Framtidens marknad

Är framtidens hobby spelkvällar framför shoppingrundor?

Jag tänker ohälsosamt ofta på problemen med konsumtion. Jag kan verkligen börja älta i hur katastrofalt det är att det köps och slängs så mycket sådant som inte är nödvändigt. Det vänder sig i magen på mig. Men så är allting dubbelsidigt också. vi behöver en bra ekonomi för att landet skall kunna fungera. Men vi behöver också miljön och då kan vi inte konsumerar som vi gör idag. Och ärligt: miljön är viktigare än ekonomin.

Men går det att göra något som kunde balansera både miljö och ekonomi jämlikt? Jovars, vänner, jovars. Genom att mer och mer gå mot att konsumera tjänster och upplevelser i stället för fysiska produkter, undviks produktionen av någon omiljövänligt och oetiskt, samtidigt som ekonomin ändå inte lider. HUR bra?

Jag ser framför mig framtidens marknad som en plats där begagnade saker samt viktiga och kvalitativa tjänster och händelser är i fokus. Ordentliga second hand-butiker, airbnb för prylar (uthyrning) och konsultföretag framför klädföretag. Vilken värld det skulle vara. Vilken värld.

Publicerad idag kl. 07:00

Loppis, bibbor, vänner

Jag och pojkvän började dagen med morgonmål på Fabbes (var min Zero Waste-utställning förresten håller på, har helt glömt bort att tala om den här).

Sedan var jag i skolan på ett spännande möte inför ett spännande projekt, varefter jag traskade till bibban bara för att det var svinkallt och jag ville ha det varmt. Och för att bibban är sååå mäktig. Kolla nu bara på de stora fönstren.

Sedan tog jag bussen till Manhattan-loppis och hittade två blusar och en tröja för sammanlagt 5,5 €, ni får se dem i något skede! Second hand är bäst och dessutom ett jättebra alternativ för mig som är Zero Waste, eftersom att nya kläder alltid skickas till butikerna i skilda plastpåsar (visste ni det?). När jag kom hem arbetade jag på en artikel och nu sitter jag i vardagsrummet med Stina och pojkvän, alla med varsin laptop hahaha. 2010-talets sätt att umgås, ganska roligt och mysigt på något sätt. Man slänger ut ett skämt när man känner för det och så skriver man på tangenterna när man känner för det.

Det var min måndag det, hoppas er har varit bra!

Publicerad igår kl. 20:00

Spara 12000 kg koldioxid på ett år

Hej!

Jag räknade ut mina koldioxidutsläpp innan jag flög till Filippinerna, och det var ca niotusen kg. Nu räknade jag om och gjorde vädigt exakta uträkningar, och resultatet blev tyvärr större: tolvtusen kg. Det är mycket. Jag vill hur som helst poängtera att man inte kan lägga hela 12000 på endast mig, eftersom jag flygit med andra personer. Den långa flygresan, Amsterdam-Manila-Amsterdam, krävde ungefär 9700 kg koldioxid, och delas den mellan mig och de andra 400 passagerarna, så är det ca 25 kg per person. Så visst, jag kan välja att endast kompensera för 25 kg, men det känns dumt eftersom att jag ju vet att ingen annan i flyget troligtvis har tänkt kompensera sin del.. så jag skall göra mitt bästa för att uppnå 12000 kg icke-koldioxidutsläpp! HUR?

Jag brukar vanligtvis kanske köpa kring fem stycken t-skjortor per år och om jag 2017 endast köper second hand och alltså låter bli dessa fem, sparar jag ungefär 30 kg koldioxid (källa).

Jag köper nog varje år nya jeans, men i år tänker jag behålla mina gamla och låta dem fixas eller endast köpa second hand. Om jag köper 2 jeans per år men inte gör det i år sparar jag 35 kg koldioxid (källa).

Om jag flyger endast en gång i stället för två till min syster och syskonbarn (släng ingen skit på mig här, de är viktigast i världen för mig), så sparar jag 925 kg koldioxid (medräknat bussen till och från Helsingfors flygplats) (källa).

Om jag bestämmer mig för att äntligen uppfylla min dröm och cykla till och från min sommarstuga en gång, i stället för att ta personbil, så sparar jag 41 kg koldioxid (källa: 100 sätt att rädda världen + egna uträkningar).

Om jag byter ut varannan köttmiddag mot en vegansk middag, sparar jag 125 kg koldioxid på ett år (källa: 100 sätt att rädda världen + egna uträkningar).

Jag skulle spara 845 kg koldioxid om jag tar tåget till min syster i stället för att flyga dit, den där ena gången per år jag skulle besöka henne (källa). Här har jag hur som helst inte lyckats ta reda på vad båten från Åbo till Stockholm skulle vara i koldioxidutsläpp.


Som ni ser når jag inte närapå heller 12000 kg. Vissa saker gör jag redan och kan därför inte minska (t.ex. att tvätta i 30 grader i stället för i 40), men hur jag än vänder och vrider på saken så är flygandet oerhört dåligt för miljön. Jag gör ändå mitt bästa. Min personliga del av långa flyget lyckas jag ju kompensera, men inte alla passagerarnas utsläpp. Har ni fler tips?

Publicerad igår kl. 07:00

Jag efterlyser helt fantastiska bloggar + länkkärlek

Jag vill börja läsa en helt SJUKT bra ny blogg. Liksom en sådan där som man kan stirra på i timtal och i bästa fall orka läsa igenom från början till slut på ett dygn. Ibland hittar man sådana bloggar. För mig var Trash is for Tossers sådan på grund av hennes Zero Waste-livsstil. Designen på hennes blogg är dock inte i min smak då bilderna är av dålig kvalitet, men hon lyckades ändå fånga mitt intresse.

Så nu efterlyser jag den mest fantastiska bloggen som finns. TIPSA mig. Jag vill se snygg layout, coola, unika bilder, ett språk som skiljer sig från andras och en stämning som gör en glad i magen.

Samtidigt vill jag slänga in några bloggtips.

Trend by Bea
Hon lägger upp bilderna på ett så fint sätt. Jag läser inte texterna utan fokuserar på hur hon kombinerat bild 1 och 2. Tycker helheten blir väldigt ovanlig på ett bra sätt.

Annika Ollila
Jag är fast. Hennes bilder är magiska och så skriver hon på ett så vardagligt sätt, jag menar, hon skriver inte ens korrekt finska utan talspråk. Vanligtvis hatar jag det i bloggar men hos henne blir det som pricken på i:et.

Sara Tickle
En annan finsk blogg jag fastnat för. Hennes bilder och känslan i bloggen. Bäst.

Minna Somero
Om man vill få inspiration till sina egna bilder. Allt är stilrent men enligt mig ändå inte alls så mainstream. Unikt. Fint.

Häxbrygd
Hennes egen stil och mystiska bilder är bäst. En lite magisk och hemlighetsfull stämning råder över bloggen, vilket gör den så mycket mer intressant än många andra.

Sandramarias
Jag tycker massor om den här bloggen för att den är så välgjord från början till slut. Allt är rätt och bra och dessutom tipsar hon om så bra grejer. LÄS.

Publicerad 15.01.2017 kl. 20:50

Bristen på självrespekt

Jag lider av det som rubriken säger. Jag har fruktansvärt lite självrespekt. Och ganska dålig självkänsla också. Jag tror också att alla hatar mig och är ungefär 100% övertygad dagligen om att t.ex. släktingar är arga på mig för sådant som hänt för mer än fem år sedan. Jag kan aldrig förlåta mig och jag tror alltid att alla är irriterade på mig i någon mån. Ibland när jag träffar människor som jag tror att ogillar mig, blir jag så liten som en människa bara kan bli. Jag krymper ihop till ett litet knytt som inte syns.

Jag kan tänka mig att de här tankarna kommer från att jag fick ganska mycket skit av många som barn och tonåring. Men tokigt nog känner jag fortfarande idag att folk antagligen ser mig som lika tragisk som jag var när jag var 13 och betedde mig som en idiot. Jag kan liksom inte förlåta mig. Jag har så fruktansvärt dåligt samvete för allt jag någonsin gjort.

Är jag knäpp eller tänker någon annan likadant?

Publicerad 15.01.2017 kl. 12:00

Vad är den nästa stora grejen?

Jag är så fruktansvärt nyfiken. Först (typ) kom bloggarna. Sedan utvecklade många bloggare vloggar och därefter poddar. VAD ÄR NÄST? Det känns som att det inte kan hända något mer, blogg, vlogg och podd är ju ungefär allt - läsa, se och lyssna. Har ni några tankar om vad som blir nästa stora grej?

PST. I mitt liv är nästa stora grej min hemgjorda nutella som jag håller på med just nu. Lovar att skriva om den i något skede. Mumsfilibabbuz.

Publicerad 14.01.2017 kl. 16:02

Därför tycker jag inte så mycket om soja

Det var någon som ville höra mer om soja och varför jag inte gillar det. Man är alltid ute på hal is när man talar om soja, för vissa blir uppriktigt upprörda om jag säger att soja är något dåligt. Jag skall försöka formulera mig väl för att missförstånd skall kunna undvikas.

Soja är en superb köttersättare för vegetarianer och veganer och därför används den så aktivt också. Alltid bra om man kan minska på köttet! Men i de allra flesta fall är sojan inte ekologisk och det kan tyvärr innebära att 1) man har skövlat regnskog för att odla soja och 2) sojan är genmanipulerad. Att skövla regnskog är att sakta men säkert döda vår planet. Regnskogarna är enorma källor till syre och ett hem för oändligt många djur. Varje gång vi hugger ner (eller bränner) regnskog, så förstör vi också vår planet och det fantastiska ekosystemet som regnskogar är. Att sojan dessutom är genmanipulerad (och besprutad med gifter) är bara det mest obehagliga jag vet (OBS! Min åsikt, låt mig ha den ). Monsanto är ett företag som producerar GMO-frön och som de i princip äger. De har patent på naturen, kan man väl säga. Om det sedan råkar sig så illa att ett GMO-frö flyger iväg till en annan odlingsplats med vinden, så kan Monsanto faktiskt stämma bonden som håller den gården - för att bonden "olagligt" odlat GMO-frön (då de blåst dit med vinden). Tokigt. Så jag försöker undvika soja.

Det kluriga med soja är ju ändå det att en av de vanligaste orsakerna till att man odlar det är för att mata djur, inte människor. Så även om du bojkottar soja för hela pengen, så kanske du ändå indirekt stöder sojaproduktionen då du äter t.ex. kyckling eller ko. Tokigt.

Om du ändå vill fortsätta äta soja så rekommenderar jag varmt att välja en ekologiskt odlad sådan! Soja är nog gott, det kan jag inte förneka.

Publicerad 14.01.2017 kl. 10:00

Tortillafredag och Baffe

Tjena mittbena. Har just avslutat en god tortillamiddag med pojkväns föräldrar och den lilla hunden och nu ser jag på när pojkvän spelar Battlefield (Baffe). Enda gången någonsin jag inte känner för att klaga att han spelar, hahhah. På gott humör, helt enkelt. Har tuggat i mig chokladen vi glömde bjuda på och skall blogga lite och leta inspiration inför kommande veckor. Jag är  taggad att lyfta den här bloggen och att göra den mer mottaglig. Lite mer vardag skall jag minsann få in, och försiktigt då också lite mer mobilbilder för att ge den där vardagskänslan. Hur som helst, ha en bra fredag!

Publicerad 13.01.2017 kl. 21:49

Därför gick det inte att leva Zero Waste i Filippinerna

1. Min glasburk gick sönder på Helsingfors flygfält, så jag måste plötsligt ersätta alla behov den täcker med min Klean Kanteen, vilket inte var så lätt.

2. Saker du aldrig skulle tro att kommer i plast gjorde det. En gång åt vi ris och sås från en plastpåse, och det var helt oundvikligt eftersom att de hunnit servera maten innan vi ens visste om det.

3. Även om man på vissa ställen kan fylla på renat vatten i egna flaskor, kommer man aldrig som backpacker att kunna bära omkring på den mängden vatten som man verkligen behöver i ett land där det i princip hela tiden är 30 grader varmt. Jag var svag och svimfärdig många gånger på grund av vattenbrist. I teorin kanske det låter som att man kan köpa en 20 liters dunke som man fyller på med vatten och annars bär omkring på - men i praktiken fungerar det inte, tro mig.

4. Hur ofta jag än bad att få mina drycker utan sugrör (jag sade det säkert tre gånger för att försäkra mig om det), så hämtade de tusen sugrör i alla fall.

5. Även om man skulle leva plastfritt är det nästan omöjligt att leva utan papper eller kartong i någon form och det finns inte riktigt någon sortering i Filippinerna, så avfall blir det i alla fall.

Tyvärr, så här är det. Jag funderar att skicka några mail till olika företag för att de skulle tänka om - donitsar behöver ju inte serveras i plastpåse, eller hur? Men tyvärr gör de så på många många ställen. Om man väljer att bo på ett och samma hotell hela tiden har man kanske lättare med tanke på vattnet. Väljer man ett hotell som har vattenpåfyllningsmöjlighet kan man alltid fylla på där - men som sagt kan törsten och hettan ibland vara lite väl övervädigande för att man skulle kunna vänta tills man är tillbaka på hotellet. Tacksam att vi har rent vatten i Finland. <3

Publicerad 13.01.2017 kl. 07:00

Livet i skolan

1) Min vardagsutstyrsel 24/7, 2) jag skrev CV och skickade runt, 3) utsikten från skolan är finast, 4) min kalenders bilder likaså, 5) Aura å i ett snötäcke och 6) hiss-selfie.

Det är komiskt hur jag hela förra skolåret gnällde över hur tråkigt det var och hur jag inte hade någonting att göra. Nu är det andra bullar hörni!! Jag känner att jag är i skolan hela tiden, antingen psykiskt eller rent fysiskt. Inga pauser här inte, men älskar nog känslan av att jobba hårt och få studiepoäng. Känner mig viktig då. Förra året var jag världens onödigaste.

Ikväll kommer en efterlängtad kompis på besök så vi skall äta gott och prata massor. Det är väldigt trevligt att två kompisar flyttat tillbaka till Åbo igen efter en lång tid! Sådant gör en glad i magen.

Ha en bra kväll (snart veckoslut!!)!

PST! Tycker ni om vardagsbilder och -inlägg som dessa? Jag är medveten om att det sällan händer här på bloggen men jag kan absolut förbättra mig om ni tycker det. Säg till!

Publicerad 12.01.2017 kl. 19:00

Goodhearted

Något jag märkte direkt då vi kom till Filippinerna, var hur otroligt vänliga människorna var. Det spelade ingen roll ifall de var stenrika eller stenfattiga - de behandlade alla med samma respekt. Skämtade, skrattade och hälsade på alla. På väldigt många sätt kände jag mig som hemma i det landet. Som att de delade mina värderingar - att allt inte behöver vara perfekt men ändå kan det vara fint. Jag tror att vi här i Norden, med våra välfärdssamhällen och privilegier, har otroligt mycket att lära oss av dessa människor. Ta livet som det kommer, tro på att det fixar sig om hjulet får punktering, hälsa artigt på alla som kommer emot och var tacksam för det du har. Min syn på världen har förändrats efter resan.

Publicerad 12.01.2017 kl. 07:00

Onsdag och en fullvuxen purjo

Hejhopp. Har varit i skolan hela dagen bortsett från en snabb sväng hemma under lunchen. Vi har riktigt många projekt på gång redan nu (andra dagen) och jag tror det blir bra! Kräver ganska intensivt arbete dock. Har landat i soffan och skall ta itu med första inlämningsarbetet samt planera månaden lite. Lär bli hektiskt! Men trots alla måste m.m. så finns något skoj att berätta: jag vill nämligen lyfta en liten skål för min purjo som växte undertiden jag var på resa hahaha. Jag lade den lite sådär halvhjärtat i ett glas med vatten (roten alltså) och när vi kom hem på måndag hade den vuxit 20-30 cm!!! Gratis lök! Gjorde en smarrig omelett med tillhörande guacamole och njöt så mycket. Gött.

Publicerad 11.01.2017 kl. 16:20

Smart turism

EDIT: För att personer ser mig som jagvetintevad pga att jag flygit till andra sidan världen nämner jag här i början att jag vet hur dåliga flygresor är för miljön och att jag vet att det bästa skulle vara att man skippar flyget helt och hållet - men min poäng är inte det i det här inlägget. Min poäng är att man kan göra något fastän man tar flyget. Så jag kan inte bara slänga in att man skall skippa flyget om poängen med inlägget är att man ändå kan kämpa lite trots en flygresa. Ok?

Resan till Filippinerna fick mig att tänka ordentligt på turismen. Riktigt riktigt ordentligt. Som jag nämnde tidigare hade jag seriöst inte möjlighet att leva Zero Waste där även om jag hade velat det (orkar inte ens börja förklara varför) och det var nog väldigt lärorikt. Men inte bara det, annat också. Så låt mig berätta om hurdan en smart turist kan vara.


Mycket börjar redan innan du ens närmat dig flygplatsen. Det är vanligt att man vill köpa nya kläder och saker inför resan.. men tänk om! Är det faktiskt nödvändigt? (Nej). Jag satsade på att låna saker och det enda jag köpte nytt var strumpor (som jag även behöver efter resan) samt en bikini eftersom mina gamla var för små. Jag lånade väskan av en kompis, finklänning och flipflops av syster och keps av pojkvän. Billigare och mer miljövänligt!

I flygplanet kan man också göra goda val. Även om flyg är omiljövänliga lönar det sig att göra det så grönt som möjligt för att inte förstöra ännu mer. Flyger man långa flyg har man oftast en individuell skärm framför sig med filmer, TV-serier och spel. För att se på något behöver man hörlurar och ett hett tips är då att ta med egna hemifrån - annars får man av flygbolaget sådana i dålig kvalitet som bara håller några gånger och kommer i plastpåse.

Gällande flygplansmaten kan man också minska mängden avfall rejält på två sätt: antingen har man egen mat och bestick med sig eller så äter man av flygplansmaten men har en egen flaska för matdrycken samt återanvänder besticken inför nästa måltid.

Duscha bara väldigt korta stunder. I fattiga områden kan en västerlännings vattenkonsumtion vara katastrofal.

Ha egen handduk med dig och använd den så att det blir klart för hotellpersonalen att du inte rört hotellhanddukarna. Då måste de tvättas. Dessutom behöver man ofta mer handdukar än hotellet erbjuder om man hela tiden simmar och torkar sig. Inget torkar ju i så varma länder som Filippinerna (jag var rädd att mitt hår skulle mögla eftersom det var vått i 2 veckor i sträck).

Köp inte en massa pili-pali-grejer bara för att det är billigt. Gäller också i hemlandet. *think before you stink*

Ha med dig en liten metallburk där du har handtvål och schampotvål. Då slipper du använda hotellens små flaskor. Det här fungerade jättebra för oss!

Om kranvattnet inte går att dricka är såklart det optimala att alltid bara fylla på i olika vattenpåfyllningsstationer men som jag märkte så är det omöjligt att backapacka på det viset - i något skede är man tvungen att köpa första bästa flaska man hittar i hettan. Ett tips är ändå att köpa större vattenflaskor och bojkotta de små. Då är det mindre plast proportionerligt.

Hyr all utrustning i stället för att köpa. Många turister väljer att köpa snorkel och mask för att de vet att de använder dem hela resan - men ur ett miljöperspektiv är det ändå bättre att hyra.. trots att det skulle kosta mer! I många fall ingår hur som helst snorkel och mask när man går på så kallade island tours, så det är ju bra.

Använd miljövänlig solkräm som inte skadar korallerna - speciellt om du tänkt snorkla/simma bland dem. Jag köpte Acorelles solkräm för att inte göra skada.

Vad mer? Hur gör ni era resor mer miljövänliga?

Publicerad 11.01.2017 kl. 07:00

Filippinerna

Från berget i Coron Town, kanske den finaste utsikten jag någonsin skådat. Och bilden på min pojkvän är härmed min favorit.

Coron kantades av ståtliga hotell med alla finesser och strax intill kunde man vara mitt i slummen. Otroligt fattigt var det stundvis faktiskt.

Så simmade vi lite på Cabo beach och såg ståtliga berg.

På nyår besökte vi en gammal spansk borg.

Och efter ett tag reste vi båt ner till El Nido som är en helt underbar liten stad. Mycket turister men inte på det där jobbiga sättet. Utan väldigt väldigt trevligt.

Vyerna från båten var obeskrivliga.

Här traskade vi strax efter att vi åkt Filippinernas längsta Zipline (!) och sedan satte oss ner för några svalkande.

En glimt från djungeln.

Morgonmål/lunch/snacks/middag: mangoshake.

Jag utvecklade fräknar (även på axlarna, komiskt nog).

Sista morgonen i El Nido, när gatorna ännu var alldeles tomma och lugna.

Vi besökte tre vattenfall.

Det här var utan tvekan en av mina bästa resor, och med min bästa vän och pojkvän dessutom. Nu känner jag mig glad i magen och blir glad av att se de här bilderna. Enda negativa med Filippinerna är nog kanske den växande turismen som bidrar med en hel del allvarliga problem, samt det faktum att det i princip var omöjligt för mig att leva Zero Waste där. Men det fick mig att vilja kämpa för ett plastfritt liv ännu mer! Så ibland kanske en paus från någonting kan ge en perspektiv? Hur som helst, hoppas ni gillade bilderna - nu skall jag jobba ikapp mig med turbo-fart. Tjo!

Publicerad 10.01.2017 kl. 18:00

HEMMA

PUUUST! Nästan 40 h senare har jag landat i världens bästa soffa med världens bästa människa och kan säga att den här resan till Filippinerna definitivt var värd att göra. Vilket fantastiskt land <3. Jag är ju dock så kaputt som en människa bara kan vara så ni får nöja er med en enda bild nu och så lovar jag att återkomma efter skolan imorgon. Väckning klockan 7. Gäh.

PST, nu har jag svarat på alla kommenterar fr.o.m. 21 december.

Publicerad 09.01.2017 kl. 21:07

Julia Degerth
Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag lägger mycket fokus på zero waste-livsstilen som blivit en stor del av min vardag, samtidigt som jag försöker varva med allt möjligt annat som humor, recept, inredning, second hand m.m. Hoppas du trivs!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

 

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer