Måndagspepp del 2

Kanske världens ljusaste bild på mig haha. Men hej, måndagspepp!

Klättra upp på ett berg och nolla dig själv.

Gå på loppis. Det är terapi bara att få se på alla roliga saker folk äger.

Köp en växt och förgyll din vardag.

Skriv ner dina tankar och bearbeta dem en gång för alla.

Besök din mormor eller någon dylik. Mormödrar är roliga.

Publicerad idag kl. 07:00

Ännu hinner man rösta!

Om du inte ännu röstat på någon i Galan 2016-nomineringarna, så hinner du ännu göra det! Jag önskar att få röster som "Årets inspiratör", med mitt riktiga namn Julia Degerth. Jag tycker att det är så viktigt med att inspirera till en miljövänlig livsstil och jag vill att min blogg skall få synlighet så allt fler kan läsa den och få idéer och nya tankar! Och så älskar jag ju att blogga. Om du tycker att jag är värd en röst, klicka då på bilden för att komma till nomineringssidan och skriv "Julia Degerth" under "Årets inspiratör". TACK.

Publicerad igår kl. 20:00

Ett plastfritt miljövänligt barnkalas

Här ser ni en syskonskara varav jag är den enda utan ögoncensur. Vacker bebis osv. Idag kommer jag att vara på barnkalas och tänkte därför skriva om hur man kan göra ett sådant så grönt och Zero Waste som möjligt.

Bjud in dina gäster elektroniskt eller med kort gjorda av återanvänt papper. Man kan klippa och klistra bokstäver ur tidningar för att skriva "VÄLKOMNA", t.ex. och det ser mycket roligare ut än handskrivet. Använd din kreativitet och satsa på material som annars skulle slängas. Skicka inte korten i kuvert (onödigt + icke-ekologiskt klister), utan ge dem personligen (t.ex. i barnets skola) eller skicka som så med adressen skriven rakt på kortet.

Använd i förstahand riktiga porlinskärl och glas osv. Om det inte går: satsa på icke-behandlade kartongtallrikar (el.dyl.) eller kör tropik-stilen och servera maten... på mat. Alltså t.ex. guacamole kunde serveras i sitt eget avokadoskal (inte helt barnmat men ni vet..), apelsinsaft i apelsinskalshalvor, m.m. Glasen kan ersättas med pappersmuggar eftersom de går att sortera. Om du inte använder vanliga bestick kan t.ex. bambu-engångsbestick eller något liknande vara lämpligt. Alternativt kan man skaffa kärl och bestick och glas som inte är i metall/porslin/glas men som ändå går att återanvända. Mamma och pappa har piknik-kärl som är i hårt plast och som är perfekta eftersom de inte går sönder så som porslin men ändå håller de länge länge.

Alla barn älskar presenter. Det bästa du kan göra är alltså inte att helt och hållet förbjuda dina gäster att köpa något till barnet (då blir det skrik och gråt) men du kan i alla fall betona att presenterna inte är det viktiga och att det gärna får vara t.ex. något hemgjort eller något som inte är förpackat i plast. Man får alltid önska sig!

Oberoende vilket tema festen har, använd dig av material du hittar lite här och där för att dekorera. Löv nu under hösten kan vara fina att pressa och sedan placera på borden, gamla kartongförpackningar kan bli coola robotar osv. Låt fantasin flöda men ha som regel att använda max 5 € på dekorationer! Då köper du kanske högst tejp och lim och resten är återanvänt material.

Bjud på hemgjord mat om möjligt. Jag vet att barnkalas är stressiga och jag förstår om det känns lättare att köpa allt eller en del. Men satsa på hemgjort! Det är mycket billigare och hälsosammare också. Kladdkaka, vaniljglass (den kan man ju köpa), goda frukter (satsuma i mitt hjärta), bananbitar med jordnötssmör på, potatis i stället för franskisar, goda minismoothies osv. Det kommer att uppskattas! Och som jag sett på det hela livet så är det mycket sannoikt att massor blir över, så stressa inte med att du inte skulle ha tillräckligt!

Om du har möjlighet kan du kolla upp ifall det skulle gå att många barn kommer i samma bil till kalaset. Bra att uppmana till kollektivt bilande! Du kan ju försiktigt föreslå att det skulle vara smart att Anna kommer i samma skjuts med Sanne eftersom de bor så nära varandra. Går de inte med på det så har du i alla fall försökt.

Om ni under festen vill leka t.ex. "fiskspö", ni vet - man har en duk framför en dörröppning och över den duken får barnen fiska och hoppas på roliga saker på kroken - satsa då på Zero Waste-fiskefångster! Choklad inlindat i papper, vantar (kan köpas second hand) eller något sådant. Satsa dessutom på att ge något lite mer smart än bara onödigt krimskrams!

Vad mer? Berätta!

Publicerad igår kl. 12:00

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Ja, jag låter då rubriken tala för sig. Jag har alltid tyckt att det är intressant att veta vad folk gör om dagarna. Skola, jobb, hobby osv - men vad mer? Skulle vara evigt tacksam om du anonymt eller icke-anonymt (ingen skillnad) vill svara här i kommentarsfätet! Tillägg gärna vad du gör på lediga dagar. Är supernyfiken. Ha det fint!

Publicerad 22.10.2016 kl. 10:00

Hurdan är jag där och då?

Sandra Beijer borde antagligen krönas till drottningen av blogglistor. De är helt fenomenala. Snodde denna lista av henne härifrån.

På restaurangen

Är jag den som köper den dyraste rätten för att jag tror att jag har råd (det har jag inte egentligen). Jag äter också snabbast och vill helst beställa en portion till innan de andra ens hunnit börja.

På nattklubben

En tragisk syn, antagligen. Har ingen aning hur många år sedan det är då jag senast gick runt på nattklubb. Två år? Kanske. Nu och då hittar man mig hur som helst på diverse krogar som inte får nämnas vid namn. Där är jag väldigt dansande även om man inte skulle tro det. Men då har jag också tagit något för att öka mitt mod.

I klädbutiker

Stressad och tyngd för att jag hatar att se på saker med en väska över armen. Svårt och jobbigt. Och så gillar jag inte ens klädbutiker längre.

På flygplan

Otålig och jobbig och vill sitta vid fönstret.

På café

Den som betäller mest och som i all hemlighet drömmer om att få ta en bild på det som alla beställt men stör sig på att någon betällt något fult som inte passar in, typ en Coca Cola-flaska i plast.

I skolan

Vettig och effektiv.

I ett förhållande

Mindre vettig, haha. Jag är väldigt snäll och rolig (om man frågar mig) och dessutom pålitlig och älskar att ordna överraskningar. Kan också vara väldigt jobbig och gnällig.

I matbutiken

Lyckligast i världen? Ja!

På morgonen

Tidigast vaken och färdig att börja dagen direkt. Hatar slöa morgnar men hatar också att jag inte kan sova länge.

På kvällen

Filmberoende. Tyvärr även glassberoende även om jag lyckats dra ner på det rejält.

På bussen

Den om pratar för sig själv (det är sant).

På jobbet

Effektiv och duktig. Jag är det på riktigt, kan inte ens försöka ljuga här.

Just nu

Stressad och ångestfylld för att jag övertänker allt och helst skulle äta glass men får inte. (OBS! detta stämmer antagligen inte när du läser detta men inlägget är tidsinställt och stämde överens med verkligheten på söndag kl. 14)

Publicerad 21.10.2016 kl. 07:00

Orsaken till att jag vill att man röstar på mig

Om du läser det här har du förmodligen också läst andra saker jag skrivit. Ni vet, allt det där om eko och Zero Waste. Saker jag är inspirerad att prata om och saker jag gillar. Ni har antagligen snappat upp det!

Jag har haft en stor dröm länge om att öppna ett ekoföretag (säger inte mer än så) men jag vet hur jobbigt det är att starta eget. Så jag kom på den helt briljanta idén att göra min blogg till en plats där jag bygger upp ett namn, framförallt i den finlandssvenska världen, så att jag kommer att nå ut till fler då jag äntligen startar mitt företag. Jag skulle få många kunder direkt ifall jag har många läsare och människor som tycker om det jag skriver om. Smart marknadsföring helt enkelt. Nåja, det är inte enda orsaken att jag bloggar men definitivt en delorsak! Jag bloggar också för att det gör mig glad och för att jag vill att alltfler skall leva mer miljövänligt.

Nåväl. Ni som själva bloggar vet hur svårt det är att få en större blogg. Man måste skriva ofta, man måste skriva bra och framförallt måste man på något sätt få folk att läsa det. Bakom ett blogginlägg ligger otroligt mycket arbete - att bolla idéer, skriva och korrekturläsa inlägget, fota bilder och redigera. När jag vet att jag inte kommer att kunna blogga på ett tag så tidsinställer jag inlägg för hela den tiden. Jag kan alltså skriva närmare tio blogginlägg och fota bilder till alla dem bara så att det alltid skall laddas upp något per dag. Gör jag inte det sjunker läsarantalet brutalt direkt. Det är en hård bransch och fastän någon sida skulle länka till din blogg en dag och du får flera hundra eller tusen besökare, så är det ändå bara en bråkdel som kommer att komma tillbaka i ett senare skede. Det kräver alltså lång tid och mycket arbete för att faktiskt få en återkommande läsarskara.

Som jag sade vill jag alltså få en stor publik för att kunna bygga upp ett varumärke så att det kommer att vara lättare för mig att starta eget. Därför skriver jag dagligen. Därför bloggar jag och letar inspiration på alla ställen. Det är också därför jag vill att man skall rösta på mig som årets inspiratör i Galan 2016.

Men helt klart är det här ju ett problem för många. Man är pinsam och självisk för att man ber folk att rösta på en. Man är obehaglig och förstör bloggandet som hobby. Man blir den där hemska äckliga vidriga människan, som man tydligen är enligt alltför många som tycker att Galan 2016 är det onödigaste som finns (jag menar, då är väl OS i Rio något som aldrig borde ha fått visas på TV heller). Om jag skulle vinna i min kategori skulle det innebära en massa saker. 1) jag skulle känna att jag får creds för allt det massiva arbete jag gör (som man kanske inte tänker på), 2) jag skulle få mer synlighet och samtidigt skulle alltfler kunna läsa om ekogrejer (VILKET ÄR VIKTIGT), 3) jag skulle bli mer känd och vägen mot att bli företagare skulle bli aningen kortare och 4) synligheten skulle innebära att jag kanske får fler samarbeten och därmed även hittar helt ny inspiration och kan nå ut till ännu fler.

Men så kommer det någon och kommenterar att man absolut inte kommer att rösta på dem som ber om röster. Okej, nå men snälla du då, rösta inte på mig! Är det inte bättre att jag säger vilken kategori jag passar in i och så avgör man själv om jag förtjänar det eller inte. Och fastän jag inte skulle förtjäna det - vad i helsike är så provocerande med en lite lekfull rolig händelse för den lilla bloggankdammen? Jag förstår inte hur folk orkar gnälla på allt här i världen. När mina Zero Waste-intervjuer kom ut i media var det nästan fler som kommenterade att jag är dum och onödig än sådana som peppade. Och vad berör det ens någon att jag lever ZW? Hur kan något som man inte ens själv behöver ta del av vara så irriterande? Så låt Galan 2016 vara. Den finns inte för att jävlas.

Publicerad 20.10.2016 kl. 15:45

Lauren Singer Youtube

Tjena tjena mittbena god morgon hur mås det???

Min stora Zero Waste-förebild Lauren Singer a.k.a. Trash is for Tossers är en fantastisk inspiration och därför har jag samlat en hel del klipp av och med henne. Enjoy!

Publicerad 20.10.2016 kl. 07:00

Företag på sociala medier

Är jag den enda som tycker att det är lite konstigt och onödigt att precis alla sorters företag skaffar profiler på sociala medier? Jag förstår mycket väl om ett café har Facebook och Instagram för att kunna marknadsföra dagens lunch och lägga upp bilder på kakor, men att t.ex. ett klädmärke har Snapchat känns liksom så onödigt. Missförstå mig inte - jag är inte irriterad på det här, jag tycker bara att det är onödigt! Eller när föreningar har Snapchat. Eller när riktigt små idrottslag har Instagram men bara lägger upp extremt mycket inside-grejer. Fortsätt gärna om ni tycker det men vill man på riktigt marknadsföra sig själv så måste man faktiskt veta vilka kanaler som passar en! En bloggare är det inte konstigt om hen är på alla kanaler som finns - bloggare är ju ofta så kallade "influencers". Men när matbutiker, fastighetsmäklare och bilföretag börjar snappa eller lägga upp selfies så tycker jag faktiskt att det är lite komiskt. Nästan så komiskt att jag vill avsluta det här inlägget med ett skratt.

Hehe.

Publicerad 19.10.2016 kl. 20:00

Jag belönar mig själv idag

Förra skolveckan var väldigt tung liksom den här. Är helt slut i huvudet och min överfulla kalender gör det inte bättre. Gillar att ha mycket på gång men ibland behöver man ändå bara vara stilla och inte vara till nytta. Jag hatar att vara onödig och inaktiv och icke-produktiv men nu tänker jag vara det utan att få dåligt samvete. Har jobbat så hårt på det ena och det andra och det tredje - så här och nu tänker jag avnjuta en glass, slappna av och andas extra djupt. För man får vara snäll mot sig själv ibland. Det är inte en synd.

Pst - bilderna är från ett fint höst-Åbo idag.

Publicerad 18.10.2016 kl. 19:00

Ett miljötips som gynnar ekonomin

Då du köper t.ex. kläder, kan du vara både miljövänlig och hjälpa ekonomin samtidigt. Hur? Jo, köp ett (1) dyrt plagg i fantastisk kvalitet och gärna gjord av miljövänliga tyger. Då lägger du mycket pengar på det men köper ändå bara en sak och då något som håller länge. Du konsumerar alltså lite och samtidigt stöder du staten. Finfint.

Pst. Om någon tycker det är dumt att lägga mycket pengar på kläder så kan jag trösta med att det här plagget hålls med länge pga den goda kvalitén (och är med andra ord billigt i längden) samtidigt som man inte fyller sin garderob med en massa onödigt som man ändå inte använder.

Publicerad 18.10.2016 kl. 07:00

Rösta på mig som Årets inspiratör!

Tycker du att Grön i Åbo kunde passa som Årets inspiratör i den Finlandssvenska bloggvärlden och Galan 2016?

I så fall skulle jag bli superglad om du lade min röst på just mig genom att skriva "Julia Degerth" under kategorin "Årets inspiratör"!

Jag tycker själv att denna kategori passar mig allra bäst (jämfört med de andra kategorierna) för att det jag strävar efter här på bloggen är att just precis inspirera och sprida glädje och kunskap relaterat till det bästa jag vet: eko 

Klicka här eller på bilden för att komma till nomineringarna!

Publicerad 17.10.2016 kl. 20:00

Måndagspepp del 1

Sandra Beijer brukar peppa ganska mycket varje måndag och jag tänkte göra lika nu den här och två följande måndagar. Hoppas ni gillar!

De måsten som inte är verkliga måsten kan skjutas upp.

Ta bilder på dig själv mha självutlösare, stativ och en cool bakgrund. Det är mer peppande än man skulle tro.

Måndag suger bara om man gör något man inte vill. Gör mer av det du gillar i stället.

Gör en kopp äkta varm choklad - smält choklad och häll över varm mjölk.

Se ett avsnitt Friends.

Publicerad 17.10.2016 kl. 07:00

Kikärtsspad och vegansk tonfisk

Hej! Söndag är inte en dag att ha ångest inför måndagen utan en dag som skall vara lugn och avslappnande. Ett utmärkt sätt att slappna av är att testa nya recept. Jag har gjort det och är nöjd!

Har ni någongång hört om att kikärtsspad kan ersätta ägg om man är allergisk eller vegan eller något annat? Intressant! Jag testade att göra vegansk majonnäs på kikärtsspad och slängde därefter ihop en vegansk tonfisk som bestod av majonnäsen. Mycket gott och roligt!

Kikärtsspad:

(Varning för många rim på orden "vatten" och "natten") Köp torkade kikärtor. Blötlägg dem övernatten. Koka dem i nytt vatten i 45-60 minuter. Låt kikärtorna svalna i vattnet och lägg kastrullen in i kylskåpet övernatten. Häll alltså inte ut vattnet! Nästa dag har det blivit sådär slemmigt och geleaktigt och är då klart att användas som kikärtsspad. Är det inte tillräckligt slemmigt får det stå ett tag till.

Vegansk majonnäs:

3 msk kikärtsspad mixas med 1 tsk dijonsenap, salt och peppar. Därefter lägger du i ½ tsk vitvinsvinäger. Häll sedan olja i en tunn stråle ner i blandningen medan du mixar. Elvisp är bra! Vill du kan du pressa i en vitlöksklyfta (det gjorde jag och ingen ånger här, nej!). Mixa det fluffigt och låt oljan vara något mellan ½ dl-2 dl. Smaka och krydda om behov finns.

Vegansk tonfisk:

Kikärtorna du kokade för att få kikärtsspad är perfekta för det här. Ta så mycket kikärtor du vill ha (en näve räcker väl för en portion) och mosa med en potatismosare (ni vet, den där man använder då man gör potatismos). Det behöver inte bli perfekt men ändå någorlunda mosigt. Addera sedan valfri mängd hackad purjo, vegansk majonnäs, salt, peppar och citronsaft och blanda allt. Smaka av! Det är en ganska påminnande smak som tonfisk har men helt köttfritt. Jag åt det med mitt hembakade bröd, vars recept ni hittar här (jag använder dock inte socker som receptet säger).

Smaklig måltid!

Publicerad 16.10.2016 kl. 10:00

Saker jag lärt mig som samhällspedagogstuderande + lite allmänt vett

Öppna dina ögon för skillnader i samhället. Se världen ur någon annans perspektiv.

Köp mer lokalt och ekologiskt producerat.

Utgå inte ifrån att en person är intresserad av motsatt kön bara för att det är det som syns mest i samhället.

Behandla inte småbarn av olika kön olika - flickor är inte nödvändigtvis intresserade av lekar om att sköta barn medan pojkar inte nödvändigtvis vill leka superhjältar. Låt dem själva bestämma vad de är.

Stöd etiska företag.

Ha nolltolerans då någon uttalar sig rasistiskt.

Om någon är elak mot dig får du säga emot även om den andra skulle bli sårad av det.

Släng inte skräp på marken.

Skriv inte hatiska kommentarer på nätet bara för att du är småirriterad, du sårar fler än du läxar upp (finns naturligtvis extremfall och vill man kommentera Trump negativt får man gärna göra det men you get the point).

Var inte alltid kritiskt inställd på andras idéer.

Låt människor vara som de är - deras kläder och frisyrer och intressen definierar inte dem.

Du behöver inte vara alla till lags. Blir du arg eller besviken får du ge feedback.

Se människan framför fasaden och ryktena.

Lär dig tala om ett gemensamt vi i stället för vi och de, då du t.ex. diskuterar människor som skiljer sig från dig själv.

Det är inte okej att uttala sig kränkande om kvinnor.

Kommentera inte hur andra sköter sitt föräldraskap.

Avbryt inte människor då de talar och överrösta den som avbryter dig.

VAR SNÄLL.

Kom ihåg att det finns en värld utanför Finland där människor kan kämpa med helt andra problem i livet.

Tala lugnt och tydligt, planera och kontrollera planen ordentligt innan du gör något.

Säg nej till sådant du inte har lust med - i vardagen och på arbetsplatsen. Både i jobb- och privatfrågor.

Om du endast ger negativ feedback och inte tipsar om vad personen kan göra bättre, då är du dålig på att ge feedback.

Man behöver inte vara så petig i allt man gör men det är samtidigt ändå viktigt att inte uttala sig politiskt inkorrekt.

Det är viktigt att tänka på ekologisk hållbarhet t.o.m. i projekt man gör i skolan.

Om en vit person skämtar om mörkhyade och menar att det inte är rasistiskt (trots att skämtet utgår från den andres hudfärg) - då är det rasistiskt.

Men framförallt: dina "brister" gör dig till människa.

Publicerad 15.10.2016 kl. 17:00

En resa i rullstol

Jag har haft otroligt mycket jobb den här veckan. Som pricken på i:et har jag sovit väldigt lite och lider av otroligt mycket sömnbrist. Är trött i princip konstant. Orsaken är att jag och min klass deltog i Novias utmaningsvcka där man under en vecka skall göra ett projekt - man börjar på måndag och slutar på torsdag och presenterar på fredag. Vi delades in i tre grupper och min grupp valde att göra en mediakampanj i form av en film, för att uppmärkssamma skillnader i samhället. Att göra en film på några dagar och att dessutom kunna tajma hela gruppens tidtabell så att man faktiskt hinner med allt är en konst. Men ja, vi klarade det som tur och vann hela grejen! Här ovan ser ni filmen vi skapade, hoppas ni gillar.

Publicerad 15.10.2016 kl. 08:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag lägger mycket fokus på zero waste-livsstilen som blivit en stor del av min vardag, samtidigt som jag försöker varva med allt möligt annat som humor, recept, inredning, second hand m.m. Hoppas du trivs!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

Rösta på mig - Julia Degerth - som "Årets inspiratör" inför Galan 2016 om du tycker att jag är värd det! Du kommer till röstningen här.

Kontakt: groniabo@gmail.com

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer