9 sätt att leva sunt

Bild från det här inlägget.

Hejdäär! Ligger på sängen och skriver till er innan jag skall iväg till caféet för att renovera. Älskar byggjobb, mycket roligare än helt vanlig inredning. Vi har byggt hyllor, oljat träytor och varit kreativa med papi. Känns bra. Det kommer att bli fint!

Nåja, i alla fall! Idag tänkte jag tipsa om sätt att vara hälsosam samtidigt som det inte har en negativ miljöpåverkan. Härligt. Jag älskar att blogga om det här, det får mig att må så bra.

1. Ät mindre kött och mer grönt, helst ekologiskt. Kött har visserligen vissa hälsofördelar men också många negativa sidor. Att äta grönt innebär att man får i sig viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter samtidigt som det påverkar vår hud och våra inre organ positivt. Det bästa är att du kan äta mycket grönt utan att det egentligen skulle vara dåligt för dig (och jaja, såklart finns det gränser). Ät gärna till stor del ickeprocesserad mat, dvs låt vissa grönsaker vara råa då du äter dem. Då innehåller de som mest näring!

2. Träna utomhus. Du kan gör det under alla årstider, det enda som skiljer sig är vad du kan göra. Nu under sommaren är det såklart lättast att röra på sig då man kan springa, simma, klättra i berg, vandra längs spångar, ro, yoga utomhus osv, men också under vintern finns det massor att göra - skida, springa, promenera, skrinna osv. Det viktigaste ur en ekosynvinkel är hur som helst att inte vända på årtiderna - inte snösporter under sommaren och sommarsporter under vintern. Det är just så som allting bara blir ett enda virrvarr av koldioxidutsläpp.

3. Var mer utomhus överlag. Att vara utomhus ger själen ro vilket naturligtvis lindrar stress (som bl.a. kan orsaka hudlossning, bukfett, sjukdomar och andra fysiska besvär m.m.), sänker blodtrycket, gör en mindre ilsken samtidigt som man löper mindre risk för att få depression jämfört med personer som inte är utomhus tillräckligt ofta. Visst är det intressant? Ofta undviker vi naturen, speciellt under vintern, vilket rentav kan vara ohälsosamt för oss!

4. Lev zero waste. Ah, vad jag älskar det här konceptet. Jag brinner verkligen för att sprida ordet om zero waste och tänker naturligtvis även göra det i det här inlägget. Då du lever zero waste är det faktiskt mycket svårare att äta en massa som är dåligt för din kropp. Visst, du kan börja baka själv och undvika plastfällan samtidigt som du slänger i dig socker, men tröskeln att gå den vägen är mycket högre än att bara ta något ohälsosamt hem från butiken. Hälsa och zero waste handlar dock inte endast om mat, utan också alla produkter man använder. Att göra sitt eget schampo, tvål, tandkräm, deodorant osv, är mycket hälsosammare för dig då du kan välja bort de gifter som "vanliga" produkter innehåller. En aluminiumfri hemgjord deodorant är mycket bättre för dig än en vanlig från butiken. Aluminiumet kan orsaka bröstcancer.

5. Stäng av elektronik för en stund. Sitt inte varje kväll eller ens varje dag vid TV:n och slötitta. Enligt Coach Amy tittar finländare 3 timmar per dag på TV, vilket på 80 år blir 10 år, helt sjukt! Stäng också av telefoner, datorer, plattor och så vidare och bara njut. Var en stund i nuet, för en gångs skull. Att inte stirra på en skärm jämt kommer att förbättra din förmåga att sova, minska risken för depressioner, öka dina prestationer i skolan.. ja, ni fattar. Vi tänker knappt ens på alla skärmar vi stirrar på längre, för de är ju som en del av vår kropp nuförtiden. Samtidigt som det är hälsosamt för oss att stänga av ibland är det naturligtvis också väldigt miljövänligt att inte bränna el som om det vore gratis.

6. Gå 10 000 steg per dag. Den här regeln har ju alla hört, att det skulle vara bra för hälsan. Och det är det helt säkert! Dessutom kan du göra denna långa sträcka till nyttomotion och t.ex. gå till butiken när du ändå är på språng, så slipper du bilen och allt det där.

7. Investera i en ordentlig vattenflaska. Jag funderar på en aluminiumflaska från Klean Kanteen som håller i åratal och inte släpper ut några gifter som t.ex. plastflaskor. Det här är hälsosamt och ekologiskt - med en ordentlig vattenflaska som du fyller varje morgon, har du vatten för hela dagen samtidigt som du inte behöver köpa flaskvatten som är dåligt för miljön och framförallt dyrt för dig.

8. Försök göra saker som får dig att skratta. Och knäppt nog sägs det att även ett fejk-skratt har samma effekt. Det är nämligen så att skratt bl.a. balanserar ditt blodtryck, kan förhindra sjukdomar, hjälper dig att hantera jobbiga situationer, gör dig mer avslappnad och mycket mycket mer. Det gör dig på gott humör dessutom. Så himla eko eftersom skratt i bästa fall kan vara den enda medicinen du behöver. Genom att leva ett lyckligt balanserat liv kommer du inte att behöva besöka läkaren så ofta.

9. Håll städat hemma. Då kan du i lugn och ro komma hem från skola/arbete/hobby och inte behöva tänka på allt som måste göras. Du slipper stressen och kan fokusera på annat. Du kan slappna av och njuta av lugnet. Dessutom blir inte kläder dammiga och måste tvättas lika ofta om de är någon annanstans än på golvet - och på så vis sparar du bl.a. vatten då du inte tvättar och kläderna håller sig fina längre. Winwin!

Har du fler tips? Innan jag drar iväg till caféet skall jag ut på en promenad för att njuta av att vara utomhus och inte behöva svettas i en uppvärmd sporthall eller på ett dammigt gym. Tjohej!

Publicerad idag kl. 08:24

Något som rasister säger

Det här är något jag tänkt på på sistone. Jag är naturligtvis emot rasism och blir helt tokig på hur mycket ren skit folk skriver på bl.a. Facebook gällande invandring. Och skrämmande nog känner man tydligen en hel stor hög rasister. Människor som tror att den vita huden och kristendomen är nyckeln till att vara en bra människa. Jag må vara vit, men jag är inte kristen. Jag är ateist. Hemska jag.

Nåväl, det var nu inte fokus på religion i det här inlägget, utan snarare alla idiot-argument som förekommer när någon försöker förklara varför en invandrare inte är välkommen i Finland. Det här är ungefär summeringen av alla argument:

Person ser någon som ser ut som en invandrare arbeta: "Hen tar alla våra jobb!".

Person ser någon som ser ut som en invandrare vara arbetslös: "Hen kommer bara hit och lever på socialen!".

Okej, men om hen tar alla våra jobb, varför gnäller du då när hen är arbetslös? Jo, för att du är rasist, javisst, och saknar allt som heter vett i skallen.

Publicerad igår kl. 20:29

Så gör du jordnötssmör

Igår gjorde jag jordnötssmör första gången på en lång tid. Jag har alltid älskat det men alltid också överkonsumerat det då det funnits hemma. Förut köpte jag Urtekrams ekologiska för kanske 15 € per kilo. När jag sedan insåg att det faktiskt går att göra det själv utan att addera olja m.m., lyckades jag ta ner kilopriset rejält. Jag köper mina ekologiska jordnötter i lösvikt från Punnitse ja säästä och är väldigt glad för det.

Så hur gör man eget jordnötssmör? För det första behöver du en riktig hushållsmaskin. Du kommer absolut ingen vart med en smoothieblender eller dylik apparat. Det är med erfarenhet jag säger det - en hushållsmaskin skall det vara!

1. Rosta dina skalade eller icke-skalade jordnötter i 175 grader, ca 10 minuter. Vill du kan du röra om nu och då.

2. Låt gärna jordnötterna svalna helt innan du börjar - det kommer att bli väldigt hett i din maskin nämligen eftersom den här processen är lite trög (men enkel).

3. Lägg jordnötterna i din hushållsmaskin och börja mixa. I början åker jordnötssmulorna upp på väggarna av din hushållsmaskin, då är det bara stänga av, ta bort locket och skrapa ner och låta köra igen. Det här måste göras många gånger, så ha tålamod!

4. Efter ett tag börjar det klumpa ihop sig och då gör jag the risky business, dvs står med min slickepott och trycker på jordnötsklumpar som åker förbi hålet i hushållsmaskinens lock. Det här för att underlätta blandningen. Det här är risky för att min slickepott en gång gick av och jag var tvungen att slänga allt för att inte äta silikon. Hur som helst går det nog att göra, jag var bara slarvig då det hände. Tryck lätt på den klumpiga "degen" och var försiktig. (nedanstående bild handlar inte om det)

5. I något skede när det börjar bli klumpigt brukar jag stänga av maskinen, tömma allt innehåll i en skål och lägga det tillbaka för att köra maskinen igen. Det här gör jag för att det ofta bildas ett lager under kniven som inte kommer i kontakt med resten av jordnötterna och jag vill ju att allt skall mixas tillsammans!

6. Sakta men säkert börjar det löpa smidigare och du börjar få ett smör. Här är det viktigt att komma ihåg att det är helt upp till dig själv hurdan konsistens du vill att det är. Mixa det lösare än du vill ha eftersom jordnötssmöret vid det här laget är så hett att det ser lösare ut än vad det är när det svalnat.

7. Innan du är klar skall du ännu lägga i lite salt för smakens skull. Testa dig fram hur mycket du vill ha, men var försiktig att det inte blir för salt. Egentligen kan man lämna bort det här steget, beror på vad man skall använda det till. Vill man äta det så där bara är det godare med salt, men skall man baka med det är det inte så stor skillnad.

Publicerad igår kl. 11:30

Papperslådan

Det här är ett enkelt eko- och organiseringstips men guldvärt trots det. Jag har skapat en låda i mitt skrivbord endast för klottpapper. Hit lägger jag saker som trillat in genom postluckan, kuvert och andra papper som har text på en eller bägge sidor, men som ändå kan fungera som t.ex. papper för inköpslistor o.dyl.

Jag älskar att ha ett system för mina saker så att jag alltid vet varifrån jag kan ta något och var jag kan lägga tillbaka det, men det här var ändå en revolutionerande grej. Det har nämligen visat sig att jag verkligen behövt just klottpapper väldigt mycket. När man planerar någonting, behöver testa om en penna fungerar osv osv, då är det faktiskt otroligt praktiskt att ha papper som är "mindre värdefulla" och därmed kan användas lite hur som helst. Mitt mål är att inte slänga papper som ännu kan skrivas på och/eller användas till något annat. Sedan när jag skrivit så mycket på dem att jag inte längre ser det vita pappret under all text,  kan jag lägga det i pappersinsamlingen. Eko! Sedan är det ju väldigt bra sådär ur ett minimalistiskt och organiserat perspektiv att göra såhär, du får bort alla papper som är i vägen men du vet var du har dem. Fiffigt!

Publicerad 26.07.2016 kl. 20:50

Mixat och frisk

Ett gäng mixade bilder och ett stycke frisk Julia. Drog på mig en ordentlig bobba häromdagen men verkar vara frisk nu, vilket är skönt. Har nämligen en miljon saker att göra (1,5 miljoner om man avrundar). Jag skall läsa 3-5 böcker för att kunna skriva klart min praktikrapport, måste köpa jordnötter, skall hinna göra en plansch gällande ett samarbete ni skall få ta del av nästa vecka, måste städa på caféet och så vidare. Blir svettig av bara tanken. Annars också känner jag mig svettig - ni vet sådär som när man varit sjuk och plötsligt skall bli en del av samhället igen. Hur som helst, senare ikväll delar jag med mig av ett praktiskt tips gällande återanvändning organisering i hemmet. Kika in niotiden senast, ha det fint!

Publicerad 26.07.2016 kl. 10:40

Förbered din mage för vintern

Jag har sagt det många gånger men säger det igen: plocka och frys ner allt ätbart du hinner med nu då du ännu hittar det i skogen. Jag har samlat på mig röda vinbär, blåbär, krusbär och rabarber men kommer ännu att plocka ytterligare lite blåbär och vinbär samt kantareller och äppel. Tanken med äpplena är att skala dem och frysa ner dem i bitar utan skal. Skalet skall jag sedan torka och göra te av. Mormor har en massa äppel på sin gård så det är gratis och eko! Tips för er som inte har tillgång till gratis äppelgårdar: många brukar lägga ut korgar med äppel vid vägkanten för att bli av med överflödet - plocka fritt då!

Jag gör det här av många skäl: 1) jag tycker det är viktigt att vi människor förstår att vi kan plocka vår egen mat - allt behöver inte komma från en försäljare, 2) det är helt gratis, 3) det är ekologiskt eftersom det inte skett transporter av produkten eller någon form av besprutning, 4) det finns inte tillräckligt mat för alla i världen och då vi plockar vår egen mat är det faktiskt ur den synvinkeln etiskt, 5) skogen är en skön och hälsosam plats att vistas på.

Det som jag tänkt göra av mina frysta bär är smoothies i alla former. De är hälsosamma energidrycker som är så himla lätta att göra. Jag brukar ha som grund en banan och t.ex. havregurt - sedan fyller jag på med olika bär och annat gott. Smoothies är dessutom ett lätt sätt att få i sig nyttigheter "utan att märka det". Man kan lägga i lite spirulinapulver eller chiafrön eller något annat som kanske inte i sig är särskilt gott, men som verkligen är hälsosamt. Man blir liksom sund utan att veta om det! Härligt. Så önskar jag att det fungerade när jag äter glass också.

Publicerad 25.07.2016 kl. 20:50

38,8 + svettoceanen

Hej där blogg!

Jag ligger hemma i sängen och är sjuk. Igår hade jag nästan 39 grader och idag lite mindre tack vare sömn och värktabletter. Har mått riktigt dåligt och kallsvettats och haft kokhett och en huvudvärk som höll på i nästan ett och ett halvt dygn. Förfärligt.

Jag skall vila hela dagen och försöka äta relativt hälsosamt så att jag kanske i mer än en minut orkar stå utan hjärtklappning och känslan av att huvudet spricker. Jag har märkt att ett bra sätt att må bra när man är sjuk är att kolla på riktigt lätta filmer. Igår kollade jag på The Switch med Jennifer Aniston (ja, eller hon var i filmen, jag kollade inte tillsammans med henne) och den var så enkel och sådär halvrolig att jag tror att jag blev lite friskare.

Nu skall jag hur som helt försöka sova lite innan det blir morgonmål. Gonatt!

Publicerad 25.07.2016 kl. 08:03

Saker som frustrerar mig mest

När jag fläckar ner kläder med mat. Jag får otroligt dålig självkänsla och börjar nästan gråta. Kan ni tänka er? Har alltid varit så klottig och slarvig och får alltid höra om det. Det är väl orsaken till att jag bryter ihop totalt.

När saker som detta händer mig: jag värmde en kopp i mikrougnen och då den var klar tog jag ut den och koppens öra brast. Sådant händer bara mig. Ingen annan människa rör i en kopp så att den går i bitar.

När jag tappar bestick på golvet. Blir så förbannar irriterad.

När någon välgörenhetsorganisation försöker locka med mig i donationer då jag går på stan. Visst vill jag hjälpa till och jag blir gärna donator men jag vill inte sköta det på stan. Jag har seriöst börjat låtsastala i telefon då jag är utomhus, bara för att slippa det där pengasnacket.

När folk inte förstår skillnaden på DE, DEM och DOM. Jag blir tokig. DE = THEY och används när man t.ex. säger "De är utomhus" och exempelvis syftar på någon person. Man säger inte "Dem är utomhus", vilket på engelska skulle betyda "Them are outside". Dvs, det skulle betyda ingenting"Dom" är inte ett ord, utan är slang på "dem". Hejdå.

Publicerad 24.07.2016 kl. 21:00

Skogsbär

Jag plockade en hel del blåbär när jag var på stugan senast och har nu frusit ner största delen för att kunna avnjuta dem på vintern då man saknar typ alla vitaminer som finns. Jag skrev det redan i mitt krusbärs-inlägg och jag säger det igen: att samla på sig mat från skogen är en fantastisk tjänst för miljön. Du stöder inte något oetiskt eller icke-miljövänligt då du hittar din egen mat i naturen. Dessutom är det väldigt terapeutiskt att dra upp en liten kantarell (ännu mer terapeutiskt är det att dra upp en stor kantarell, i och för sig) eller att sätta sig på en stubbe och börja plocka blåbär. Snart mognar dessutom lingon som också lönar sig att plocka. Gratis mat för studenter!

Publicerad 24.07.2016 kl. 12:00

Några slumpmässiga tankar

Jag tycker inte om Pokemon GO. Skulle jag få bestämma skulle spelet heta Pokemon NO. Helt absurt att t.o.m. medelåldersmän kan hittas i gathörnen helt slukade av sina telefoner.

Herbarium är fina. Den här bloggen inspirerade mig till att pressa mina egna växter, resultatet visar jag säkert sedan när allt är klart.

Det ligger otroligt mycket arbete bakom stora bloggares framgång. Jag har försökt blogga aktivt de senaste dagarna och lära mig mer om vettiga tider att publicera osv och dessutom har jag skrivit inlägg för augusti då jag kommer att vara mycket borta hemifrån. Är helt slut.

Lastpallar kan göra mirakel i hemmet. Jag har ett lastpallssoffbord, en lastpallsblomställning på balkongen och en lastpallsvägg vid matbordet. Det är så trevligt ju.

Jag vill ha en massa hipster-monsteraväxter hemma överallt. Jag vill bo i en djungel. I gårdagens blogginlägg om Instagram-konton finns det rekommenderat lite djungelinstagram. Kolla!

Om Donald Trump blir president är det nog slutet på mänskligheten som tar fart.

Publicerad 23.07.2016 kl. 18:00

Den stora guiden till en hållbar livsstil

Jag vet att alla de här tipsen i princip kommer fram under mitt vanliga bloggande, men jag tänkte ändå sammanställa allting i ett och samma inlägg en gång för alla. Hur lever man hållbart och ekologiskt?

Tänk om.

Det här gäller egentligen allting du gör - ditt sätt att konsumera, det du äter, hur du förflyttar dig från en plats till en annan, hur du diskar/bykar/städar... ja, helt enkelt hur du är. Att tänka om handlar om att se alternativen. Kan du åka buss i stället för bil till jobbet i fortsättningen? Kan du köpa fler ekologiska produkter då du handlar mat? Måste du faktiskt använda tvättmedel då du städar hemma? Då man tänker om förändrar man sin attityd. Man blir mer mottaglig för nya idéer som först kan kännas konstiga. Man kanske börjar använda tvättnötter i stället för kemikaliskt tvättmedelspulver och bananerna man tar med sig hem kanske blir utbytta mot ekologiska fair trade sådana. I grund och botten handlar allting om att sakta men säkert börja tänka om.

Sakta ner.

Allting behöver faktiskt inte hända just nu. I 99% av fallen kan du vänta tills imorgon eller ännu längre. Jag tänker mig t.ex. att man vill ha en fin stol och man vet att en sådan finns på loppis men absolut inte kan vänta tills loppiset öppnar, utan köper en ny från en vanlig butik direkt. Det här har hänt mig så många gånger - jag har inte haft tålamodet att vänta på att t.ex. få en pryl från mina föräldrar som de inte längre behöver, utan köper en ny i stället. I slutändan inser man att det var onödigt, att man kunde ha väntat och att man skulle ha sparat en hel del pengar. Samma gäller om du söndrat ett klädesplagg, köp då inte ett nytt utan ha tålamodet att vänta tills det blivit fixat hos ett proffs om du inte kan sy själv. Att sakta ner handlar också om att man inte behöver ha den snabbaste bilen, flesta hästkrafterna eller smidigaste datorn. Det handlar om att kunna ta ett steg tillbaka, acceptera att man ändå kan ha ett bra liv. Att åka motorbåt är ljuvligt, men det är det också att långsamt ro runt en holme i solskenet. Sakta ner, ta det lugnt.

Kemikalierensa.

Gå igenom dina skåp. Om du inte har levt en värst ekologisk livsstil tidigare är det med stor sannolikhet att du hittar en massa krämer, schampor, tvålar, smink, rakvatten och/eller -lödder m.m fulla av giftiga kemikalier. Så här har det sett ut för mig men sakta men säkert har jag lyckats gå mot ett mer ekologiskt och kemikaliefritt badrumsskåp. En hel del av hudvårdsprodukter kan man göra själv och det mesta av det man har i sitt badrumsskåp är ärligt talat bara väldigt onödigt. Raklödder t.ex. - inget jag någonsin skulle köpa. Jag smörjer in benen med vatten och tvål innan jag rakar mig och det duger mer än väl.

Gör det själv.

Inse att du kan göra i princip allt själv. För några månader sedan skulle jag aldrig ha trott att man t.o.m. kan göra tandkräm själv. Men listan slutar ju inte där: du kan göra all mat själv inklusive ketchup, glass, kebabrullor, pizza, munkar osv och dessutom allt annat också, icke-matigt. Du kan göra presenter, tavlor, klockor, möbler, dynor och stearinljus själv. Allt går faktiskt att göra själv. Lär dig äkta DIY och du kommer att komma långt samtidigt som plånbok och miljö tackar. Allt måste faktiskt inte köpas!

Odla och plocka.

Under en stor del av året kan man faktiskt odla ätbart inomhus i Finland. Lär dig mer om vad man faktiskt kan odla och börja göra det. Ett tips är att lägga roten av en lök i mylla och låta växa - snart har du en ny lök! Men det finns massor annat att göra också. Om du inte gillar att odla finns det en massa annat som kan plockas rakt från naturen - som bär och svamp. Fyll frysen med det för att sedan kunna njuta av det även på vintern. Det fina med egenodlad eller självplockad mat är att det inte stöder oetiskt producerade produkter och att det är helt gratis.

Återanvänd.

Köp använda kläder och inredningsprylar, byt saker med kompisar och bekanta och sälj det du inte längre använder. Låt allting återanvändas. Det här gäller också t.ex. burkar du hittar i skåpet - ge dem ett nytt liv! Gör allt för att använda det du redan har och undvik att behöva köpa nytt. Billigt (ibland gratis), miljövänligt och smart.

Släng inte.

Ät upp all mat, frys ner det som du inte hinner äta innan det skulle bli dåligt. Ha en plats för alla småsaker som du inte använder dagligen eller ens en gång i månaden. Samla alla skruvar i en skål, alla hårband i en burk och alla pysselgrejer i en låda - släng inget fastän du skulle ha pyttelite av något. Du kan faktiskt behöva det någon gång. Släng inte heller söndriga saker innan du försökt fixa dem. Låt allting finnas kvar eller alternativt ge bort det men släng inte. Här kommer vi dessutom in på Zero Waste-livsstilen som jag följer, där det handlar om att inte producera avfall överhuvudtaget.

Rör på dig.

Att inte använda bil utan i stället cykla/gå/åka buss må vara mer problematiskt men desto hälsosammare för dig och planeten. Även fast du skulle ta bussen i stället för bil är det sannolikt att du får lite extra motion då du går till och från busshållsplatsen. Att tillåta sig själv att bli lat och bekväm med en bil är (förlåt för mina hårda ord) början på ett äkta helvete. Låt inte dig hamna i bekvämlighetsfällan utan orka bevära dig så mycket att dina vardagsresor blir ekologiska. Du kommer att må bättre, spara pengar och dessutom ha ett bättre samvete.

Publicerad 23.07.2016 kl. 12:00

Inspirerande videoklipp

Kolla in de här trevliga videorna. Så fint. Såå fint.

Publicerad 22.07.2016 kl. 21:00

Några unika Instagram-konton

Klicka på bilden för att komma till mitt Instagram-konto.

Det är lätt att Instagram blir lite väl mainstream och att alla bara lägger upp likadana bilder och skriver likadana saker. Därför har jag knåpat ihop en liten lista på några unika Instagram-konton, med helt egna attityder och idéer. Njut!

@maddieandthemoon
Helt fantastiska teckningar som inspirerar till en hälsosam ekologisk livsstil.

@noeltheartist
Om du är en djup människa. Eller om du bara tycker att handskrivet är fint.

@itsabandoned
Helt otroliga bilder från övergivna platser.

@urbanjungleblog
Många gröna växter överallt och sådär fantastiskt hipsterigt.

@deskriptiv
Helt sjukt fina naturbilder. Man vill bara ta på sig hiking-skorna och dra iväg.

Publicerad 22.07.2016 kl. 07:00

Livet innan elektroniken

Har ni någonsin funderat på hur mycket vi börjar glömma om livet då vi var barn/unga? Man ringde knappt ens till kompisen när man ville träffas, utan man gick hem till personen och knackade på dörren. Med risken att ingen skulle vara hemma. Dessutom bandade man TV-serier och klarade av att hantera en video-kasett. Man tog kanske tio bilder under en resa och hade ingen aning om ifall de var lyckade innan man framkallade dem. Då kunde det hända att man av misstag t.ex. haft fingret framför blixten så att hela bilden fått en konstig obeskrivlig belysning. Det kunde också hända att bilderna var perfekt lyckade. När jag skulle ta mig hem efter skoldagarna drog jag fram min lilla busstidtabellapp ur ryggsäcken och kollade vilka minuter bussen skulle gå. Så sprang man så mycket som benen orkade för att faktiskt hinna.

Idag då? Vi behöver inget av det här för vi har telefoner, smartplattor, datorer och jaaa - allt. Vi har nog lyckats göra livet så bekvämt för oss att vi seriöst glömmer bort hur det var att verkligen leva. Så som man gjorde när man var barn. Idag kollar jag busstidtabellerna för varje enskild hållplats från min telefon med en minuts säkerhet, WhatsAppar kompisen ifall hen är hemma innan jag åker på visit, ser alla program och filmer på Netflix och kan deleta och redigera mina bilder redan på kameran. Vi är så bekväma. Tänk om vi bara skulle släppa allt för en dag och leva som förr?

Publicerad 21.07.2016 kl. 21:00

Så glada krusbär

Krusbär är goda syrliga hälsosamma bär som finns i både rött och grönt (och gult men har aldrig sett sådana!). Det går att göra marmelad, sylt osv av dem, men jag brukar köra den lätta vägen och lägga dem i frysen för att sedan under vinterhalvåret ha gratis smoothievaror att använda. Det är alltid bra att lagra en massa sommarbär och frysa ner för att inte behöva köpa sådant när det inte längre finns bär i skogarna. Att plocka sin egen mat från skogen är överlag väldigt grönt och skönt.

Krusbär är rikare på C-vitamin än apelsiner, har positiv inverkan på din hud och är överlag en hälsobomb för ditt inre. Ät ät ät! Jag har aldrig hittat vilda krusbär utan plockat hos mormor och på stugan, men som ryktet säger växer de även på bl.a. åkrar. Se till bara att inte plocka något du inte med säkerhet vet att är krusbär.

Publicerad 21.07.2016 kl. 07:00

Julia / Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag skriver om allt från second hand-mode till husmorstips och stora miljöproblem. Jag älskar att blogga om det här och hoppas att du trivs hos mig!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

Kontakt: groniabo@gmail.com

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!