Lösvikt i Åbo

(Detta är inte ett samarbete, bara mina egna rekommendationer)

Hej på er, hoppas torsdagen går smidigt! Jag tänkte tipsa om några platser i Åbo där jag och/eller andra köper produkter i lösvikt, för att göra det lättare för er att testa också! Kom ihåg att det är coolt att ha med egen burk/påse och inte pinsamt, så var inte rädd för att förklara att du inte vill ta emot engångsgrejer.

Saluhallen
En absolut favorit i Åbo. Här finns redan det mesta man kan önska sig i dagliga livet, i lösvikt! De få gånger jag numer köper kött eller ost, går jag till Saluhallens stora diskar med egen låda och förklarar vad jag vill. Personalen är trevlig och det blir lite kul small talk varje gång. Från Saluhallen köper jag också vild fisk och kryddor, och förutom det finns även kaffe, te, bröd och nötter tillsalu i lösvikt här.

Ruohonjuuri
Här köper jag schampo och tvål i lösvikt i burkar som jag återanvänder. Även tvättnötterna är härifrån, vilka jag köper i en egen påse. Här finns nog också annat i lösvikt som jag inte ännu testat.

Torget
Härifrån köper jag mina färskvaror som frukt och grönt, och också fisk har jag köpt härifrån. Frukt och grönt är perfekt att lägga i en tygpåse och fisk kan man t.ex. ha med en egen låda för. Kom ihåg kontant!

Punnitse ja Säästä
Min favoritbutik därför att så stor del av produkterna är ekologiska. Härifrån köper jag nötter och annat i lösvikt, egen tygpåse med bara! PST, ryktet säger att det skall komma en butik till Åbo centrum igen!


(This is not a collaboration, just my recommendations)

I want to tell you about places that sell in bulk in Turku. As a Zero Waste gal I buy as much as I can package free, and always plastic free. If you want, you can comment below what it is like in your hometown, where are the bulk stores there?

Kauppahalli
An old beautiful building with so much to offer. Here I buy my spices in my own glass jar, and they also sell tea, coffee and bread in bulk here. I buy meat and cheese and fish in my own reusable containers from here, but that is something I do very rarely however. I don't eat very much meat.

Ruohonjuuri
Probably the most famous store with organic natural products in Turku. Here I buy schampoo and soap in bulk (I take my own old jars with me) and washin nuts, that I put in a cotton bag. I love love love this store.

The market place
From the city center's market place I buy vegetables and fruit, because here almost everything i package free, and really cheap!

Punnitse ja Säästä
The only real bulk store I know of in Finland. I buy dried chickpeas and beans and also different nuts and raw cacao from here, in my own bags. There should come a new store back to the center (the only one atm is in Skanssi).

30.03.2017 kl. 19:00

Kom och träffa mig på gågatan!

Tjena! Idag kl 11-15 står jag på gågatan i Åbo centrum och gör smoothies av gamla frukter som inte längre säljs. Det är en del av en festival där man bekämpar matsvinnet, tillsammans med Fabbes Café. Kom och säg hej och ta hem en smoothie, det är helt gratis eller så kan man skänka en slant till en välgörenhetsbössa om man vill. Ta med egen Zero Waste-mugg om du vill! Vi ses där!

03.09.2016 kl. 10:00

Butiker i Åbo

(Det här är mina egna åsikter, inte ett samarbete!!)

När det kommer till en hållbar livsstil är det inte sagt att man kan köpa sin mat eller sina produkter var som helst - beroende på ens värderingar. Om man vill ha ekologiskt men inte har någon skillnad ifall det är zero waste eller inte, då är det relativt lätt att hitta miljövänligt! I de flesta butiker finns det nuförtiden ett ordentligt utbud av eko. Om man hur som helst vill vara zero waste så är det verkligen inte någon jag blev serverad allt på ett guldfat-situation. Det är svårt att hitta icke-förpackad ekologisk mat i Åbo. Men jag har en liten lista åt er som kunde fungera som hjälp:

Punnitse ja säästä
En verklig hjärtebutik som gör mig varm i magen. Älskar att spatsera runt hyllorna och fantisera om vad jag kunde göra med alla nötter, frön, mjöl och godis som finns där. Det är en butik som hittas i Guldhuset (Kultatalo) i Hansakvarteret med till största delen lösviktsprodukter. Jag köper bl.a. nötter, kikärter, vitchoklad, kokosolja o.dyl. därifrån. Jag brukar dessutom ha med mig en egen papperspåse som jag fyller, så behöver jag inte ta en ny varje gång.

Ruohonjuuri
Ännu en hjärtebutik. Man blir inspirerad till allt möjligt när man går där och ser på produkterna. Härifrån köper jag schampo (oftast i påfyllbara flaskor, men senast jag var där blev det schampotvål), tvål, tvättnötter, diskmaskinstabletter, tandborstar osv. Mysig inredning och trevig personal.

REKO
Tanken är att jag skall köpa en massa färska ekologiska grönsaker från REKO-ringarna i Åbo och frysa ner så att jag överlever vintern - helt enkelt för att det är så svårt att hitta dem som zero waste i matbutikerna. Gå med i en REKO-ring på din hemort!

Vanliga matbutiker
Till stor del köper jag såklart mat från vanliga butiker. Då brukar det handla om t.ex. havregurt, banan, ägg, citron, lök, avokado och typ havregryn. Ja, sådant som man hittar ekologiskt och icke-förpackat. Havregrynen och äggen är ju förpackade dock, men i kartong.

Övrigt
I övrigt plockar jag bär och svamp själv på somrarna och fryser in. Och när det gäller sådant som ofta är packat i plast, som t.ex. bröd, då gör jag det själv!

05.08.2016 kl. 07:00

Kokböcker

Jag lånade en massa kokböcker från bibban häromdagen. Älskar att se på matbilder och vill därför tipsa om dem. Jag tycker det är viktigt att lära sig om mat och dess ursprung samt hur råvaror fungerar. Det är viktigt att kunna göra mat själv. Och det är viktigt att kunna göra god mat själv så man äter gärna och ofta. Jag kan gärna tipsa om att ta er till Åbos bibba och leta under "ruoanlaitto"... guldgruva! Och Jamie Olivers alla böcker är BÄST.

30.07.2016 kl. 10:00

En liten faktaruta om REKO

Igår fick jag testa REKO för första gången. Som ni ser på lappen så handlar det om att sälja och köpa närproducerat och ofta också eko rakt av producenten. Jag testade en av Åbos REKO:n, den som heter REKO Turku - Åbo "Täl pual jokke" på Facebook. Fick hem ekologiska örter (tyvärr i plastkruka men de går säkert att återanvända för nästa års odlingar), en massa ekologiska broccolibuketter och ekologisk bladkål, icke-besprutade jordgubbar samt morötter och en jädrans massa ekoägg. Känns väldigt bra. Förutom att vissa saker var förpackade i plastpåsar trots att jag bad att de inte skulle vara det. Jag tog försiktigt ut morötterna och jordgubbarna ur sina påsar och lämnade påsarna där och hoppas att producenten återanvänder dem..

Hur som helst, gå med i REKO-ringarna på Facebook och lär dig njuta av det här fantastiska konceptet.

07.07.2016 kl. 13:00

Dagen då jag blev hipster

Idag spatserade jag runt på stan första gången på evigheter och inhandlade viktiga saker. Lånade även en bok från bibban om hur man inte skall bli upprörd över småsaker. Måste läsa flitigt.

Hur som helst, mittemot bibban finns ett mysigt loppis som heter Lähimmäinen Kirpputori. Jag hamnade in där på något vänster och hittade de här udda skorna som jag nog tycker är jättefina. Sådär coola och äkta. Har dock typ noll kläder som passar med dem men det må löses! Loppis är bäst.

18.06.2016 kl. 20:00

Tio saker att göra i Runsala

  1. Testa vindsurfing ute på Saaro!
  2. Promenera längs naturstigarna som i princip finns överallt.
  3. Sola på den stora stranden i Saaro (den är faktiskt jättestor).
  4. Spatsera runt gratis utanför byggnaden i den botaniska trädgården och se på alla blommor.
  5. Besök Kuva udde!
  6. Släpp din hund lös på Ruisrock-stranden och låt den springa fritt samtidigt som du själv i sakta mak promenerar efter.
  7. Sätt dig på ett av mina favoritställen (till höger om Ruisrock-stranden från stranden sett) och se på Sverigebåtarna då de åker förbi.
  8. Besök Avelia strax efter bron då man kommit till Runsala. Avelia är en trevlig inredningsbutik med såpass dyra saker att man inte lägger pengar på det och därmed bara är ögonmat.
  9. När du kommit till Saaro-strand, gå då till vänster ut på den smala udden och sitt där och andas, bästa stället.
  10. Gå till Saaronniemi-udde och se på när andra fiskar sik.

Runsala är ett av mina absoluta favoritställen i hela Åbo. Man är ute i skärgården men ändå inte. Jag kan medge att jag de flesta gångerna åkt bil dit, men cykelvägarna är alldeles utmärkta och leder ända ut till Saaro som är längst bort. Det finns några regler på Runsala som hur som helst borde följas även om alla inte gör det: rör ingenting. I princip får du inte ens plocka upp en käpp och slänga iväg den. Allting skall få vara som naturen gjort det. Jag tycker vi kunde bevara det just så eftersom de allra flesta ställen i den här världen känns så förstörda av människor. Sedan lönar det sig också att med bil köra försiktigt eftersom det finns hjortar överallt. Jag ser minst var femte gång en hjort ute på någon av ängarna, så var försiktga. Men annars: njut hårt av Åbos finaste plats.

15.06.2016 kl. 12:00

Recept för en zero waste-picknick

Jag och Stina gjorde en picknick i Vårdbergsparken häromdagen. Skönt, lummig, grönt. Tre nyckelord för det stället.

Hur som helst, vad gör man om man skall picknicka och man försöker leva zero waste? Till exempel såhär: stek banan och ägg så det blir någon form av scrambled banana eggs, strö över lite salt och låt det svalna en stund. Lägg sedan granatäppelkärnor i en glasburk med lock på och bananröran i en annan burk (den skall gärna vara tät!). Lägg ner i väskan, kasta väskan över axeln och gå till picknick-platsen!

25.05.2016 kl. 18:00

Följ Grön i Åbo på Instagram

Jag gjorde ett Instagram-konto för ett tag sedan men har inte använt det alltför flitigt. Nu tänkte jag börja göra det hur som helst. Följ mig gärna (klicka på bilden så kommer du dit), jag lovar att lägga upp vardagsbilder ofta! Roligare med sådant än att se samma bilder som på bloggen, eller hur?

16.05.2016 kl. 15:00

En tur med en eldriven liten båt

Har ni hört om LÅNA i Åbo? Ja, det hade jag och jag var tvungen att testa det. Fantastiskt, hyrde bara en eldriven (=ekologiskt) liten båt och drog iväg på en rutt i ån.

14.05.2016 kl. 20:11

Icke-materiella 60-årsgåvor och morsdagspresenter

Mamma fyllde sextio förra sommaren och jag skulle egentligen betala en arbiskurs åt henne men den kom aldrig. Så först nu, nästan ett år senare ger jag henne den här presenten, i kombination med morsdagsgåvan. En ekologisk indisk huvudmassage hos ekofrissan jag skrev om i det här inlägget. Hur bra present?  bra present.

08.05.2016 kl. 18:00

Begagnat mode /Manhattan

Jag hann en sväng till favoritloppiset i Manhattan i Åbo och hittade en massa fantastiskt. Två koftor, en kimono, ett par vinterstövlar och en skål för sammanlagt 30,5 €. Någon tycker säkert det är dyrt för att vara loppis men det var produkter i bra skick och jag betalar hellre för relativt dyra loppissaker än att köpa nya saker. Jag sparar ändå pengar på det här. Jag kan tänka mig att alla produkterna som nya hade blivit ungefär 120 euro? Så jag spar ju nog en massa!

Manhattans loppis är som sagt en storfavorit med en massa hyllor på rad och dessutom en antikavdelning. Jag rekommenderar varmt och glatt! Adressen är Pitkämäkigatan 4 i Åbo och buss nummer 20 åker dit!

26.02.2016 kl. 14:15

Åbos finare moderna byggnader, del 2

Nybygget i Telakkaranta

Blev inte lika fint på bild så jag rekommenderar en promenix dit och tillbaka hem. Konceptet är helt sjukt coolt.

Tjärhovsgatan 1

Västra Strandgatan 37

Vilka höghus i modern stil gillar ni bäst i Åbo? 

18.02.2016 kl. 12:30

Åbo centrums finaste gamla höghusbyggnader, del 3

Vähäheikkilä-skolan

Mathiegatan 4

Slottsgatan 59

Västra Strandgatan 53

Tingsrätten

Lasarettsgatan 7

Lasarettsgatan 9

Tjärhovsgatan 6

Kristinegatan 1

Sofiegatan 5

Trädgårdsgatan 33

Arvidsgatan 7

Brandstationen

Bore-huset

Unga teatern i Åbo

Piccola Cantina

Tredje och sista delen är här av mina arkitekturinlägg om gamla byggnader. Moderna hus kommer jag ännu att visa i något skede men det här blir sista oldie-husen. Hoppas ni tycker om detta!

11.02.2016 kl. 15:08

Galet

Har alltid tyckt att isblock är så fina. Det är sjukt intressant att följa med Aura å genom årstiderna. Ett isblock hade släpat med sig en hel vass! Haha. HUR? Naturen är fantastisk.

09.02.2016 kl. 17:18

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!