Himmelskt god veganbiff med bönor och morot

Här kommer ett recept på vegobiff om helt klart går att förvandla om till något eget. Du behöver inte använda samma ingredienser som jag - byt ut bönorna mot något annat osv. Viktigt är hur som helst att degen är relativt fast (mha mjöl) för att biffarna skall hålla ihop.

Du behöver:

Kokta kidneybönor
Morötter
Rödlök, gul lök, vitlök
Kummin eller spiskummin (valfritt men gott)
Salt
Peppar
Alternativt vatten
Mjöl

Gör så här:

Lägg allting utom vattnet och mjölet i en mixer och börja blanda. Jag hade inga mått då jag gjorde detta så det är bara att testa sig fram, en smaksak helt enkelt. Om smeten är trög och inte blandas ordentligt kan du hälla i lite vatten. När blandningen är klar rör du ner mjöl tills degen är relativt lätthanterlig. Stek i tillräckligt mycket fett på bägge sidor.

Biffarna är perfekta som innehåll i hamburgare och smakar underbart! Ät gärna med hemgjort bröd, sallad, lök, gurka, tomat och avokado. Som fett kan du använda kokosolja eller avokado om du föredrar att äta veganskt. Njut!

Publicerad idag kl. 07:00

Två superenkla vardagsekotips

Använd också det som gått sönder! Allting är inte obrukbart bara pga en spricka eller ett hål eller dylikt. Ett annat alternativ är att fixa det söndriga istället för att slänga bort. Som en specialist på att söndra byxor, kan jag varmt rekommendera att föra dem för att sys vid hål eller söndrig dragked. Fixa eller använd! Släng ej!

Enklare än enklast: vattna dina växter med överblivet vatten. Det kan vara vatten du kokat något i, vatten du glömt att dricka upp, vatten som du måste "slösa" för att få rätt temperatur osv. Gammalt vatten är inte alltid detsamma som smutsigt vatten och fungerar därför perfekt till växter.

Just det ja, glad måndag ännu! Har du några kul planer för kvällen?

Publicerad igår kl. 07:00

Veckans fem

Förut höll jag på med "Veckans fem" varje vecka och jag tänkte börja med det igen. Överlag är det ett ganska bra sätt att vara mer tacksam och medveten om sitt liv, eftersom man är tvungen att hitta fem bra saker med varje vecka. Mi lajki.


1. Snön. SÅ FINT, ÄR JAG DEN ENDA SOM ÄLSKAR SNÖ?? (Pst, en fin grej med de här skorna är att de är trendiga just nu, men köpta för tio år sedan - nästan så att man får kalla dem begagnade)

2. Min idé om att kombinera ett brownie-recept med ett pumpapaj-recept. Väldigt gott och blev uppätet direkt.

3. Fotoshooten med min pojkvän tidigare idag. Roligt och fin vägg vi hittade! På bilden försöker jag andas ut för att jag tycker att det är pinsamt när andra fotograferar mig (därav armarnas ställning).

4. En skitcool fotoplats jag hittade av misstag nära Kakola.

5. Borde egentligen höra till listan av veckans fem dåliga saker, men lite kul ändå så den får vara här! Min växt som äger ett (1) blad även om den borde äga femton.

Publicerad 26.02.2017 kl. 21:00

Boka in egentid

Många av er som läser är kanske stressade och känner att de 24 timmarna under ett dygn är för få. Jag vet, och de är ju faktiskt för få. Men även om vi skulle be till alla högre makter vi känner till, kan vi ju inte påverka det där. Därför känner jag att vi helt enkelt måste börja arbeta med det vi har. Jag brukar boka in egentid i kalendern för att faktiskt kunna slappna av, eller så bara struntar jag i alla måsten och tänder några ljus och låter fokuset ligga på mig själv och inte skolan eller arbetet. Det hjälper massor och har blivit som en terapiform för mig. Tända ljus, lugnande musik och frivillig aktivitet. Det är nyckeln till avslappning för mig. Hur gör du?

Publicerad 26.02.2017 kl. 12:00

När bloggare inte svarar på kommentarer

Bloggare må vara otroliga inspirationskällor men få saker får mig att tappa lusten att läsa en blogg som det faktum att bloggaren inte svarar på kommentarer. Liksom kom igen, du vill väl ha läsare? Jag tycker utan tvekan att man borde svara på varje kommentar om man önskar att få fler i fortsättningen. Det finns egentligen ingen ursäkt att inte svara, inte ens fast man skulle få 200 per dag. Jag tycker faktiskt inte det.

Jag har så många gånger försökt kontakta vissa bloggare utan resultat och jag blir nästan personligen sårad. Det finns en bloggare jag kontaktat fem gånger (!) för att fråga en så enkel ja och nej-fråga som ifall jag får låna hennes bild till min blogg eller inte. Inget svar. Liksom, va?! Många människor skulle inte ens ha respekten att be om lov innan de lånar en bild, men så när någon försöker göra allting lagligt så är det bara i onödan. Jag blir lite trött på sådant där. Är jag onödig för henne? Behövs jag inte som hennes läsare? Antagligen inte!

Så alla bloggare där ute: svara på kommentarerna ni får. Ni kan ha en dag i veckan då ni går igenom allting från de senaste 7 dagarna och svarar, bara ni gör det. Jag brukar svara efterhand som kommentarer kommer (ibland går det någon dag) eftersom jag fortfarande får en överkomlig mängd kommentarer. Men om jag skulle få 100 stycken i veckan, t.ex., då skulle jag svara dem alla en vardagskväll. Eller veckoslutskväll. Spelar ingen roll, så länge som jag ändå svarar på dem.


Vi kan ju ta mig som exempel här och läsa igenom vad jag skrivit till denna bloggare jag vill ha svar av, och så får vi se om det börjar verka som att jag är desperat eller inte. Den här bloggaren får ju mig att se ut som en idiot!

 


Första kommentaren under blogginlägget med bilden jag vill ha:
"Hello! I was wondering if I could borrow the first picture (the one with the shelf and the plants) to my own blog? I am writing about your blog and other inspiring blogs and it would look good to have a few pictures from the blogs I’m writing about in the post. My blog is in Swedish: http://www.groniabo.ratata.fi"


Andra kommentaren under blogginlägget med bilden (fem dagar senare):
"I wrote earlier about the picture, the first one, would it be ok if I borrowed it to my own blog?

/Grön i Åbo"


Tredje gången på hennes FB-sida:
"Hello, I have been trying to contact you. Can I use this picture in my own blog when I am writing about your blog (because I like the blog!) (+ länk till bilden)

I would really appreciate an answer, thank you."


Fjärde gången kommenterade jag det jag publicerat på hennes FB-sida (sju dagar senare):
"Is this ok?"


Femte gången skrev jag ett nytt inlägg på hennes FB-sida:
"(Personens namn) I have been trying to contact you for so long now, I would really love to know the answer soon, please!! I was wondering if I can borrow this picture to my own blog if I tell that it is your picture: (+ bild)".

 

Om hon inte svarar på det här sista inom en vecka kommer jag inte att överhuvudtaget rekommendera hennes blogg i det inlägget som jag nu i en månad väntat på att få publicera, men inte kunnat pga hennes icke-existerande svar. Jag tycker att det är väldigt otrevligt, för obviously försöker jag ju få ett svar för att kunna använda hennes bild med hennes tillstånd. Grr. Lite bitter.

Vad är er åsikt om då bloggare inte svarar på kommentarer?

Publicerad 25.02.2017 kl. 10:00

Magkänslan

Följ magkänslan. GÖR det. Igår var jag på en arbetsintervju som jag först var så taggad för, men sedan insåg att var allt annat än det jag ville. Det kändes inte bra att tänka att det här kanske skulle vara min vardag i fyra månader och jag var tvungen att tillslut säga nej. Det svåra var att jag först fick det att låta som att jag var jätteintresserad av jobbet, och sedan måste jag plötsligt ta mig ur det. Vet ni när man bara "ja jo, sen kan vi göra det och det och det och jag kan kanske köpa en sådan där liten grej så att vi kan göra si och så" och alla tror att man inte kan vänta på att äntligen få börja jobba. Men så vill man inte ens det. Det kan bli ganska svårt att sedan vara smooth och faktiskt ändra sig. Men igår gjorde jag det och jag är så nöjd. Om jag inte gjort det vet jag nog hurdan jag skulle vara idag. Nervös, ångestfylld och spänd. Och redo att flytta bort från Åbo bara för att kunna säga att jag inte har möjlighet att jobba sen heller pga flytt.

När man är ärlig behöver man inte ta till drastiska åtgärder och flytta från Åbo. Man behöver aldrig heller träffa en människa igen. Så var ärlig. Lyssna på magen.

Publicerad 24.02.2017 kl. 07:00

Kan du leva utan plast i 30 dagar?

Bästa människor som tittar in här just NU! Ni är nu utmanade av MIG att leva plastfritt i 30 dagar! Hänger ni på? Hoppashoppashoppas!

I så fall tycker jag att ni mer än gärna får berätta hur det går och t.ex. på Instagram tagga mig i de bilder ni lägger upp på ert nya plastfria liv. @groniabo heter jag på Instagram. Berätta gärna också i något av mina kommentarsfält vad som går bra eller dåligt!

REDO? DÅ KÖR VI.

Publicerad 23.02.2017 kl. 19:00

Begagnade favoriter

Några begagnade favoriter i garderoben! Jag satsar stort på second hand eftersom jag tycker att det är det mest etiska valet gällande kläder. Ekologiska kläder är såklart relativt miljövänliga, men de är ändå producerade på ett sätt som kräver resurser, och de har ändå transporterats långa sträckor i de flesta fall. Att välja begagnat innebär att man köper någon annans skräp, and yesyesyes that is Zero Waste.

Jackan högst upp kostade en femma, koftan i mitten likaså och så tror jag faktiskt att flanellskjortan runt min midja i den sita rutan också krävde fem euro. Femton euro för några av mina absoluta favoritplagg - begagnade och därmed inte något som stöder t.ex. slavarbetare eller besprutade tyger. Supernice.

Vilka är era favoritplagg från loppis eller som ni fått av en bekant?

Publicerad 23.02.2017 kl. 07:00

Sju Instagram-personligheter alla känner igen

Bild ett och tre från min Instagram @groniabo (FÖLJ gärna!) och bild två ett försök som aldrig visades på IG.

Allt och inget-personligheten
Den här personen vill verkligen visa allt som hen ser: allt från riktigt fula trista gråa vyer till en myra som kryper runt i salladen (telefonen kan dock inte fokusera på myran eftersom fotografen tar bilden helt för nära och  då blir resultatet bara en myrliknande suddig svart fläck i salladen). Den här personen vill uppdatera allt och inget och har egentligen inte så stor skillnad vad reaktionerna är.

Jag är inte mainstream!!-personligheten
Den här personen försöker måla upp en väldigt hipsterig livsstil med rätt sorts beskärning av bilder, rätt filter och rätt bildtext. En hipster skulle inte skriva "en kväll med de bästa" som bildtext, utan försöka låta klurig och typ säga "vin, skratt och ruffsiga hår". So different, liksom. Den här personen tar också gärna bilder mot coola bakgrunder (t.ex. en riktigt rå betongvägg eller coolt kakel), där huvudet endast syns i ett hörn. 95 % vägg och 5 % människohuvud. Den här personen gillar också att ta selfies i hissen med huvudet sådär nonchalant bakåtlutat och läpparna lätt öppna.

Love life-personligheten
Den här personen verkar ha det så fruktansvärt bra och skriver gulliga saker om alla sina vänner (men skulle aldrig våga säga det högt i verkligheten). Många bilder på föräldrarna också med typiska texter som "She is a role model, a warm-hearted person and the most important person in my life. My mum" (observera att det är på engelska) eller bilder på något som hänt under dagen och ord om syftar på hur härligt livet är. Också fast det egentligen inte är det. Den här människan ler också riktigt hypnotiserande mycket på alla bilder.

Selfie-personligheten
Den här människan tar selfies. Det är en intesiv blick, en "jag märker inte kameran"-min eller något annat. Spelar ingen roll egentligen, för alla motiv är ändå detsamma: personen själv.

Moody-personligheten
Den här personen berättar allt. Om den jobbiga arbetskollegan, om den jobbiga mardrömmen, om hur tårarna rann så mycket igår osv. Den här personen har ett behov att veta att folk hör hen. Den här personen kanske är ensam eller har misstagit Instagram som sin dagbok? Hur som, den här personen skulle behöva prata med någon face to face i något skede och få ut allt på riktigt.

Naturbarnet-personligheten
Den här personen tar bilder på sig själv i naturen (ex. person som tittar ut över ett landskap uppifrån ett berg) och skriver något i stil med "Tystnaden" som bildtext. Den här personen får oss ofta att tro att personen i fråga dagligen är nära naturen och långt borta från all form av förorenande trafik och stressiga stadsliv, men hur skulle vi kunna veta vad som finns bakom kameran..

Life is art-personligheten
Den här personen lever ett liv som påminner om ett mästerverk. Varje liten detalj är utformad på vackraste möjliga sätt. Personer som dessa gillar antagligen detta citat av Helena Bonham Carter: "I think everything in life is art. What you do. How you dress. The way you love someone, and how you talk. Your smile and your personality. What you believe in, and all your dreams. The way you drink your tea. How you decorate your home. Or party. Your grocery list. The food you make. How your writing looks. And the way you feel. Life is art.". Bilderna skulle aldrig föreställa ett tråkigt rum med tråkiga möbler, utan allting är väldigt utsmyckat men samtidigt väldigt stilrent och estetiskt. Har personen en vän som "inte har ett estetiskt ansikte", får hen inte vara med på bild. Ni vet, om någon inte ser ut som en fransk filmstjärna från 80-talet (kindben och grejer).

Publicerad 22.02.2017 kl. 19:30

Alla dessa glasburkar

Jag fick en kommentar om ifall jag kunde tipsa om något annat än glasburkar, eftersom alla kanske inte orkar släpa med sådana överallt. Visst, det kan jag absolut! Men jag kan börja med att trösta er redan på det viset att jag verkligen inte går omkring och bär på glasburkar hela tiden :) Så jag kanske har fått det att se svårare ut än det faktiskt är.

Glasburkar är bra av många orsaker, bl.a. för att de inte orsakar att toxiner kommer med i maten (som är i burken) så som t.ex. plast kan göra. De är också täta om man vill köpa med sig soppor eller grytor eller drycker. Engångskärl håller en stund men kan ofta läcka igenom efter ett tag. Därför föredrar jag glasburkar och också t.ex. metall-lådor. I metall-lådor förvarar jag gärna smörgåsar eller annat påminnande och där hålls de bra på plats. Jag gillar den här typens lådor och burkar och det är därför jag använder dem, men det betyder inte att det är det enda sättet att leva.

Jag använder också påsar till väldigt stor del, och det tror jag att många människor ser som mer mänskligt och enklare att greppa. Påsar passar för det mesta jag räknat upp, förutom sådant i vätskeform obviously. Men smörgåsar, frukter, frön, nötter, godis, produkter i mjölform, bakelser m.m. passar helt utmärkt att ha i påse. Om du inte har tygpåsar kan du såklart välja papperspåsar. Jag har papperspåsar hemma och jag använder dem om och om igen tills de faller i bitar. Därefter sorterar jag dem som kartong (ifall de är av brunt papper). Jag skulle ändå rekommendera tygpåsar eftersom de är så praktiska och mycket mer hållbara än papperspåsar. Man kan sy egna av gamla dynvar eller köpa billigt online.

Vad är min poäng? Jo, att du inte behöver äga en massa glasburkar och du behöver inte konka på dem överallt. Du kan leva på påsar. Och i många fall kanske man inte ens behöver bära på något alls! Största orsaken att jag dagligen går omkring med en glasburk är att jag inte hinner äta morgonmålet hemma och helt enkelt måste ha något att ta med det i till skolan. Jag tror att många tror att jag ungefär lever i symbios med en glasburk, men mitt liv är ändå ganska normalt och inte så väldigt avvikande som man kanske tänker sig. Hoppas detta gör att ZW känns enklare att förstå!

Publicerad 22.02.2017 kl. 07:00

Zero Waste-kyckling och -ost i paprikahalvor

Det är sällan jag köper kött, så kyckling har därför blivit lite av en lyxvara för mig. Jag bestämde mig för att låta bli att hämta hem kött då jag började leva Zero Waste, men nu och då tillåter jag mig att köpa det i lösvikt från större köttdiskar. Jag har med mig en egen burk och säger vad jag vill ha, så lätt så. Jag bestämde mig för att också köpa hem ost på samma vis, jag bad en kvinna vid ostdisken att skära upp en bit åt mig och lägga i min burk. Det gjorde hon gladeligen. Det är inte svårt att leva Zero Waste, det är underbart. Man får prata med människor och samtidigt gör man en gärning för miljön då man låter bli plastförpackningarna. Värt att testa!

Du behöver:

4 st olika färgers paprikor
Kyckling i valfri mängd
Kokt quinoa
Några lökar (röd och gul)
1 vitlöksklyfta
2 ägg
Riven ost
Alt. lite mjölk
salt
peppar

Lägg ugnen på 150 grader. Tvätta, halvera och töm paprikorna på frön. Blanda ägg, kyckling (skär i små bitar), kokt quinoa, hackad lök, salt och peppar och vid behov mjölk (om blandningen är för torr). Jag använde mjölken som blev över när jag gjorde mitt eget smör av grädde (det bildas smör och mjölk då man vispar grädde tillräckligt hårt). Klicka i blandningen i paprikorna och riv ost över dem. Lägg i ugnen 30-40 minuter. Njut!

Publicerad 21.02.2017 kl. 07:00

07.00-selfie, skola och Närdådå?

Hej och hå allesammans! På er önskan skall jag härmed uppdatera med ett vardagsinlägg varje måndag för att låta er ta del av mitt liv lite mer. Jag har knäppt av några bilder för er under dagens lopp, säg gärna till om ni gillar inlägg som dessa!

07.00
Jag vaknade helt övertrött med håret spretande åt alla håll (borstade mig inför bilden) och tvättade tänderna sådär halvt i sömnen, packade morgonmål (all time favorite: kanelbullegröt med banan) med i väskan och drog till skolan för att gå en workshop om mänskliga rättigheter.

12.30-14.30
På något vänster hade jag plötsligt en två timmars paus (det var inte meningen), så jag satte mig i klassrummet och skådade vyer samt de coola röda stolarna. Det är antagligen första och sista gången jag ser röda tygstolar jag tycker att är snygga. Jag hann också sätta mig vid en dator och planera...

16.00
... vilket jag fortsatte med hemma. Jag har planer på att starta en helt egen webbsida men leker ännu väldigt mycket med den och är inte särskilt seriös. Det tar lång tid hur som helst. Jag drömmer om riktigt breda bilder som är centrerade på skärmen och sådär allmänt härliga. Någon dag skall jag lansera den, men ännu vill jag leka lite.

17.00
Jag började förbereda mitt möte med Stina, som nu är här och spelar ett av mina absoluta favoritspel: Närdådå?. Det blev hemgjorda semlor med stekt ägg och smulten ost samt lite av mina chiagroddar som topping. Så sjukt gott. Om osten får ni läsa mer imorgon, ifall ni undrar hur den kom hem till mig utan förpackning.

Nu skall vi fortsätta spela och se vem som är kvällens vinnare 4 real (jag). Ha det så bra människor!

Publicerad 20.02.2017 kl. 21:00

Vad göra med gamla tandborstar?

Ett husmorsknep som säkert många vet om är att använda en gammal tandborste till städning. Den lilla borstdelen är helt ypperlig för att nå svåra hörn och kanter, t.ex. stället där kran och lavoar möts eller mellan knapparna på datorns tangentbord. Kasta alltså inte bort dina gamla tandborstar, för du kan behöva dem. Jag har bl.a. använt en gammal tandborste till att få bort stockningar i röret! Så, vad annat kan en gammal tandborste användas till?


En gammal bambutandborste går att skriva på, och fungerar därför som en perfekt "namnlapp" för olika odlingar. Skriv "tomat" på tandborsten om du odlar tomat, och stick ner den i din tomatkruka. Råkar den sedan förmultna så är det inte ett miljöproblem, eftersom den är menad att komposteras (också borstdelen). (idé härifrån)

En gammal tandborste fungerar bra som ögonbrynsborste. Varför inte, liksom? (idé härifrån)

Man kan använda borsten till att vårda sin cykelkedja. (idé härifrån)

Tandborstar kan också fungera som mini-diskborstar. Ibland kanske inte vanliga diskborsten ryms in i en burk m.m., och då kommer tandborsten till räddning. Häll kokande vatten över tandborsten innan, så dödas bakterierna.

Har ni fler idéer? Vad gör ni med era tandborstar?

Publicerad 20.02.2017 kl. 07:00

Du

Till min pojkvän som jag idag varit med i 6 år. Tack för att du står här vid min sida. Det bästa som hänt mig.

Publicerad 19.02.2017 kl. 12:00

Saker som händer när man odlar chiafrön

Jag har testat det här en gång förut och då tyckte jag att det var kuligare än kuligast, så nu gjorde jag det igen. Jag odlade chiafrön! Jag tycker att fröna är intressanta men jag ville testa något annat än chiapudding och då kändes det här helt klart som ett bra alternativ. Det är dessutom superenkelt så vem som helst som har chiafrön kan göra det här.

Jag tog några toapappersark och lade i en djup tallrik. Därefter sprayade jag vatten på arken så att de blev blöta (det skall hur om helst inte bli en pöl). När pappren var blöta strödde jag valfri mängd frön över dem och täckte tallriken med en plastpåse med små lufthål som jag klippte ut. Som ni vet använder jag inte plastpåsar annat än då jag köper toapapper eftersom jag inte hittat dem utan plast. Jag tog en gammal toaförpackning för detta alltså! Efter bara några dagar börjar det synas små groddar och sedan är det bara att låta dem växa. Se till att pappren är blöta hela tiden så att det inte torkar.

Jag klipper sedan bladen och strör över ett bröd eller maten eller salladen, och det är faktiskt väldigt hälsosamt. Jag kan varmt rekommendera detta.

Publicerad 17.02.2017 kl. 07:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag lägger mycket fokus på zero waste-livsstilen som blivit en stor del av min vardag, samtidigt som jag försöker varva med allt möjligt annat som humor, recept, inredning, second hand m.m. Hoppas du trivs!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

 

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer