Midsommarmaten

Min midsommarmat bestod av frukt och grönt i lösvikt, grädde som jag vispade till smör för hembakat bröd och potatis, yoghurt till morgonmål och kött i egna lådor att grilla. Det var enkelt att lyckas med detta!


My Midsummer food was mostly greens and fruits without packaging, cream that I whipped into butter for my homemade bread and potatos, yoghurt for breakfast and meat in my own boxes. Easy!

Publicerad igår kl. 07:00

Caférester

En bra grej med att jobba på café, är att man kan ta hand om maten som blir över. Häromdagen tog jag hem en burk couscous och ris för att det inte skulle slängas. Vill man inte äta genast kan man frysa ner, och det hela känns väldigt Zero Waste <3 Passar perfekt att äta tillsammans med stekta grönsaker och salt och peppar. Gott!


A good thing when it comes to working at a café is that you get to take home what is left. The other day I took some leftover couscous and rice with me and ate it with fried vegetables and spices. Another thing I could have done would have been to put it in the freezer and save for later. Zero Waste <3

Publicerad 06.06.2017 kl. 07:00

MEALPREP

Jag tänker börja "mealpreppa" min mat, dvs göra hela nästa veckas mat klart söndagen innan. Idag är första gången jag gör det och jag har nog lyckats med alla misstag, såklart, men övning ger färdighet! Köket ser ut som ett totalkaos, helt enkelt.

Poängen med att börja "mealpreppa" är att sannolikheten att man lever relativt nyttigt, är större då. Man har all mat klar och man behöver inte stressa för att göra mat när man är trött efter en lång arbetsdag (vilket lätt kanske leder till att man bara äter en banan eller chokladplatta för att det är enklare). Mealprep är verkligen att leva hållbart, både för en själv och för planeten. All mat kommer liksom till användning och inget behöver slängas... eftersom man planerar så väl!

Jag har endast gjort klart middagarna för nästa vecka, för att jag kommer att äta min lunch på jobbet. Jag låter måndagen och tisdagens rätter vara i kylskåp och resten lägger jag i frysen och tar fram natten innan för att tina upp, så att de säkert hålls fräscha. Nu har jag dessutom lovat mig själv och Stina att vi skall leva hälsosamt och ta hand om oss själva genom Kayla Itsines' träningsprogram som jag köpt för några år sedan. Blir kul att se om det lyckas!

Har ni någon gång mealpreppat?


I will start meal prepping my food, to make it easier to eat healthy and real food. The kitchen looks like hell after my first meal prepping day, haha, but I guess I will learn more about how to do it efficiently everytime I do it. My plan is to meal prep every Sunday so that I have the food for next week ready.

So today is my first meal prepping day, and I have only made my dinners for next week. I eat my lunch at work, so I don't need to cook that myself - nice! The good thing about meal prepping, except for the healthy part, is that it is very sustainable. You plan ahead and make sure you use all your food - less food waste! Love it.

I will leave Monday's and Tuesday's meals in the fridge and the rest I'll put in the freezer to make sure they stay fresh. Then I will take them out the night before. So incredibly simple, and so worth it! I will actually also start working out to Kayla Itsines's work out program that I bought a few years ago. I promised myself and Stina that we would do it, so I guess I have to. Starting tomorrow. Of course:D

Have you ever meal prepped?

Publicerad 28.05.2017 kl. 12:40

Att shoppa Zero Waste-mat

Verkar som att många är intresserade av hur jag gör då jag köper hem mat, så jag antar att det bara är positivt att jag berättar! Jag vill poängtera att inte precis allt är förpackningsfritt i mitt liv, pga omöjligt och stort behov av just den produkten... som t.ex. havregryn! Finns ingenstans i lösvikt vad jag har sett åtminstone. Viktigast för mig är att undvika plast.

Tygpåsar i alla storlekar
De här räddar största delen av din mat. Lägg frukter, grönsaker, nötter, frön, bröd/bakelser m.m., sallad och allt som helt enkelt bara kan tänkas hålla, i en tygpåse. Det är så HIMLA lätt, jag kan liksom inte betona det nog. Snälla ge det en chans och skriv sedan till mig :*

Glasburkar med skruvlock
Jag har kanske mestadels använt glasburkar då jag köpt bär eller kryddor hem, men det funkar också om man t.ex. behöver en take away-smoothie eller -kaffe eller något sådant och inte har möjlighet att göra den själv hemma eller sitta ner på ett café och dricka där. Hur som helst, glasburkarna är faktiskt det mest perfekta alternativet för just bär och kryddor, eftersom innehållet är helt skyddat i burken. Bär blir inte mos och klottiga, kryddor behåller sin arom och väller inte ut i väskan osv.

Lätta lådor i plast eller metall
Jag har plastlådor hemma som jag ibland brukar använda. I dem köper jag hämtmat, kött och ost. Observera att jag gör det otroligt sällan. Kan också vara bra att ha med någon låda om man t.ex. är på ett evenemang där det finns en risk att maten bjuds på från engångstallrikar. Använd lådan istället!

Ingenting alls
Ibland behöver man faktiskt inte påsar och lådor och burkar. Kan kanske vara en bra påminnelse ibland eftersom jag märkt att många rent automatiskt tar en hel plastpåse bara för en ynklig tomat. Just a reminder fowks.


How I do my Zero Waste food shopping

It seems like many of you are interested in knowing more about my food shopping the Zero Waste way, so I hope you will like this post.

Totebags in different sizes
I always have a lot ot bags with me, to make sure I get everything home. I put fruits, greens, nuts, seeds, bread/bakery, lettuce and anything else that is suitable, in totebags. It is so increadibly easy, so please give it a try if you haven't yet! For me :* and leave a comment afterwards so that I can read about your experience.

Mason-like jars with a lid
I have mostly used glass jars for buying berries and spices, but you can also buy a smoothie or coffee to go in one. However, I find that the mason-like jar is super suitable for berries and spices, since you can make sure they stay in there. The berries don't get ruined and the spices will still have their good smell left, when not in bags.

Boxes
I use plastic or metallic boxes to buy take away food, meat and cheese. I don't do this often, however! It is also smart to have a box with you if you are at an event or something, where they most likely serve the food on single use paper plates. Use the box instead!

Nothing at all
Sometimes you don't even need a bag for your things. Like if you only buy a few bananas or something. I just want to say this because I have seen people taking a plastic bag for a single tomato, and it makes me sad. So just a reminder fowks, you don't always need something to carry your stuff in.

Publicerad 23.05.2017 kl. 07:00

Fyllda auberginer med restmat

Det fanns en hel del i kylskåpet igår, så jag bestämde mig för att göra något gott av allt. Det blev fyllda auberginer. Jag lade halverade och oljade auberginer i ugnen, 200 grader ca 30 minuter. Under tiden stekte jag det jag hade: ris, blomkål, lök, hackade cashewnötter och ost samt olika kryddor. Jag lade också till vatten för att göra det mer såsigt. När auberginerna var klara gröpte jag ur dem, stekte det urgröpta med blomkålrisblandningen och fyllde därefter auberginerna med det. Super super super. Salta ordentligt!


I had a lot of leftovers in the frige yesterday and decided to make something nice out of it. I made stuffed eggplants. I cut the eggplants in half, oiled them and put in the oven for 30 minutes in about 200 degrees Celsius. At the same time I fried rice, cauliflower, onion, cashew nuts, cheese and spices. I also added a little water to make it more sauce-y. When the eggplants were ready, I "carved" them, fried the carved stuff with the rice-cauliflower thing and put it into the eggplants. Super. Remember to add enough salt!

Publicerad 16.05.2017 kl. 07:00

En mättande vegerätt

En Zero Waste-måltid:
ett blad romansallat, ris blandat med sparris, rädisa, grillkryddad blomkål, rödlök, salt, peppar och basilika. Så enkelt, gott och mättande!


A Zero Waste meal:
romaine lettuce, rice mixed with aspargud, radish, cauliflower with grill spices, red onion, salt, pepper and basil. so easy, good and fulfilling!

Publicerad 09.05.2017 kl. 07:00

En kaka på rester

Efter vappfirandet blev det bl.a. olja över som jag stekt/kokat hemgjorda munkar i. Olja är knappast en miljöflickas bästa vän och därför ville jag se till att använda allting. Så jag bakade en kaka och ersatte smöret med olja samt slängde i några riktigt mjuka jordgubbar i smeten. Gott var'e!

3 ägg
2 dryga dl socker
3-4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl olja
valfri mängd färska jordgubbar
ev. lite citronskal

Blanda ägg och socker och därefter resten av ingredienserna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Njut!


After Vappu I had some oil left from when I baked munkki and I really wanted to use it. Therefore I baked a cake from leftovers, and replaced the butter with the oil. I also added some really soft strawberries that weren't very good anymore - but tasted delicious in the cake!

3 eggs
2 dl sugar
3-4 dl flour
1,5 teaspoon of bakingpowder
3 teaspoons of vanilla sugar
2 dl oil
some strawberries
lemon zest if you like

Mix the eggs and the sugar and then the rest. Bake in 175 degrees Celsius for 30 minutes. Enjoy!

Publicerad 02.05.2017 kl. 07:00

En hälsosallad

Nu är det vår och torghandlarna börjar äntligen sälja sallad utan plast! Jag är naturligtvis tvungen att köpa dem direkt. För att salladen skall hållas fräsch lägger jag den faktiskt i toalettpappersrulleplastpåsen i kylskåpet. Låter kanske ohygieniskt men plastpåsen är ju ren.

I salladen lade jag mörkö-sallad (?) och lollo rosso, kokt sparris, kokt blomkål och kokt rädisa, samt avokado, paprika, quinoa och kryddor. Ett tips är att koka alla grönsaker i samma kastrull samtidigt, och sedan använda samma vatten för quinoan. Sparar energi och vatten och dessutom tas viktiga näringsämnen tillvara! Gott och fräscht! Av de kokta grönsakerna kan man nästa dag sedan göra en gryta med grädde/kokosmjölk etc. Supergott!


Springtime, which means that the market place has started selling lettuce without plastic!! Great. To keep my lettuce fresh, I actually put it in the plastic bag that my toilet papers come in. Sounds weird, but the plastic is clean so it really isn't that weird.

In my beautiful healthy sallad I put mörkö-lettuce (?), lollo rosso, boiled aspargus, boiled cauliflower and boiled radish, and also avocado, pepper, quinoa and spices. A good tip is to boil all the vegetables at the same time in the same saucepan and then boil the quinoa in the same water. Saves energy, water and you also get back the good nutrients that go into the water from the veggies. The next day you can use the boiled vegetables and make a stew by mixing them with cream/coconut milk etc. So good!

Publicerad 25.04.2017 kl. 07:00

Leftover lunch

Jag hatar att slänga mat men tyvärr händer det ibland. Jag försöker verkligen bli bättre, så häromdagen hade jag typ ingenting i kylskåpet och bestämde mig därför för att göra någon form av saltig plätt/omelett med lök och avokado. Konstigt nog blev det ganska gott! Jag använde mjölk som jag haft i frysen som blivit kvar från mina sessioner av att tillverka smör av grädde (bildas smör och kärnmjölk då), några ägg, lite mjöl, en överbliven purjo och kryddor som jag sedan blandade och stekte. En klick avokado och klart!


I really hate throwing away food, so I'm doing my best to make food out of leftovers. The other day I had nothing to eat so I decided to make a pancake/omelette. I used the milk that "appears" (haha???) when I make my own butter out of cream, added some eggs, onion, flour and spices and fried it in my frying pan. On top I put an avocado and enjoyed myself!

Publicerad 11.04.2017 kl. 07:00

Beetrootz

Hej där! Dagens recept är en makalöst god vegobiff på rödbeta och morot. Det är inte svårare än att jag helt enkelt skalade morot och rödbeta, skar i mindre bitar och mixade i hushållsmaskinen. Därefter Lade jag till lite olja, mjöl, salt, peppar, grillkrydda och spiskummin och blandade ihop och stekte på stekpannan. Supergott med hemgjord pasta eller med ris eller något annat fint. Testa!


Hi there! Today's recipe is an amazing beetroot steak made of beetroot and carrots. I peeled and chopped them and but them in my mixer. Afterwards I added som flour, oil, salt, pepper, grill spices and cumin and fried them in me frying pan. So delicious!

Publicerad 28.03.2017 kl. 07:00

Zero Waste-pasta! (hemgjord)

Jag har äntligen kånkat hem mamma och pappas pastamaskin och gjort egen pasta som lyckades! Jag testade en gång utan maskin och det blev ganska dåligt. Att göra pasta är hur som helst helt sjukt roligt, älskar att se hur degen blir till tagliatelle. Och så är det ju väldigt enkelt också! Orsaken att jag gör min egen pasta är för att det sorgligt nog verkar 100 % otänkbart enligt butikerna att sälja pasta som inte är i plastförpackning, typ. Så här kan jag välja mjöl i papperspåse och ägg i kartong = lätt att sortera!

Pastadegen består av 5 dl durumvetemjöl och 4 ekologiska ägg. Placera mjölet i en hög på bordet, gräv en grop i högen och lägg i äggen. Vispa ihop alltsammans och knåda.

Därefter är det bara att kavla ut en långsmal bit och köra igenom maskinen. Först körde jag degen genom den delen som plattar till degen och gör den jämn (längst till vänster på bilden på maskinen), och därefter genom tagliatelle-delen (i mitten på bilden på maskinen). Koka i saltat vatten 3-7 minuter och avnjut med något gott! Jag åt med en vegansk sås betående av palsternacka, morot och kokosmjölk samt en avokadoröra och lite gurka. Naminam.

Publicerad 14.03.2017 kl. 07:00

Delikat mat på rester

Jag älskar resträtter därför att de blir så kreativa. Man måste använda det man har och kan då komma på helt nya kombinationer. Oftast blir det ju så gott, så.

På veckoslutet slängde jag ihop en lördagslunch av gammalt ris, en överbliven hård ost, gammal lök, gammal batat och fyra överblivna ägg. Jag slängde ner allting i en stekpanna tillsammans med överblivet smör från något bakningsexperiment och saltade och pepprade ordentligt. Lite citron pressade jag också i för att fullgöra smakupplevelsen - och där lyckades jag nog! Supergott att äta närsomhelst. Och snabbt.

Publicerad 07.03.2017 kl. 07:00

Himmelskt god veganbiff med bönor och morot

Här kommer ett recept på vegobiff om helt klart går att förvandla om till något eget. Du behöver inte använda samma ingredienser som jag - byt ut bönorna mot något annat osv. Viktigt är hur som helst att degen är relativt fast (mha mjöl) för att biffarna skall hålla ihop.

Du behöver:

Kokta kidneybönor
Morötter
Rödlök, gul lök, vitlök
Kummin eller spiskummin (valfritt men gott)
Salt
Peppar
Alternativt vatten
Mjöl

Gör så här:

Lägg allting utom vattnet och mjölet i en mixer och börja blanda. Jag hade inga mått då jag gjorde detta så det är bara att testa sig fram, en smaksak helt enkelt. Om smeten är trög och inte blandas ordentligt kan du hälla i lite vatten. När blandningen är klar rör du ner mjöl tills degen är relativt lätthanterlig. Stek i tillräckligt mycket fett på bägge sidor.

Biffarna är perfekta som innehåll i hamburgare och smakar underbart! Ät gärna med hemgjort bröd, sallad, lök, gurka, tomat och avokado. Som fett kan du använda kokosolja eller avokado om du föredrar att äta veganskt. Njut!

Publicerad 28.02.2017 kl. 07:00

Zero Waste-kyckling och -ost i paprikahalvor

Det är sällan jag köper kött, så kyckling har därför blivit lite av en lyxvara för mig. Jag bestämde mig för att låta bli att hämta hem kött då jag började leva Zero Waste, men nu och då tillåter jag mig att köpa det i lösvikt från större köttdiskar. Jag har med mig en egen burk och säger vad jag vill ha, så lätt så. Jag bestämde mig för att också köpa hem ost på samma vis, jag bad en kvinna vid ostdisken att skära upp en bit åt mig och lägga i min burk. Det gjorde hon gladeligen. Det är inte svårt att leva Zero Waste, det är underbart. Man får prata med människor och samtidigt gör man en gärning för miljön då man låter bli plastförpackningarna. Värt att testa!

Du behöver:

4 st olika färgers paprikor
Kyckling i valfri mängd
Kokt quinoa
Några lökar (röd och gul)
1 vitlöksklyfta
2 ägg
Riven ost
Alt. lite mjölk
salt
peppar

Lägg ugnen på 150 grader. Tvätta, halvera och töm paprikorna på frön. Blanda ägg, kyckling (skär i små bitar), kokt quinoa, hackad lök, salt och peppar och vid behov mjölk (om blandningen är för torr). Jag använde mjölken som blev över när jag gjorde mitt eget smör av grädde (det bildas smör och mjölk då man vispar grädde tillräckligt hårt). Klicka i blandningen i paprikorna och riv ost över dem. Lägg i ugnen 30-40 minuter. Njut!

Publicerad 21.02.2017 kl. 07:00

Underbart god palsternackskaka

Min palsternackskaka blev jättegod. Och ganska närodlad. Hurra för närodlade kakingredienser!

Du behöver:

2 normalstora palsternackor
2 dl olja
3 st ägg
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
ordentligt med salt (söta bakelser borde alltid ha mer salt för att framhäva smakerna, lägg i 2-3 tsk)

Gör så här:

Riv palsternackan och blanda med ägg och olja. Tillsätt ägg och olja om för tjockt. Blanda sedan ner de torra ingredienserna. Grädda i 175 grader, 30-40 minuter. Avnjut varm eller kall, och gärna med någon syrlig kräm (t.ex. krämen som finns på morotskaka). GOTT.

Publicerad 06.02.2017 kl. 07:00





Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer

28.06, 11:10Enkla Zero Waste-swaps av BK
27.06, 08:57Min senaste veckohandel av
26.06, 22:33Min senaste veckohandel av $&€