Grön i Åbo i Efter Nio!

Min hemlis som jag pratat om hela veckan är den att jag har fått äran att vara me i Efter Nio!! TUSEN TACK. Kan inte riktigt förstå att just jag blev inbjuden dit. Tack! Om ni vill se sändningen kan ni klicka in er på kanalen Yle Fem kl 21 eller kolla från Arenan när ni hinner. Tjohoo!!! På bilden ser ni rummet där man väntar innan man går in i studion, hurra!

Publicerad igår kl. 20:40

Vinnaren av presentkort till Fabbes Café

I samarbete med Fabbes Café

Tack för alla bidrag till tävlingen om ett presentkort för 30 € till Fabbes Café! Det var definitivt inte lätt att välja ut vem som hade den bästa kommentaren eftersom alla var väldigt övertygande och viktiga. Men men, har man lovat att välja ut EN så då måste man göra det. Och det har vi gjort med Fabbes!

Den lyyyckliga vinnaren av ett presentkort till Fabbes Café är... "QRT" som funderar på att ge presentkortet till t.ex. en tonåring som inte får så många julklappar! Stort grattis! Vi har kontaktat dig på den e-postadress du skrev i din kommentar, kom ihåg att kolla skräpkorgen också!

Avhämtningen sker som sagt från Fabbes Café (presentkortet postas inte) men innan dess behöver vi "QRT":s svar på e-postmeddelandet jag skickade för att säkerställa för- och efternamn!

Tack till alla deltagande!

Publicerad igår kl. 10:00

Julkalender lucka 8: Ge hemgjorda kex i lyxförpackning!

Lucka 8:

Att baka själv är nog min grej. Och vad är väl bättre än att det innebär att man kan välja ingrediensernas ursprung och förpackningar. Att baka fina små kex och sedan placera dem i en glasburk med ett band och fint kort runt blir verkligen kex i lyxpaket! Lyxkex, kanske det enda ordet i SAOL med två X. Det måste ju finnas i deras ordlista!

Publicerad igår kl. 07:00

Nio säkra kort för att bli tokig

1. Överanalysera allting
2. Lita aldrig på magkänslan utan tänk tusen gånger om i stället
3. Kolla på en skräckfilm ensam i mörkret utan en skyddande filt eller hand framför ögonen
4. Inte skriva upp alla sina måsten och plötsligt komma ihåg dem då deadlinen redan varit
5. Att vara femton minuter i förtid oberoende vad det gäller (man blir uttråkad)
6. När man inte längre har möjlighet att ladda telefonen och batteriet visar under 30 %
7. När alla andra säger att de redan börjat skriva på sin uppgift och man själv har inbokat allt annat utom skolarbeten de fem kommande dagarna
8. Att undvika att borsta håret under flera dagar och plötsligt inse att det inte längre finns någon återvändo - inge borste i världen kan ta sig genom det håret (been there done that, many regrets)
9. Att äta något som ger en ont i magen (spec om man därefter skall sitta i skolan i flera timmar)

Publicerad 07.12.2016 kl. 20:00

Julkalender lucka 7: Ge en miljövänlig julgran!

Bilder lånade av Kajsa från Kaffia i Jeppis med Kajsas tillstånd (jag har redigerat andra bilden litegrann)

Lucka 7:

Jag är inte alls för plastgranar och tänker därför inte tipsa om en även om det minskar nerhuggningen av träd. Nej nej. Vi kan gärna fortsätta använda oss av träd - men i en mer hållbar form! Har du hittat ett dött träd i en skog där du får hugga träd? Då kan du ta det och göra det till en julgran som faktiskt går att använda om och om igen om man låter trädet torka ordentligt. Väldigt miljövänligt och så snyggt! Lite sådär hippie-retro-modernt men ändå juligt. Man kan naturligtvis hålla trädet själv men allra bäst skulle det ju vara om man a) hittar två träd och b) ger det ena till någon som inte äger skog och behåller det andra. Två miljösnälla granar är bättre än en.

Publicerad 07.12.2016 kl. 07:00

Saker som gör mig glad

När morgonen inte känns som en pina. Det rullar på och man skrattar och orkar vara. Morgonmålet smakar bra.

När en kram smakar extra bra.

När Åbo plötsligt inte längre är grått utan krispigt och soligt. Och när det är snö och kylan biter friskt i kinden. Det är bäst.

När man plötsligt har en hel förmiddag ledig och man ger sig själv rätten att göra ingenting.

När man somnar hand i hand (äckligt socker-sött men skit i det).

När man får lön. Alltså den dagen varje månad, helig och fin!!

När glassen smälter så att man kan äta den. Skönt att skrapa ihop allt det mjuka innan man igen når den frusna delen av portionen.

Bloggar som har en liknande vibe som Ratatas Kaneli.

Och så klart när Finland är nästan 100 år, det gör en glad! Grattis landet!

Publicerad 06.12.2016 kl. 20:00

Släng in en kommentar och var med och tävla!

I samarbete med Fabbes Café

Ännu hinner ni delta i tävlingen om ett 30 €-presentkort till Fabbes Café! Läs mer här.

Publicerad 06.12.2016 kl. 18:00

Julkalender lucka 6: Ge julen!

Lucka 6:

Välgörenhet är väl mer än passande i juletider. Det finns människor som lever pampiga paketfyllda jular och människor som kämpar för att få ihop pengarna till en middag. Så om du är en av dem som har det bättre ställt: ge då bort julen till någon som inte har resurserna själv. Samla alla de saker du inte längre behöver - kläder, prylar, böcker - och paketera in dem i tidningspapper och något vackert litet snöre runt. Lägg allting i en kartonglåda eller någon form av säck och ge bort presenterna, lite som julgubben. Gör någon annans jul lika bra som din jul. Du kan också köpa ett presentkort till en matbutik och ge till någon som inte har pengar till mat. Låt personen få julmat på bordet! Alternativt kunde du ha deltagit i tävlingen om ett presentkort till Fabbes Café och ge bort det, om du inte redan gjort det :).

Publicerad 06.12.2016 kl. 07:00

En inte så vanlig måndag i Helsingfors

Tjena tjena. Sitter i tåget påväg hem. Den här veckan blir det mycket resande mellan olika städer, jag kommer nämligen kanske tillbaka till Helsingfors redan på onsdag och på torsdag åker jag upp till Vasa och blir där övernatten. Mycket på G! idag har jag som sagt varit och gjort hemlisar och på torsdag skall ni få veta vad! Annars har jag varit på caféer och bloggat mycket inför decembers alla icke-närvarande-i-Finland-dagar osv. En fin stad. Vill. Flytta. Hit. Men nu: tågresans fortsättning och hem och sova!

Publicerad 05.12.2016 kl. 18:29

Julkalender lucka 5: Ge en tygpåse!

Lucka 5:

Kanske den bästa presenten man kan ge för att främja ekotänk! En tygpåse! Köp den eller sy själv av t.ex. ett gammalt lakan eller ett gammalt dynvar. Enklare kan det inte bli och ändå är det ett av de bästa och mest konkreta sätten att t.ex. bli mer Zero Waste - tygpåse i stället för plastpåse!

Publicerad 05.12.2016 kl. 07:00

Helsingfors och hemlisar

Jag nämnde för någon dag sedan att jag skall till Helsingfors på hemliga uppdrag. Nåja, det är fortfarande hemligt! Har landat hos Stina och vi skall äta enchiladas och catcha upp saker man inte catchat upp på länge. Minns knappt ens när jag såg henne senast! Och med tanke på Filippiner och andra saker kanske vi inte ses förrän nästa år, så det var nog finemang att den hemlis jag inte får berätta om ännu äger rum så att jag i samma veva kan slå Stina-flugan och besöka henne.

Okej, nog om hemlisar och Stinor. Hoppas er vecka har varit bra, min kändes väl lite halvjobbig i ett skede men nu är jag glad och varm i magen! Ni vet den där känslan när man bara känner sig trygg och glad? Jag känner den sällan pga mitt oroliga inre men idag hände det. Efter ca 100 kramar av pojkvän och en tågresa till huvudstaden är jag som en ny människa. Jee! Ha det fint, jag berättar nog snart vad hemlisen är!!!

Publicerad 04.12.2016 kl. 20:30

Julkalender lucka 4: Ge hemgjort vitlökssmör!

Lucka 4:

En superkul plastfri present man kan ge bort är hemgjort smör! Jag har gjort smör tidigare och det är superlätt och superkul. För att göra det hela ännu bättre kan man gärna pressa i en vitlök och serverapå bröd eller något annat gott. Det enda du behöver göra är att mixa grädde tills det blir smör (det delar upp sig så att grädden blir smör och mjölk - häll bort mjölken och använd annanstans!) och tillsätt salt och vitlök efter smak. Ge bort i en överbliven glasburk och lägg ett trevligt överblivet band runt för att det skall se trevligt ut. Ett bra tips överlag är att använda överblivna saker, i stället för att köpa nytt och öka konsumtionen ytterligare!

Publicerad 04.12.2016 kl. 10:00

Not a fan of these things 2

Jag vill fortsätta på det roliga inlägget av Bring The Noise. Så här kommer det, fyra saker jag inte är ett fan av.

1. Bilsport
Precis som BTN skriver om hästsport - så kan jag å andra sidan inte förstå varför någon någonsin får ett pris för en bilsport. Visst visst, lite magmuskler krävs kanske i en skarp kurva men come oooon. Jag får inte heller pris för att snabbt köra en bekant till jobbet.

2. När människor avbryter
Jag får liksom kramper i kroppen. Får så otroligt stor frustration att jag inte vet vad jag skall ta mig till. Man försöker sitt allt för att komma tillbaka till sitt eget samtalsämne som pga person som avbryter plötligt handlar om hens resa i Egypten. Hur gör man det smooth?

3. Oliver
Förstör smaken så mycket. Tänk dig en pizza med smaken av himlen. Eller en chevre-fikonpaj med underbar smak. Och så toppas den med oliver. Urk.

4. Hundkläder
Jag förstår ej. Varför skall en hund gå med tröja? Varför skall en kanin ha skor? Varför skall en ödla ha halsduk? Typ. Det är svårt att förstå.

Publicerad 03.12.2016 kl. 17:00

Julkalender lucka 3: Ge tid!

Lucka 3:

Min favoritpresent. Tid. Men ge inte bort hurdan tid som helst, utan kvalitetstid. Ge den här presenten till någon som är stressad, som du inte sett på länge eller som du inte kommer att se på julen. Ha ett fullspäckat program från morgon till kväll om möjligt. Ni kan börja dagen med brunch (gärna hemma), sedan ta en promenad för att smälta maten, sedan gå på t.ex. konstutställning eller en idrottsmatch eller en teater el.dyl., sedan gå på café och sist och slutligen landa i soffan med en bra film. Att ge bort tid kan betyda tusen gånger mer än att ge bort en dyr present. Kom ihåg det!

Publicerad 03.12.2016 kl. 10:00

Rufs och veckoslut

God fredagkväll alla! Idag har det varit filmredigering på schemat för en ungdomspanel-sak vi filmade in i Pargas för ett tag sedan. Och nu är det veckoslut. Är så tacksam. Har inte haft ett ledigt veckoslut på en månad och nu kan jag äntligen få sova natten mellan fredag och lördag. SKÖÖÖNT. På söndag skall jag till Helsingfors på kvällen och blir övernatten eftersom det på måndag händer något fantastiskt där - men mer om det sen! Hehe. Är så taggad att jag får fnatt!!!

Och rubriken: rufset gället mitt hår efter årsfesten. Jag fick en ordentlig knut i håret så att jag skulle klara av festandet utan att stressa över frisyren. Men nu vill inte borsten längre gå igenom håret efter det, haha. Har någon tips på hur man fixar håret post-efterfest?!! Det är det mest knut-fulla jag någonsin skådat (även om det inte kommer fram på bilden). Tacksam för fantastiska hårtips. Nu: vslut.

Publicerad 02.12.2016 kl. 17:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag lägger mycket fokus på zero waste-livsstilen som blivit en stor del av min vardag, samtidigt som jag försöker varva med allt möjligt annat som humor, recept, inredning, second hand m.m. Hoppas du trivs!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

Kontakt: groniabo@gmail.com

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer