Magkänslan

Följ magkänslan. GÖR det. Igår var jag på en arbetsintervju som jag först var så taggad för, men sedan insåg att var allt annat än det jag ville. Det kändes inte bra att tänka att det här kanske skulle vara min vardag i fyra månader och jag var tvungen att tillslut säga nej. Det svåra var att jag först fick det att låta som att jag var jätteintresserad av jobbet, och sedan måste jag plötsligt ta mig ur det. Vet ni när man bara "ja jo, sen kan vi göra det och det och det och jag kan kanske köpa en sådan där liten grej så att vi kan göra si och så" och alla tror att man inte kan vänta på att äntligen få börja jobba. Men så vill man inte ens det. Det kan bli ganska svårt att sedan vara smooth och faktiskt ändra sig. Men igår gjorde jag det och jag är så nöjd. Om jag inte gjort det vet jag nog hurdan jag skulle vara idag. Nervös, ångestfylld och spänd. Och redo att flytta bort från Åbo bara för att kunna säga att jag inte har möjlighet att jobba sen heller pga flytt.

När man är ärlig behöver man inte ta till drastiska åtgärder och flytta från Åbo. Man behöver aldrig heller träffa en människa igen. Så var ärlig. Lyssna på magen.

Publicerad igår kl. 07:00

Kan du leva utan plast i 30 dagar?

Bästa människor som tittar in här just NU! Ni är nu utmanade av MIG att leva plastfritt i 30 dagar! Hänger ni på? Hoppashoppashoppas!

I så fall tycker jag att ni mer än gärna får berätta hur det går och t.ex. på Instagram tagga mig i de bilder ni lägger upp på ert nya plastfria liv. @groniabo heter jag på Instagram. Berätta gärna också i något av mina kommentarsfält vad som går bra eller dåligt!

REDO? DÅ KÖR VI.

Publicerad 23.02.2017 kl. 19:00

Begagnade favoriter

Några begagnade favoriter i garderoben! Jag satsar stort på second hand eftersom jag tycker att det är det mest etiska valet gällande kläder. Ekologiska kläder är såklart relativt miljövänliga, men de är ändå producerade på ett sätt som kräver resurser, och de har ändå transporterats långa sträckor i de flesta fall. Att välja begagnat innebär att man köper någon annans skräp, and yesyesyes that is Zero Waste.

Jackan högst upp kostade en femma, koftan i mitten likaså och så tror jag faktiskt att flanellskjortan runt min midja i den sita rutan också krävde fem euro. Femton euro för några av mina absoluta favoritplagg - begagnade och därmed inte något som stöder t.ex. slavarbetare eller besprutade tyger. Supernice.

Vilka är era favoritplagg från loppis eller som ni fått av en bekant?

Publicerad 23.02.2017 kl. 07:00

Sju Instagram-personligheter alla känner igen

Bild ett och tre från min Instagram @groniabo (FÖLJ gärna!) och bild två ett försök som aldrig visades på IG.

Allt och inget-personligheten
Den här personen vill verkligen visa allt som hen ser: allt från riktigt fula trista gråa vyer till en myra som kryper runt i salladen (telefonen kan dock inte fokusera på myran eftersom fotografen tar bilden helt för nära och  då blir resultatet bara en myrliknande suddig svart fläck i salladen). Den här personen vill uppdatera allt och inget och har egentligen inte så stor skillnad vad reaktionerna är.

Jag är inte mainstream!!-personligheten
Den här personen försöker måla upp en väldigt hipsterig livsstil med rätt sorts beskärning av bilder, rätt filter och rätt bildtext. En hipster skulle inte skriva "en kväll med de bästa" som bildtext, utan försöka låta klurig och typ säga "vin, skratt och ruffsiga hår". So different, liksom. Den här personen tar också gärna bilder mot coola bakgrunder (t.ex. en riktigt rå betongvägg eller coolt kakel), där huvudet endast syns i ett hörn. 95 % vägg och 5 % människohuvud. Den här personen gillar också att ta selfies i hissen med huvudet sådär nonchalant bakåtlutat och läpparna lätt öppna.

Love life-personligheten
Den här personen verkar ha det så fruktansvärt bra och skriver gulliga saker om alla sina vänner (men skulle aldrig våga säga det högt i verkligheten). Många bilder på föräldrarna också med typiska texter som "She is a role model, a warm-hearted person and the most important person in my life. My mum" (observera att det är på engelska) eller bilder på något som hänt under dagen och ord om syftar på hur härligt livet är. Också fast det egentligen inte är det. Den här människan ler också riktigt hypnotiserande mycket på alla bilder.

Selfie-personligheten
Den här människan tar selfies. Det är en intesiv blick, en "jag märker inte kameran"-min eller något annat. Spelar ingen roll egentligen, för alla motiv är ändå detsamma: personen själv.

Moody-personligheten
Den här personen berättar allt. Om den jobbiga arbetskollegan, om den jobbiga mardrömmen, om hur tårarna rann så mycket igår osv. Den här personen har ett behov att veta att folk hör hen. Den här personen kanske är ensam eller har misstagit Instagram som sin dagbok? Hur som, den här personen skulle behöva prata med någon face to face i något skede och få ut allt på riktigt.

Naturbarnet-personligheten
Den här personen tar bilder på sig själv i naturen (ex. person som tittar ut över ett landskap uppifrån ett berg) och skriver något i stil med "Tystnaden" som bildtext. Den här personen får oss ofta att tro att personen i fråga dagligen är nära naturen och långt borta från all form av förorenande trafik och stressiga stadsliv, men hur skulle vi kunna veta vad som finns bakom kameran..

Life is art-personligheten
Den här personen lever ett liv som påminner om ett mästerverk. Varje liten detalj är utformad på vackraste möjliga sätt. Personer som dessa gillar antagligen detta citat av Helena Bonham Carter: "I think everything in life is art. What you do. How you dress. The way you love someone, and how you talk. Your smile and your personality. What you believe in, and all your dreams. The way you drink your tea. How you decorate your home. Or party. Your grocery list. The food you make. How your writing looks. And the way you feel. Life is art.". Bilderna skulle aldrig föreställa ett tråkigt rum med tråkiga möbler, utan allting är väldigt utsmyckat men samtidigt väldigt stilrent och estetiskt. Har personen en vän som "inte har ett estetiskt ansikte", får hen inte vara med på bild. Ni vet, om någon inte ser ut som en fransk filmstjärna från 80-talet (kindben och grejer).

Publicerad 22.02.2017 kl. 19:30

Alla dessa glasburkar

Jag fick en kommentar om ifall jag kunde tipsa om något annat än glasburkar, eftersom alla kanske inte orkar släpa med sådana överallt. Visst, det kan jag absolut! Men jag kan börja med att trösta er redan på det viset att jag verkligen inte går omkring och bär på glasburkar hela tiden :) Så jag kanske har fått det att se svårare ut än det faktiskt är.

Glasburkar är bra av många orsaker, bl.a. för att de inte orsakar att toxiner kommer med i maten (som är i burken) så som t.ex. plast kan göra. De är också täta om man vill köpa med sig soppor eller grytor eller drycker. Engångskärl håller en stund men kan ofta läcka igenom efter ett tag. Därför föredrar jag glasburkar och också t.ex. metall-lådor. I metall-lådor förvarar jag gärna smörgåsar eller annat påminnande och där hålls de bra på plats. Jag gillar den här typens lådor och burkar och det är därför jag använder dem, men det betyder inte att det är det enda sättet att leva.

Jag använder också påsar till väldigt stor del, och det tror jag att många människor ser som mer mänskligt och enklare att greppa. Påsar passar för det mesta jag räknat upp, förutom sådant i vätskeform obviously. Men smörgåsar, frukter, frön, nötter, godis, produkter i mjölform, bakelser m.m. passar helt utmärkt att ha i påse. Om du inte har tygpåsar kan du såklart välja papperspåsar. Jag har papperspåsar hemma och jag använder dem om och om igen tills de faller i bitar. Därefter sorterar jag dem som kartong (ifall de är av brunt papper). Jag skulle ändå rekommendera tygpåsar eftersom de är så praktiska och mycket mer hållbara än papperspåsar. Man kan sy egna av gamla dynvar eller köpa billigt online.

Vad är min poäng? Jo, att du inte behöver äga en massa glasburkar och du behöver inte konka på dem överallt. Du kan leva på påsar. Och i många fall kanske man inte ens behöver bära på något alls! Största orsaken att jag dagligen går omkring med en glasburk är att jag inte hinner äta morgonmålet hemma och helt enkelt måste ha något att ta med det i till skolan. Jag tror att många tror att jag ungefär lever i symbios med en glasburk, men mitt liv är ändå ganska normalt och inte så väldigt avvikande som man kanske tänker sig. Hoppas detta gör att ZW känns enklare att förstå!

Publicerad 22.02.2017 kl. 07:00

Zero Waste-kyckling och -ost i paprikahalvor

Det är sällan jag köper kött, så kyckling har därför blivit lite av en lyxvara för mig. Jag bestämde mig för att låta bli att hämta hem kött då jag började leva Zero Waste, men nu och då tillåter jag mig att köpa det i lösvikt från större köttdiskar. Jag har med mig en egen burk och säger vad jag vill ha, så lätt så. Jag bestämde mig för att också köpa hem ost på samma vis, jag bad en kvinna vid ostdisken att skära upp en bit åt mig och lägga i min burk. Det gjorde hon gladeligen. Det är inte svårt att leva Zero Waste, det är underbart. Man får prata med människor och samtidigt gör man en gärning för miljön då man låter bli plastförpackningarna. Värt att testa!

Du behöver:

4 st olika färgers paprikor
Kyckling i valfri mängd
Kokt quinoa
Några lökar (röd och gul)
1 vitlöksklyfta
2 ägg
Riven ost
Alt. lite mjölk
salt
peppar

Lägg ugnen på 150 grader. Tvätta, halvera och töm paprikorna på frön. Blanda ägg, kyckling (skär i små bitar), kokt quinoa, hackad lök, salt och peppar och vid behov mjölk (om blandningen är för torr). Jag använde mjölken som blev över när jag gjorde mitt eget smör av grädde (det bildas smör och mjölk då man vispar grädde tillräckligt hårt). Klicka i blandningen i paprikorna och riv ost över dem. Lägg i ugnen 30-40 minuter. Njut!

Publicerad 21.02.2017 kl. 07:00

07.00-selfie, skola och Närdådå?

Hej och hå allesammans! På er önskan skall jag härmed uppdatera med ett vardagsinlägg varje måndag för att låta er ta del av mitt liv lite mer. Jag har knäppt av några bilder för er under dagens lopp, säg gärna till om ni gillar inlägg som dessa!

07.00
Jag vaknade helt övertrött med håret spretande åt alla håll (borstade mig inför bilden) och tvättade tänderna sådär halvt i sömnen, packade morgonmål (all time favorite: kanelbullegröt med banan) med i väskan och drog till skolan för att gå en workshop om mänskliga rättigheter.

12.30-14.30
På något vänster hade jag plötsligt en två timmars paus (det var inte meningen), så jag satte mig i klassrummet och skådade vyer samt de coola röda stolarna. Det är antagligen första och sista gången jag ser röda tygstolar jag tycker att är snygga. Jag hann också sätta mig vid en dator och planera...

16.00
... vilket jag fortsatte med hemma. Jag har planer på att starta en helt egen webbsida men leker ännu väldigt mycket med den och är inte särskilt seriös. Det tar lång tid hur som helst. Jag drömmer om riktigt breda bilder som är centrerade på skärmen och sådär allmänt härliga. Någon dag skall jag lansera den, men ännu vill jag leka lite.

17.00
Jag började förbereda mitt möte med Stina, som nu är här och spelar ett av mina absoluta favoritspel: Närdådå?. Det blev hemgjorda semlor med stekt ägg och smulten ost samt lite av mina chiagroddar som topping. Så sjukt gott. Om osten får ni läsa mer imorgon, ifall ni undrar hur den kom hem till mig utan förpackning.

Nu skall vi fortsätta spela och se vem som är kvällens vinnare 4 real (jag). Ha det så bra människor!

Publicerad 20.02.2017 kl. 21:00

Vad göra med gamla tandborstar?

Ett husmorsknep som säkert många vet om är att använda en gammal tandborste till städning. Den lilla borstdelen är helt ypperlig för att nå svåra hörn och kanter, t.ex. stället där kran och lavoar möts eller mellan knapparna på datorns tangentbord. Kasta alltså inte bort dina gamla tandborstar, för du kan behöva dem. Jag har bl.a. använt en gammal tandborste till att få bort stockningar i röret! Så, vad annat kan en gammal tandborste användas till?


En gammal bambutandborste går att skriva på, och fungerar därför som en perfekt "namnlapp" för olika odlingar. Skriv "tomat" på tandborsten om du odlar tomat, och stick ner den i din tomatkruka. Råkar den sedan förmultna så är det inte ett miljöproblem, eftersom den är menad att komposteras (också borstdelen). (idé härifrån)

En gammal tandborste fungerar bra som ögonbrynsborste. Varför inte, liksom? (idé härifrån)

Man kan använda borsten till att vårda sin cykelkedja. (idé härifrån)

Tandborstar kan också fungera som mini-diskborstar. Ibland kanske inte vanliga diskborsten ryms in i en burk m.m., och då kommer tandborsten till räddning. Häll kokande vatten över tandborsten innan, så dödas bakterierna.

Har ni fler idéer? Vad gör ni med era tandborstar?

Publicerad 20.02.2017 kl. 07:00

Du

Till min pojkvän som jag idag varit med i 6 år. Tack för att du står här vid min sida. Det bästa som hänt mig.

Publicerad 19.02.2017 kl. 12:00

Saker som händer när man odlar chiafrön

Jag har testat det här en gång förut och då tyckte jag att det var kuligare än kuligast, så nu gjorde jag det igen. Jag odlade chiafrön! Jag tycker att fröna är intressanta men jag ville testa något annat än chiapudding och då kändes det här helt klart som ett bra alternativ. Det är dessutom superenkelt så vem som helst som har chiafrön kan göra det här.

Jag tog några toapappersark och lade i en djup tallrik. Därefter sprayade jag vatten på arken så att de blev blöta (det skall hur om helst inte bli en pöl). När pappren var blöta strödde jag valfri mängd frön över dem och täckte tallriken med en plastpåse med små lufthål som jag klippte ut. Som ni vet använder jag inte plastpåsar annat än då jag köper toapapper eftersom jag inte hittat dem utan plast. Jag tog en gammal toaförpackning för detta alltså! Efter bara några dagar börjar det synas små groddar och sedan är det bara att låta dem växa. Se till att pappren är blöta hela tiden så att det inte torkar.

Jag klipper sedan bladen och strör över ett bröd eller maten eller salladen, och det är faktiskt väldigt hälsosamt. Jag kan varmt rekommendera detta.

Publicerad 17.02.2017 kl. 07:00

Sex rutor från idag

Hejsan! Hur går det? Min dag har varit ganska skön, och jag har fått mycket bloggarbete gjort. Jag kommer att följa en bloggplan fr.o.m. nästa vecka så att inläggen håller en stor variation och för att jag skall ha lättare att ha koll över vad jag skrivit när osv. Känns bra!

Idag har jag sprungit på torget och i saluhallen för att köpa ingredienser till dagens middag - fyllda paprikor med kyckling och ost, mer om det på tisdag! Till min stora glädje hittade jag dessutom 8 dl ekologisk grädde med -30% på priset, så jag köpte hem dem för att kunna göra smör. Jag gör alltså mitt eget smör genom att vispa grädde tills den delar upp sig i kärnmjölk och smör. Så gott.

Kärnmjölken har jag använt till ett kakrecept jag testat idag (ni kan ju googla "poke cake" för att förstå konceptet) och på sista bilden ser ni smöret in action (på mitt bröd). Visst ser morgonmålet glatt ut när det ler tillbaka på en? Jepp! Så äre. Och så har jag tittat på min sovande pojkvän också (fast han påstår att han var vaken).

Vad har ni gjort idag?

Publicerad 16.02.2017 kl. 19:40

Trampar i eko-klaveret

Hej där! Hoppas er dag är lika solig som Åbos himmel för tillfället. Jag känner mig mycket gladare nu än för någon vecka sedan, vilket är så skönt! Man blir glad av att vara glad. Glaaaad.

Hur som, det är viktigt att ni alla vet att det är helt okej att göra fel och snedsteg ibland då man försöker leva ekologiskt. Ibland kanske man är på ett café och köper en smoothie, men glömmer att inte be om sugrör - och får ett. Ibland kanske man automatiskt slänger något i vanliga sopkorgen och inte i ZW-glasburken eller annanstans, helt enkelt för att man har tankarna annanstans just då. Ibland kanske man helt enkelt inte orkar gå/cykla/åka buss och tar bilen. Det händer. Jag vill att ni vet att det är okej. Det är okej att trampa i eko-klaveret och att vara människa. Jag är också människa. Jag gör så många fel att ni knappast ens har någon aning om det. Visst, jag försöker fixa det efteråt men ändå. Vi alla gör det ibland.

Att vara eko betyder inte att man är perfekt och felfri, så känn dig inte ledsen om du misslyckas med någonting. Det viktigaste är ju att man försöker, eller hur? Och som jag skrivit tidigare - bara du själv kan bestämma om du är eko eller inte. Ingen annan kan säga till dig att du inte får kalla dig miljömedveten. Så fortsätt göra som du gör och var inte rädd för att misslyckas. Cuz it happens.

Publicerad 16.02.2017 kl. 07:00

Me llamo Julia

Ifall du inte vet tillräckligt om mig ännu tänkte jag påminna om vem jag är. Ibland glöms Julia bort bland alla Zero Waste-inlägg helt enkelt. Listan är från Sandra Beijer.

Hur gammal är du?
23 år och 3 månader.

Hur gammal känner du dig?
Intressant. Enligt sättet jag lever kunde man tro att jag är en gammal tant, ca 80, men enligt vissa tankar jag har är jag 12. Ibland är jag himla omogen och ibland himla mogen. Identitetkris.

Var bor du?
I Åbo centrum men kommer att flytta lite längre bort inom ett halvår. Vi har en stor lägenhet med utsikt över stan och en mysig liten balkong på vilken jag är mycket under varma dagar. Den är full av blommor.

Vad har du gjort idag?
Idag har jag varit i skolan, ätit en snabb måltid på Kåren, traskat hem några timmar senare och skrivit arbetsansökningar. Så ser mina dagar ut för tillfället eftersom jag verkligen måste få ett sommarjobb. SNARAST.

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Sommar pga värmen, vår pga väntan på värmen, höst pga födelsedag och mysigt mörkt och vinter pga frisk kyla. Alla årstider är bra. Men jag kan nog medge att sommar är bäst, eller typ första heta dagarna i maj.

Är du beroende av något?
Socker i mången form. Jag försöker sluta men jag kan inte. Sedan är jag telefonberoende vilket jag hatar. Och bloggberoende! Det kliar i fingrarna genast som jag inte uppdaterat på en dag.

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Jag kunde såklart välja vilket coolt land som helst men jag saknar faktiskt allra mest till sommarstugan med min pojkvän. Där badar man bastu, tittar ut över holmarna längre bort, äter bröd rostat i en gammalmodig rost, plockar svamp, ror, simmar, badar bastu igen osv. Liksom säg mig om det finns något bättre än finsk sommar?

Vad är du på för humör just nu?
Faktiskt bra. Jag känner mig glad och lycklig. Så så skönt.

Vilket är ditt favoritgodis?
Chokladbitar, chokladkräm, chokladkaka.

Vilken är din favoritaffär?
Ruohonjuuri.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Båda = för lite sömn. Jag hatar att stiga upp men gör det ändå otroligt tidigt varje dag och sedan är jag skitsur om någon ber mig lägga mig innan 23.

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Min pojkvän. Bäst bäst bäst bäst bäst.

Är du blyg?
Oh ja. Jag är livrädd för nya människor, hahahaha. Men ändå klarar jag av att hålla workshops och dylikt utan att bli nervös, vilket är underligt.

Vad heter du i andranamn?
Det vill jag inte säga, men där ingår ett bindestreck.

Vill du gifta dig?
Det vill jag och helst på någon speciell plats. Jag hör inte till kyrkan så jag känner att man kan vara väldigt kreativ gällande händelsens lokal.

Har du något smeknamn?
Julle. Tyvärr kallar inte tillräckligt många mig för det. En gammal gubbe sade till mig att han inte kan kalla mig Julle eftersom han känner en stor man som kallas så, och att det helt enkelt inte går att ge ett sådant namn till en tös som jag. Haha. Han är en söt gubbe, 80-90 +.

Publicerad 15.02.2017 kl. 19:00

Blomstrande bröllop

Jag fick den stora äran att skriva en text om Zero Waste-bröllop till det omtalade finlandssvenska bröllopsmagasinet Blomstrande bröllop. Tidningen är så fin så jag rekommenderar den verkligen. Bilderna är estetiska och upplägget så bra. Gillar stort och känner mig tacksam och stolt. Tjo!

Publicerad 15.02.2017 kl. 07:00

Tack för er feedback!

Hejhopp!

Tack för feedbacken jag fått på Google-formuläret! Vissa svar var överraskande så där ser man hur viktigt det är att få höra andras åsikter och inte endast köra på sina egna tankar :) Bra! Jag skall satsa på mindre deppiga inlägg och försöka göra Zero Waste och ekolivsstilen lite lättare att greppa så att det blir mer inspirerande. Jag hoppas att ni fortsätter läsa, det känns bra att veta att folk gillar att klicka in sig!

Ha det fint + glad alla -dag!

 

//Julia

Publicerad 14.02.2017 kl. 19:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Välkommen till min blogg om en hållbar livsstil! Jag lägger mycket fokus på zero waste-livsstilen som blivit en stor del av min vardag, samtidigt som jag försöker varva med allt möjligt annat som humor, recept, inredning, second hand m.m. Hoppas du trivs!

Alla bilderna är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

 

Följ mig på Instagram!

Gilla mig på Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer