Följ min nya blogg på Bloglovin' och Feedly!

Jag tittar snabbt in här på gamla bloggen, eftersom det visat sig att många läst den via Bloglovin' och Feedly. Ville bara säga att det borde vara möjligt att läsa nya bloggen via de här sidorna nu också, så

 

FÖLJ MIN NYA BLOGG PÅ BLOGLOVIN' HÄR (KLICK)

FÖLJ MIN NYA BLOGG PÅ FEEDLY HÄR (KLICK)


FOLLOW MY NEW BLOG ON BLOGLOVIN' HERE (CLICK)

FOLLOW MY NEW BLOG ON FEEDLY HERE (CLICK)

20.07.2017 kl. 15:42

GRONIABO.FI + TACK RATATA

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL MIN NYA BLOGG GRONIABO.FI:

Bästa bästa läsare och bästa bästa Ratata. Jag har bloggat på den här bloggen i två år på söndag och hunnit med så mycket. Det är lätt att få synlighet på en liten portal som Ratata, och det har hjälpt mig massor. Jag har fått äran att vara med i diverse tidnings- och radiointervjuer och till och med besöka programmet Efter Nio, bara för att jag bloggat här på Ratata om Zero Waste. Helt otroligt.

Nya vänner har jag också fått och en praktikperiod har jag hunnit göra på portalen. Så mycket. Ratata är fint <3. Det var förra sommaren jag bestämde att jag skulle göra bloggen till något större, och i vintras som jag bestämde mig för att småningom flytta över bloggen till egen domän. Det här hänt nu. Idag blev min alldeles egen hemsida/blogg klar och jag är så otroligt tacksam över det. Jag har jobbat på den länge och lagt pengar ner på hela faderullan, så det kommer att bli bra det här! Jag förstår ju att det för trogna läsare blir svårt att inte hamna in på den här bloggen i början innan man kommer ihåg att adressen ändrats litegrann, men månne ni inte snabbt lär er :) Den nya adressen är www.groniabo.fi.

Jag vill speciellt tacka Nanó för allt hon gjort för Ratata och mig när jag behövt hjälp. Tusen tusen tack, och fortsätt köra på det coola Ratata-racet så ses vi helt enkelt i bloggvimlet!

 

Med bästa hälsning
Julia Degerth

14.07.2017 kl. 10:58

Sommar alltså

Hej bloggen!! Ett tag sedan, känns det som. De senaste inläggen har varit tidsinställda för jag har haft så mycket program utanför Åbo.

Hela veckoslutet var jag på stugan eftersom att jag inte lyckades få en Ruisrockbiljett till normalpris (nevör evör att jag skulle betala dubbla priset till en olaglig återförsäljare, na-aa) och när jag kom hem därifrån åkte jag upp till Jeppis för att besöka Kaffia, som vår vän Kajsa äger. Idag har jag haft en riktig fixardag som började med morgonyoga (rekommenderar), flytt av saker till nya lägenheten, hämtning av en trangia inför min vandring i Norge, hämtning av byxor som varit på reparation och så vidare. Är riktigt mos i kroppen nu, men skall ännu träna med pojkvän och därefter äta hemgjord pizza hos Stina! Kul att vara aktiv.

Och på tal om aktiv: jag jobbar på nya bloggen fortfarande och hoppas jag kan introducera den till er nästa vecka! Är ni taggade? Jag är!!!!!


Hi blog! Feels like a while ago, because all of my latest posts have been scheduled. I haven't sat by the computer almost at all for the past week.

The whole weekend I was at my summer place because I wasn't able to get a Ruisrock festival ticket when they were sold to a normal price and on Monday morning I went to Pietarsaari and got back late yesterday. Today has also been an active day. I have done morning yoga (nice), moved some of my stuff to my new apartment, borrowed some stuff for my Norway trip, picked up my pants that have been fixed and so on. I'm kinda tired but I will still do a work out with my boyfriend and go eat some homemade pizza with Stina tonight, so yeah. A lot to do - but I like it! 

I am still working on my new blog and I hope I can publish it next week. Are you excited about that? I am!!!

12.07.2017 kl. 17:57

Färga tygskor naturligt

Jag hade ett par gamla vita sneakers som sår riktigt förjävliga ut (vet inte om det kommer fram på bilden men tro mig). De såg ut sådär som man inte vill att vita skor skall se ut och blev inte rent i tvätten heller. Jag bestämde mig därför för att göra slut på resten av mina föråldrade påsar svart te (från typ 2013 + jag hatar svart te) och kokade därför upp en kastrull vatten, stängde av plattan och lät alla tepåsarna bada där i kanske 5-10 minuter. Sedan tog jag bort dem, kramade ur dem och doppade mina tygskor och lät dem torka ordentligt på balkongen. Se! Nu känns de lite coola igen.


I had a pair of old white sneakers that weren't really white anymore. I don't know if you can see it in the pictures, but they looked really bad. I decided to dye them with my last bags of black tea (the tea got old 2013 and I hate black tea so it didn't matter to me). I just boled some water, turned it off and put the tea bags in the water. I let it sit for 5-10 minutes before I removed the tea bags and dipped my shoes there instead nad let them dry at the balcony overnight. Look! Now they are at least a bit cool again.

10.07.2017 kl. 07:00

Nytt men begagnat

Mina senaste second hand-fynd. En klänning i skjortstil och bästa möjliga färgen och ett durkslag i metall, äntligen!! Har haft obehag varje gång jag använt min tusen år gamla i plast då den kommit i kontakt med heta grönsaker m.m. Nu kan jag äntligen göra mig av med den och gå mot ett mer plastfritt kök. Skall återvinna den om ni undrar:) Vilka är era bästa fynd på loppis?


My latest second hand stuff. A dress that kind of is a shirt stylewise and a metallic colander, finally! I don't like when plastic gets hot and that has been the case with my old colander when boiling veggies and so on. No I can get rid of it and have a more plastic free kitchen. I promise to recycle it:) What are your best second hand bargains?

08.07.2017 kl. 10:00

Ny blogg, radiointervju och annat

Hej på er! Jag blev kontaktad av Ålands radio tidigare idag och nu hittar ni avsnittet med mig och Zero Waste här!

Annat jag gjort idag är att jobba på det som kommer att bli min nya blogg på helt egen domän. Det är mycket jag har fått göra, som ladda ner fonter som är OK för kommersiellt bruk, skapa headers, lära mig om HTML (SVÅRT!!!) och faktiskt då också manuellt flytta alla läsvärda inlägg jag skrivit här på Ratata till nya bloggen. Jag har skrivit över 1000 inlägg och jag flyttade säkert ca varannat. Tänk er. Känns som att ögonen ploppar ur mig snart. Nåmen, är helt supernöjd med nya bloggen och lovar att göra den klar snart! Kramar!


Hi there! I was contacted by Ålands radio earlier today, and you can listen to the interview in Swedish here.

I have also been working on my new blog that I will publish soon. I have downloaded fonts made for commerical use, created headers, learned how to use HTML (SO HARD) and actually manually moved about half of my 1000 blog posts from Ratata to the new blog. Crazy. Feels like my eyes can't take it anymore. However, I am very happy about the new blog, and soon I'll be ready to show it!

06.07.2017 kl. 16:56

Somrig potatissallad

En supergod och enkel måltid perfekt för sommaren. Kokt potatis med dill, körsbärstomater, morot, broccoli, rödlök, sallad och färska basilikablad. Blanda allt och krydda med salt och peppar. Njut!

PST: Jag tycker inte egentligen om tomat, hehe. Men för någon som älskar tomat är den här helt perfekt ;)


A super delicious and simple meal perfect for summer. Potatoes with dill, cherry tomatoes, carrots, broccoli, red onion, lettuce and fresh basil leaves. Mix everything and add salt and pepper. Enjoy!

PST: I don't actually like tomatoes, but for someone who does this is a great meal ;)

06.07.2017 kl. 07:00

Roliga frågor-listan

Tjenagoddagkväll. Hur är det med er? Jag tycker absolut ni skall följa mig på Instagram @groniabo för att få lite mer vardagsstunder att se på! Klicka här för att komma till min Instagram. Hur som, idag svarar jag på roliga frågor:

Första sex frågorna är härifrån och följande tre härifrån.

 

Vilka är dina bästa och sämsta köp någonsin?

Sämsta köpet måste nog vara en Ab Swing (googla) jag blev tvingad att köpa från Ostos-TV tillsammans med mina systrar när jag var ett litet barn!!! Tänk på det. Bästa köpet är kanske min läderväska från Topshop. Tycka vad man vill om läder, men så är det.

Vilka citat säger folk som bara är bullshit?

Live life to the fullest, eller något sådant. Eller typ något om att leva här och nu. I don't buy that.

Vilket är det dummaste sättet på vilket du skadat dig?

Det var en period som jag ofta stötte munnen under min handbollskarriär. Det hände ofta. Men så en gång hade jag en sådan där äcklig underjordisk finne (de där riktigt sjuka) strax ovanför läppen och råkade få en smäll på den under en match. Jag trodde jag skulle gå sönder av smärta. Finn-slag. Alla bara trodde det var det där samma gamla gnället om min mun, men nej.

Vad är det dummaste du blivit lurad att göra?

Kanske då jag var liten och vi åkte runt i en amerikansk öppen bil i området kring sommarstugan och man sade till oss barn att vi skulle skrika "God bless America" och visa mittfingret till våra släktingar när vi åkte förbi. Jag var den enda som inte visste att det var ett skämt och därmed också den enda som skrek det plus visade fingret. Detta var alltså släktingar jag inte någonsin haft desto mer kontakt med.

Vilken är din onödigaste talang?

Göra peacemärket med tårna!

Vilken plats har luktat värst av de du besökt?

Haha. Det måste nog ha varit för några år sedan när jag satt i en bil som konstant luktade ost-prutt. Hahahaha.

Vad är något som är väldigt populärt nu men pinsamt om fem år?

Jag skulle nog säga alla de här rumpbilderna på Instagram. Är rädd att någon anser att jag inte är feminist för att jag säger det, men är inte kvinnor bra fastän de inte är halvnakna? Liksom jag tycker det börjar bli lite slitet att visa allt och i stringtrosor osv. Eller bara det där förbannade putandet. Det kommer att vara pinsamt om fem år.

Hur skulle världen se ut om den var full av människor som är kopior av dig?

Ja, miljövänlig väl. Men också envis, ingen skulle någonsin ha rätt för alla har rätt, glassproducerande i överflöd, blommiga balkonger, alla skulle vara i tid alltid.. Sånt.

Vad är det konstigaste en gäst gjort hemma hos dig?

Folk har ju nog pissat på väggarna istället för i toan, men jag tror ändå att det som hände när min kompis var på besök är det konstigaste. Varje gång hen besökte oss och vår kanin, mumlade hen till kaninen "stackars dig som bor med den här hemska familjen" och trodde att jag inte hörde. Varje gång!!!


The first six questions are from here and the following from here.

 

What is the best and worst purchases you’ve ever made?

The worst must be an Ab Swing (google it) that my sisters made me buy from TV shop when I was a very small child. The best is probably my leather bag, even though people might have opinions about leather.

What quote or saying do people spout but is complete BS?

Anything about living life to the fullest or being present. I don't buy that, I don't think people really do that.

What is the dumbest way you’ve been injured?

At one point, while playing handball, I hurt my mouth a lot during the games. One day I had this awful pimple right above my mouth, a really really bad one, and someone accidentally hit it. I thought I would pass out, because it hurt so much. Everyone else just thought it was me complaining about my mouth again.

What ridiculous thing has someone tricked you into doing or believing?

It must have been when I was a small child and we were driving around in an American car, one without a roof. We were driving near my summer place and my older cousins told us kids that we should all shout "God bless America" and give the finger to our other relatives when driving past their house. I was the only one who didn't know it was a joke, so I guess you know what I did. And these were relatives I didn't even know that well.

What’s the most useless talent you have?

Making the peace sign with my toes.

Where is the worst smelling place you’ve been?

Haha. It must have been a car a few years ago. It smelled like a cheese fart all the time. Hahahaha.

What is something that is really popular now, but in 5 years everyone will look back on and be embarrassed by?

I am pretty sure it will be the ass pictures on Instagram. I am a feminist so don't get me wrong, but I don't understand why people have the need to show their butt in strings in pictures

What would the world be like if it was filled with male and female copies of you?

Well, eco friendly. But also stubborn, no one would ever be right because everyone thinks they are right, ice cream everywhere, flowers on the balcony, everyone would be on time always.

What’s the weirdest thing a guest has done at your house?

Well people have peed on our bathroom walls, but I still think the weirdest was when I was little and had a bunny. Everytime my friend would come over, my friend would whisper to my bunny "Poor you who has to live with these awful people" and my friend thought that I couldn't here it, but I did. Every time!

05.07.2017 kl. 19:32

Zero Waste räddar planeten: 6 orsaker!

Zero Waste är en underbar livsstil både för personen som lever enligt den men också för planeten. Jag har listat några orsaker varför Zero Waste räddar planeten.

1. Man stöder inte plastproduktion

Det här har många konsekvenser, bl.a. att plast inte produceras och t.ex. bildar mikroplaster i produktionen. Mikroplaster är minimala plaster som man knappt ens ser, och som lätt hamnar ut i havet och ner i en fisks mage. Då fiskar äter plast känner de sig mätta och kan dö av näringsbrist eftersom de inte ätit riktig mat. Om fiskarna dör blir många människor utan mat vilket naturligtvis har helt egna konsekvenser. (obs! jag vet att jag läst detta om fiskars mättnadskänsla någonstans, men minns inte var. Beklagar avsaknaden av källan)

2. Utsläppen minskar

Om du aldrig slänger något behöver inga sopor heller hanteras. Sopbilarna åker mer sällan, påsar som blir soppåsar behöver inte produceras och transporteras till butiker osv. Samma sak gäller olika engångsprylar som take away-muggar, engångsmatlådor och yoghurtar i portionsförpackningar med plastsked till. Ju mindre saker på den här jorden, desto bättre!

3. Second hand påverkar inte miljön

Jag älskar second hand och det bl.a. för att det är  Zero Waste. Second hand är ju återanvändning av material och därför också i princip avfallsfritt. Nya kläder anländer dessutom i plastförpackningar till butikerna, vilket ju inte sker på loppis. Second hand, till skillnad från nya saker, stöder inte giftiga kemikalier vi produktionen av kläder, långa transporter världen över och t.ex. textilavfall.

4. Mängden gifter minskar

Av många olika själv minskar mängden gifter i hushållet då man lever Zero Waste. Det här betyder också att mängden gifter på soptipparna minskar. Några orsaker är att man köper mer naturliga material (plast är ju t.ex. giftigt till en del) och t.ex. väljer att göra olika produkter själv för att de annars endast finns i plastförpackning. Hudprodukter och schampo går t.ex. att göra hemma! När man väl är i den situationen att man börjar skapa något själv är det nästan lite obehagligt att ens tänka tanken att blanda i något ohälsosamt.. och då blir det naturligt miljövänligt!

5. Man stöder mångfald

Lever man inte Zero Waste kan man handla allting på ett och samma ställe. När man däremot vill undvika förpackningar och framförallt plast, får man leta upp mer intressanta butiker. Helt automatiskt börjar man stöda mer lokalt och mer personliga företag. De stora kedjorna är säkert jättebra på många sätt, men de är sällan så värst miljövänliga eller snälla på samma sätt som småföretag. Man stöder helt enkelt en mångfald i både företags- och produktväg då man inte köper allt på ett och samma ställe. Att stöda mångfald är att bekämpa monokultur, som rentav kan vara ödesdigert för vår planet. Läs mer här.

6. Man höjer en röst

Varje gång som Zero Waste blir mer känt, blir också företagen mer medvetna om vad konsumenterna vill ha. En dag kanske ett företag byter till naturliga take away-lådor som går att kompostera utan att lämna gifter efter sig, bara för att du sade att du inte vill använda deras plastlådor! Tänk på det.


Zero Waste is an amazing lifestyle both for the person living that way and for the planet. I have listed six ways Zero Waste saves the planet.

1. You don't support plastic production

This has many consequences, for example that plastic doesn't have to be produced (less carbon dioxide emissions) and that there will be less microplastics in the world. Microplastics are small pieces of plastic that you almost can not see, and that easily can end up in the ocean. It is quite common that fish eat them. When a fish eats plastic, it makes their stomach feel full and therefore they don't "need" real food. Eventually they die because of not eating properly, and if the fish die many people won't get food.

2. Less emissions

If you never throw anything away, no waste needs to be dealt with. The cars that pick up the trash won't need to drive as often, plastic bags that become trash bags wont be produced and shipped to stores for you to buy and so on. The same thing goes with any single use thing - they don't need to be produced!

3. Second hand doesn't affect the environment

Buying second hand is very Zero Waste. It is reusing old materials instead of buying new ones. You don't support the use of chemicals in the production of clothes or the long transports around the world, before the product ends up in the store.

4. Less toxins

When you can not buy plastic packaging, you already then cause less toxins in the world, because plastic contains them. But also when you start making your own products, you often use more natural and environmentally friendly ingredients. This is better for you and the planet.

5. You support biodiversity

If you don't live Zero Waste, you can buy all the things you need in one place. When you however want to try being Zero Waste, you might have to go to several different places to get what you want. This is good though, because you support many different brands and also local produce. You support biodiversity, which is very important. Monoculture is bad for our planet, and that is what happens when we buy everything from the same places. Read more here.

6. Everything you buy is a vote for the future

Everytime Zero Waste becomes more famous, the more interested people become. Tell the people at the restaurant that you don't want to use their plastic containers for the food, and maybe one day they will choose a material that is made of natural ingredients and is compostable. Everything you buy is a vote for the future. Think about that.

05.07.2017 kl. 07:00

Skärgård

Hejsan! Min semester har alltså börjat och jag inledde den med att åka ut till skärgården med pojkvän och hans föräldrar. Så skönt, har bara varit några timmar ute på vår stuga i år när vi lämnade båten i hamnen. Ett besök i naturen var alltså på sin plats. Vi spelade ett roligt spel som heter När då då?, grillade, badade bastu och sov i deras nya båt. När vi kom hem fick jag någon magbobba och har mått lite sämre, men det börjar ta sig! Bestämde mig också för att köpa Photoshop- och Lightroompaketet, så här får ni se mina första bilder redigerade där. Har ju massor att lära mig ännu, men sakta men säkert blir jag nog bättre. Är superroligt att leka med färger där! Helt otroligt att en dator kan veta var på bilden det finns någon viss färg. Smart. Hoppas ni har en skön tisdag, vi hörs!


Hi! My vacation started last week, and we left to my boyfriend's summer place immediately. So relaxing, I have only had the time to go to my own summer place for a few hours this year. So a visit in the archipelago was needed. We played a fun game called När då då?, ate BBQ food, went to the sauna and slept in their new boat. When we got home I guess I got some kind of food poisoning so I have been feeling a bit weak but I am feeling better already! I also decided to buy Photoshop with Lightroom, so here you can see my first photos edited there. I am still learning, but it is so much fun. I hope you have a good Tuesday, see you!

04.07.2017 kl. 07:00

HAIR TALK 5.0 // Heat protection

I sista delen av mina fem HAIR TALKS kommer vi att diskutera värmeskydd i håret. Har ni önskemål på fler liknande bloggserier? Berätta!

Hur som helst, det är otroligt viktigt att skydda håret då man skall använda något hett som en locktång. Och lyckligtvis är det väldigt enkelt också! Jag tog lite sheasmör (som jag köpt i glasburk för att undvika plast) och lade i topparna och kammade ut det innan jag började. Vill man lägga i mer än bara topparna beroende på frisyren, då skall man göra det! Sheasmör är 100 % naturligt. Happy locking!

Pst! Efter att ha lockat håret använde jag min fantastiska hemgjorda hårspray som jag skrivit om här!


In this last part of my HAIR TALKS, we will discuss heat protection. Do you ike these blog series? I can make another one if you tell me what you want to read about!

Anyway, it is very important to protect your hair if you are going to style it with a hot curler. And luckily, it is very easy too! Shea butter works as a heat protector and is a 100 % natural. I bought it in a glass jar to avoid plastics. Put it in your ends and brush your hair before you start. If you want, you can put the shea butter higher than in your ends - depends on the hairdo! Happy curling!

PST! After curling my hair, I used my amazing homemade hairspray that I wrote about here!

03.07.2017 kl. 07:00

Pannrummet

Hej! Idag börjar min semester, är ledig hela juli. Ganska idealt ändå... Igår klättrade jag ner i ett gammalt pannrum för att ta lite bilder, efter att ha lockat mitt eget hår i trehundra år (ca). Idag däremot skall jag på 50-årskalas och sedan antingen till stugan eller hem, beror väl lite på den här brutala blåsten. Höststormen, du är tidig i år.

Vad skall ni hitta på det här veckoslutet? Förresten! Nu har jag mycket tid att verkligen lägga ihop bra inlägg och fota bra material, så berätta gärna vad ni vill läsa om. Det behöver ju inte alltid heller vara Zero Waste-relaterat:) Kanske ni är nyfikna på något annat? Vi hörs!


Hi! Today my vacation started and I will be free until August! Nice. Yesterday I went to a basement (pictures) to take some photos, after curling my hair for about 300 years. Today I have a birthday party to go to and then I will either go home or to my boyfriend's summer place, depends on the wind. The autumn storm is early this year.

What are you up to this weekend? Btw! If there is anything you want to read about, just tell me! I will have more time for good photos and texts, as I am not working. It doesn't have to be about Zero Waste, it can be anything. See you!

01.07.2017 kl. 09:19

Skuggor och uppätna jeans

Hej på er läsare! I skrivande stund sitter jag invirad i en handduk med håret i knut och fnissar åt drömmen jag drömde natten innan inatt. Jag drömde att mina jeans gick sönder och att jag helt enkelt bara åt upp dem för att vara Zero Waste och det smakade så illa. Telefonen ringde hur som helst precis då munnen var full av jeans, så jag vaknade och slapp fortsätta se mardrömmar. Typiskt ändå att man bestämmer sig för att leva skräpfritt och börjar drömma sådant där.

Anyways, bilderna ovan tyckte jag var så fina. Jag satt på en soffa i lägenheten dit jag flyttar i höst och märkte att solen skapade den finaste skuggan på väggen. Känns som något molnigt drömlandskap. Nåväl, nog om det - nu tänkte jag gå på Medeltida marknaden i Åbo! Vi ses!


Hi everybody! As I'm writing, I am sitting here in a towel after taking a shower, laughing t a dream I had two nights ago. In the dream I had to eat my jeans when they were broken - to be Zero Waste. Luckily I got a phone call when my mouth was full of jeans, so I woke up from that nightmare. Jeans weren't good at all. Very typical that you start seeing dreams like these when living Zero Waste.

Anyways, these pictures are so pretty! I was sitting on a couch in the apartment that I am moving into after summer, and then I saw these shadows on the wall. Like a cloudy dreamy landscape. But enough about that - I am thinking of going to the Medieval market in Turku now! See ya!

29.06.2017 kl. 15:45

Enkla Zero Waste-swaps

Schampo/tvål i plastförpackningar  Schampo/tvål i flaskor man får fylla på
Schampoo/soap in plastic bottles  schampoo/soap in refillable bottles

Plastrakhyvel  rakhyvel i 100 % metall och med utbytbara rakblad
Plastic shaver  safety razor made of 100 % metal and with removable blades

Plasttandborste  komposterbar bambutandborste
Plastic toothbrush  compostable bamboo toothbrush

Aluminiumfylld antiperspirant deodorant i plastbehållare hemgjord deodorant utan aluminium
Aluminium filled deodorant in plastic bottle  homemade deodorant without aluminium

Diverse kemikaliefyllda sprayer  hemgjord hårspray, saltvattenspray osv
Chemical filled sprays  homemade hairspray, salt water spray etc

Tubtandkräm  hemgjord tandkräm av 2 delar kokosolja och 1 del matsoda
Normal toothpaste  homemade toothpaste consisting on 2 parts coconut oil and 1 part baking soda

Plastdiskborste  komposterbar diskborste i trä med utbytbar borstdel
Plastic dishbrush  compostable dishbrush with a removable brush

Disktrasor  återanvändbara trasor i tyg
Clothes  reusable clothes in fabric

Engångsbindor  Lunette-kopp
Pads  Lunette-cup

Plastförpackat flytande tvättmedel för kläder  tvättnötter
Laundry detergent in plastic bottle  soap nuts

Aluminium- och plastfolie  komposterbar bee's wrap
Aluminium and plastic foil  compostable bee's wrap

Plasttoaborste  komposterbar toaborste
Plastic toilet brush  compostable toilet brush

Plastpåsar  tygpåsar
Plastic bags  tote bags

Plastredskap i köket  redskap i trä och metall
Plastic kitchen utensils  kitchen utensils in metal or wood

Salva i plastförpackning  hemgjord salva
Lotion in plastic bottle  homemade lotion

Plastlådor för take away-mat och annan förvaring  en glasburk eller metallåda
Plastic boxes for take away or storing  a glass jar or a metallic box

Köpt bröd i plastförpackning  hemgjort bröd
Bread in plastic bag  homemade bread

Vanligt diskmedel  hemgjort eller veganskt sådant i förpackning av återvunnet plast
Normal washing liquid for dishes  homemade or vegan washing liquid in a bottle from rrcycled plastic

Pappersmugg och plastglas  glasburk med skruvlock
Papercup and plastic cups  glass jar with a lid or a normal cup

28.06.2017 kl. 07:00

Midsommarmaten

Min midsommarmat bestod av frukt och grönt i lösvikt, grädde som jag vispade till smör för hembakat bröd och potatis, yoghurt till morgonmål och kött i egna lådor att grilla. Det var enkelt att lyckas med detta!


My Midsummer food was mostly greens and fruits without packaging, cream that I whipped into butter for my homemade bread and potatos, yoghurt for breakfast and meat in my own boxes. Easy!

27.06.2017 kl. 07:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!