Ratatas höstlista

Favoriter i livet: höstlistor, hösten, höstigt väder.

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Beskriv din kommande höst i tre ord.

Omstart, födelsedag, mysruskväder.

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

Åland, frisbeegolf, syskonbarn

Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bäst: min födelsedag och det stämningsfulla mörkret. Sämst: Slask, gnälliga personer och för lite kläder.

Hur höstmyser du?

Jag investerar i (begagnade:P) tröjor och spelar DiXit i stort sett hela tiden.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

Hmm. Zero Waste Home! Sedan skulle jag gärna läsa nya Harry Potter.

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

Åbo: naturligtvis Fabbes, brukar vara ganska mysigt under den mörka tiden om jag får säga själv. Så även Aura å då löven börjar falla och sist och slutligen Runsala, för att. <3

Mat: kakao, tortilla, bananpannkaka.

Finns det andra kategorier ens?

Hur ser din höstoutfit ut?

Stor tjock tröja, svarta jeans (bara jag skulle rymmas in i dem och/eller ha tid att fixa de söndriga) och vita tygskor samt en överstor halsduk.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Jobbet tog slut och skolan börjar imorgon och jag är väldigt taggad på att satsa på bloggen med hjälp av skolprojekt.

Vad har du på TO-DO listan just nu?

Göra klart min andra vlogg och komma igång med Grön i Åbo 2.0.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Gör roliga saker mitt i veckan och räkna dagar till jul.

Bästa musiken för regniga dagar?

Om jag bara lyssnade på musik..

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Att prata framför kameran då någon annan är bakom den och att slappna av i sociala situationer.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

Arne Dahl säsong 1, Bron - Broen och FRIENDS.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Lisa Olsson som alltid förr och en massa Ratatajter.

Topp tre favoritdrycker i höst?

Kakao, Chai Latte, smoothies.

Vad är den höstigaste maträtten?

Ingen aning. Pressade löv? :D

Var hänger du helst under helgen?

Gärna på landet, tycker att det är som mysigast när det är höstkallt och -stormigt.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Inte för i höst men kanske för i vinter. Väldigt taggad.

Hur förbereder du dig för vintern?

Jag skall motionera och göra roliga saker!

Publicerad idag kl. 15:08

Smoothiemåndag: Smoothiebowl med kikärtor och grönkål

Konstigaste smoothieingredienserna? Kanske det, men gott och hälsosamt! Det här är en grön tjock smoothie som passar utmärkt att äta i stället för att dricka. Toppa med valfria ingredienser och avnjut direkt. Nu kör vi!

Du behöver:

2 nävar färsk mango
1/4 avokado
1 näve kokade kikärter
1 näve grönkål
1 passionsfrukt
1 tsk spirulina
havremjölk
(+ eventuellt lite citron om man vill ha mer syrlighet)

Mixa allting och lägg i en skål för att sedan strö över valfria smaker. Jag valde pumpafrön, chiafrön och sesamfrön men t.ex. müsli går lika bra eller bananbitar m.m. Bara att testa vad man tycker om!

Varför är den hälsosam?

Mango
Frukten är kolesterolsänkande och vitaminrik. Glädjande nog ses den även som cancerförebyggande. Precis som banan ger den också stadga och sötma till en smoothie.

Avokado
Innehåller nyttigt fett som kan sänka kolesterolvärden, den är fiber- och vitaminrik. En riktig superfrukt som håller en mätt.

Kikärtor
Goda små ärtor rika på bl.a. fiber och proteiner. De håller en mätt länge och har positiv påverkan på vårt blod samtidigt som de förser oss med antioxidanter, vilket är väldigt nyttigt.

Grönkål
En kalciumrik salladsliknande grön skapelse som bl.a. är nyttig för vår lever, cancerförebyggande, mineral- och vitaminrik och dessutom en källa till hälsosamma fettsyror.

Passionsfrukt
En proteinrik liten skapelse som ger mycket energi.

Spirulina
En superfood-produkt i mörkgrön färg som innehåller allt från proteiner, vitaminer och klorofyll till mineraler och antioxidanter.

Havremjölk
Ett bra alternativ till komjölk om man vill utesluta animaliska produkter. Dessutom mycket bättre än sojamjölk som innehåller fytoöstrogener och som ofta även är genmanipulerade. Dessutom behöver man inte vara rädd att den skulle innehålla antibiotika som man matat kossan med.

Publicerad idag kl. 07:00

Hållbarhet är inte rika personers privilegium

Väldigt ofta verkar det som att människor tror att det är dyrt att leva ekologiskt och att bara den rika människan kan göra det. Den här fördomen irriterar mig så otroligt mycket och jag hatar när människor svarar att de inte har råd att göra si eller så, för i 9 av 10 fall har de här personerna nog råd men de prioriterar annat. Så nu skall jag berätta varför du inte behöver vara privilegierad för att kunna leva sida vid sida med planeten, i stället för att leva emot den.

Att leva ekologiskt handlar ofta bl.a. om att inte konsumera onödigt, att spara el och vatten, köpa begagnat, minska på bil- och flygresor och i stället gå/cykla eller använda kollektivtrafik, att fixa det som är sönder i stället för att köpa nytt, att göra sin egen mat och inte köpa färdigmat eller hela tiden springa på restauranger, inte slänga någon mat, inte ha ett överdrivet stort hem, inte köpa plastpåsar i butiken och mycket mycket mer.

Så vitt jag vet och förstår så sparar ovanstående miljögärningar en massa pengar och i de allra flesta fall är det just det som är så fint med att leva ekologiskt: det är så billigt!

Visst kostar t.ex. solpaneler mycket, liksom en menskopp - men de är engångsköp som i slutändan blir mycket billigare än andra alternativ. Att köpa begagnade kläder och möbler och redskap är bland det bästa man kan göra för naturen och kan kosta kring en tredjedel till en femtedel (eller ännu billigare) av produktens ursprungspris. Att låna bibbaböcker är hundra procent gratis så länge man returnerar dem i tid. Att cykla kostar väldigt lite i året - cyklar kan man få för några tior på loppis och en livslång pump kostar kanske lika mycket plus lite småredskap som t.ex. plåster till hjulen som är ca fem euro. Därefter är användningen helt gratis samtidigt som man tränar sin kropp. Att sälja sin bil och i stället satsa på kollektivtrafik är faktiskt mycket billigare. I de flesta fall kan man ta buss/cykel eller promenera till sin arbetsplats och i vissa fall är tåget bättre om man jobbar i en annan stad. Du slipper allt som heter besiktningskostnader, parkeringsslantar, bensinpriser, byte av vinterdäck, köp av extra däck och framförallt är friheten mycket större då man inte behöver oroa sig för fordonet dag ut och dag in.

Om du bestämmer att du inte längre skall spontanshoppa på HM kan du spara hundratals euro i månaden, tusentals i året. Det här är bra för din plånbok och miljön och kommer troligtvis inte att påverka ditt liv negativt överhuvudtaget. Byt kläder med vänner, sälj gamla kläder och stoppa konsumtionshetsen. Du kommer att vara mycket mycket rikare i slutändan.

Och så vidare. Jag vet att ekologisk mat i sig är dyrare, men om man drar ner på alla andra kostnader förstår jag ärligt talat inte hur det kan vara så "dyrt" att köpa ekologiskt. Det finns studerande som lägger tio- till hundratals euro på alkohol i månaden, men som inte i världen heller skulle lägga en euro mer på en miljövänlig banan. Jag vet inte riktigt, på något sätt känns det nog helt enkelt inte som att det miljövänliga livet är ett privilegium endast för De Rikare.

Det känns faktiskt inte så.

Publicerad igår kl. 18:00

We are living on this planet as if we had another one to go to

Publicerad 27.08.2016 kl. 11:00

TACK

En bild från Lundo där vi filmade in en del av nästa videoblogg.

Äntligen fredag, och faktiskt också sista arbetsdagen. Jag skall ut till skärgården på kräftskiva hos pojkväns föräldrars vänner och vi tänkte åtminstone ena natten sova i tält, vilket skall bli supernice. Tältning är nog det nya svarta, dessutom sover man mycket bättre när det är lite svalt och friskt än inne i en het stuga där fönstren är immiga och luften står still. Jag har tidsinställt några blogginlägg till er, så oroa er inte, men jag lär nog lägga elektroniken åt sidan när jag är ute på öarna... förutom kameran, då. Man är ju trotsallt bloggare hehe.

Sedan vill jag, utan att överdriva, säga TACK för att ni orkar kommentera och titta in varje dag. Jag har märkt att besökarantalet stigit i medeltal vilket gör mig jätteglad, jag vill inspirera till en hållbar livsstil och att veta att folk läser känns nästan öververkligt fint. Så tack. Och för er som är aktiva besökare kanske det kommer att glädja er att bloggen kommer att få ett helt nytt lyft nu då jag inte längre jobbar och har lite mer tid över under dagarna att samla ihop material. Naturligtvis växer inte heller tid på träd, så lite skola måste jag ju ändå ta tag i, men har funderat på att kombinera det med bloggen i stor grad! Hurra! Så mycket bra innehåll på kommande, låt mig bara komma igång. TACK för att du tittade in, nu skall jag slänga i mig morgonmål.

Publicerad 26.08.2016 kl. 06:00

Hur mycket Julia/Grön i Åbo är du?

Det är alltid roligt att veta lite mer om den vars blogg man läser. Idag kör vi ett test med varierade frågor om hurdan just Du är och ifall du påminner om mig... ens lite! KÖR hårt.

1. När du ser en skräckfilm
a) blir du taggad och vill se mer
b) blir du livrädd och drömmer mardrömmar minst en natt
c) somnar du pga ointresse

2. Det bästa du vet (av dessa tre) är
a) bibliotek
b) att inspirera andra och komma på nya kreativa idéer och lösningar
c) nya prylar

3. Som person är du
a) lite tråkig men snäll
b) en som älskar att få andra att skratta hela tiden
c) vild och spontan

4. På festen
a) är du lite småfull och springer ute halva natten men minns allt
b) blandar du vitt vin med vatten för att det skall smaka citronvatten så att det är ens lite gott
c) dansar du på bordet och firar champagne showers varje veckoslut

5. Dina favoritgooglingar ser ut ungefär såhär:
a) "Translate finnish swedish"
b) "How to be a cool girl"
c) "How to get the hottest guy"

6. Det värsta du vet är att
a) tala finska framför en publik
b) dansa eller sjunga framför människor
c) tala framför publik

7. Din guilty pleasure är
a) att överäta socker
b) att få det att se ut som att jag är intellektuell och läser böcker även om så inte är fallet
c) att spela GTA

8. När du gör något omiljövänligt
a) känns det lite dåligt men går om
b) mår du psykiskt dåligt och känner att du vill gråta
c) känns det ingenstans

9. När du gör saker och ting
a) misslyckas du litegrann någonstans på vägen
b) söndrar du minst en sak och spiller minst fem droppar över dina kläder
c) går allting relativt smärtfritt

10. Den bästa TV-serien du någonsin sett är
a) Friends
b) Bron - Broen
c) Ummikot ulkomailla

11. Din favoritfärg är
a) ljuslila
b) gammal grön
c) anilinröd

12. När du är ensam hemma brukar du helst
a) sjunga på någon form av engelska (även påhittade ord)
b) leka att du är med i en intervju om något du är intresserad av
c) spela olika TV-spel

13. Vilken plats i världen är ett måste för dig att uppleva
a) Thailand
b) New York
c) Luxemburg

14. Om du kunde välja en superkraft, vilken skulle det vara?
a) Att kunna läsa andras tankar vid behov
b) Att kunna flyga
c) Att själv kunna producera guldägg

15. Det mest unika erbjudandet du någonsin fått har varit att
a) flyga med ett två personers flygplan som kan landa på vatten
b) delta på ett enormt idrottsläger utomlands som enda flicka från Finland
c) delta i tillverkningen av en produkt

16. Du påminner mest om
a) Smoukahontas
b) Phoebe Buffay
c) Jethro Rostedt

17. Din sämsta egenskap är
a) att du är blyg
b) att du är överkänslig
c) att du är orättvis

18. Det mest lame du vet är
a) programmet Putous
b) män som rullar omkring i så kallad smärta på fotbollsplanen när ingen rört dem
c) att plocka blommor och pynta med dem

19. När någon ger dig kritik
a) börjar du gråta och går iväg utan att säga något
b) bryts din röst och du börjar skaka och ogillar människan i fråga i flera veckor om inte förevigt
c) är du evigt tacksam över feedbacken och alla tips du fått

Resultat

Flest A
Du är väldigt lik mig men ändå inte. Du är ganska lugn och lite tillbakadragen men innerst inne älskar du att vara uppmärksamhetens mittpunkt. Du är troligtvis även intresserad av puttenuttiga saker och ting och har några tajta vänner du ofta pratar med. Du älskar bakverk och kan ofta replikern utantill i Friends. Men du är ändå inte riktigt som jag.

Flest B
Du är jag. Du drömmer om att själv vara Saga Norén länskrim Malmö och älskar att pynta i gammal grön färg och blommor överallt är ett stort plus. Med stor sannolikhet vet du även allt om Friends och älskar TV-serier överlag. Du är miljömedveten och har ett väldigt irriterande samvete som alltid får dig att känna dig dålig om du gör något litet fel. Du avskyr dåliga massproducerade program med finska kändisar som beter sig fult i direktsändning. Du är en modern tidens hippie som samtidigt kan vara väldigt flickig och ändå raka motsatsen ibland. Din största dröm är att ha en loftlägenhet i New York.

Flest C
Du är min motsats och tycker om att sitta vid TV:n länge och spela spel som GTA, Assasins Creed etc. Men inget fel med det! Du är väldigt utåtriktad och glad av dig och har lätt för att umgås med människor. Du är väldigt perfekt på många vis och kan baka utan att misslyckas med allt och dessutom tycker du om nya prylar mer än någonting annat. På festerna är du the wild one som alla vill prata med. Du är väldigt olik mig och det är bra! Olikhet är livsviktigt för ett mångfacetterat samhälle.

Publicerad 25.08.2016 kl. 07:00

Sura vs glada handdukar

På mig har jag en second hand-tröja från UFF.

Luktar dina handdukar surt? Blir det inte rent även om du tvättar dem flera gånger? Jag förstår vad du menar. Vi har ett relativt instängt badrum och ofta blir våta handdukar liggande på golv eller tvättmaskin i en hög samtidigt som dörren till rummet är fast. Och handdukarna börjar lukta pyton. Usch.

Jag har hur som helst en lösning. Även om jag oftast tvättar i 30-40 grader så är jag tvungen att här göra ett undantag. Om mina handdukar (eller något annat tyg) luktar surt, tvättar jag i 60 grader och adderar 3 matskedar vitvinsvinäger i tvättmaskinens sköljfack. Och lukten är borta! Husmorsknep <3.

Publicerad 24.08.2016 kl. 10:00

Den gröna listan

Blev inspirerad av Kulturvis-bloggens kulturlista och tänkte ungefär så här: "hmmmm det skulle jag också kunna göra i Grön i Åbo-stil", och här sitter jag nu med datorn i famnen och skapar frågor (som jag själv svarar på) och som ni gärna får kopiera till er blogg och svara på ni också!

Vilket är ditt favorit-ord som beskriver miljövänlighet?

Hmm. Har så svårt med det här. Vad låter mest sympatiskt och inte så robot-formellt: eko, grön, miljömedveten, snäll mot miljön, miljövänlig, ekologisk? Tycker egentligen att alla dessa kan ha en lite jobbig klang ibland. Engelskans organic slår nog allt med hästlängder men går dessvärre inte att översätta som "organisk" i det här fallet.

Vilket är ditt bästa loppisfynd (pluspoäng för bild)?

Har väldigt många fynd men i klädväg är det absolut min gråa kofta för en femma och i möbelväg är det nog mitt soffbord gjort av ett skåp från 1800-talet.

Hur försöker du rädda naturen?

Jag försöker göra det mesta men misslyckas nog även jag ibland. Det viktigaste är att man i sin allmänna vardag gör så mycket som möjligt, för det är just de små sakerna som är så avgörande i längden. Jag sorterar allt, lever zero waste, äter ekologiskt, gör mina egna hygienprodukter, använder Lunette-kopp, köper begagnat, pratar om miljöproblem, återanvänder papper i all oändlighet, använder inte kemikalier osv osv osv. På många sätt.

Vad skulle du aldrig göra för miljöns skull och vad skulle du definitivt göra? (t.ex. gällande sk. uppoffringar m.m.)

Jag skulle troligtvis aldrig sluta flyga helt - tyvärr. Det här beror på att jag har en syster och hennes barn och man utomlands och om jag vill se dem mer än två gånger i året då de besöker Finland, är jag ofta tvungen att flyga pga tidsbrist. Har man en vecka på sig att inte vara i skolan/på jobb skulle 95% av tiden gå till att ta sig dit och tillbaka om man t.ex. skulle åka tåg ner till Frankrike och därifrån under kanalen till England. Tyvärr. Önskar verkligen att flygen var miljövänligare. Det viktigaste här är väl att minska på antalet flyg och kilometrar per år, och inte resa hela tiden överallt.
Däremot skulle jag definitivt t.ex. kunna ge upp TV (inte dock dator och kamera som bloggare), samt bo i en mycket mindre lägenhet, sluta köpa kläder helt och hållet (kanske med undantag från underkläder) och flytta till en gård där jag får odla själv.

Hur tror du att man kunde inspirera fler personer till att leva en ekologisk livsstil?

Absolut genom att själv leva som man önskar att andra skulle. Att tvinga någon att göra det är däremot lite skrämmande. Blir motsatt effekt.

Vilket är det mest udda ekotipset du kan ge någon?

Min favorit att fråga av andra och ett helvete att svara på själv, hahahh... Men kanske jag kunde svara några udda klassiker: vänd kalsipperna fel väg och sedan avigt och sedan ännu en gång fel väg för att använda dem riktigt ordentligt innan de slängs i tvätten (ta mig med en nypa salt) och att, då man står vid fotgängares övergångsställen, ta ett steg tillbaka och inte se ut som att man är påväg över vägen - då stannar inte bilar i onödan. Att bromsa och gasa är inte bra för naturen.

Lägg upp din bästaste bild från en vacker plats utomhus.

Helt sjukt svårt. De här är inte ens mina favoriter, men jag hade för många för att kunna hitta en lämplig. Gaa.

Tack!

Publicerad 23.08.2016 kl. 18:06

Vegansk choklad-jordnötssmörsglass utan vitt socker

Den här godingen är lätt att göra och smakar väldigt bra. Satsen räcker till fler mindre portioner, men jag åt typ allt för att hungrig och sötsugen. Helt fri från animaliska produkter, gluten och vitt socker!

Recept:

4 bananer skalade och skivade och frysta över natten
3 msk hemgjort jordnötssmör (gärna saltat!)
2 msk råkakaopulver
alt: agavesirap för mer sötma (jag använde inte)

Mixa allt i en matberedare (enklare än smoothiemaskin då bananen är hård) och servera direkt! Enkelt, gott, hälsosamt.

Publicerad 23.08.2016 kl. 10:22

Hjärnsläpp

Hejsvejs. Jag tror min hjärna sa upp sig för ett tag. Skrev klart min kruttorra praktikrapport efter att ha idisslat mig igenom tre böcker om socialt arbete med äldre. Somnar typ, måste verkligen säga att det var riktigt riktigt slött. Men vet ni vad? Praktikrapporten är avbockad och jag är så gott som klar med pratik-allting och kan snart få mina studiepoäng, fantastiskt.

Har jobbat till fyra idag och sedan hängt med Stina över en spontan övermättande middag på Sikhar (trevligt ställe) och nu när texten är klar skall jag ta semester från datorn och sätta mig vid TV:n. Haha. Ironiskt. Men detta (mysiga) skitväder tillåter TV om nu inte pojkvän hade tänkt spela PS4, som är ungefär lika tråkigt som min praktikrapport i kombination med litteraturkällorna.

Ett ord jag verkligen ogillar. Litteraturkälla.

Publicerad 22.08.2016 kl. 21:10

Smoothiemåndag: Jordnötssmör och kanel

Idag får ni smaka på en riktig goding, som nästan smakar godis. Den är god och mättande och är perfekt vintertid då man inte lika mycket letar efter syrlighet som under sommarhalvåret.

Du behöver:

1 banan
1 msk hemgjort lättsaltat jordnötssmör
1 tsk kanel
havremjölk

Mixa allting och addera mjölken beroende på hur tjockt du vill att det är.

Varför är den hälsosam?

Banan
Innehåller långsamma kolhydrater, är vitaminrik och kan förhindra cancer. Dessutom har den en bra funktion för smoothies: den ger hälsosam sötma och dessutom stadga till drycken.

Jordnötssmör
Innehåller mycket protein och fibrer och håller dig mätt en längre tid. Dessutom gott!

Kanel
Är bra för blodsockret, förbättrar blodcirkulationen och matsmältningen och är ett bra botemedel vid förkylning.

Havremjölk
Ett bra alternativ till komjölk om man vill utesluta animaliska produkter. Dessutom mycket bättre än sojamjölk som innehåller fytoöstrogener och som ofta även är genmanipulerade.

Publicerad 22.08.2016 kl. 07:00

Föremål för en zero waste-livsstil

Jag har skrivit och fotat samma förut, men nu gör jag det en gång för alla. Här är alla zero waste-prylar en människa kan behöva samt några jag nämner i stället för att fota. Älskar.

Diskborste: går att byta ut borstdelen och kompostera den.

Metallrakhyvel/Safety razor: rakbladen kan bytas ut och sorteras som metall.

Schampo, tvål och ansiktstvål i fast form: kommer i möjligast minimal kartongförpackning som kan sorteras.

Klean Kanteen-vattenflaska: innehåller inget giftigt plast och kan användas hur många gånger som helst.

Bambutandborste: ännu bättre alternativ än en trätandborste eftersom bambu växer snabbt och därmed inte lider lika mycket av att användas. Kan komposteras tillsammans med borstdelen.

Tvättnötter: 100% naturliga och ekologiska och kan användas om och om igen tills de tappar glans. Därefter komposteras de. Har man inte en liten tygpåse för dem går en gammal sliten strumpa lika bra.

Glasburkar i alla former: kan användas som bl.a. matförvaring, take away-matlåda, att frysa ner saker och ting med, att förvara avfall i m.m.

Köksredskap i metall och trä: kan sorteras och utsöndrar inte gifter till skillnad från plastredskap.

Återanvändbara sushipinnar: håller länge och tål väta.

Återanvändbart sugrör: perfekt då man köper en take away-smoothie på stan.

Naturlig tråd: bra att paketera in presenter med och kan återanvändas många gånger. Finare än plastband också.

Hemgjord tandkräm och deodorant: giftfritt och kommer inte i någon förpackning.

Metall-matlåda: perfekt för att ta mat eller snack med sig på en utflykt.

Tygpåse: perfekt för köp av t.ex. lök o.dyl. i butiken.

Handduk: ett alternativ till pappershanddukar.

Lunette-kopp: mycket hälsosammare för mig och dessutom bidrar den inte till enorma giftiga icke-nedbrytbara sophögar. Sparar pengar!

Disktrasa i tyg: går att tvätta i maskin och användas många många gånger om och om igen. Sparar miljö och pengar.

Bakplåtspapper i silikon: Går att använda om och om igen i en evighet. Försiktig bara så du inte skär t.ex. bröd som står rakt på pappret, då kan det gå sönder och är ju osorterbart i sådana fall.

Muffinsformar i silikon: Går att använda i evigheter. Placera i en plåtform för muffins för att det inte skall rinna över om du vill.

Skärbräde i trä: Går att sortera eller använda pånytt eller till något annat i all oändlighet och ser dessutom mycket finare ut än plastbräden. Hälsosammare dessutom då de inte utsöndrar plastgifter.

Dagstidningspapper för presenter och blommor: Ett gratis alternativ (du kan gräva i tidningssorteringskärlen om du inte har tidningar hemma!) i stället för paketpapper eller plastfolie för blommor.

 

Publicerad 21.08.2016 kl. 17:52

Zero Waste med en hund

Kan man leva med en hund och ändå inte producera avfall? Självklart. Men kan man det också om man plockar upp bajsen? Självklart. Och kan man det om man skall ge hunden mat? Självklart.

Ett koppel antar jag att man relativt lätt kan skapa själv m.h.a. lite googlings-DIY. Om inte, kan kanske någon bekant hjälpa. Om inte det heller är ett alternativ kan man säkert hitta second hand-koppel eller t.ex. plastfria koppel i naturmaterial i en butik. Bara att söka!

När det gäller maten känner jag att hundmat knappast är det enda som en hund kan äta. De är ju djur, inte robotar. Vi människor är inte heller menade att dricka endast modersmjölk, ju. Hundar mår bra av människomat. Ge hunden lite kött från köttdisken (zero waste, ta med eget tidningspapper att packa in köttet i) och servera lillen grönsaker och frukt. Det fungerar.

Men så kommer vi till avföringen. Jag har inte tänkt säga "plocka upp det med bara händer". Jag har inte heller tänkt säga "använd nedbrytbara påsar" (de är giftiga!). Nej. Jag har tänkt säga: "använd plastpåsar".

Say what?

Jo, gör en deal med någon du känner och har mycket kontakt med att spara alla sina plastpåsar som blir över från vad som helst - t.ex. fryspåsar med grönsaker, gamla fruktpåsar, toalettpapperspåsar, osv och använd sedan påsarna till att plocka upp Det Heliga med. På så vis slängs plastpåsarna bort, vilket de annars också skulle ha gjort - men nu efter att ha gjort nytta!

Sedan om hundens säng: gör en säng av en kudde du virar in i en filt. Doggen mår bra där.

Och glöm inte bort att ge den kärlek.

Publicerad 20.08.2016 kl. 11:00

Varför är en hemgjord deodorant bättre än en köpt?

De flesta deodoranter som köps i butiken kommer i en plastförpackning och är antiperspiranta. Det betyder att de håller inne svetten och gör att man inte luktar illa. Låter ju bra! Men. Svett är en naturlig rekation hos människan och att förhindra den med hjälp av aluminium (som finns i antiperspiranta deodoranter) är rena rama giftet för människan. Enligt vissa undersökningar kan det rentav orsaka cancer.

Jag brukade använda antiperspiranta deodoranter ett tag och njöt av att inte lukta illa och inte svettas, men när jag fick veta den mörka sidan av det hela blev jag rädd och bestämde mig för att sluta. Det var svårt att hitta en produkt som höll borta svettlukten utan att innehålla aluminium tills jag kom över det recept som sedan resulterat i min älskade hemgjorda deodorant.

Jag blandar alltså:

1 del ekologisk kokosolja
1 del ekologiskt potatismjöl
1 del aluminiumfritt ekologiskt bakpulver

Det här blev ca 1 dl sammanlagt och i den mängden droppade jag sammanlagt 17 droppar eterisk olja av dofterna lavendel och bergamott blandat.

Jag tänker inte ljuga och säga att jag absolut aldrig skulle lukta svett med den här deodoranten - visst händer det om man t.ex. i tolv timmar sprungit runt och svettats på jobb och hemma. Men det gör det med antiperspiranta deodoranter också och därför ser jag inte att den här deodoranten skulle vara sämre än en "vanlig". Snarare tvärtom - för den håller nog svettlukten borta väldigt länge och potatismjölet håller armhålan relativt torr då den binder vätska, samtidigt som man inte behöver vara rädd för diverse sjukdomar.

Deodoranten kommer inte heller i någon osorterbar förpackning. Jag gjorde min av kokosolja som var i glasburk (= sorter- och återanvändningsbar), potatismjöl i kartongburk (=sorterbar), bakpulver i glasburk (= sorter- och återanvändningsbar) och eteriska oljor i små glasburkar med platslock (= delvis sorterbar och helt återanvändningsbar). Så ganska zero waste, ändå, och väldigt enkelt, billigt och praktiskt. Jag kommer aldrig att byta till en massproducerad alumiumdeodorant igen!

Publicerad 19.08.2016 kl. 11:19

Min första vlogg: Zero Waste

 

Hej där! Efter att ha köpt min nya kameramikrofon har jag haft roligt med den i köket och försökt skapa videobloggar. I samma veva laddade jag ner iMovie på pojkvännens gamla Mac så att jag skulle kunna uppgradera lite från Windows Movie Maker som snällt sagt suger. Hur som helst, det här är min allra första vlogg där jag snackar Zero Waste och visar upp några produkter. Hoppas ni gillar sådant här för jag kommer att spamma det med er i fortsättningen. Eller inte, för jag har tagit medalj i att vara världens långsammaste editerare.

Vad tycker ni? Skriv skriv skriv! 

Publicerad 18.08.2016 kl. 10:00

Julia / Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag lägger mycket fokus på zero waste-livsstilen som blivit en stor del av min vardag, samtidigt som jag försöker varva med allt möligt annat som humor, recept, inredning, second hand m.m. Hoppas du trivs!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

Kontakt: groniabo@gmail.com

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer