss. Och när vi väl fick igång motorn igen stannade den ytterligare tre gånger till. Jag trodde jag skulle börja gråta men som tur hann vi fram innan båten gav upp för gott. Och naturligtvis, när vi åkte hem igår mitt på ljusa dagen - ja, då fungerade motorn perfekt. Men sådant är det, och inget värre hände som tur. Men att fastna på havet i mörkret var definitivt inte i min top 3 av roliga händelser i livet.

Hur som, det var otroligt skönt att vara där ute. Vi satt på bryggan i solen och planerade blogginlägg och vlogginlägg och brainstormade tillsammans. Så grillade vi mat, kastade kottar åt hunden och plockade kantareller. Jag önskar att jag bodde i skärgården på riktigt. Älskar älskar älskar det. Så mycket mer än städer. Hoppas jag hinner dit i år ännu en gång.

12.09.2016 kl. 20:50

Iniö

På veckoslutet var jag ute på Iniö hos min pojkväns och hans föräldrars stuga för att på lördagen dra iväg på kräftskiva hos deras familjebekanta. Extremt skönt att slippa stadslivet och vilken skam det var när jag insåg hur mörkt det egentligen är om nätterna - i stan märker man ju inte mörkret pga gatubelysningen. Jag har liksom glömt sådana där självklara saker: som att nätter faktiskt är helt svarta. Det var alldeles beckmörkt då vi åkte båt (några hundra meter) från en holme till en annan och jag kände mig nästan som någon som försökte smyga på någon annan utan att den visste om det när vi gled fram knäpptyst utan att synas över det svarta vattnet. Lite Harry Potter-känsla också på något vänster.

Nu är jag dock hemma igen och skall strax göra mig till människa för att kunna återvända till skolan. Är nervös och har obehaglig känsla i magen. Alltid jobbigt med första dagar men men men. Ha det bra!

30.08.2016 kl. 08:00

Krama ett träd

En bekant visade en bild på hur många träd som fälls bara på en fabrik, och den fabriken råkade vara en liten dessutom. Bara för att träden skall bli papper. Visst håller jag med om att skog måste rensas för att må bra, men på något vis tror jag inte att man alltid bara rensar träd för trädens skull. Håller ni med mig? Mycket handlar sist och slutligen ändå bara om pappersindustrin.

Trädälskare som jag är (hurra för lövträd!!!) blev jag upprörd och bestämde mig för att skriva lite om det här. Kunde vi inte alla sortera papper lite bättre? Tidningar, sidorna i gamla häften och böcker, bakplåtspapper och så vidare. Lägg det i pappersåtervinningen! Ju mer vi återvinner desto mer papper kan göras av gammalt papper. Och desto färre träd behöver tas ner.

Och ja, t.ex. skogen är ju en plats som är livsviktig för oss. Den ger oss syre, fungerar som rekreationsställe och är ett hem för många små och större djur. Låt den stå kvar. Låt skogen stå kvar.

19.07.2016 kl. 21:00

Åländska

Jag och pojkvän åkte iväg till Åland förra fredagen för att slappna av och se något nytt. Jag älskar lilla Åland, så idylliskt och fint och helt annat än Åbo. Bra med omväxling och inte alltid bara det där förbannade stadslivet. Röda stugor i överflöd, vita knutar i överflöd, idyll i överflöd. Vi bockade av några måsten som Niska, Stallhagen och Kastelholms slott och besökte även något för mig helt nytt som hette Stickstugan. Helt fantastiskt. Ville ta stugan i bakluckan och köra hem den hit till Åbo. Skulle helt enkelt vilja bo i den. Den var så personlig och unik och strax intill den fanns ett växthus jag kikade in i, med den mest rustika känslan. Perfekt. Jag hade gärna norpat med det också.

Åland var ett loppisparadis och jag fyndade en massa till Fabbes som jag tror att kommer att vara fint där. Hittade gamla riktigt retro stolar som jag tror blir fina där. Bilder på dem kommer senare och ikväll får ni se bilder på en begagnad läderväska som pojkvän köpte hem.

12.07.2016 kl. 12:00

När man har helt för mycket fritid

10.07.2016 kl. 12:00

Skog

Lummigt.

05.06.2016 kl. 21:00

Grönt är skönt

LUMMIGT. Orsaken att jag använder det ordet hela tiden är att jag är besatt helt enkelt. Ända sedan jag hörde det första gången blev jag besatt. Besattheten besitts av mig fortfarande. Lummigt förklarar helt enkelt bara så bra det jag ser när jag tittar på lövträd. Och visst är den här gården lummig? Ja.

01.06.2016 kl. 12:00

Sommaren är nu

Jag tycker sommaren är en sådan tid då det är helt okej att trötta ut sig. Med det menar jag att det är helt okej att vara slutkörd på kvällen för att man bestämt sig för att ha ett socialt liv även utanför jobbet. Jag kommer att ha mycket jobb i sommar och under sådana tider att jag inte kommer att hinna njuta av solskenet så mycket på fritiden. Men jag tänker inte låta mig hindras. Jag tänker ändå vara utomhus om kvällarna, sitta vid ån, ta en sväng ut till skärgården och allmänt bara ta vara på varje timme av sommaren fastän det skulle innebära ett helvete nästa morgon då klockan ringer halv sju. För sommaren är nu och den kommer tillbaka först om ett år. Jag bryr mig inte om jag får lite för lite sömn under veckorna för jag vill bara ta chansen när den kommer - jag vill få ut allt av sommaren. Så fastän du är trött och tycker att du inte vill sätta dig vid åkanten, gör det ändå. Om ett halvår är det för kallt.

25.05.2016 kl. 15:08

Hav och öar

Har varit ute i skärgården hela veckoslutet och har verkligen njutit av allt som hav och öar kan ge för njutning till ögat. Grillmat, finsk ishockey, roddbåt och fiske har stått på agendan. Väldigt trevligt nog. Nu är jag tillbaka i stan och skall göra praktikgrejer för nästa vecka och kolla finalen som blir en rysare i modern tid. Heja bästaste Finland!!!

22.05.2016 kl. 19:47

Sommarhäng och -fläng

Jag var hela veckoslutet i Ekenäs och firade farmor och bodde på landet. Det är nog världens bästa plats. Där är man alltid hemma hur man än vrider på saken. Hundar, barn, vuxna, gamla och ja, allt finns där. Det är som ett litet samhälle för bara min släkt. Älskar det mest. Efter min familj, pojkvän och systerbarnen. Nåväl, idag har jag varit på praktik i åtta timmar för att sedan jobba fyra timmar och nu gäller bara en sak och det är de finska lejonen. Ha det bra!

09.05.2016 kl. 20:43

Dimma över havet

Dimman på havet på stugan igår. Helt galen. Naturen är bäst.

09.05.2016 kl. 10:00

De första vårtecknena

Löv. På. Träden.

Löv. It.

02.05.2016 kl. 17:03

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!