Jag är grön i Åbo, del 6

Idag får ni bekanta er med Sara, min gamla kompis från handbollstiderna. Hon går gärna på loppis, äter gärna vegetariskt och bryr sig om miljön - och njuter av livet!

Hej Sara, vad gör du för miljön?
Jag tycker inte själv att jag är särskilt grön, men jag försöker ändå göra goda val och jag bryr mig om miljön. Jag källsorterar, äter väldigt mycket vegetariskt och har minskat på bl.a. mjölkprodukter väldigt mycket. Dessutom är jag väldigt konsumtionskritisk och tänker ordentligt för innan jag köper något.

Vad är ditt bästa second hand-köp?
Det är nog antagligen de här leggingsen jag köpte på ett loppis i New York. Min halsduk är också därifrån och så tycker jag också om att alla mina tallrikar är begagnade och ofta opar. Jag väntar på att jag får ordna stora middagsdukningar för bekanta och då ha tallrikar och glas och bestick som alla är olika. Jag vill inreda med bara loppisgrejer!

Du bodde i Rom i ett år, på vilket sätt skiljer det sig från Åbo med tanke på miljövänlig livsstil?
Det är ganska lika men till exempel satsar man mer på säsongsvaror där, man kan alltså inte nödvändigtvis köpa en melon året om så som här i Finland, utan den finns i butiken då när den är som bäst. Det är miljövänligt och bra, och dessutom är det mycket godare och näringsrikare att äta enligt säsong. I Finland är grönsaker och frukt ofta plastförpackade medan det inte var så i Rom och till skillnad från torghandeln i Åbo där det kan vara svårt att hitta ekologiskt, så ordnades varje söndag ett "ekotorg" i Rom. Överlag är det ofta lättare att leva mer miljövänligt i ett varmt land än i ett kallt, men å andra sidan fungerar inte allt perfekt i Italien, så...

Vad skall man tänka på då man köper kläder?
Att man endast köper sådant som man på riktigt behöver och vet att man kommer att använda!

Kan du dela med dig av dina bästa vegetariska och/eller veganska mattips?
Hummus och linsgryta är väldigt gott, liksom vegeburgare. Så tycker jag också om färska vårrullar med t.ex tofu. Jag har också gjort pasta med krämig vegansk ost, där osten var gjord av blomkål, olja och kryddor.

Hur kan vi rädda världen?
Människors attityd är avgörande och vi måste minska vår konsumtion och leva närmare naturen.

Tack Sara!

23.01.2017 kl. 07:00

Jag är grön i Åbo, del 5

Låt mig presentera Ada, en tidigare åbobo som nu studerar i Stockholm och som har ett stort intresse för att sy om gamla kläder samt skapa nytt av resttyger (= eko!). En kreativ prick med cool och unik stil. Toppen och kjolen är båda hemgjorda!

Hej Ada, varifrån har ditt intresse för att sy egna kläder kommit?

Ända sedan jag var liten har jag sytt då min mormor lärde mig hur man gör. Dessutom har jag alltid tyckt om att skapa något med mina egna händer och det har alltid varit väldigt naturligt för mig.

Hur kunde vi andra lära oss att sy och vara lika kreativa som du?

Det finns massor inspiration på nätet, bl.a. YouTube. På nätet och överallt finns så mycket man kan titta på som ger en idéer för hurdan design man vill skapa. Dessutom är det praktiskt att ta ett gammalt plaggs mönster och försöka klippa ut något likadant ur ett annat tyg. Så går det ju också kurser i sådant här som man kan gå.

Hurdana plagg har du skapat själv då, förutom de du har på dig idag? Och är det här något du vill jobba med?

Jag har gjort om dynvar och jeans till kjolar, byxor till tygkassar, restbitar till vad som helst och så vidare. I första hand vill jag ändå inte jobba med det här. Jag tycker om att skapa unika plagg till mig själv men känner inte att jag vill sy åt andra på samma sätt. Det är hur som helst en dröm B om inte andra drömmar går i uppfyllelse! Jag tycker ändå att klädföretag som existerar idag borde satsa på insamlingar av gamla kläder för att undvika att textilier slängs bort då de inte längre används. Vissa företag håller på med det här men alla andra borde haka på likaså.

Om vi lämnar kläddesign och tänker på annat ekorelaterat, hur tror du att vi kunde rädda världen?

Genom att inte upprepa samma misstag vi gjort hittills gällande allting. Det behöver hända något nytt.

Nu har du flyttat till Stockholm, hur är det med hållbarhet där? Skiljer det sig från Åbo och Finland?

I Stockholm är kollektivtrafiken otroligt stor och man tar sig överallt med den! Det är bra. Sorteringen känns dock mindre fungerande, där är det ganska vanligt med sopsortering som bara är brännbart avfall. Det känns inte lika bra som i Finland där man har mycket större möjlighet att sortera mer varierat och noggrant. En bra sak i Stockholm är hur som helst de många reklamerna som uppmuntrar folket till att panta sina burkar!

Sist men inte minst, min favoritfråga: vilket är det mest udda ekotipset du kan ge?

Tvätta din BH samtidigt som du duschar dig! De skall tvättas för hand för att hållas bra längre.

Tack så mycket Ada, du är cool och inspirerande. Jag tror helt säkert att många andra nu blir ivriga att försöka göra kläder själv (t.ex. jag). Tack!

16.09.2016 kl. 19:00

Jag är grön i Åbo, del 4

Jag träffade Stina, en 22-årig ekonomistuderande som har rötter i Åbo men ena foten i Helsingfors.

Vad gör du för miljön?

Jag sorterar plast, metall, kartong, papper och glas, beställer inte hem några tidningar, har alltid med mig en tygpåse till butiken, åker kollektivtrafik i Helsingfors, har inga onödiga lampor på, undviker matsvinn, skräpar inte ner så som tyvärr många gör idag och dessutom köper jag till en del ekologiska produkter.

Vad skulle du ge för tips till fattiga studerande som vill leva ekologiskt?

Spara el, som t.ex. att släcka lampor som är på och inte behövs. Släng inte bort mat och ta med dig tygpåsar i butiken. Plastpåsar kostar! Dessutom lönar det sig att använda kollektivtrafik eller helst cykla/gå i stället för att åka bil. Att återanvända bakplåtspapper sparar också pengar.

På vilket sätt kunde Åbo bli mer som Helsingfors då det gäller miljötänk?

I Helsingfors kan man använda stadens cyklar lite som bussar. Man laddar in en viss summa pengar på busskortet och kan då ta från en cykelhållplats en cykel och använda i 30 minuter. Man kan därefter lämna cykeln på en annan cykelhållplats och behöver alltså inte returnera den dit varifrån man tog den. På så sätt kommer man snabbt fram och det kostar ingenting om man annars också använder busskort. Kollektivtrafiken är billigare i Helsingfors än i Åbo, så det skulle också kunna vara något. Sedan finns det också många små ekologiska företag i Helsingfors, som små ekobutiker och -restauranger m.m. Det finns det inte så mycket av i Åbo.

Vad borde Finland göra mer av?

Man borde satsa på ekoturism. Dessutom tycker jag att det borde vara till större del på samhällets ansvar att göra det möjligt för människor att vara ekologiska. Det borde t.ex. i parker finnas sopkorgar där man kan sortera skräpet, i stället för att bara slänga allt i samma korg. Man borde göra det mer allmänt att vara ekologisk.

Hur kunde man göra människor mer intresserade av naturen?

Det borde läras ut i skolorna redan. Precis som man vet allt om Finlands historia borde det vara naturligt att man vet om sortering, miljöproblem m.m. Det borde komma automatiskt att vara miljövänlig. Man skall inte behöva tänka "jag är miljövänlig" då man gör något utan i stället borde det bara vara en vana att man gör något som inte skadar miljön. Tyvärr lär sig inte alla hemma och därmed är det viktigt att skolorna tar tag i det.

Vad är det största problemet när det kommer till klimatförändringen och miljöproblem?

Bristen på kunskap och ointresset som är en konsekvens av det.

Berätta om ditt eget förhållande till natur.

Jag älskar den vackra naturen i Kanada. Där är det vanligt att man göra vandringar i bergen på veckosluten och då får man se fantastiska vyer. Bergen är fina.

Kan du ge oss ett udda ekotips?

Då du köpt sallad och ätit upp allt utom roten skall du läga den i vatten så växer det ny sallad!

Har du några övriga kommentarer?

Man borde marknadsföra eko som något coolt så att det inte skulle finnas fördomar om det att det är konstigt. Höghus borde dessutom få bättre sortering så att de som bor där har möjlighet att inte slänga allt i samma avfall.

20.05.2016 kl. 12:40

Jag är grön i Åbo, del 3

Jag träffade Ann-Christine och traskade omkring med henne i Puolalaparken där vi fotade och diskuterade miljön och formgivning och annat trevligt. Hennes fina blogg om naturkosmetika kan ni hitta här och hennes hemsida här.

Varifrån kommer ditt intresse för miljön?
Ända sedan jag var liten har jag nog brytt mig om miljön och jag kommer ihåg hur jag som 8-åring grät över ozonskiktet. När vi sedan fick vårt första barn blev det mer konkret att göra miljövänligare val för att försäkra en bättre framtid för vårt barn.

Du håller på med formgivning. Hur kombinerar du dina produkter med ditt intresse för miljön?
Redan i planeringsskedet försöker jag se till att mina produkter kommer att ha en så minimal miljöpåverkan som möjligt. Det finns faktiskt en massa man kan göra just i planeringsskedet. Valet av material, tillverkningen och t.ex. förpackningsstorleken är viktigt just med tanke på miljön. Dessutom är det ju så att man ibland helt enkelt inte kan köpa second hand utan är tvungen att köpa nytt och då tycker jag att det är viktigt att produkterna är hållbara, så det satsar jag på.

Ett udda ekotips!
Kokosolja kan användas till allt! Det är bra i matlagning men också som kroppsvård. En gång fick jag bort en fläck med hjälp av kokosolja då vatten inte hjälpte.

Hur skulle du vilja förändra Åbo mot det bättre ur ett grönt perspektiv?
Småsaker kunde förbättras, som t.ex. cykelvägar och återvinningsmöjligheter men överlag tycker jag att vi har det ganska bra här. Dessutom är det ju upp till var och en själv att hitta ett ekologiskt sätt att leva på.

Vad skulle du ge för ekotips till en "fattig studerande"?
Att man borde lära sig att inte köpa något om man inte verkligen behöver. Köp inte om det inte är nödvändigt. Dessutom finns det idag naturkosmetika som är lika billigt eller ännu billigare än "vanlig" kosmetika.

Vad tror du att är det största problemet för miljön idag?
Jag tycker att vi tänker för mycket på ekonomi och glömmer annat viktigt som t.ex. klimatförändringen och problem i Syrien m.m. Vi fokuserar helt enkelt för mycket på oss själva i stället för att se helheten.

Hur skulle man kunna göra människor intresserade av naturen?
Jag tycker att det är konstigt hur man talar så lite om naturen idag eftersom det så många gånger bevisats att naturen har otroligt goda hälsoeffekter på människan. Att må bra och vara hälsosam är ju trendigt och då tycker jag att man borde prata mer om det. Alla pratar om t.ex. yoga, så varför inte ta upp diskussionen om naturen samtidigt? Dessutom är det gratis att vara i naturen.

Vad är ditt bästa second hand-köp?
Det jag hittat från min mammas garderob och på mummus vind! Man borde oftare kolla sådana ställen, de är helt för underskattade.

Vad är det bästa med naturen?
Vattensorl.

Berätta lite om dina smycken.
I början av mina studier designade jag en minikollektion till julmarknaden och under planeringsskedet märkte jag att det blev en massa restbitar kvar av bra material. Då började jag göra smycken och jag gör det mesta (inte smyckenas metalldelar) av restmaterial. Själva trät, målfärgen, förpackningsmaterialet och kartongen som mina smycken vilar mot är restmaterial.

Vilka ekotips skulle du tipsa andra om att göra redan idag?
Minska på mjölkanvändningen. Minska på allting! Man behöver inte så mycket, "the more stuff you own the more stuff owns you".

Sedan vill jag ännu säga att ekogrejer på riktigt kan vara kul!

11.03.2016 kl. 16:00

Jag är grön i Åbo, del 2

Äntligen är "Jag är grön i Åbo"-serien tillbaka med del 2! Den jag intervjuat kan vi kalla MB, bara för att göra det hela lite mystiskt. Tanken med "Jag är grön i Åbo"-serien är att intervjua en åbobo som berättar om sitt ekologiska liv.

Vad har gjort att du börjat tänka på miljön mera?
Du, Julia.

Vad har du tagit in för miljövänliga rutiner som du inte gjort förut?
Jag släcker lampor, går mycket, jag har börjat sortera mer och skräpar inte ner. Dessutom satsar jag på energisparande lampor. Jag har dessutom minskat min papperskonsumtion eftersom nästan allt jag gör (räkningar, skolarbeten m.m.) är digitalt.

Vad kunde Åbo göra för att göra det enklare för invånarna att vara miljövänliga?
Hålla cykelvägarna i skick och förbättra ekoutbudet i matbutikerna ännu lite till!

Vilka tips skulle du ge till någon som är väldigt icke-ekologisk men som vill ändra på sina vanor?
Inte ha lampor på i onödan, verkligen sortera bioavfall om man har möjlighet till det (vilket man har idag i många hushåll eftersom höghus med över 50 bostäder har börjat med bioavfallssortering).

Har du några tips på hur man kunde leva mer zero waste?
Frysa ner mat innan den blir dålig så man inte måste slänga den och hellre köpa en stor produkt än många små (många förpackningar ger mer avfall).

Hur tycker du att man kunde göra bilåkande mer miljövänligt?
Planera längre rutter noggrant så man kör rätt och får tillräckligt mycket gjort på en resa.

Tack MB! Om det är någon där ute som vill bli intervjuad är det bara att skriva till mig på FB eller kommentera här under.

24.02.2016 kl. 19:00

Jag är grön i Åbo, del 1

I den nya serien "Jag är grön i Åbo" presenterar jag personligheter från den fina staden Åbo som berättar om deras ekologiska livsstil. Först ut: Bebu.

Hur ser du på klimatförändringen?

Den borde tas på allvar och det av fler människor.

Borde man uppmuntra barn till en ekologisk livsstil redan i grundskolan och hur?

Absolut, det borde uppmräksammas så tidigt som möjligt, gärna redan i dagis. Barn och unga lär sig bäst genom att göra, så genom att t.ex. låta dem sortera sitt skräp själv ger man dem en ny rutin för livet. Gärna också med en förklaring varför vi gör på detta vis. Andra exempel hur man kunde lära barn är att låta dem plantera träd och ordna skräpplocknings-talko.

Vad är det mest udda ekotips du kan tipsa?

Vik alltid in de kläder som är rena i skåpet och skilj dem från de verkligt smutsiga, så att du inte av misstag tvättar något som inte är rent.. Om du verkligen inte har något rent kan du vända kalsongerna fyra gånger.

Vad gör du för miljön?

Sorterar, går och cyklar hellre än att köra bil, äter ekologiskt så gott jag kan, använder så lite plastpåsar som möljligt, använder naturligvänliga kosmetika, hygienprodukter, tvättmedel osv, köper aldrig vatten på flaska och slöcker alltid lampor som inte måste vara på.

Vad anser du om hur man konsumerar idag?

Människor konsumerar väldigt mycket och vårt samhälle är extremt materialistiskt. Allt handlar om saker och kläder och bloggare världen runt uppmuntrar att köpa köpa köpa.

Vad är det bästa du köpt second hand?

Ett par röda pumps i läder för femtio cent.

Vad är bra och dåligt med second hand?

Så länge man är nöjd med sina köp är second hand superbra. Kan dock vara att de som säljer sedan köper nytt i stället. Bytesaffärer vore eventuellt ett bättre alternativ.

Var får du inspiration till en grön livsstil?

Av min syster och också bara för att må bra.

Ge ett ekotips åt en fattig studerande.

Cykla och ordna klädbytarpartyn.

Vad är det bästa med naturen?

Den är så fin och ren coh full av positiv energi som man bara kan suga åt sig. Se nu på havet! och bergen! och skogen och himlen.

Hur påverkar naturen dig?

Positivt. En dag i naturen känns som en spa-dag. En länk i naturen är som tre terapisessioner.

EKO är snyggt.

21.10.2015 kl. 19:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!